Επίκαιρα

Κυβέρνηση: Σε τροχιά αποφάσεων για τα εργαστηριακά τεστ στους εκπαιδευτικούς

Κυβέρνηση: Σε τροχιά αποφάσεων για τα εργαστηριακά τεστ στους εκπαιδευτικούς

Πυρετώδεις θα είναι οι συσκέψεις της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθούν στον εναπομείναντα χρόνο πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα προκειμένου να εξειδικευτούν περαιτέρω τα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης τη νέα σχολική χρονιά.

Διακηρυγμένος στόχος είναι από την πρεμιέρα και καθ' όλη τη διαδρομή του αναβαθμισμένου -όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση- σχολείου, είναι η διά ζώσης διδασκαλία που θα δημιουργήσει την υπεραξία στο «μπουκέτο» στοχευμένων αλλαγών.

Οι αλλαγές αυτές ξεκινούν από την καθιέρωση της φοίτησης στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων ετών, τη διδασκαλία των αγγλικών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια, όπως η εκπαιδευτική ρομποτική, η οδική ασφάλεια και φτάνουν μέχρι τους πρώτους, από το 2021, 11.700 διορισμούς μόνιμου προσωπικού και τις οριζόντιες επιμορφώσεις,

Το μεγάλο ερώτημα που δεν αποκλείεται να διευκρινιστεί ακόμη και κατά τις προσεχείς ημέρες, είναι τα εργαστηριακά τεστ, στα οποία θα υποβάλλονται αναγκαστικά όσοι εκπαιδευτικοί δεν εμβολιαστούν, για να μπορέσουν να μπουν στις τάξεις.

Κατ' αρχάς για τον αριθμό τους που θα υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι και οι καθηγηγές σε εβδομαδιαία βάση, θα κλειδώσει σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών.

Φαίνεται, μέχρι στιγμής, ότι τα δυο μοριακά ή τα ισάριθμα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου της Covid-19, ή ακόμη και ο συνδυασμός τους συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Η κυβέρνηση, όμως, καλείται να αποφασίσει για το ζήτημα του κόστους. Εάν, δηλαδή, θα το επωμίζεται εξ' ολοκλήρου ο εκπαιδευτικός ή εάν θα γίνεται επιμερισμός του. Στις πυκνές συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί, πάνω στο τραπέζι έχει βρεθεί και η πρόταση να καλύπτεται από το δημόσιο το κόστος των μισών τεστ που θα κάνουν υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί. Μια επιλογή που συγκεντρώνει αντίθετες γνώμες και αρκετές μάλιστα καθώς εκτιμάτα ότι θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στους εμβολιασμούς για άλλες κατηγορίες ενώ ταυτόχρονα θα τροφοδοτήσει αντιδράσεις εντός και εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από τις ΚΥΑ που θα εκδοθούν, θα προσδιοριστούν και οι λεπτομέρειες που αφορούν στον έλεγχο των δικαιολογητικών που θα προσκομίζουν δάσκαλοι και καθηγητές κατά την προσέλευσή τους στις εκπαιδευτικές μονάδες. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτόν τον ρόλο θα αναλάβουν οι διευθυντές των σχολικών δομών, ενώ για τα πανεπιστήμια όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον ΣΚΑΪ, θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τις πρυτανικές αρχές.

Τι θα γίνει με τους καθηγητές στα φροντιστήρια και τους φοιτητές στα πανεπιστήμια

Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν και για το σκέλος που αφορά στους καθηγητές των φροντιστηρίων. Εάν, δηλαδή, για τη συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών θα ισχύσει το ίδιο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί για τους συναδέλφους τους στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετρά αντίστροφα προκειμένου δια της ίδιας εξειδίκευσης να αποσαφηνιστεί και πιθανότατα μέσω μιας σειράς κυβερνητικών συσκέψεων, για το τι μέλλει γενέσθαι για την είσοδο των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Σε αυτό το πεδίο Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Παιδείας, δέχονται διαφορετικές εισηγήσεις με μια κλιμάκωση που φτάνει έως και την υποχρέωση εμβολιασμού προκειμένου οι σπουδαστές να εισέρχονται στα κάμπους και στα αμφιθέατρα των ΑΕΙ.

Παρά την περιορισμένη, προσώρας συμμετοχή, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι οι εμβολιασμοί πάντως στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 18 θα ανεβάσουν ρυθμούς μετά τον δεκαπενταύγουστο.

Την ίδια αισιόδοξη προσέγγιση μοιράζονται στελέχη με γνώση των στοιχείων της επιχείρησης «Ελευθερία» και για τα ποσοστά εμβολιασμών των εκπαιδευτικών που κρίνονται ως ικανοποιητικά, κινούμενα στην περιοχή του 76%.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup