Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 10:35

Ολοκληρώθηκε η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Δούρειος Ίππος 21» στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η εθνική διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Δούρειος Ίππος 21» πραγματοποιήθηκε από 31 Μαΐου έως και 4 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου και Ιονίου πελάγους.

Όπως ανακοινώθηκε, η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου μεσαίας κλίμακας σχεδιάστηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων.

Στη δραστηριότητα συμμετείχε προσωπικό και μέσα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος:

- Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων αντιαεροπορικών συστημάτων του, επιθετικά ελικόπτερα AH-64A, AH-64DHA και OH-58 καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D, NH-90 και UH-1H.

- Από το Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» με το οργανικό της ελικόπτερο καθώς και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Καραθανάσης».

- Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5, F-4, καθώς και αεροσκάφη αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Σκοποί της άσκησης ήταν η πρακτική εξάσκηση του συμμετέχοντος προσωπικού ως προς την εκτέλεση διακλαδικών επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, η δοκιμή του διακλαδικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου ηλεκτρονικού πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 10:30

Σχετικά Άρθρα

  • Τουρκική ενόχληση από την άσκηση στη Λέσβο – «Παραβιάζει τη Λωζάνη»
    Τουρκική ενόχληση από την άσκηση στη Λέσβο – «Παραβιάζει τη Λωζάνη»

    «Η Ευρώπη κατηγορεί την Τουρκία αλλά… Η Αθήνα κάνει άσκηση κάτω από τη μύτη μας» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ, αναφερόμενη σε ελληνική άσκηση στη Λέσβο. Ο εθνικιστικός τύπος της Τουρκίας διατείνεται ότι η άσκηση γίνεται σε νησί με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και για το λόγο αυτό παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων.

    «Η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα έκανε στρατιωτικές ασκήσεις στη Λέσβο πριν από τη λήξη της περιόδου του μορατόριουμ που έχει υπογράψει με την Τουρκία, και κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων. Στην τελευταία του έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την Τουρκία για επιθετικότητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά με αυτό το βήμα της Ελλάδας φάνηκε ότι αυτή είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «παρά τις χειρονομίες καλής θέλησης της Τουρκίας, η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται θετικά στο Αιγαίο».

    «Η Τουρκία ξεκίνησε μια νέα διαδικασία εξομάλυνσης με την Ελλάδα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και η Τουρκία ανέστειλε όλες τις πτήσεις στο Αιγαίο, ενώ ως χειρονομία καλής θέλησης έδωσε μήνυμα παράτασης του μορατόριουμ. Το εν λόγω μορατόριουμ όριζε ότι καμία στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα διεξαγόταν στο Αιγαίο μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, την τουριστική περίοδο. Ωστόσο, χωρίς να περιμένει τις 15 Σεπτεμβρίου, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και μάλιστα στη Λέσβο, η οποία έχει αποστρατικοποιημένο καθεστώς».

    Αντιnavtex

    «Οι Έλληνες προσπαθώντας να δοκιμάσουν ευθέως τα όρια των νεύρων της Τουρκίας, προσπαθούν να καταλάβουν τι μπορούν να αποσπάσουν μέσα από τη διαδικασία εξομάλυνσης. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν άφησε αναπάντητη την κίνηση της Αθήνας παρά τη μακρά σιωπή της. Το μήνυμα Navtex της ελληνικής πλευράς που ανέφερε ότι στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση βολών στη Λέσβο, απαντήθηκε με μήνυμα αντιNavtex. Στην ειδοποίηση που εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις: «Με το μήνυμα Navtex με αριθμό LA76-167/23 που εκδόθηκε από τον Σταθμό Navtex της Λήμνου στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, παραβιάστηκε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς της νήσου Λέσβου, το οποίο καθορίζεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923».

    Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το μορατόριουμ και ότι η Ελλάδα καρπώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Είναι γνωστό ότι 30-35 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως και σχεδόν 20 εκατομμύρια από αυτούς περνούν τις διακοπές τους στα νησιά. Η Ελλάδα κερδίζει 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τις τουριστικές δραστηριότητες στα νησιά και δαπανά τα έσοδα αυτά σε μεγάλο βαθμό για εξοπλισμούς. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχει σημαντικό κέρδος από τον τουρισμό στα νησιά. «Ως εκ τούτου, επιβάλλεται το μορατόριουμ αυτό να ακυρωθεί ενάντια στις παράνομες αξιώσεις της Αθήνας και τους παράλογους εξοπλισμούς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζεται.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Με τη συμμετοχή 3900 στελεχών, 133 αεροσκαφών και 13 πολεμικών πλοίων και σκαφών ολοκληρώθηκαν οι πολυεθνικές ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23»
    Με τη συμμετοχή 3900 στελεχών, 133 αεροσκαφών και 13 πολεμικών πλοίων και σκαφών ολοκληρώθηκαν οι πολυεθνικές ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23»

    Είκοσι δύο χώρες με 3.900 στελέχη, 133 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και 13 πολεμικά πλοία και σκάφη συμμετείχαν στις φετινές πολυεθνικές ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», που ολοκληρώθηκαν χθες.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: σκοπός των ασκήσεων ήταν η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι συμμετέχουσες δυνάμεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές διακλαδικές συνέργειες, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ικανότητάς τους.

    Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 23" που οργάνωσε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) εκτελέσθηκαν για πρώτη φορά συνθετικές πτήσεις με τους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) που κατασκευάσθηκαν εξ ολοκλήρου από το προσωπικό του

    Επίσης εκτελέσθηκαν :

    - Στρατηγικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Strategic Air Operations),

    - Επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Offensive Counter Air - OCA),

    - Αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Defensive Counter Air - DCA),

    - Επιχειρήσεις αεροπορικών δυνάμεων επ' Ωφελεία χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων - Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO),

    - Αποστολές αναγνώρισης (RECCE) και έρευνας και διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue - CSAR),

    - Αποστολές προστασίας υψηλής αξίας ιπτάμενων μέσων - High Value Airborne Asset (HVAA) και

    - Αποστολές κατά χρονικά ευαίσθητων στόχων (Time Sensitive Targeting - TST).

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 23» που οργάνωσε η διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ εκτελέσθηκαν ημέρα και νύχτα :

    - Επιχειρήσεις σε αμφίβιο περιβάλλον (Over the Beach - OTB),

    - Επιχειρήσεις νηοψίας (Visit Board Search and Seizure - VBSS),

    - Επιχειρήσεις επιτήρησης - αναγνώρισης, καθώς και πληροφοριακές επιχειρήσεις (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR),

    - Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης (Military Free Fall - MFF) και στατικού ιμάντα (Static Line),

    - Ρίψη προσωπικού και μέσων από ελικόπτερο με την μέθοδο HELOCASTING,

    - Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης (ΒΜΤΑ) - αμεσης αντίδρασης (Close Quarter Combat - CQC) καθώς και τεχνικές και τακτικές ελευθέρου σκοπευτή (Sniping) και ομάδων SOF (ειδικών δυνάμεων) (Techniques - Tactics and Procedures - TTP),

    - Εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices - C-IED) και

    - Παροχή Α΄ βοηθειών πεδίου μάχης (Tactical Combat Casualty Care - TCCC).

    inioxos end 2

    inioxos end 3

    inioxos end 4

    inioxos end 5

    inioxos end 6

    inioxos end 7

    inioxos end 8

    inioxos end 9

    inioxos end 10

    inioxos end 11

    inioxos end 12

    inioxos end 13

    inioxos end 14

    inioxos end 15

    inioxos end 16

    inioxos end 17

    inioxos end 18

    inioxos end 19

    inioxos end 20

  • Ολοκλήρώθηκε η διακλαδική άσκηση "Δούρειος Ίππος" στα ανοιχτά του Κατακόλου - Συμμετείχαν Apache, Rafale, F16, φρεγάτα και άλλα μέσα σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ Ανδραβίδας
    Ολοκλήρώθηκε η διακλαδική άσκηση

    Η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου μεσαίας κλίμακας με την επωνυμία «Δούρειος Ίππος - 2022» διεξήχθη από 17 έως και 21 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και νότια του Ιονίου Πελάγους.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για εθνική διακλαδική άσκηση μετά στρατευμάτων με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

    Στην άσκηση συμμετείχαν:

    - Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, αντιαεροπορικά συστήματα, επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64A, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα Chinook CH-47D.
    - Από το Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα «Έλλη», το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Ρουσσέν» καθώς και ένα ελικόπτερο S-70B.
    - Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη Rafale, F-16 Block 50, Mirage 2000-5 καθώς και αεροσκάφος EMB - 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
    - Από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της 32 ΤΑΞ ΠΝ, της Ζ΄ ΜΑΚ, του ΕΤΑ και της 31 ΜΕΕΔ.
    - Παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η άσκηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τρέχουσα Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και αποσκοπούσε στην σχεδίαση και στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στην διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, στην δοκιμή του Διακλαδικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Ηλεκτρονικού Πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο σε συνθήκες πολλαπλής απειλής περιβάλλον.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ηλεία: Σε εξέλιξη στρατιωτική άσκηση κοντά στο Κατάκολο
    Ηλεία: Σε εξέλιξη στρατιωτική άσκηση κοντά στο Κατάκολο

    Στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κατακόλου το πρωί της Τετάρτης.

    Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς βρίσκονται στο βουνό του Κατακόλου διάσπαρτες, τα πολεμικά πλοία στα ανοικτά, ενώ από αέρος κινούνται αεροπλάνα και ελικόπτερα, όπως τα επιθετικά Apachi που εντόπισε ο φακός και βλέπετε στη φωτογραφία.

    Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές...

  • Άσκηση «ΑΡΓΩ 2022»: Έλληνες και Γάλλοι κομάντο έκαναν «απόβαση» στη Σκύρο - Μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση
    Άσκηση «ΑΡΓΩ 2022»: Έλληνες και Γάλλοι κομάντο έκαναν «απόβαση» στη Σκύρο - Μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση

    Τμήματα ειδικών δυνάμεων με Έλληνες και Γάλλους πεζοναύτες αποβιβάστηκαν το πρωί στις ακτές της Σκύρου με σενάριο ανακατάληψης του νησιού στα πλαίσια της άσκησης «Aργώ 2022». Η άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κρατήσει έως το Σάββατο.

    Μήνυμα αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση

    Εν μέσω έντασης με την Τουρκία οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και ασκούνται καθημερινά με συμμαχικές χώρες σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Από τις 23 Σεπτεμβρίου ελληνικές και γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σφράγισαν την περιοχή μεταξύ Σκύρου και Άι Στράτη στέλνοντας μήνυμα απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση.

    Ο διοικητής της ΔΕΠ αντιστράτηγος Γιώργος Τσιτσικώστας τόνισε «αυξάνουμε διαρκώς τους τομείς και τις δραστηριότητες μας, να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον στην περιοχή μας το οποίο θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ασφάλεια».

    Η Γαλλία συμμετέχει στην άσκηση «Αργώ 2022» με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο μετέφερε άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα, πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντο.

    Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση «Αργώ 2022» με τη φρεγάτα «Ελλη» του Πολεμικού Ναυτικού, δύο αρματαγωγά πλοία και ένα υποβρύχιο τύπου 214. Επιπλέον, στην άσκηση συμμετέχει και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με επικεφαλής την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στον Βόλο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η Ταϊβάν ισχυρίζεται πως η Κίνα διεξάγει γυμνάσια διότι «προετοιμάζει εισβολή»
    Η Ταϊβάν ισχυρίζεται πως η Κίνα διεξάγει γυμνάσια διότι «προετοιμάζει εισβολή»

    O κινεζικός στρατός θα συνεχίσει τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο και σήμερα

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν κατήγγειλε σήμερα ότι η Κίνα προχώρησε στα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο για να «προετοιμάσει» εισβολή και να «μεταβάλει το status quo» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

    «Η Κίνα χρησιμοποιεί τα γυμνάσια και τον στρατιωτικό οδικό χάρτη της για να προετοιμάσει εισβολή στην Ταϊβάν», είπε ο Τζόζεφ Γου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ταϊπέι. «Η αληθινή πρόθεση της Κίνας είναι να μεταβάλει το status quo στο στενό της Ταϊβάν και σε όλη την περιοχή», συνέχισε.

    Το Πεκίνο αναζητούσε προσχήματα για να προχωρήσει σε γυμνάσια και η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, του έδωσε την ευκαιρία, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ταϊβάν.

    Κατά την άποψη του, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της Κίνας να κατατρομοκρατήσει την Ταϊβάν είναι να επιδειχθεί ότι η νήσος δεν εκφοβίζεται.

    Χαρακτήρισε τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρεμπόδισαν την κίνηση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

    Τουλάχιστον 20 πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν παρέμεναν νωρίτερα σήμερα κοντά στη διάμεση γραμμή στο στενό και κάποια κινεζικά αποπειράθηκαν να την περάσουν, είπε μη κατονομαζόμενη πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η ίδια πηγή είπε πως αρκετά κινεζικά πολεμικά συνεχίζουν να επιχειρούν στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν.

    Σύμφωνα με το Reuters, ο κινεζικός στρατός θα συνεχίσει τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο και σήμερα.

    Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν άρχισαν ασκήσεις του Πυροβολικού με πραγματικά πυρά, προσομοιώνοντας την άμυνα της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου. Στις ασκήσεις —οι οποίες θα συνεχιστούν μεθαύριο Πέμπτη— συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 40 οβιδοβόλα, διευκρίνισε ο στρατός.

    Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

    Πηγή: Protothema.gr

  • Στα ύψη η ένταση στην Ταϊβάν: Ο στρατός της Κίνας συνεχίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί
    Στα ύψη η ένταση στην Ταϊβάν: Ο στρατός της Κίνας συνεχίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί

    Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως συνεχίζει τα γυμνάσια που διεξάγει σε ύδατα και στους αιθέρες «γύρω από την Ταϊβάν» και σήμερα Δευτέρα.

    Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, θα διεξαχθούν γυμνάσια για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και εφόδους στη θάλασσα.

    Ο κινεζικός στρατός προχώρησε στις μεγαλύτερες ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις της ιστορίας του στο στενό της Ταϊβάν τις τελευταίες ημέρες, ένδειξη της οργής στο Πεκίνο για την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι.

    Κίνα: Ο υπουργός Εξωτερικών κλιμακώνει - Η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε την Κυριακή ότι η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος, στο τελευταίο επεισόδιο μιας διπλωματικής εμπρηστικής ρητορικής κατά της πολιτικής των ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε «σοφιστείες» για το ζήτημα της Ταϊβάν και οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν έχουν υπάρξει δίκαιες, κατάλληλες και νόμιμες, καθώς και με στόχο τη διαφύλαξη της ιερής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, είπε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπανγκλαντές.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πελόζι: Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν
    Πελόζι: Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν

    Η κυρία Πελόζι είπε πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν»

    Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, στο Τόκιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έπειτα από την επίσκεψή της στη νήσο που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

    Η κυρία Πελόζι, 82 ετών, που κάνει στην Ιαπωνία, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, την πρώτη της επίσκεψη από το 2015, μετέβη στην Ταϊβάν την Τρίτη και την Τετάρτη.

    Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα. Αντέδρασε αρχίζοντας χθες Πέμπτη στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

    «Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

    Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».

    «Δεν θα αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», πέταξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Παρά ταύτα η κυρία Πελόζι είπε πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».

    Επισήμως, από το 1979, η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο, παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της.

    Η επίσκεψη, είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, «αφορούσε τον ‘Taiwan Relations Act’» (σ.σ. «Νόμο περί Σχέσεων με την Ταϊβάν») που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1979 και ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, καθώς και τη σχέση «ΗΠΑ/Κίνας, όλα τα κείμενα των νόμων και των συμφωνιών που ορίζουν τις σχέσεις μας».

    Και ακόμη το να «εορταστεί» η Ταϊβάν «για αυτό που είναι, μια μεγάλη δημοκρατία με οικονομία που ευημερεί, με σεβασμό για όλο τον πληθυσμό της».

    Αναφερόμενη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, η κυρία Πελόζι έκρινε ότι εάν οι ΗΠΑ σιωπούσαν «για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα λόγω των εμπορικών συμφερόντων (τους)», τότε «θα χάναμε κάθε ηθικό κύρος» και «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Nazri Rapaai HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch