Την πορεία του μονοκινητήριου αεροσκάφους αναμένεται να εξετάσουν τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ), που θα φτάσουν σήμερα στη Χαριά.
Ο χώρος παραμένει από την πρώτη στιγμή φυλασσόμενος προκειμένου να μην αλλοιωθούν στοιχεία που υπάρχουν και που θα βοηθήσουν τους εμπειρογνώμονες να βρουν τις απαντήσεις που θέλουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας.
Άνθρωποι που γνώριζαν τον πιλότο αλλά έχουν και εικόνα του δυστυχήματος, εκτιμούν πως ο Δημήτρης Βασιλείου πρέπει να κατέβαλε υπερπροσπάθεια για να αποφύγει να πέσει πάνω στα σπίτια της Χαριάς.
Το σχέδιο πτήσης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥΠΑ, το διθέσιο μονοκινητήριο υπερελαφρό (ultralight) αεροσκάφος απογειώθηκε στις 11 το πρωί από τον αερολιμένα Μεσολογγίου με τους δύο επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, που είχε καταθέσει στις υπηρεσίες του αερολιμένα Ακτίου, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση μέγιστης διάρκειας δυόμιση ωρών στις περιοχές του Μεσολογγίου - Ανδραβίδας - Αράξου και επιστροφή στο Μεσολόγγι. Ανατολικά του Πύργου και στη περιοχή του χωριού Χαριά κατέπεσε.
Όπως δήλωσε χθες ο υπεύθυνος της αερολέσχης Μεσολογγίου, Γεώργιος Πρεβεζάνος, από όπου και ξεκίνησε το μονοκινητήριο, μίλησε στο in.gr και έδωσε στοιχεία για το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους που συνετρίβη το πρωί της Δευτέρας.
«Το μονοκινητήριο αεροσκάφος ήταν ιδιόκτητο και χρησιμοποιούσε την αερολέσχη για στάθμευση», εξηγεί ο κ. Πρεβεζάνος. Ιδιοκτήτης του αεροσκάφους ήταν ο πιλότος του, ο οποίος ήταν και δάσκαλος, παντρεμένος και από καθαρή ειρωνεία της τύχης έμενε και κοντά στο σημείο που συνετρίβη, στη Χαριά Ηλείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει, θα έκανε τη διαδρομή Μεσολόγγι – Φράγμα Πηνειού – Καρατούλα – Πύργος – Κατάκολο – Μεσολόγγι, με συνολική διάρκεια πτήσης 2,5 ώρες.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 11:15 και λίγο αργότερα υπήρξαν και οι πρώτες αναφορές για την πτώση του, κάτι που σημαίνει ότι ήταν ακόμα στην αρχή της διαδρομή του”.
Παλιότερη πτήση του Δημήτρη Βασιλείου, πάνω από το χωριό του τη Χαριά. Με το κόκκινο βελάκι το σημείο της πτώσης.
Στιγμιότυπο με το Δημήτρη Βασιλείου σε πτήση πάνω από την Ηλεία
Τι είδαν κάτοικοι της περιοχής
Το κόκκινο μονοκινητήριο αεροσκάφος του Δημήτρη Βασιλείου δεν πετούσε για πρώτη φορά στην περιοχή. Μπορεί κάποιοι να μην ήξεραν προσωπικά τον πιλότο και δάσκαλο, αλλά γνώριζαν σε ποιον άνηκε το αεροσκάφος και ότι καταγόταν από τη Χαριά. Χθες άνθρωποι που είδαν το αεροσκάφος να πετά κοντά στη Χαριά. Φαίνεται πως ερχόταν από βορειοανατολικά και στην περιοχή του Καράτουλα να ακολουθεί πορεία δεξιά προς τη Χαριά. Την ώρα της στροφής αυτής λένε πως φάνηκε το αεροσκάφος πήρε απότομα κλίση και έχασε ύψος.
Ο Δημήτρης Βασιλείου, με συνεπιβάτη τον Κώστα Καλογερογιάννη, κατευθυνόταν πάνω από την αγαπημένη του Χαριά - όπως πολλές άλλες φορές - και σε κάθε περίπτωση βλέποντας πως χάνει τον έλεγχο και δεν μπορεί να αποφύγει την πτώση, θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει το χωριό. Η θέση του αεροσκάφους σύμφωνα με γνώστες δείχνει πως πάλεψε για να αποφύγει να πέσει στα σπίτια μιας και βρισκόταν ήδη πάνω από την κατοικημένη περιοχή.
Πάλεψε έως το τέλος για να μην υπάρξουν συνέπειες στους συγχωριανούς του. Και η τραγική ειρωνία είναι πως το αεροπλάνο κατέπεσε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το πατρικό του σπίτι. Έτσι μόλις έγινε αντιληπτό το αεροπορικό δυστύχημα, ανάμεσα στους πρώτους που έφτασαν στο σημείο και είδαν νεκρούς και απανθρακωμένους τους δύο επιβαίνοντες ήταν δύο αδέρφια του και συγγενείς του.
Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων θα ερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο του αεροπορικού δυστυχήματος για στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο βρίσκονται - δίχως να έχουν επηρεαστεί από τη φωτιά που ξέσπασε αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους - τα κινητά τηλέφωνα και μια κάμερα. Οι αρχές ευελπιστούν πως αν η κάμερα ήταν σε λειτουργία την ώρα της πτήσεις μπορεί να έχει καταγράψει στοιχεία που θα δώσουν πολλές απαντήσεις για αυτό που συνέβη.
Με δυσκολία καθώς οι σοροί είχαν μπλεχτεί στα συντρίμμια έγινε η ανάσυρσή τους και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πύργου.
Ο Δημήτρης Βασιλείου
Ο Δημήτρης Βασιλείου, ήταν δάσκαλος, παντρεμένος με πολιτική υπάλληλο της Αστυνομίας που απέκτησαν δύο γιους. Έχει υπηρετήσει σε πολλά σχολεία του νομού και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ζούσε στην Αμαλιάδα.
Ο Κώστας Καλογερογιάννης ζούσε στο Μεσολόγγι και ήταν εθελοντής διασώστης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο Κώστας Καλογερογιάννης
Δείτε video:
Δείτε φωτογραφίες: