Επίκαιρα

Πύργος: Βροντερή φωνή για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Πύργος: Βροντερή φωνή για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά να αποτελεί “κόκκινο πανί”, την περασμένη Πέμπτη σύσσωμα 17 σωματεία συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου σε μία μαζική απεργιακή κινητοποίηση την οποία διέκρινε ο παλμός και η αποφασιστικότητα.

Νωρίτερα, μέλη των σωματείων επισκέφτηκαν χώρους εργασίας ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Πύργου.

Το στίγμα αρχικά έδωσε κεντρικός ομιλητής Νίκος Λοχοβίτης, πρόεδρος του σωματείου ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ν. Ηλείας, ο οποίος στην τοποθέτησή του απαίτησε να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, διεκδικώντας «….σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Η κυβέρνηση επιτίθεται στο 8ωρο, την οργάνωση των εργαζομένων, στα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματά τους».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα 8 μέτρα της κυβέρνησης τα οποία όπως επεσήμανε ακυρώνουν όλα τα κεκτημένα των τελευταίων 100 ετών.

  • 10 έως 13 ώρες δουλειά την ημέρα, έως 78 την εβδομάδα.
  • 150 ώρες υπερωρία με 20% λιγότερη προσαύξηση.
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
    •Νομιμοποίηση της τηλεργασίας χωρίς όρια.
    •Απελευθέρωση των απολύσεων ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου.
    •Νέα εμπόδια στην Απεργία και την περιφρούρησή της.
    •Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία.
    •Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: « Για μια ακόμη φορά εν μέσω πανδημίας επιχειρείται μια νομοθετική πρωτοβουλία, ένα νέο μνημόνιο στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας, που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στις εργασιακές σχέσεις. Οι ανατροπές που έρχονται είναι δεκάδες, πολύ ουσιαστικές και επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων εργαζομένων που εργάζονται όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένας κοινωνικός οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει κυριολεκτικά ό,τι απέμεινε όρθιο από τα μνημονιακά χρόνια και έρχεται να θεσμοθετήσει την εργασιακή ζούγκλα, πλήττοντας το μέλλον του κόσμου της εργασίας και την κοινωνική συνοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος, έκανε λόγο για επαναφορά μνημονιακών πολιτικών από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ σημειώνοντας ότι: «Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί τα εργασιακά για μία ακόμα φορά ιδεοληπτικά. Επαναφέροντας ουσιαστικά μνημονιακές πολιτικές, κάνοντας πράξη την περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πλήττει όλους τους εργαζόμενους, πλήττει τους ανέργους καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών, πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα. Ο Εργασιακός μεσαίωνας καταργεί το οκτάωρο. Θεσμοθετεί το δεκάωρο με ατομικές συμβάσεις χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Απελευθερώνει τις καταχρηστικές απολύσεις, περιορίζει την συνδικαλιστική δράση. Όλα αυτά την ώρα που επιβάλλεται η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Ακολούθως, η Αντωνία Μπρη, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε πως: « Το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνει νέα όπλα στην εργοδοσία και στο κράτος για την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία και τους μαθητές μας που τελειώνουν το σχολείο και θα βγουν στην παραγωγή. Καταργείται το οκτάωρο και θεσμοθετείται η δεκάωρη ακόμα και δωδεκάωρη εργασία. Διαλύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Ο εργαζόμενος καλείται να είναι διαθέσιμος όποτε και όσο απαιτεί ο εργοδότης. Η λεγόμενη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, η οποία θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις διαλύουν τις ζωές των εργαζομένων. Στην εκπαίδευση χρόνια τώρα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τσακίζουν κόκκαλα. Μόνο την φετινή χρονιά, είχαμε πάνω από 52.000 συμβασιούχους συναδέλφους, όπου σε λίγες ημέρες θα απολυθούν. Η αύξηση του ωραρίου το 2013 στους καθηγητές ήρθε λίγο μετά την νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2011. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν! Η απόκρουση της επίθεσης είναι υπόθεση όλων μας. Γενικεύεται η εργασία τις Κυριακές, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Εξαφανίζεται στην πράξη η μοναδική μέρα ξεκούρασης και δεν αφήνει έξω ούτε τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία ενώ ανοίγει παράθυρο και για τα δημόσια σχολεία με τους εργαζόμενους για την συντήρησή τους. Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία. Αυξάνεται στο έπακρο η εντατικοποίηση της εργασίας και γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του μη εργάσιμου χρόνου. Μία γερή δόση πήραμε οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια της καραντίνας με την τηλεκπαίδευση και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να την επιβάλει εκτός πανδημίας σε κάθε έκτακτη περίπτωση που προκύπτει. Το νομοσχέδιο εκφράζει κυριολεκτικά την επίθεση απέναντι στα σωματεία, την συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζουν την δυνατότητα στα υπηρεσιακά συμβούλια στην εκπαίδευση που έχουν την ψήφο του 5% των εκπαιδευτικών να αποφασίζουν για πολύ σοβαρά ζητήματα, μας λένε ότι δήθεν νοιάζονται για την αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων. Δεν ξεχνάμε όμως ότι το πρώτο πείραμα παρέμβασης στην συνδικαλιστική ζωή και δράση προσπάθησαν να το επιβάλλουν στον δικό μας κλάδο των εκπαιδευτικών με την ηλεκτρονική ψηφοφορία την οποία και απορρίψαμε συντριπτικά».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης στη συνέχεια τόνισε ότι: «Εμείς οι αγρότες και τα παιδιά μας είναι εργαζόμενοι και με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους νόμους μεθοδικά ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, συγκεντρώνοντας την παραγωγή και την γη σε λίγα χέρια. Στηρίζοντας τους βιομηχάνους, τις τράπεζες και τους μεγάλους εξαγωγείς. Γι’ αυτό εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να αγωνιστούμε στο ίδιο μετερίζι να καταργήσουμε στην πράξη τους νόμους και αυτές τις πολιτικές. Έχουμε υποχρέωση σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτά τα δικαιώματα. Δεν είναι ανίκητοι…».

Για τον φόβο της κυβέρνησης αναφορικά με τις μεγάλες αντιδράσεις, έκανε λόγο στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Σπύρος Αντωνόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως: « Η κυβέρνηση φοβάται τις μεγάλες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους γιατί έχει δει ότι ακόμα και μέσα στην πανδημία ο κόσμος της δουλειάς πάλευε διαρκώς, απεργούσε και διαδήλωνε. Γι’ αυτό θέλει μαζί με την κατάργηση του οκτάωρου και το χτύπημα στον συνδικαλισμό, το δικαίωμα στην απεργία. Η προσπάθεια του κράτους είναι να κρατήσουν όχι μόνο το δικαίωμα στην απεργία αλλά πολύ περισσότερο κάθε συλλογικότητα στους χώρους εργασίας, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις και την ατομική διαπραγμάτευση αντί των σχολικών συμβάσεων».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να μειώσει το κόστος της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα να επιβάλει τον κανόνα σιωπής σε μία εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους, της τηλεϊατρικής, αυξάνεται ο χρόνος εργασίας και οι κυβερνήσεις όχι μόνο εδώ είναι ευρωπαϊκή οδηγία, από το 2000, να μειωθεί το κόστος εργασίας και να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις στην χώρα. Αν δείτε τα μεροκάματα το 2000 μιλάγαμε για την γενιά των 700 €. Σήμερα μιλάμε για την γενιά των 500 €. Όλη αυτή η στόχευση είναι στο να μειωθεί το κόστος εργασίας. Εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιτρέψουμε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα».

apergia pirgos 2

apergia pirgos 3

apergia pirgos 4

apergia pirgos 5

apergia pirgos 6

apergia pirgos 7

apergia pirgos 8

apergia pirgos 9

apergia pirgos 10

apergia pirgos 11

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα