Η έξαρση στα κρούσματα του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη Ιουνίου 2021 φαίνεται προς το παρόν να εμφανίζει σταθεροποιητική τάση με μικρή μείωση, επίσης, στα επίπεδα θετικότητας των ημερήσιων διαγνωστικών ελέγχων. Το τελευταίο αποτελεί ένδειξη της σταθεροποίησης που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στη διασπορά της πανδημίας.
Η πορεία της πανδημίας την περίοδο του Αυγούστου παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περίοδος.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο κορυφώνεται το κύμα των παραθεριστών που συνεπάγεται αυξημένη κινητικότητα όλων των ηλικιακών ομάδων ανά την επικράτεια. Οι συνθήκες που οδήγησαν στην αύξηση της διασποράς του κορονοϊού τα τέλη Ιουνίου, όπως ο συγχρωτισμός των ατόμων νεαρότερης ηλικίας σε δημοφιλείς για τη νεολαία τουριστικούς προορισμούς, συνεχίζουν να υφίστανται και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό κατά το τελευταίο μήνα της θερινής περιόδου. Από την άλλη σκοπιά ο αριθμός των νεαρών ατόμων που μπορούν να μολυνθούν διαρκώς μειώνεται λόγω της αυξανόμενης ανοσίας στον πληθυσμό αυτό, είτε μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης.
Οι συνθήκες του Αυγούστου, συνεπώς, περιλαμβάνουν δύο αντισταθμιστικούς παράγοντες, καταρχάς τον αυξημένο συγχρωτισμό που θα εντοπίζεται στις περιοχές μεγάλης επισκεψιμότητας και κατά δεύτερον την όλο και αυξανόμενη ανοσία στα άτομα νεαρότερων ηλικιών. Το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί και ίσως με αυξανόμενη ένταση, η διασπορά του κορονοϊού στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και κατά την περίοδο του Αυγούστου.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η διασπορά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, καθώς και η κινητικότητά τους και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού ανά την επικράτεια. Κατά τον Αύγουστο οι μετακινήσεις του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα είναι σημαντικές και λόγω του ότι ήδη συμβαίνει μια μετατόπιση των μεταδόσεων από άτομα νεαρότερης ηλικίας σε μεγαλύτερα, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού και η σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές εγείρει σημαντικές ανησυχίες.
Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι σε τι βαθμό θα συμβούν μεταδόσεις από τους νεότερους σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών καθώς και τα επίπεδα τήρησης των μέτρων των τελευταίων και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανά την επικράτεια.
Συμπερασματικά, η αυξημένη κινητικότητα και η χαλάρωση της θερινής περιόδου πιθανόν θα συντηρήσουν τα επίπεδα διασποράς του ιού που παρατηρούνται έως σήμερα με επίκεντρο τις περιοχές που είναι δημοφιλείς για τις νεαρότερες ηλικίες. Επίσης σε περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη εκτιμάται θα παρατηρηθούν τοπικές εξάρσεις.
Το στοίχημα, συνεπώς, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού θα κερδηθεί αν προγραμματίσουμε ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολιασμού πριν τις διακοπές μας, οι αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι, η αποφυγή του συγχρωτισμού και η σωστή χρήση της μάσκας.
Ο Δημήτρης Παρασκευής είναι αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ
Πηγή: iEidiseis.gr