Π. Σόμπολος: «Τέσσερις οι αιτίες της παιδικής εγκληματικότητας» - Γ. Τσούκαλης: «Κλέβουν την πολιτιστική μας ταυτότητα γιατί δεν έχουν δική τους»
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αναλύσεις πάνω σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και σύγχρονα φαινόμενα βίας, αναφορές στα κοινωνικά αίτια και τις προεκτάσεις αυτών, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας. Βασικοί ομιλητές, δύο άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει πολλά επί χρόνια στη διερεύνηση και την θετική έκβαση υποθέσεων που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. Ο ιδιωτικός ερευνητής -Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιώργος Τσούκαλης και ο καταξιωμένος δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε. Ηλείας παρουσία Αρχών του τόπου και πλήθος Τραπεζικών Υπαλλήλων χαιρέτησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος. Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο, όπως υπογράμμισε, που ήδη παράγεται από την ΕΛ.ΑΣ., στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εξάρθρωση οργανώσεων, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η παραβατικότητα ανηλίκων.
Αυξημένες περιπολίες και συλλήψεις
Παραθέτοντας στοιχεία, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες στις περιοχές που παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά βίας, παράλληλα με τη γενική ενίσχυση των δυνάμεων «πρώτης γραμμής», ενώ το πρώτο 8μηνο του 2024 έγιναν 8.417 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις ομάδες ΟΠΚΕ, έναντι 2.919 για το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επίσης, σε θέματα παραβατικότητας ανηλίκων, υπήρξε αύξηση των συλλήψεων κατά 50% το 2024, καθώς το 2023 η Αστυνομία συνέλαβε 6.157 ανήλικους δράστες, ενώ μέχρι τώρα το 2024 ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τους 8.978, και τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι περίπου 20% λιγότερα.
«Συμβάλλει το να μιλάμε στον δημόσιο διάλογο με επίσημα στοιχεία, κάτι που δείχνει ότι έχουμε ήδη σημαντική απόδοση των αστυνομικών επιχειρήσεων, με εντατικοποίηση των ελέγχων και ραγδαία αύξηση των συλλήψεων. Δεν εφησυχάζουμε όμως, αλλά το έργο μας πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο στοχευμένα προς όφελος όλων των πολιτών» τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.
Η Ηλεία προάγει πολιτισμό
Στην μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του, και τον αεικίνητο, όπως χαρακτήρισε, πρόεδρο Κώστα Τριανταφυλλόπουλο. «Η Ηλεία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι εκτός από πανέμορφη, εύφορη και ιστορική περιοχή, είναι και μια περιοχή η οποία προάγει τον πολιτισμό. Και για μας τους Έλληνες ο πολιτισμός είναι κάτι ξεχωριστό γιατί η μικρή Ελλάδα -όπως λέει ο Γιάννης Μαρωνίτης-δεν είναι υπερδύναμη στα όπλα στις τράπεζες αλλά είναι υπερδύναμη στον Πολιτισμό. Και αυτό δεν το λέει τυχαία. Η UNESCO επέλεξε για λογότυπο τον Παρθενώνα. Επομένως πρέπει να πορευτούμε με τον πολιτισμό γιατί λαός που δεν σέβεται τον πολιτισμό του είναι σαν τους βόρειους γείτονες οι οποίοι δεν έχουν ταυτότητα και διαβατήριο και κλέβουν το διαβατήριο και την ταυτότητα από τη Μακεδονία μας για να πορευτούν στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Τσούκαλης.
Οι τέσσερις παράγοντες της παραβατικότητας ανηλίκων
Με την παρότρυνση να μιμηθούν το παράδειγμα του Συλλόγου και άλλες περιοχές της χώρας και να υλοποιηθούν ανάλογες, ωφέλιμες για τον Πολιτισμό και την ενημέρωση της κοινωνίας, δράσεις, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Πάνος Σόμπολος.
Μέσα από την 45χρονη εμπειρία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ, μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική παραβατικότητα και στην γενικότερη εγκληματικότητα του χθες και του σήμερα, μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες.
«Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει αλλά τώρα ανοίγουν στόματα. Υπήρχαν και στο παρελθόν τέτοια περιστατικά και μάλιστα περισσότερα από σήμερα αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Τώρα ευτυχώς και οι γυναίκες που υφίστανται τα πάνδεινα μιλάνε αλλά και η κοινωνία» τόνισε ο μετρ του αστυνομικού ρεπορτάζ και συνέχισε αναφερόμενος στην παραβατικότητα των ανηλίκων. «Έχουμε έξαρση στην παιδική παραβατικότητα. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που προσωπικά το αποδίδω στους εξής παράγοντες: την οικογένεια και την προσοχή που δίνουν οι γονείς στο παιδί, το σχολείο, τις παρέες και φυσικά το διαδίκτυο. Αν το παιδί είναι μέρα-νύχτα με ένα κινητό και οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι φεύγει από το σπίτι με μαχαίρι στην τσέπη για το σχολείο…..τι να περιμένεις ως εξέλιξη;».