Ο κορονοϊός δημιούργησε κενό στα υπόλοιπα εμβόλια, όμως οι γονείς πρέπει τώρα να δράσουν
Oι οικογένειες στη χώρα μας σιγά σιγά επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την πανδημία έχουν πια χαλαρώσει. Παράλληλα με την επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να επαναφέρουμε τις συνήθειές μας που αφορούν στη συνολική φροντίδα της υγείας μας και ειδικότερα στην προστασία της υγείας των παιδιών μας.
Οι γονείς το προηγούμενο διάστημα επικεντρώθηκαν κυρίως στην προστασία της οικογένειας από τον συγκεκριμένο ιό και ως εκ τούτου άλλες ασθένειες - που προσβάλλουν κυρίως τα παιδιά - τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν σημαντικά οι βασικοί εμβολιασμοί ρουτίνας παιδιών και εφήβων, όπως τόνισε πρόσφατα και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Κενό εμβολιασμού στα παιδιά λόγω... κορονοϊού
«Το τείχος προστασίας στα παιδιά έχει ελαττωθεί σημαντικά και υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν και πάλι λοιμώδη νοσήματα, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η μηνιγγίτιδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο και τα παιδιά να εξακολουθήσουν να είναι υγιή, οι γονείς οφείλουν να βεβαιωθούν πως οι γιοι και οι κόρες τους έχουν κάνει όλα τα εμβόλια και πως δεν θα εκτεθούν σε ρίσκο στο μέλλον. Αν μάλιστα διαπιστώσουν πως συγκεκριμένα εμβόλια έχουν μείνει πίσω, καλό θα ήταν να μην καθυστερήσουν άλλο την επίσκεψη στον παιδίατρο. Άλλωστε, το καθιερωμένο checkup είναι πάντα απαραίτητο, ακόμα κι αν το αφήσαμε στην άκρη όσο η πανδημία ήταν σε έξαρση.
Το ρίσκο για την μηνιγγίτιδα Β
Από τις νόσους που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και προσβάλλουν παιδιά είναι και η μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Μέσα σε μόλις 24 ώρες, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες ενώ κίνδυνο διατρέχουν οι έφηβοι και οι νεαροί. Πιο ευάλωτα, ειδικότερα, στην μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Η σημασία της πρόληψης
Μόνο με τον εμβολιασμό μπορεί ένας γονιός να προστατέψει το παιδί του, καθώς η μετάδοση του εν λόγω ιού μπορεί να γίνει «αθόρυβα» και με ταχείς ρυθμούς. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν πως 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Γι' αυτό και πολλές φορές οι γονείς - λανθασμένα - θεωρούν πως πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.
Πηγή: Ethnos.gr