Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 11:17

Ηλεία: Πρόστιμο 2000€ και εφταήμερο λουκέτο για δέκα ορθίους

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σύλληψη ημεδαπού για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ένας ημεδαπός άνδρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον υπαίθριο χώρο του οποίου εξυπηρετούνταν δέκα πελάτες όρθιοι.

Στον άνδρα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και επιπλέον 7ημερη αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 12:18

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης
    Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης

    Με τον εμβολιασμό για τη γρίπη και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων για τον κορονοϊό καθώς και με τη χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, χωρίς να απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

    Ο ίδιος αναφέρει στο ethnos.gr ότι αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε ένα σφοδρό κύμα γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα χρονικά σε σχέση με το αναμενόμενο και το οποίο προστέθηκε σε ένα εμφανέστατα μικρότερο κύμα κορονοϊού. Το ευτύχημα, κατά τον ίδιο, είναι αυτό το κύμα γρίπης άρχισε δειλά-δειλά να υποχωρεί.

    «Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι η βαριά νόσος καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δηλαδή, ποιοι ασθενείς τα επισκέπτονται, πόσοι εισάγονται και πόσοι από αυτούς παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα. Τα τεστ στις πλατείες και οι μετρήσεις από τα λύματα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Αυτά ήταν πολύ χρήσιμα εργαλεία στην περίοδο της πανδημίας αλλά πλέον δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία από μόνα τους. Η πανδημία τελείωσε και πλέον ο κορονοϊός έχει αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

    Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Κατά τον ίδιο, εδώ και δύο χρόνια στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εφαρμόζεται ένα σύστημα καταγραφής των ασθενών, με τη χρήση και των ανάλογων τεστ, προκειμένου να συμπεραίνουν ευκολότερα οι γιατροί ποιος ιός κυκλοφορεί περισσότερο στην κοινότητα.

    «Φέτος είδαμε ένα μικρό κύμα κορονοϊού τον Οκτώβριο, το οποίο αυξήθηκε λίγο περισσότερο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Από το Δεκέμβριο και μετά βλέπουμε να κυριαρχεί η γρίπη. Έχουμε ένα έντονο κύμα εποχικής γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα από την… εποχή του, η οποία είναι τον Ιανουάριο και προστέθηκε στο ήδη υπάρχον μικρότερο κύμα κορονοϊού. Αυτό το κύμα γρίπης καταγράφηκε κυρίως στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όταν τα κρούσματα ήταν μέχρι και είκοσι φορές περισσότερα σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Σήμερα νοσηλεύουμε 7,8,9 ανθρώπους με κορονοϊό, οι οποίοι είναι πάνω από ογδόντα ετών και περίπου πενήντα με γρίπη, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι και κάποιοι έχουν πνευμονία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε όλα τα νοσοκομεία του βορείου ημισφαιρίου Στην Ελλάδα ζούμε ακόμα στη… σκιά του κορονοϊού. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επικεντρώνονται και στα άλλα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr o κ. Γουργουλιάνης.

    Το κύμα αρχίζει να υποχωρεί

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ακόμα ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αρχίζει δειλά-δειλά να υποχωρεί αυτό το κύμα της εποχικής γρίπης.

    «Επειδή το κύμα αυτό εμφανίστηκε νωρίτερα, φαίνεται ότι μάλλον αρχίζει και υποχωρεί νωρίτερα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ενισχύει το ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα προστασίας. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη και των ευπαθών ομάδων για τον κορονοϊό και η χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους κατά τις συναναστροφές αρκούν», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σχολεία: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται εάν οι μαθητές νοσήσουν με κορωνοϊό
    Σχολεία: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται εάν οι μαθητές νοσήσουν με κορωνοϊό

    Μέχρι πέντε απουσίες θα δικαιολογούνται σε όσους και όσες μαθητές και μαθήτριες νοσούν με κορωνοϊού, με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου στα σχολεία. Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε εγκύκλιο με οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

    • Τακτικό πλύσιμο των χεριών

    Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

    1. Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
    2. Το γεύμα
    3. Τη χρήση της τουαλέτας

    Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

    Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

    • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
    • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
    • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
    • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
    • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
    • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
    • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
    Τι συμβαίνει με τις απουσίες

    Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από τον Covid-19.

    Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

    Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

    Συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ισπανία: Υποχρεωτική ξανά η μάσκα στα νοσοκομεία – Σε έξαρση γρίπη και κορονοϊός
    Ισπανία: Υποχρεωτική ξανά η μάσκα στα νοσοκομεία – Σε έξαρση γρίπη και κορονοϊός

    «Είναι απλώς κοινή λογική», είπε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

    Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Μόνικα Γκαρσία, την Τετάρτη (10/01) κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κορύφωση των λοιμώξεων από τη γρίπη και από τον κορονοϊό.

    «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, προσθέτοντας: «Είναι απλώς κοινή λογική».

    Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας διέταξε τη χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και συνέστησε μάσκες σε ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα οδοντιατρεία.

    Αρκετές ισπανικές περιφέρειες είχαν ήδη διατάξει τους ασθενείς, τους επισκέπτες και το προσωπικό των νοσοκομείων να φορούν μάσκες από την περασμένη εβδομάδα. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας πρότεινε, τη Δευτέρα (08/01), να επεκταθεί αυτή η απαίτηση σε εθνικό επίπεδο. Οι περιφέρειες θα μπορούν να άρουν την απαίτηση εάν οι λοιμώξεις μειωθούν για δύο εβδομάδες.

    Η Ισπανία ήταν από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που κατάργησαν τη χρήση μάσκας μετά την πανδημία του κορονοϊού, με τους ανθρώπους να ενημερώνονται ότι πρέπει να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 και στα κέντρα υγείας και στα φαρμακεία μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ CHEMA MOYA
  • Απουσίες μαθητών λόγω κορονοϊού, γρίπης, RSV: Τι ισχύει - Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας
    Απουσίες μαθητών λόγω κορονοϊού, γρίπης, RSV: Τι ισχύει - Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας

    Βρήκε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο λόγω εποχιακών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

    Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών από το σχολείο λόγω ιώσεων εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Όλο και περισσότεροι τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και RSV αναζητούν τι θα γίνει τελικά με τις απουσίες των μαθητών.

    Έτσι, την Τετάρτη (10/1) δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για την αντιμετώπιση των απουσιών των μαθητών, λόγω των εποχιακών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

    Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών στα σχολεία - Η εγκύκλιος

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έναρξη ισχύος της οποίας τοποθετείται στην 1η Νοεμβρίου 2023 και λήγει στις 31 Μαρτίου 2024, καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

    Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες των μαθητών:

    απουσιεσ μαθητων, κορονοιοσ, σχολειο, εγκυκλιος απουσιεσ μαθητων

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κορονοϊός: Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους – Έρχεται καμπάνια για εμβολιασμούς (upd)
    Κορονοϊός: Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους – Έρχεται καμπάνια για εμβολιασμούς (upd)

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με φόντο την ευρεία διασπορά του κορονοϊού, της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και την πίεση που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας. Κεντρικό μήνυμα ήταν η ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, να προαναγγέλλει ρύθμιση για διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Διαγράφονται τα πρόστιμα σε ηλικιωμένους που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία

    Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στη σημασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό και σημείωσε πως «η εποχή της αντιπαράθεσης έχει τελειώσει». «Όσοι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγγειλε την πραγματοποίηση καμπάνιας το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Ανακοίνωσε δε πως κατατίθεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ηλικιωμένους μέσα στην πανδημία.

    «Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό. Ήταν ένα ζήτημα που δίχασε στην πανδημία, χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας», σημείωσε επίσης ο κ. Γεωργιάδης «Τείνουμε κλάδο ελαίας», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι αλλά είναι σημαντικό για την υγεία μας.

    Η covid 19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους, είπε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία.

    «Την ώρα που έχεις αυξημένη θετικότητα, είναι σίγουρο πως θα υπάρχει κάποια ταλαιπωρία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση της συντάκτριας του ethnos.gr Δήμητρας Ευθυμιάδου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων

    Κοττανίδου: Κορονοϊός – γρίπη – RSV πιέζουν τα νοσοκομεία

    Λαμβάνοντας το λόγο η Αναστασία Κοττανίδου, σημείωσε πως παρότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο. «Η πίεση είναι και λόγω των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Έχουμε μια επιδημία γρίπης και πάρα πολλές άλλες ιώσεις όπως ο RSV», σημείωσε.

    Σημείωσε επίσης πως το ισοζύγιο χτες στα νοσοκομεία ήταν υπέρ των εξαγωγών, και ανέφερε πως υπήρξε τις τελευταίες ημέρες πτώση στις αιτήσεις για αντιικά φάρμκα.

    «Σήμερα με όπλα όπως τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα, δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Με τα πρώτα συμπτώματα να απευθυνόμαστε σε γιατρό», είπε. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σημείωσε πως τα ποσοστά θετικότητας για τον κορονοϊό, φαίνονται να σταθεροποιούνται.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

  • Κορωνοϊός: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται στα σχολεία
    Κορωνοϊός: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται στα σχολεία

    Aνοιξαν τα σχολεία από τη Δευτέρα 8/1, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν εκτοξευθεί και ο ΕΟΔΥ να δημοσιεύει εγκύκλιο με οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

    • Τακτικό πλύσιμο των χεριών

    Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

    1. Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
    2. Το γεύμα
    3. Τη χρήση της τουαλέτας

    Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

    Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

    • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
    • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
    • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
    • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
    • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
    • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
    • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
    Τι συμβαίνει με τις απουσίες

    Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από τον Covid-19.

    Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

    Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

    Συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας - «Καμπανάκι» για την εκτόξευση κρουσμάτων
    Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας - «Καμπανάκι» για την εκτόξευση κρουσμάτων

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη (10/01) στις 11:30 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού, της γρίπης και των άλλων ιώσεων στη χώρα μας, με την κορύφωση των κρουσμάτων να αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες, και την αποκλιμάκωση μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των νοσηλειών και εξετάζεται ακόμα και η υποχρεωτική επαναφορά της μάσκας στα νοσοκομεία.

    Οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, επανέλαβαν ότι είναι πολύ μεταδοτική η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, χωρίς προς το παρόν να διαπιστώνεται πίεση στο σύστημα, εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία σε εφημερίες.

    Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, έχουν αναπτύξει όπως φαίνεται αντισώματα στον κορωνοϊό καθώς είναι περιορισμένα τα περιστατικά στα νοσοκομεία Παίδων. Αντίθετα πλήττονται από την γρίπη τύπου Άλφα. Η σύσταση των επιστημόνων είναι τα παιδιά να φοράνε μάσκα για να προστατεύουν τους ηλικιωμένους.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξετάζεται η επαναφορά υποχρεωτικής χρήσης μάσκας με εισήγηση της Επιτροπής Λοιμώξεων, ειδικά στα αντικαρκινικά, ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί το μέτρο σε κάποια νοσοκομεία.

    Γεωργιάδης: Η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας

    «Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

    Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι «πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία, αλλά η πανδημία είναι παρούσα».

    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID-19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

    Στο νοσοκομείο «Μεταξά» η συμμόρφωση και των επισκεπτών μαζί με το πρσωπικό στην χρήση μάσκας φτάνει στο 80% ενώ το ίδιο μέτρο ισχύει εδώ και αρκετές εβδομάδες στο «Αττικό» νοσοκομείο.

    Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε πάνω από 7.000 κρούσματα την ημέρα γύρω στις 22 Ιανουαρίου

    Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει κορύφωση διασποράς τόσο στον κορωνοϊό όσο και στις άλλες λοιμώξεις, τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

    Μάλιστα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέπεται η κορύφωση θα σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περιόδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 την ημέρα.

    Μετά θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση, ανέφερε, συνιστώντας προσοχή καθώς υπάρχουν όπως είπε κι άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο.

    Τόνισε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, αλλά υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου: «Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε» είπε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ.

    Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να κάνει και εμβόλια, «ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη» όπως είπε.

    Παγώνη: Ο κορωνοϊός είναι εδώ, ποτέ δεν έφυγε

    Για τον κορωνοϊό μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ο ιός είναι εδώ», ενώ εστίασε στη γενικότερη έξαρση που παρουσιάζουν οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

    «Ο κορωνοϊός είναι εδώ, ποτέ δεν έφυγε», είπε η Ματίνα Παγώνη στον ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» και συμπλήρωσε πως «η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που κυριαρχεί δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό και δεν κάνει πνευμονίες» ενώ επεσήμανε πως οι διασωληνωμένοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι 100.

    Αναφερόμενη ειδικά στα μικρά παιδιά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε πως οι μητέρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους παιδίατρους μόλις τα παιδιά θα εμφανίσουν το πρώτο σύμπτωμα, ακόμη κι αν δεν έχουν πυρετό.

    «Ο στρεπτόκοκκος ειδικά εμφανίζει πονόλαιμο» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «αν δοθεί αγωγή άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά».

    «Έχουμε μείνει πίσω στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και ειδικά το εμβόλιο της γρίπης καλό θα ήταν να γίνει ακόμη και τώρα, καθώς η γρίπη θα μας προβληματίζει σίγουρα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου» είπε κλείνοντας.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο