Αντικατάσταση του γερασμένου στόλου και μελέτη για προσλήψεις 3.000 πυροσβεστών - Με 69 αεροπλάνα και ελικόπτερα οι φετινές μάχες με τις πυρκαγιές - Αύριο οι αποφάσεις σε διϋπουργική σύσκεψη
Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά το σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προετοιμασία του μηχανισμού με την ολοκλήρωση του προγράμματος μίσθωσης περισσότερων για φέτος εναέριων μέσων, παράλληλα όμως ανακοίνωσε επίσημα την προώθηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα προγράμματος εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση, ύψους 1,76 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό που φέρει την ονομασία «ΑΙΓΙΣ», θα συζητηθεί αύριο στην διϋπουργική σύσκεψη που συνεδριάζει για πρώτη φορά, προκειμένου να κάνει τη σχετική εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ και να προχωρήσει άμεσα.
Ειδικότερα, σε σύσκεψη που είχαν μετά την συνέντευξη Τύπου ο κ. Χρυσοχοΐδης με τον κ. Χαρδαλιά, συζήτησαν την πρόταση που θα προωθηθεί αύριο στο ΚΥΣΕΑ, για την απόκτηση οκτώ νέων σύγχρονα αεροσκαφών καναντέρ CL- 515, το οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά cl-215, ενώ θα αναβαθμιστούν τα CL-415 σε CL-515.
Απαντώντας σε ερώτηση για κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με πολύ υψηλό κόστος για την φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι αυξημένο κατά 17% σε σχέση με πέρσι και τόνισε: «Το είπα και στη Βουλή, όταν πρόκειται για ανθρώπινη ζωή και ανθρώπινη περιουσία, αλλά και στην πρόληψη δεν πρέπει να μιλάμε για οικονομικά ζητήματα».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης για το ίδιο θέμα συμπλήρωσε: «Προερχόμαστε από πολλές μεγάλες καταστροφές, πρόσφατα, οι οποίες κόστισαν δεκάδες ζωές. Το ερώτημα είναι μια χώρα σαν την Ελλάδα πόσες κρίσεις μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα. Και σε αυτό απάντησε φέτος η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που θα έχουμε παραπάνω από μια κρίση, να μπορούμε να απαντήσουμε. Ταυτόχρονα έχουμε ένα πολύ μεγάλο κόστος αυτές τις μέρες, με τους καθαρισμούς, έχουν διατεθεί εκατομμύρια από το υπουργείο Εσωτερικών. Πριν λίγες μέρες πετάξαμε με τον κ. Χαρδαλιά πάνω από την Αττική και αυτό που είδαμε μας προκάλεσε τρόμο. Αν δεν απομακρυνθούν άμεσα όλα αυτές κινδυνεύουμε με νέες τραγωδίες».
Σε ό,τι αφορά στην φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «στην καρδιά του σχεδιασμού βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός της πυρκαγιάς και η άμεση ανταπόκριση». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο υφυπουργός, κομβικό ρόλο παίζουν τα εναέρια μέσα.
Τα νέα ελαφρού τύπου αεροσκάφη «μίνι καναντέρ» (air-tractor), θα αναπτυχθούν σε τρεις βάσεις ανά ζεύγη (Τατόι, Αγχίαλο και Ανδραβίδα).
Στο πλαίσιο της ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς, και τον εφοδιασμό των ελικοπτέρων, δημιουργήθηκε και ένα δίκτυο υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 40.000 λίτρων που τοποθετούνται σε 13 θέσεις στην επικράτεια για υδροληψία σε περιοχές μακριά από θάλασσα ή λίμνες.
Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης και στην εφαρμογή της επιχείρησης «Δρυάδες», που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον καθαρισμό περιοχών με μεγάλη επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών, οι οποίες κηρύχτηκαν προκαταβολικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακριβώς για αυτό το σκοπό.
H επιχείρηση αφορά σε εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης, καθώς και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης σε 18 περιοχές της Αττικής: Κάτω Ποσειδωνία και Διόνυσος Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής, Αυλάκι και Χαμολιά του Δήμου Μαρκοπούλου, Αγία Κυριακή-Αγία Τριάδα του Δήμου Σπάτων/Αρτέμιδας και του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, όπως και Διώνη, Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, Άγιος Ανδρέας και Σχοινιάς- Δικαστικά του Δήμου Μαραθώνα, Δροσιά- Διόνυσος- Εκάλη του Δήμου Διονύσου και Δήμου Κηφισιάς, Πανόραμα Αγίων Αποστόλων, Βλαστός Καλάμου, Ιπποκράτειος Πολιτεία του Δήμου Ωρωπού, Θρακομακεδόνες του Δήμου Αχαρνών, Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ, Πόρτο Γερμενό και Άγιος Νεκτάριος Βιλίων του Δήμου Μάνδρας/Ειδυλλίας, καθώς και Περιστέρια του Δήμου Σαλαμίνας. Σε αυτές προστέθηκαν τρεις νέες περιοχές εντός Αττικής: το Τατόι, (είχε να καθαριστεί 20 χρόνια είπε ο κ. Χαρδαλιάς), ο Υμηττός και η Ιπποκράτειος Πολιτεία και άλλες τρεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, (στο Σέιχ Σου, στην Αρχαία Ολυμπία και σε συνεργασία με την περιφέρεια στην Χαλκιδική).
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επιχείρηση «Δρυάδες» δεν είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας, ανέλαβε την ευθύνη.
Σχετικά με τα μέσα που έχει στη διάθεση του φέτος ο κρατικός μηχανισμός, έχουν όλα παραληφθεί και βρίσκονται στις βάσεις τους με βάση τον νέο σχεδιασμό. Την Παρασκευή φτάνει στην Ελλάδα και το τελευταίο, που είναι το ρωσικό «θηρίο» Berriev, αμφίβιο αεροσκάφος, το οποίο έχει την δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού ή επιβραδυντικού υγρού και θα χρησιμοποιηθεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις για να ανακόπτει την πορεία της πυρκαγιάς, καθώς έχει την δυνατότητα σταδιακής ρίψης και σε απόσταση τουλάχιστον χιλιομέτρων στο μέτωπο.
Μια από τις δράσεις στο πλαίσιο της πρόληψης είναι η απαγόρευση της προσέγγισης του Σχοινιά Μαραθώνα με ΙΧ αυτοκίνητα όλο το καλοκαίρι και ο καθαρισμός του πευκοδάσους της παραλίας. Η Πολιτική Προστασία, όπως είπε ο υφυπουργός, είναι σε συνεννόηση με τον Δήμο, προκειμένου να βάλει λεωφορεία, τα οποία θα παραλαμβάνουν τους επισκέπτες από το πάρκινγκ, πιθανόν στο Κολυμβητήριο του Μαραθώνα και θα τους μεταφέρουν στην παραλία.
Ο κ. Χαρδαλιάς, σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς ιδιωτικών εκτάσεων από τους ιδιοκτήτες τους, με αφορμή και την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών για την διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προβλέπει αυστηρές ποινές για παραβάτες.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην φετινή προετοιμασία υπογράμμισε πως «έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση- με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό». «Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσέθεσε: «Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να το επισημάνω και να το τονίσω ακόμα μια φορά: Πολλή προσοχή από όλους το καλοκαίρι! Δεν ανάβουμε φωτιά στην ύπαιθρο για κανένα λόγο! Από εμάς εξαρτάται, είναι στο δικό μας χέρι να κρατήσουμε και τα δάση μας ασφαλή, αλλά κυρίως τους πολίτες, τους συνανθρώπους μας απόλυτα ασφαλείς».