Επίκαιρα

Αρχ. Ολυμπία: Ανησυχία στην αγορά για τον τουρισμό - Μηδενική πληρότητα στα ξενοδοχεία

Αρχ. Ολυμπία: Ανησυχία στην αγορά για τον τουρισμό - Μηδενική πληρότητα στα ξενοδοχεία

Έκδηλη είναι η ανησυχία στον κλάδο του τουρισμού στην Αρχ. Ολυμπία, που όμως αγγίζει το σύνολο της κοινωνίας. Η κίνηση στον τουρισμό επηρεάζει συνολικά την τοπική οικονομία και την αυτοδιοίκηση, αφού η απώλεια εσόδων τους αφορά όλους. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μηδενική πληρότητα και ζητούν περαιτέρω στήριξη από την Πολιτεία για να σταθούν όρθιοι. Οι έμποροι κάνουν και αυτοί λόγο για μια ακόμα χαμένη χρονιά το 2021. Η δημοτική αρχή κάνει προσπάθειες να ανοίξει λίγο παραπάνω το θέμα των επισκεπτών της κρουαζιέρας και ανακοινώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ ώστε να υπάρξει και αυτή η κίνηση των επισκεπτών στην τοπική αγορά.

Μηδενική πληρότητα

Ανήσυχοι είναι οι ξενοδόχοι στην Αρχ. Ολυμπία και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Τυλιγάδας, γίνονται επαφές με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω στήριξη για περιοχές που ο τουρισμός παρουσιάζει ελάχιστη έως μηδαμινή κίνηση. “Είχα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας επειδή ακούγεται ότι υπάρχει μία πληρότητα 35 με 40%. Διευκρινίσαμε ότι κάποιες περιοχές έχουν αυτό το ποσοστό ενώ κάποιες άλλες έχουν μηδενική πληρότητα όπως είναι και η Ολυμπία. Έφτιαξε επιστολή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς τον υπουργό Οικονομικών για να συνεχίσουν την στήριξη στις περιοχές που δεν έχουν καμία πληρότητα. Μέσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ολυμπία. Πήραν στοιχεία από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα διότι όπως είναι η Ολυμπία είναι κι άλλες περιοχές, γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλουν την Πάρο, την Σαντορίνη, την Μύκονο, την Χαλκιδική αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα υπάρχουν κι άλλες περιοχές. Δεν είναι μόνο η Ολυμπία, η Ζάκυνθος για παράδειγμα έχει πατώσει. Τώρα να έχουμε δύο ή τρία δωμάτια ο καθένας μας, αυτή δεν είναι δουλειά. Και τον Αύγουστο να πούμε ότι θα δουλέψουμε αυτό δε σώζει καμιά κατάσταση” σημείωσε ο κ. Τυλιγάδας.

Tuligadas

“Πέρα απ’ αυτό μας προβληματίζει και το θέμα της μετάλλαξης Δ γιατί αν ισχύει αυτό πάμε πάλι να ξανανοίξουμε το Μάρτιο του ´22. Σκεφτείτε ότι ένα ξενοδοχείο θέλει 10.000 – 20.000 € το μήνα όταν είναι κλειστό φανταστείτε 10 μήνες ζημιά. Πιστεύω ότι στην κυβέρνηση μετράνε την κατάσταση, μας ζητούν να κάνουμε αιτήσεις και μετά θα αναλύσουν το πρόβλημα. Πιστεύω ότι κάτι θα κάνουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αφού δεν πάει καλά το πράγμα πρέπει όλα να αναθεωρηθούν. Πως θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή στο κράτος; Από ποια δουλειά; Είχαμε κάποιες ελπίδες ότι από 15 Ιουλίου και ύστερα θα πάνε καλά τα πράγματα αλλά δυστυχώς μέρα με την ημέρα παίρνουμε μηνύματα ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλά…” σχολίασε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

olympia agora 7

Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μαμούσης από την πλευρά του τόνισε ότι “… η Αρχαία Ολυμπία είναι ήδη ανοιχτή εδώ και ένα μήνα, οι προβλέψεις δεν είναι τόσο καλές όσο περιμέναμε. Βλέπετε τι γίνεται με τους Άγγλους, το τέταρτο κύμα επιδημίας, όλα αυτά έχουν πάει πίσω την σεζόν, και θεωρώ ότι αυτή η ζημιά που έχει γίνει δεν θα συμπληρωθεί στη διάρκεια της σεζόν. Δεν υπάρχει πια η αεροπορική εταιρεία Ellinair που έφερνε όλους τους Ρώσους στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο της κάθε χρονιάς, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει σε όλο τον κόσμο που περίμενε και ειδικά στην Ηλεία που και η Grecotel και η Aldemar και άλλες πρώτες επιχειρήσεις ζούσαν από τους Ρώσους το δίμηνο η τρίμηνο του καλοκαιριού. Τώρα περιμένουμε τους Ευρωπαίους, μεμονωμένους πελάτες γιατί τα γκρουπ που υπάρχουν και είναι κλεισμένα, είναι ελάχιστα και ότι καταφέρουμε να συμπληρώσουμε Ιούλιο Αύγουστο από τους Ευρωπαίους και Έλληνες πελάτες που κινούνται. Βέβαια οι Έλληνες όπως ξέρετε φτωχύναμε πλέον, δεν είναι αυτό που ζούσαμε χρόνια πριν, οπότε θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ πίσω από πέρυσι, ενώ πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη. Δυστυχώς το 2021 θα είναι χειρότερα από το 2020. Όπως βλέπετε εδώ μία επιχείρηση 70 δωματίων έχει μόνο 8 δωμάτια κόσμο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούσης.

olympia agora 2

Έμποροι: “Είμαστε ανοιχτοί - κλειστοί…”

Καμία αχτίδα αισιοδοξίας δεν βλέπουν στον ορίζονται οι έμποροι της Ολυμπίας. Τη χαμένη χρονιά του 2020, διαδέχτηκε το 2021 και εκφράζουν τους φόβους τους και για το 2022. “Είμαστε τώρα σε μία θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το τρίμηνο θα δείξει τα στοιχεία που έχουμε πει όλο αυτό το διάστημα, που τείνει να είναι μία χαμένη χρονιά και το 2021. Είμαστε ανοιχτοί – κλειστοί. Ανοιχτοί με την εντολή της κυβέρνησης και κλειστοί διότι κρουαζιερόπλοια δεν έρχονται μέσα στις πόλεις και κατόπιν προεπιλογής που γίνεται οδηγούνται έξω από τις αγορές είσαι συγκεκριμένα καταστήματα. Εδώ το μόνο που έρχεται είναι κάθε τόσο η εφορία για να μας ελέγξει. Φοβάμαι πολύ ότι και το 2022 θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι τεράστιο το πλήγμα” σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Ζαρόκωστας.

olympia agora 5

“Ίσως είναι και μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την κρίση αυτή ευκαιρία. Αυτό θα γίνει με την αγωνιστικότητα που θα έχουμε σε συνεργασία με τους φορείς και το επιμελητήριο και να δώσουμε και ένα μήνυμα ότι αυτές οι οργανωμένες αγορές δεν πρέπει να κλείσουν και ότι αυτές οι φωνές που ακούγονται πρέπει να βοηθηθούν. Δεν μπορεί λοιπόν η πολιτεία να σιωπά και να μη βοηθάει οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις. Στην Ολυμπία το 90% για να μην πω το σύνολο των επαγγελματιών ότι είναι εμβολιασμένο, έχει μηδενικά κρούσματα. Ακόμα και σε επίπεδο νομού τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά. Έχει συσσωρευθεί ένας πακτωλός χρεών. Όλα αυτά λοιπόν τα χρέη καλείται ο επαγγελματίας που δεν εισπράττει να τα τακτοποιήσει. Αυτό συμβαίνει για όλη την αγορά της Αρχαίας Ολυμπίας. Ίσως η μόνη που μπορούν να σταθούν είναι κάποιες καφετέριες και κάποια καταστήματα εστίασης. Αλλιώς θα καταντήσουμε να είμαστε επιχειρήσεις ζόμπι. Να δούμε τώρα από που θα εισπράξουν από εμάς;” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

“Η Ολυμπία ενώνει. Θα ήθελα παρακλητικά στις εταιρείες που δεν πειθαρχούν και έρχονται εδώ με το ιταλικό πρωτόκολλο να μην ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους. Η Ολυμπία εκπέμπει πολιτισμό. Εκείνο όμως που με φοβίζει, είναι ότι η πείνα είναι κακός σύμβουλος και αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο νομό” σχολίασε ο κ. Ζαρόκωστας.

olympia agora 6

Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Δημήτρης Μίκελόπουλος επισήμανε πως “… η τουριστική κίνηση είναι από μηδενική έως υποτονική. Όπως βλέπετε δεν υπάρχει καθόλου επισκεψιμότητα, τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν άδεια. Βέβαια έρχονται οι κρουαζιέρες, μετράμε τα λεωφορεία που περνούν και φεύγουν χωρίς να σταματούν καθόλου στην τοπική αγορά. Δεν υπάρχει μέλλον, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη συνέχεια, η μισή τουριστική σεζόν έχει φύγει και τα ταμεία μας είναι μείον, τα έξοδα τρέχουν, οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν έχουμε να τις καλύψουμε. Από την στιγμή που δεν υπάρχει τουρισμός είμαστε καταδικασμένοι μάλλον για λουκέτο. Εύχομαι να διαψευστώ προς το καλύτερο αλλά μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον θα βγω αληθινός”.

olympia agora 3

Ανησυχία και προβληματισμός στη δημοτική αρχή

Σαφώς τα όσα επηρεάζουν την οικονομία του δήμου της Αρχ. Ολυμπίας δεν μπορούν να μην επηρεάζουν και τη δημοτική αρχή, που πλήττεται από την απώλεια εσόδων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν πάρα πολλά υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος έδωσε τη δική του εικόνα της κατάστασης. “Ο τουρισμός στην Αρχαία Ολυμπία φέτος έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα προβληματικά. Τα ξενοδοχεία έχουν πολύ λίγες κρατήσεις, φαίνεται ότι κάποια τριήμερα όπως για παράδειγμα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έφερε κάποιο κόσμο, κυρίως εσωτερικό τουρισμό, μεμονωμένες περίοδοι δείχνουν μία τάση αυξητική αλλά αυτό γίνεται σε μία περιοδικότητα η οποία δεν έχει συνέχεια. Τα πρώτα σημάδια που φαίνεται ότι θα μπορούσαμε να πάμε λίγο καλύτερα είναι από το τέλος Ιουλίου έως αρχές Αυγούστου όπου περιμένουμε τους Έλληνες, οι οποίοι δεν κλείνουν από τώρα τις διακοπές τους στα ξενοδοχεία. Περιμεπνογμε να έχουμε επισκέψεις όπως και πέρυσι εκείνη την περίοδο σε αυξημένο βαθμό έτσι και και φέτος. Με τους tour operators που δουλεύουν τα ξενοδοχεία και οι υπόλοιπες τουριστικές δραστηριότητες δείχνουν μία ανάκαμψη τον Αύγουστο και προς τον Σεπτέμβρη. Είναι όμως αρκετά νωρίς για να μπορούμε να μιλάμε με συγκεκριμένους αριθμούς και ποσοστά, σε σχέση με τη χρονιά του ´19 που είναι η χρονιά που θα έπρεπε κάποιος να κάνει και σύγκριση”.

olympia agora 4

Αναφερόμενος στην κρουαζιέρα ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι “… όπως ξέρετε και από το Κατάκολο και από τις υπόλοιπες περιοχές της Ηλείας είναι μία bubble κρουαζιέρα μία κρουαζιέρα σε “φούσκα” όπως λέγεται, οι επισκέπτες που έρχονται με την κρουαζιέρα, έρχονται πάρα πολύ οργανωμένοι και πηγαίνουν στοχευμένα σε ένα -δυο καταστήματα των ενδιαφερόντων τους άρα η συνολική αγορά της Ολυμπίας από την κρουαζιέρα μέχρι στιγμής δεν απολαμβάνει τίποτα. Για το λόγο αυτό, έχουμε κάνει αρκετές παραστάσεις και προς το υπουργείο και οι άλλοι φορείς και δήμοι στην Ηλεία συνεχίζουμε να κάνουμε προσπάθειες και προς τους επαγγελματίες της κρουαζιέρας προκειμένου να ανοίξει σιγά-σιγά και αυτή η ροή επισκεπτών και να επωφεληθεί συνολικά η αγορά.

“Καθαρή” από κρούσματα η περιοχή

Μιλώντας για τα υγειονομικά δεδομένα ο κ. Γεωργόπουλος σημείωσε ότι “… καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, καθώς η Ολυμπία σαν οικισμός, σαν τοπική κοινότητα είχε μηδενικά κρούσματα για όλη αυτή την περίοδο και εξακολουθεί να έχει και καθώς η κεντρική αγορά, οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι άνθρωποι με τα καταστήματα και τα τουριστικά είδη είναι εμβολιασμένοι σε ένα ποσοστό πάνω από 80% τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα είμαστε και απολύτως καλυμμένοι. Όλα αυτά είναι στοιχεία που θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα μας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε απόλυτες προβλέψεις, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί, ελπίζουμε ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία και το φθινόπωρο να δουλέψουμε, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τους αριθμούς των κρουσμάτων και από την εξέλιξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών, να δει την ιδιαίτερη περίπτωση της Ολυμπίας και του Κατακόλου.

Το λέω αυτό, διότι είναι στην ίδια μοίρα, είναι δύο αγορές που έχουνε χτυπηθεί με το χειρότερο τρόπο καθώς εξαρτώνται σε ένα ποσοστό 60-70% από την κρουαζιέρα, η κρουαζιέρα δεν δουλεύει ακόμα, δεν ξέρουμε αν θα δουλέψει και αν θα δουλέψει σωστά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μία ειδικότερη μέριμνα. Έχουν γίνει οι συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς και τα επιμελητήρια προκειμένου να τύχουν μίας ευνοϊκότερης ρύθμισης και μεταχείρισης οικονομικής αυτές οι επιχειρήσεις. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί που έχουμε, με μεγάλη μου χαρά για παράδειγμα σήμερα είδα ότι στην εβδομαδιαία ενημέρωση που έχουμε, έχουμε μηδέν κρούσματα σε όλο τον Δήμο της Ολυμπίας και όχι μόνο στην πόλη.

Ελπίζω αυτό να κρατήσει και να πάμε μέχρι αργά σε 2-3 μήνες πίσω γιατί βεβαίως το χειμώνα και το φθινόπωρο θα υπάρξουν και κάποια δείγματα πάλι, μέχρι τότε να έχει πάρει μία ανάσα η αγορά, να έχει αιμοδοτηθεί οικονομικά με κάποιον τρόπο για να μπορέσει να αντέξει. Μαζί δίνουμε μία μάχη, το συμμεριζόμαστε, καταλαβαίνουμε τα προβλήματά τους. Προσπαθούμε κι εμείς μέσα από τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις και με το φεστιβάλ που θα το ανακοινώσουμε στο τέλος της εβδομάδας αλλά και με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα κάνει το υπουργείο Πολιτισμού εδώ αυτό το καλοκαίρι, να τονώσουμε την επισκεψιμότητα της περιοχής και να δώσουμε την ευκαιρία στην τοπική αγορά να αντέξει ακόμα περισσότερο” κατέληξε μιλώντας στο ilialive.gr ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup