Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 15:20

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Συναγερμός στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Γράφτηκε από τον

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 15:30

Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, ειδικά στην Κρήτη. Γι αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Θοδωρή Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων της Κρήτης στις 15:30.

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού – Αρκουμανέας: Νέα κρούσματα σε Αθήνα, Κρήτη, Κόρινθο

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανακοίνωσε νέα κρούσματα της μετάλλαξης σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε πως «ήδη έχουν ανακοινωθεί 11 κρούσματα της παραλλαγής τύπου Δέλτα, και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα σήμερα».

Ο κύριος Αρκουμανέας τόνισε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη τύπου Δέλτα στη χώρα μας. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτή τη μετάλλαξη.

«Για να αντέξουμε το καλοκαίρι πρέπει να εμβολιαστούμε» κατέληξε ο κύριος Αρκουμανέας, προτρέποντας τους πολίτες στη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 16:10

Σχετικά Άρθρα

  • Γρίπη των πτηνών: Ποιοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση πανδημίας
    Γρίπη των πτηνών: Ποιοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση πανδημίας

    Η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 είναι πιθανότατα λιγότερο επικίνδυνη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας λόγω προηγούμενης έκθεσής τους σε συγγενικούς ιούς γρίπης

    Η γρίπη των πτηνών γίνεται ολοένα και πιο απειλητική. Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για ενδεχόμενη πανδημία από τον ιό Η5Ν1, οι επιδημιολόγοι προσπαθούν να προβλέψουν ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πλήττονταν περισσότερο.

    Το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν έχει πλήρη ανοσία. Ωστόσο τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως κινδυνεύουν λιγότερο λόγω των ιών γρίπης στους οποίους είχαν εκτεθεί σε μικρή ηλικία, αναφέρει το περιοδικό Science.

    Κίνδυνος μετάλλαξης

    Το στέλεχος Η5Ν1 πρωτοεμφανίστηκε το 1996 και τα τελευταία δύο χρόνια έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και οικόσιτα πτηνά. Πρόσφατα άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως οι αλεπούδες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες, ενώ τον Μάρτιο ξέσπασε επιδημία στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στις ΗΠΑ.

    Μέχρι τις αρχές Ιουλίου είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε 120 κοπάδια σε 12 πολιτείες, καθώς και 4 κρούσματα σε εργάτες εκτροφείων. Κανένας δεν παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα, αυτό όμως ίσως οφειλόταν στην τύχη: από το 2003 μέχρι σήμερα, ο Η5Ν1 έχει σκοτώσει 460 ανθρώπους που είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με άγρια πτηνά.

    Ο ιός δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο, αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει. Η εξάπλωση του ιού στις γαλακτοκομικές φάρμες δίνει στον Η5Ν1 το περιθώριο να πολλαπλασιαστεί και να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει ενδεχομένως τη δυνατότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων.

    Γρίπη των πτηνών και διασταυρούμενη ανοσία

    Σε μια τέτοια περίπτωση «το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα ήταν ευάλωτο σε λοίμωξη» προειδοποίησαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία πραγματοποίησαν ελέγχους και διαπίστωσαν ότι λίγοι άνθρωποι διαθέτουν αντισώματα που αναγνωρίζουν τον Η5Ν1.

    O λόγος είναι βέβαια ότι ο γενικός πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στον συγκεκριμένο ιό. Κάποιοι όμως μπορεί να έχουν ανοσία λόγω προηγούμενης έκθεσης σε γενετικά παρόμοια στελέχη γρίπης. Ένα παράδειγμα είναι το στέλεχος Η1Ν1 που προκάλεσε πανδημία «γρίπης των χοίρων» το 2009. Το στέλεχος αυτό μοιάζει με το Η5Ν1 λόγω της κοινής επιφανειακής πρωτεΐνης Ν1.

    Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιθεώρηση των CDC διαπίστωνε ότι το 97% όσων είχαν εκτεθεί στον Η1Ν1 παράγουν αντισώματα κατά της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, χωρίς όμως να είναι σαφές αν τα αντισώματα αυτά αρκούν για να αποτρέψουν τη σοβαρή λοίμωξη.

    Μια άλλη ένδειξη προέρχεται από μελέτη του 2016 που εξέταζε δεδομένα δύο δεκαετιών για τα σοβαρά ανθρώπινα κρούσματα του Η5Ν1 και ενός άλλου ιού γρίπης των πτηνών, του Η7Ν9.

    Η ανάλυση έδειξε ότι οι που γεννήθηκαν πριν απλό το 1968 νοσούν λιγότερο σοβαρά από Η5Ν1 επειδή είχαν πιθανότατα περάσει για πρώτη φορά γρίπη όταν κυκλοφορούσαν γενετικά παρόμοια στελέχη.

    Οι δε άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1968 είναι πιο ανθεκτικοί στο Η7Ν9 επειδή μοιάζει περισσότερο με τους ιούς γρίπης από τους οποίους είχαν μολυνθεί ως παιδιά.

    Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι, εάν ο Η5Ν1 προκαλέσει τελικά πανδημία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να ξαναδούμε την ίδια εικόνα με την πανδημία γρίπης των χοίρων το 2009: το 80% των θανάτων αφορούσαν ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αφού οι μεγαλύτεροι είχαν μερική ανοσία λόγω προηγούμενης έκθεσης σε συγγενικά στελέχη Η1Ν1.

    Πηγή: In.gr
  • Κορονοϊός: Γιατί ανησυχεί τόσο τους επιστήμονες η υποπαραλλαγή BA.2.86 - «Το εντυπωσιακότερο στέλεχος μετά την Όμικρον»
    Κορονοϊός: Γιατί ανησυχεί τόσο τους επιστήμονες η υποπαραλλαγή BA.2.86 - «Το εντυπωσιακότερο στέλεχος μετά την Όμικρον»

    Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεών της εντοπίστηκε στο Λονδίνο.

    Η παραλλαγή με την ονομασία BA.2.86 εντοπίστηκε μέσω γενετικής αλληλουχίας, αν και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μερικές τέτοιες αλληλουχίες. Η πρώτη αναφέρθηκε στο Ισραήλ, ενώ έκτοτε η παραλλαγή εντοπίστηκε στη Δανία και στις ΗΠΑ.

    Τώρα ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας την πέμπτη τέτοια αλληλουχία παγκοσμίως που αναφέρεται. «Γνωρίζουμε ότι το BA.2.86 έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η UKHSA αξιολογεί την κατάσταση και θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η Δρ Meera Chand, αναπληρώτρια διευθύντρια της UKHSA.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το χαρακτηρίζει ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» - ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ομοίως ότι παρακολουθούν στενά την παραλλαγή μετά την ανακάλυψή της στο Μίσιγκαν.

    Παραλλαγή με πάνω από 30 μεταλλάξεις

    Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες ή αν θα απογειωθεί και θα γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού. Αλλά οι πολλές γενετικές αλλαγές του - έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη spike σε σχέση με την τρέχουσα κυρίαρχη παραλλαγή - και η ανίχνευσή του σε διάφορες χώρες, έχει θέσει τους επιστήμονες σε συναγερμό.

    Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του UCL, δήλωσε ότι το BA.2.86 είναι το πιο εντυπωσιακό στέλεχος Covid που έχει δει ο κόσμος μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

    «Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το στέλεχος απέκτησε τις μεταλλάξεις του κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας λοίμωξης σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην κοινότητα», είπε. «Η BA.2.86 κυκλοφορεί έκτοτε πιθανότατα σε μια περιοχή του κόσμου με φτωχή επιτήρηση των ιών και τώρα έχει εξαχθεί επανειλημμένα σε άλλα μέρη του κόσμου».

    Ο Balloux πρόσθεσε ότι το πόσο καλά τα πήγε η νέα παραλλαγή σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον θα γίνει σαφέστερο τις επόμενες εβδομάδες.

    «Τίποτα δεν είναι γνωστό σε αυτό το στάδιο σχετικά με την εγγενή μεταδοτικότητα και την ιογένειά του», δήλωσε. «A priori, δεν αναμένεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα τρέχοντα στελέχη της Όμικρον που κυκλοφορούν», είπε και συνέχισε:

    «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, όπου το BA.2.86 προκαλεί ένα μεγάλο νέο κύμα κρουσμάτων, δεν περιμένουμε να παρακολουθήσουμε συγκρίσιμα επίπεδα σοβαρών ασθενειών και θανάτων με αυτά που είχαμε νωρίτερα στην πανδημία, όταν εξαπλώνονταν οι παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον».

    Ο καθηγητής Rowland Kao, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η εμφάνιση μιας πιθανής νέας ανησυχητικής παραλλαγής δεν αποτελεί έκπληξη. «Αλλά», πρόσθεσε, «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι' αυτό τώρα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γρίπη των πτηνών: Βρέθηκε μεταλλαγμένος ιός σε γάτες και σκυλιά - Φόβοι για μετάδοση στον άνθρωπο
    Γρίπη των πτηνών: Βρέθηκε μεταλλαγμένος ιός σε γάτες και σκυλιά - Φόβοι για μετάδοση στον άνθρωπο

    Συναγερμός στην ΕΕ για το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των πτηνών που βρέθηκε σε σκυλιά και γάτες.

    Προβληματισμό και εγρήγορση στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές έχουν προκαλέσει δυο μικρά cluster κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών που μεταδόθηκαν αιφνιδιαστικά και με πιθανή μετάλλαξη σε γάτες στην Πολωνία και σε γάτες και σκύλους στην Ιταλία. Όπως αποκαλύπτει το HealthStat, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αρκετοί σκύλοι (και 1 γάτα) σε μια φάρμα στην Μπρέσια που πρόσφατα επλήγη από τη γρίπη των πτηνών έχουν προφανώς ορομετατροπή, υποδεικνύοντας προηγούμενη (πιθανώς ήπια) μόλυνση.

    Η ιταλική ιστοσελίδα Sindacato Italiano Veterinari Medicina Pubblica έχει μια σύντομη είδηση, η οποία περιγράφει τον ιό ως HPAI H5N1 clade 2.3.4.4b ενός γονότυπου που βρέθηκε πρόσφατα σε γλάρους της βόρειας Ιταλίας, και ο οποίος φέρει μια προσαρμογή των θηλαστικών (T271A στην πρωτεΐνη PB2) που μπορεί να αυξήσει το ζωονοσογόνο δυναμικό του.

    Πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη που προκάλεσε σημαντική ανησυχία νωρίτερα φέτος, όταν ανιχνεύθηκε σε μολυσμένο μινκ το περασμένο φθινόπωρο του 2022 (βλ. Eurosurveillance: HPAI A(H5N1) Virus Infection in Farmed Minks, Spain, October 2022) καθώς «ενισχύει τη δραστηριότητα πολυμεράσης των ιών γρίπης Α σε κύτταρα θηλαστικών ξενιστών και ποντικών».

    Τα πρώτα κρούσματα σε σκυλιά και γάτες

    Σε σχέση με το αντικείμενο αυτό, παρουσιάζεται ότι πρόσφατα διαπιστώθηκε η ορομετατροπή πέντε σκύλων και μιας γάτας που βρίσκονταν σε αγροτική πτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία της Μπρέσια, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία του HPAI H5N1.

    Οι γενετικές αναλύσεις του ιού που βρέθηκε στα πτηνά που πέθαναν κατά την επιδημία που διενεργήθηκαν από το Κέντρο Εθνικής και Ευρωπαϊκής Αναφοράς (CRN) για τη γρίπη των πτηνών και τη νόσο των πτηνών Newcastle Institute Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe) έδειξαν ότι πρόκειται για τον ιό HPAI H5N1 που ανήκει στην κλάση 2. 3.4.4b, Και ειδικότερα στον γονότυπο H5N1- A/Herring_gull/France/22P015977/2022-like, που ευθύνεται για τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στη βόρεια Ιταλία στους γλάρους.

    Σε συναγερμό η Ιταλία για πιθανή μετάδοση στον άνθρωπο

    Ο ιός αυτός έχει επίσης μια μετάλλαξη που θεωρείται δείκτης προσαρμογής των ai στα θηλαστικά (T271A στην πρωτεΐνη PB2) με πιθανή αύξηση του ζωονοσογόνου δυναμικού του. Αυτό ακριβώς το συμβάν έχει θορυβήσει τη γειτονική Ιταλία αλλά και τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί μια μετάλλαξη μέσω της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πλέον μετά τα πουλιά εμφανίζεται τροποποιημένη σε οικόσιτα ζώα.

    Στην Ιταλία συγκροτήθηκε «ομάδα εμπειρογνωμόνων» για να καθορίσει τη λειτουργία του εθνικού δικτύου δημόσιων εργαστηρίων ανθρώπινων και κτηνιατρικών για την έγκαιρη ανίχνευση κυκλοφορούντων στελεχών ιών γρίπης με ζωονοσογόνο δυναμικό, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιδημίες πανδημίας γρίπης.

    Οι εμπειρογνώμονες αν και δεν αλλάζουν την εκτίμηση κινδύνου -που εκπονήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023 - αναφέρουν στην εγκύκλιο που αναρτήθηκε επίσημα ότι «η μεταλλαγμένη γρίπη των πτηνών H5N1 σε ζώα, πρόκειται για γρίπη υψηλής παθογονικότητας και απαιτούνται μέτρα ελέγχου και επιτήρησης για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης της».

    Σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα βιοασφάλειας

    Άλλωστε κρίθηκε αναγκαίο να εντατικοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις πτηνοτροφικές μονάδες όπως η εφαρμογή των γενικών ενδείξεων για την πρόληψη της λοίμωξης στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του πληθυσμού για την αποφυγή επαφής με κατοικίδια και άγρια ζώα που έχουν πεθάνει ή παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας. Τη σημασία της εφαρμογής των ενδείξεων για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης που συνιστάται και προσφέρεται ενεργά και δωρεάν στο προσωπικό που για λόγους εργασίας έρχεται σε επαφή με ζώα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης από ιούς γρίπης εκτός ανθρώπου και σε όλα τα υποκείμενα που για λόγους άλλους από τους επαγγελματίες εκτίθενται δυνητικά σε επιδημιολογικό κίνδυνο.

    Η εγκύκλιος υπενθυμίζει επίσης τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία των εκτιθέμενων εργαζομένων και την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των εκτιθέμενων ατόμων και ζητά να διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις για ιούς γρίπης σε άτομα που εκτέθηκαν σε διάστημα 5-7 ημερών από την έκθεση ή με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος και να παρέχουν στο εν λόγω Υπουργείο εβδομαδιαίως με τη μορφή συγκεντρωτικών στοιχείων τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε εκτιθέμενα άτομα.

    Τα μέτρα

    Προτείνεται επίσης η διενέργεια ερευνών για τον επιπολασμό του ορού μεταξύ των εργαζομένων που εκτίθενται σε ιούς της γρίπης των πτηνών. Όσον αφορά τις πτυχές της υγείας των ζώων, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται στο άρθρο 4 της υπ' αριθμ. 14856 ΠΔ/ΤΕ της 6ης Ιουνίου 2023 και συγκεκριμένα:

    α) τη συνέχιση από τις περιφέρειες των σχεδίων επιτήρησης των άγριων πτηνών για την παρακολούθηση των ιών της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν σήμερα, ιδίως μετά από φαινόμενα θανάτου,

    β) λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα κρούσματα του H5N1 που ανιχνεύθηκαν σε δύο αλεπούδες και την ορομετατροπή ορισμένων σκύλων και μιας γάτας που ήταν παρόντες σε αγροτική πτηνοτροφική μονάδα με κρούσματα γρίπης των πτηνών, την εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης σε άγρια θηλαστικά (υποκείμενα που έχουν πεθάνει) ιδίως σε περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά- υπό αυτή την έννοια κρίνεται σκόπιμο τα δείγματα (εγκέφαλοι) που λαμβάνονται από άγρια σαρκοφάγα και αποστέλλονται στο ΙΙ.ΖΖ.Σ.Σ. να χρησιμοποιούνται και για την επιτήρηση της λύσσας των άγριων πτηνών και προέρχονται από περιοχές όπου κυκλοφορούν ιοί των πτηνών,

    γ) τη διατήρηση της δειγματοληψίας των οικόσιτων ζώων (πτηνά, σαρκοφάγα, χοίροι) που βρίσκονται στις πτηνοτροφικές μονάδες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της ΓΠΥΠ και την αποτροπή της πρόσβασής τους σε εγκαταστάσεις όπου εκτρέφονται πουλερικά,

    δ) αξιολόγηση στο CRAS με τον υπεύθυνο κτηνίατρο της δομής της χρήσης ευθανασίας πτηνών και σαρκοφάγων με συμπτώματα που αποδίδονται σε πιθανή λοίμωξη από τη γρίπη των πτηνών (ιδίως νευρικά συμπτώματα) σε δομές όπου δεν είναι δυνατή η απομόνωση των ζώων. Τα σφάγια νεκρών ή ευθανατωμένων ατόμων με υποψία HPAI πρέπει να αποστέλλονται αμέσως στο αρμόδιο ΙΖΣ για έρευνα του ιού.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα κρούσματα HPAI H5N1 σε ροδογλάρους (Chroicocephalus genei) και γλάρους κοινού (Chroicocephalus ridibundus) στην επαρχία της Ραβέννας που επιβεβαιώθηκαν από το CRN στις 16.06. 2023, κρίνεται επίσης αναγκαίο να εντατικοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται ιδίως στις ζώνες Α και Β της συμφωνίας κρατικών περιφερειών rep 125 και η επιτήρηση σε πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στην εθνική περιοχή έναντι ύποπτων κρουσμάτων HPAI βάσει των διατάξεων του άρθρου 2 της πράξης 14856 της 6ης Ιουνίου 2023.

    Ο υψηλής παθογονικότητας ιός της γρίπης H5N1 συνεχίζει να μολύνει ζώα και ανθρώπους. Οι ειδικοί μάλιστα συνέκριναν τη μολυσματικότητα και την παθογένεια του ιού H5N1 σε οικόσιτες γάτες και σκύλους για να διαπιστώσουν ποιο ζώο είναι πιο ευαίσθητο στον ιό της γρίπης H5N1. Όταν οι γάτες και οι σκύλοι μολύνθηκαν με τον ιό H5N1, οι γάτες υπέστησαν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ οι σκύλοι δεν παρουσίασαν θνησιμότητα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αρκτούρος: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί τελικά η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού – Η ιδιαιτερότητα με τα συμπτώματα σε παιδιά
    Αρκτούρος: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί τελικά η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού – Η ιδιαιτερότητα με τα συμπτώματα σε παιδιά

    Στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που ονομάστηκε «Αρκτούρος», στρέφει την προσοχή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Κρούσματα της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί σε πολλά μέρη του κόσμου, με την Ινδία να έχει μεγάλη αύξηση. Η παραλλαγή είναι παρόμοια με την «Kraken»

    Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον «Αρκτούρο»

    Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην εν λόγω μετάλλαξη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σημείωσε πως «ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες από την Ινδία. Δεν έχει δώσει σήμα πολύ μεγάλου κινδύνου σε άλλες χώρες».

    Σύμφωνα με τον ειδικό η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Ινδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς χώρα αυτή έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Και όπως αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα ονοματίσει τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ως στέλεχος υψηλού κινδύνου.

    «Εργαστηριακές μελέτες λένε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό και μάλλον δεν θα κάνει πιο βαριά νόσηση. Ελπίζουμε ότι δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας» είπε. Αναφερόμενος στα συμπτώματα της νέας παραλλαγής τόνισε ότι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι στην Ινδία κάνει λίγο πιο συχνά -ιδίως στα παιδάκια- επιπεφυκίτιδα δηλαδή κόκκινα μάτια με τσίμπλες, βλέφαρα που δεν μπορούν να ανοίξουν».

    Ο Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο ιός συνέχεια θα εξελίσσεται και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας. «Κάποιες από αυτές τις μεταμορφώσεις του ιού θα δίνουν στελέχη τα οποία πιθανόν θα αποκτούν και κάποια νέα χαρακτηριστικά», σημείωσε.

    Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κορονοϊού. «Ο ιός όσο περνάει ο καιρός να προσπαθεί να γίνεται πιο μεταδοτικός γιατί μόνο έτσι επιβιώνει κάποιος μέσα σε ξενιστές, αλλά δεν θέλει ο ιός να σκοτώνει τους ξενιστές του διότι αν τους σκοτώσει δεν θα μπορεί να μεταδοθεί», πρόσθεσε

    Το φθινόπωρο θα χρειαστεί να κάνουμε νέο εμβόλιο

    Απαντώντας στο εάν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτο εμβόλιο ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος. «Το θα χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο το φθινόπωρο αυτό είναι το σίγουρο. Δε νομίζω ότι θα καταφέρουμε τόσο γρήγορα να έχουμε το νέο εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών» προσέθεσε λέγοντας ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από όλους του κορονοϊούς.

    Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια που όλοι θα μαζευτούμε ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι η κυκλοφορία και η θετικότητα που υπάρχει στη χώρα μας είναι πολύ πιο μικρή από άλλες χρονιές. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε μάθει πια πώς να προστατεύουμε τους αγαπημένους αγαπημένους μας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν προβλήματα υγείας.

    Ο ίδιος προέτρεψε τον κόσμο να κάνει ένα rapid test και να χρησιμοποιεί τη μάσκα σε χώρους, όπως οι εκκλησίες, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σαρηγιάννης: Νέα αυξητική πορεία του κορωνοϊού στα μέσα Νοεμβρίου
    Σαρηγιάννης: Νέα αυξητική πορεία του κορωνοϊού στα μέσα Νοεμβρίου

    «Χρειάζεται πληροφόρηση για να λάβει ο κόσμος μέτρα», είπε ο καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής

    «Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου είμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης και περιμένουμε μέσα στη διάρκεια του Νοεμβρίου να δούμε την αρχή μιας νέας αυξητικής πορείας, η οποία θα βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη πια των νέων παραλλαγών, σαν να λέμε “θυγατέρες” της Ο5 και της Ο2 αντίστοιχα, οι οποίες όμως παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό, ότι διαφεύγουν σε ένα σημαντικό βαθμό της ανοσίας. Άρα πολλοί περισσότεροι από τους συμπολίτες μας είμαστε διαθέσιμοι για να κολλήσουμε».

    Αυτή ήταν η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, όπως την διατύπωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

    Τα πράγματα είναι ακόμα σε μια καλή επιδημιολογικά κατάσταση, σημείωσε, χωρίς να σημαίνει ότι είναι “χαμηλής πίεσης”, καθώς έχουμε γύρω στα 8.000 κρούσματα την ημέρα, αριθμός που παλιότερα συνεπαγόταν λήψη μέτρων. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε σύνεση σε ότι αφορά θέματα προσωπικής προστασίας, μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή του πολύ μεγάλου συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

    «Μπορεί κάποιος, ο οποίος να έχει κάνει και το εμβόλιο ή να έχει και νοσήσει πριν από δύο μήνες, παρόλα αυτά να ξαναμολυνθεί γιατί θα συναντήσει αυτές τις νέες παραλλαγές. Οι πιθανότητες είναι μάλλον να μην νοσήσει, αλλά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να του συμβεί αυτό σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές που η ανοσιακή κάλυψη ήταν καλύτερη» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

    Κρίσιμο και βασικό ζήτημα δεν είναι η υποχρεωτικότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αλλά να παίρνουν οι πολίτες την πληροφορία που χρειάζονται για να μπορούν να αποφασίσουν αν θα κάνουν κάτι με βάση την εκτίμησή τους για τα πράγματα. «Άρα νομίζω ότι η καλύτερη πληροφόρηση είναι σημαντικό θέμα, να τονιστεί το μήνυμα για τον εμβολιασμό, τα μέτρα προστασίας, την απολύμανση του αέρα» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας τον παράγοντα των καιρικών συνθηκών που θα πρέπει να συνυπολογιστεί, καθώς η σταθεροποίηση που είχαμε μέχρι τώρα είχε να κάνει και με τον καλό καιρό.

    «Εμείς υποχρεωνόμαστε, με βάση τον κανονισμό, να κάνουμε μάθημα με καλό εξαερισμό στο πανεπιστήμιο. Επειδή τυχαίνει να κάνω μάθημα έξι με εννιά το βράδυ, σας προσκαλώ να έρθετε οκτώμισι το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με ανοιχτά παράθυρα στα αμφιθέατρα. Με αυτήν την έννοια λοιπόν, προφανώς από κάποια στιγμή και τα παιδιά δεν αντέχουν, κλείνουν το παράθυρο Εκεί, οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές από άποψη υγειονομικής προστασίας όσο αφορά στον κορωνοϊό. Γιατί λοιπόν εκεί να μην φοράμε μάσκα, να μην έχουμε απολύμανση του αέρα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. «Η αλήθεια είναι ότι στο Αριστοτέλειο έχουμε απολύμανση του αέρα, γι’ αυτό το λέω και εμπειρικά και με βάση τις μετρήσεις μας, είναι αποδεδειγμένη η χρηστικότητα αυτού του μέτρου, των συσκευών. Θεωρώ ότι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να υπάρχουν και κυρίως σε χώρους εκπαίδευσης, δημόσιους χώρους» προσέθεσε.

    Και αυτό εμπίπτει στο έλλειμμα πληροφόρησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, καθώς όπως είπε, αυτού του είδους η τεχνολογία βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που εισπνέουμε σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο και με δεδομένο ότι υπάρχει και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η οποία ειδικά αυτό το χειμώνα αναμένεται να αυξηθεί έντονα. «Ειδικά στην Αθήνα, είναι σε υψηλά επίπεδα. Άρα λοιπόν, με βάση το γεγονός ότι περιμένουμε να έχουμε αύξηση στην αιθαλομίχλη, γιατί θα έχουμε καύση υλικών, η ανάγκη να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη σε εσωτερικούς χώρους, επιμένω, γιατί περνάμε εκεί το 90% του χρόνου μας» είπε καταλήγοντας ο κ. Σαρηγιάννης.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κορωνοϊός – Τζανάκης: Πιο μεταδοτικός ο «Κένταυρος» - Νέα έξαρση από τέλη Οκτώβρη
    Κορωνοϊός – Τζανάκης: Πιο μεταδοτικός ο «Κένταυρος» - Νέα έξαρση από τέλη Οκτώβρη

    «Στον Κορυδαλλό υπάρχουν κι άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη "Κένταυρος"», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Από τι θα εξαρτηθεί η ένταση ενός νέου κύματος

    Τη βεβαιότητα ότι «στον Κορυδαλλό υπάρχουν κι άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη "Κένταυρος"» εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
    Ο κ. Τζανάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο «Κένταυρος» είναι «πρώτος ξάδερφος της παραλλαγής Omicron 5» με τα ίδια συμπτώματα και την ίδια νοσογόνο δύναμη αλλά «λιγάκι πιο μεταδοτικός».
    Στο ίδιο πλαίσιο εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον Σεπτέμβριο, καθώς οι δείκτες δείχνουν αποκλιμάκωση, αφού το 80% με 90% του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία αφού έχει νοσήσει, έχει εμβολιαστεί ή και τα δύο μαζί.
    Ωστόσο στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβρη προβλέπεται μία νέα πανδημική κρίση και επιδημική έξαρση, το ύψος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ανακαλύφθηκε σημαντική γενετική μετάλλαξη που αύξησε δραστικά τον αριθμό των νευρώνων του εγκεφάλου των πρωτόγονων ανθρώπων
    Ανακαλύφθηκε σημαντική γενετική μετάλλαξη που αύξησε δραστικά τον αριθμό των νευρώνων του εγκεφάλου των πρωτόγονων ανθρώπων

    Μία σημαντική έρευνα που αφορά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είδες σήμερα το φως μέσα από το επιστημονικό περιοδικό "Science"

    Πριν περίπου 500.000 χρόνια, όταν τόσο οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου (homo sapiens) όσο και τα «ξαδέρφια» μας οι Νεάντερταλ τριγυρνούσαν στον κόσμο, συνέβη μια καθοριστική μετάλλαξη γονιδίου που είχε ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος των προγόνων μας να αρχίσει να παράγει σημαντικά περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες), σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Αυτή η μετάλλαξη πιθανότατα έδωσε στους προγόνους του homo sapiens ένα γνωστικό-νοητικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους Νεάντερταλ.

    Οι ερευνητές δύο Ινστιτούτων Μαξ Πλανκ (Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας & Γενετικής στη Δρέσδη και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στη Λειψία), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εντόπισαν την ζωτική μετάλλαξη στο γονίδιο TKTL1 που ρυθμίζει μια πρωτεΐνη, η οποία δημιουργείται όταν αρχίζει να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του εμβρύου. Η μετάλλαξη, που άλλαξε ένα αμινοξύ (θεμέλιο λίθο των πρωτεϊνών), είχε ως συνέπεια να υπάρξει μια πρωτεΐνη διαφορετική από εκείνη των Νεάντερταλ και των πιθήκων, κάτι που ευνόησε τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών νευρώνων, ιδίως στον νεοφλοιό, την έδρα των γνωστικών λειτουργιών.

    Αποδείχθηκε πως το γονίδιο TKTL1 δημιουργεί σημαντικά περισσότερα νευρικά κύτταρα

    Οι ερευνητές εισήγαγαν το μεταλλαγμένο ανθρώπινο γονίδιο TKTL1 στους εγκεφάλους εμβρύων τρωκτικών, καθώς και σε οργανοειδή (μίνι εργαστηριακούς εγκεφάλους), επιβεβαιώνοντας ότι αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη σημαντικά περισσότερων νευρικών κυττάρων (νευρογλοιακών ακτινωτών κυττάρων) που είναι πρόδρομα των νευρώνων. Αντίθετα, η νεαντερτάλια μη μεταλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου είχε ως αποτέλεσμα μια αρκετά βραδύτερη νευρωνική ανάπτυξη.

    «Πρόκειται για ένα απρόσμενα σημαντικό γονίδιο. Ρίχνει ένα τελείως νέο φως στην ανθρώπινη εξέλιξη», δήλωσε ο νευρολόγος Άρνολντ Κριγκστάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Για «τυχαία μετάλλαξη που είχε τεράστιες επιπτώσεις», έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής Βίλαντ Χάτνερ. «Η δημιουργία περισσότερων νευρώνων θέτει τη βάση για ανώτερη γνωστική λειτουργία. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πρώτη πειστική ένδειξη πως οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν γνωστικά καλύτεροι από τους Νεάντερταλ», πρόσθεσε.

    Η ερευνήτρια Ανελίνε Πίνσον εκτίμησε ότι «μολονότι δεν ξέρουμε πόσους νευρώνες είχε ο εγκέφαλος των Νεάντερταλ, μπορούμε πλέον να υποθέσουμε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν περισσότερους νευρώνες στον πρόσθιο λοβό του εγκεφάλου τους, όπου η δραστηριότητα του TKTL1 είναι μεγαλύτερη από ό,τι στους Νεάντερταλ».

    Το αρχείο των απολιθωμάτων δείχνει ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και των Νεάντερταλ είχαν περίπου ίδιο μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος νεοφλοιός ήταν είτε πυκνότερος, είτε καταλάμβανε μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου. Οι homo sapiens και οι Νεάντερταλ διαχωρίστηκαν εξελικτικά πριν περίπου 400.000 χρόνια, με τους προγόνους μας να παραμένουν στην Αφρική και τα «ξαδέρφια» μας να μετακινούνται προς την Ευρώπη.

    Οπουδήποτε πήγε ο homo sapien έβγαλε εκτός ανταγωνισμού τα είδη που συνάντησε εκεί

    Πριν περίπου 60.000 χρόνια η μαζική μετανάστευση πλέον και του homo sapiens στην ήπειρό μας, έφερε τα δύο είδη πρόσωπο με πρόσωπο για μια ακόμη φορά και οδήγησε σε επιμιξίες, με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι άνθρωποι μη αφρικανικής καταγωγής να έχουν 1% έως 4% DNA με καταγωγή από τους Νεάντερταλ. Οι τελευταίοι εξαφανίστηκαν πριν περίπου 30.000 χρόνια και παραμένει μυστήριο πώς και γιατί αυτό συνέβη (και κατά πόσο έβαλε το...χεράκι του ο homo sapiens).

    «Είναι γεγονός ότι οπουδήποτε πήγε ο homo sapiens, έβγαλε εκτός ανταγωνισμού τα άλλα είδη που υπήρχαν εκεί. Οι Νεάντερταλ υπήρχαν στην Ευρώπη για πολύ καιρό πριν από εμάς και θα είχαν προσαρμοσθεί στο περιβάλλον τους, μεταξύ άλλων στα παθογόνα μικρόβια. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μπορέσαμε να τους ξεπεράσουμε», δήλωσε ο καθηγητής Λοράν Νγκουγιέν του Πανεπιστημίου της Λιέγης.

    Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πρόγονοι μας αποδείχθηκαν ανώτεροι νοητικά και η νέα μελέτη φαίνεται να ενισχύει αυτή τη θεωρία. Ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» τη νέα έρευνα, καθώς, όπως είπε, αρχίζει να ρίχνει φως σε ένα από κεντρικά αινίγματα της ανθρώπινης εξέλιξης: γιατί σήμερα πια - παρόλο που στο παρελθόν υπήρξαν πολλά ανθρώπινα είδη- έχει μείνει μόνο ο homo sapiens.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πιθανή η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορωνοϊού τον χειμώνα
    Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πιθανή η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορωνοϊού τον χειμώνα

    Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια «προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο»

    Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους αυτόν τον χειμώνα, όμως τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

    Οι επικεφαλής αυτής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση γύρω από την πανδημία της Covid-19, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια εκστρατεία αναμνηστικών εμβολιασμών ενόψει του χειμώνα. Η εκστρατεία αυτή θα γίνει με τα προσαρμοσμένα εμβόλια, τα οποία ενέκρινε ο EMA την Πέμπτη και στοχεύουν την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Όμικρον. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης τα πρώτα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπιστεί το αρχικό στέλεχος του ιού, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2019.

    Ο κόσμος «δεν θα πρέπει να περιμένει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής στρατηγικής του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι. «Θα μπορούσε να εμφανιστεί μια ολοκαίνουρια παραλλαγή, κάτι που δεν είμαστε σε θέση να το προβλέψουμε σήμερα», πρόσθεσε.

    Ο ΕΜΑ ενέκρινε την Πέμπτη εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος. Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί και ένα άλλο εμβόλιο της Pfizer που στοχεύει της υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον. Η εταιρεία Moderna ετοιμάζει επίσης ένα παρόμοιο εμβόλιο.

    Αυτά τα προσαρμοσμένα εμβόλια θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους, τις έγκυες και τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, είπε ο Καβαλέρι. Οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι θα λάβουν τα αρχικά εμβόλια, «τα οποία είναι σε θέση να προστατεύσουν από τη σοβαρή μορφή της Covid-19 και τον θάνατο», αν και δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, εξήγησε.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ