Με ενθουσιασμό και χαρά εκατοντάδες μαθητές από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και την περιοχή Brasov της Ρουμανίας συμμετείχαν στον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση με τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Συγκεκριμένα, συμβολικά από τον χώρο του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο ανακαίνισης, με φόντο μια αγριελιά και μια δάφνη, συνδέθηκαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με τα σχολεία, εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Ολυμπιακών και Διεθνών Θεμάτων, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Ρόη Αντωνοπούλου, υπεύθυνη γραφείου ΕΘΝΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργος Αλικάκος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Ολυμπιακών Θεμάτων κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος.
Ο κ. Σπηλιόπουλος ξεκινώντας την εκδήλωση, έχοντας και την ευθύνη συντονισμού της παρουσίασης, ανέφερε ότι ο Ολυμπισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής η οποία συνδυάζει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, την τέχνη και την Παιδεία και είναι ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στη χαρά της προσπάθειας της συμμετοχής, της αμοιβαίας κατανόησης. Για αυτό το λόγο ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δε θα μπορούσε να μη γιορτάσει για μιαν ακόμη φορά την Ολυμπιακή Ημέρα σε συνεργασία με την ΕΘΝΟΑ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμβολικά από το ιστορικά πρώτο παγκοσμίως μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που βρίσκεται στην Ολυμπία. Ένα μουσείο που οραματίστηκε και υλοποίησε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπαστεφάνου – Προβατάκις, το οποίο σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές και να τους μυήσει στην ιδιαίτερη αξία των εκθεμάτων του.
«Μεγάλη τιμή»
Ο κ. Αλικάκος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Μ’ αυτά τα ιερά Χώματα ασχολείται ολόκληρη η ανθρωπότητα για αυτό θα πρέπει να μάθει και το τελευταίο παιδί για τις αξίες που πηγάζουν από αυτή τη μήτρα του αθλητισμού. Να ξέρετε ακριβώς για ποιο λόγο η χώρα μας μπαίνει πρώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για ποιον λόγο παίζεται ο Εθνικός μας Ύμνος στην έναρξη και λήξη και για ποιο λόγο κυματίζει πάντοτε η Ελληνική σημαία. Όπως επίσης και για τον Ολυμπιακό ύμνο που παίζεται στην έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, χειμερινών – θερινών, σε στίχους Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμαρά. Αυτά όλα τα πράγματα είναι ίσως σημαντικότερα από τα μετάλλια, δηλαδή είναι μεγαλύτερη τιμή αυτή που αισθανόμαστε κάθε δύο χρόνια, στους θερινούς και κατόπιν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που αυτό πρέπει να γίνεται κτήμα μας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη ζωή σας και να ξέρετε ότι στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Ολυμπιακή μέρα σε όλο τον κόσμο, όπως κάνουμε κι εμείς σήμερα».
Ο κ. Νικολακόπουλος στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι: «Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα, έχουν πρώτιστο καθήκον αλλά και υπέρτατο κίνητρο να διαδώσουν παντού τα μηνύματα των αξιών του Ολυμπισμού της Ιερής Εκεχειρίας και να προασπίσουν το δικαίωμα της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ολυμπιακή Ιδέα και η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η εμπιστοσύνη και η ΠΙΣΤΗ στον ίδιο τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του».
Η κα Αντωνοπούλου τόνισε ότι η καθιέρωση της Ολυμπιακής Ημέρας έγινε το 1946, πενήντα χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πρόταση που έγινε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να γίνει αμέσως αποδεκτή από τη ΔΟΕ η οποία πρότεινε να εορτάζεται την 23η Ιουνίου, ημερομηνία λήψης της απόφασης διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1894.
Το θέμα του μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίας Ολυμπίας ήταν στο επίκεντρο της διδακτικής διαδικασίας στα σχολεία, όπως επίσης και η γνωριμία με τον ιδρυτή του Γιώργο Παπαστεφάνου. Επίσης ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μαζί με την ΕΘΝΟΑ μοίρασαν στους μαθητές βιβλία με θέμα τους Ολυμπιακούς Κύκλους καθώς επίσης αναμνηστικά καπέλα και διπλώματα συμμετοχής. Μετά τη θεωρητική διδασκαλία, στα σχολεία έγιναν αθλοπαιδιές.
Όμορφη εικόνα αποτέλεσε η σύνδεση με μαθητές σχολείων της περιοχής Brasov Ρουμανίας, όπου αντάλλαξαν απόψεις με μαθητές των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κάνοντας μια πρώτη γνωριμία, με την υπόσχεση για νέες επαφές στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Αλικάκος μετέβη στο Δημαρχείο όπου είχε πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου της ανακαίνισης του μουσείου από τον κ. Σπηλιόπουλο, υπεύθυνο του Ολυμπιακού Μουσείου και την επιβλέπουσα μηχανικό κα Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου.
(Δελτίο Τύπου)