Αλλαγές και στους όρους εισόδου στη χώρα - Στο μισό τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με τον Απρίλιο - Σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ - Στο 56% η κάλυψη των ΜΕΘ στην επικράτεια - Η ινδική μετάλλαξη καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca - Πολύ νωρίς να συζητάμε για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες
Τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν πέσει στο μισό από τα μέσα Απριλίου, όπως και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων, που σημαίνει ότι η διασπορά συνεχίζεται στα νέα άτομα και μειώνεται στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των εμβολιασμών.
Νέες εξάρσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές όπως Κατερίνη και η Ρόδος.
Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως σταθερή είναι και η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, με 174 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο.
Η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται, όμως η περιπέτεια δεν έχει λήξει, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας.
Η ίδια δήλωσε ότι ξαφνιάζει την επιτροπή η συζήτηση για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο αυτοπροστασίας.
Κάλεσε δε τους νέους να προσέλθουν οι νέοι για εμβολιασμό, αν είναι δυαντό πριν από τις διακοπές.
Ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων συνεχίζει να μειώνεται. Σχεδόν 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
«Πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας, όμως η πορεία είναι εύθραυστη» τόνισε.
Αναφερόμενος στη Βρετανία είπε ότι η μικρή αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τελευταία συνδέεται με το στέλεχος Δ (ινδική μετάλλαξη) καθώς και με το γεγεονός ότι στις νεαρότερες ηλικίες -τις πιο δραστήριες κοινωνικά ομάδες- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο εμβολιασμός.
Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το στέλεχος Δ καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από τα εμβόλια της Pfzizer και της AstraZeneca.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:
«Είναι γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς η διασπορά δεν έχει ελεγχθεί.
Καλούμε τους κατοίκους Ρόδου, Νάξου και Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. 28 Περιφέρειες της χώρας είναι στο πορτοκαλί επίπεδο.
Σε Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα, είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.
Συζητάμε ήδη την αυστηροποίηση του πλαισίου για τον έλεγχο. Ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχου για τα κορωνοπάρτι σε διάφορες περιοχές. Όχι μόνο για τη Μύκονο, αλλά για όσες περιοχές είναι απαραίτητο.
Όσον αφορά στον τουρισμό και στους όρους εισόδου στη χώρα, αλλάζουν τα εξής:
- τεστ για είσοδο στη χώρα από 6 έτων και άνω
- απομόνωση κρούσματος για 10 και όχι 14 ημέρες
– επιτρέπεται η εισοδος με pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο
– επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους 20 ατόμων από 15 που ήταν μέχρι σημερα».
Πηγή: Protothema.gr