Από την περσινή φωτιά στο Γραμματικό Λαντζοϊού είχε χτυπήσει το καμπανάκι ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την αποψίλωση των εδαφών.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στο Λαντζόι και την Ηράκλεια και έφτασε στην Αρκαδία, έκαψε περίπου 120.000 στρέμματα σε μια έκταση που έχει ξανακαεί και το 1998 και το 2007.
Το περιβάλλον επηρεάζεται δραματικά και πλέον ο φόβος για διαβρώσεις των εδαφών και πλημμύρες είναι πολύ έντονος.
Η περιοχή αυτή που έγινε στάχτη επηρεάζει τη λεκάνη απορροής τεσσάρων ποταμών που καταλήγουν με το ένα ή τον άλλο τρόπο στην Ηλεία. Ενιπέας, Ερύμανθος, Λάδωνας καταλήγουν στον Αλφειό ο καθένας με τη δική του επιβάρυνση.
Ο κ. Λάττας μίλησε στο ilialive.gr και εξήγησε τι περιμένουμε να συμβεί το επόμενο διάστημα με τις επιπτώσεις των πυρκαγιών σε αυτό το επίπεδο.
"Είχαμε μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά με έκταση 122.000 περίπου στρέμματα που αφορά την επαρχία του Δήμου Ολυμπίας και άλλη μια στον Δήμο Πύργου 4.000 στρεμμάτων συν 1000 που ήταν στην μεγάλη πυρκαγιά της Ολυμπίας. Δηλαδή μιλάμε για μία περιβαλλοντική και οικολογική υποβάθμιση της χλωρίδας και της άγριας ζωής που ζει εκεί, διότι είναι κι αυτό ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Γιατί πολλές φορές βλέπουμε τα ζώα αλλά αγνοούμε όλη αυτή την άγρια πανίδα που ζει σε αυτό το χώρο. Το υπόλοιπο όμως 50% αφορά αγροτικές καλλιέργειες κυρίως ελαιώνες, αμπελώνες και σταφίδες. Γιατί αυτή η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε ένα υψόμετρο μεταξύ των 50μ. και των 500μ. που σημαίνει ότι ήταν ένας χώρος με έντονη γεωργία και έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος, καθότι δεν είναι η πρώτη φορά, να φανταστείτε ότι τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε τρεις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την ίδια ακριβώς έκταση σχεδόν τρεις φορές. Την μία το 1998, την άλλη το 2007 και όπως βλέπετε το 2021 και ας ελπίσουμε να είναι και η τελευταία".
Ο κ. Λάττας συνέχισε λέγοντας πως " ... ενός κακού μύρια έπονται, μετά την πυρκαγιά και ενώ βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της χαρτογράφησης της έκτασης η οποία είναι πολύ μεγάλη προκειμένου να μπορέσουμε να αντλήσουμε αντικειμενικά στοιχεία, έχουμε την επόμενη ημέρα η οποία δυστυχώς πλησιάζει, καθώς είμαστε στα μέσα Αυγούστου και οι βροχές εμφανίζονται στο τέλος Σεπτεμβρίου, που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα και η ανάγκη προστασίας. Η διαφορετική δύναμη των βρόχινων υδάτων έχουμε ανάγκη να την στηρίξουμε προκειμένου η διάβρωση αυτή η να περιοριστεί στο ελάχιστο. Γιατί το βασικό μας κομμάτι πέρα από την ζημιά που ήδη έχει πάθει η χλωρίδα και η πανίδα είναι να συγκρατήσουμε το έδαφος στην εστία του. Άρα λοιπόν πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία και σε αυτό το στάδιο ξεκινάμε προκειμένου να δούμε που είναι το άμεσο πρόβλημα έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε αυτά τα εδάφη και να μην τα χάσουμε. Η διαβρωτική αυτή η δύναμη και η παρασυρτική Θα καταστρέψει οικισμούς, έργα υποδομής που βρίσκονται κατάντι των ρεμάτων. Άρα λοιπόν πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία. Το άσχημο σε αυτή την υπόθεση σε σχέση με τα άλλα χρόνια είναι ότι αυτές οι περιοχές, επειδή είχαν καεί και ξανακαεί είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες και δεν έχουν πολύ ξυλώδη βιομάζα προκειμένου να κατασκευάσουμε αυτά τα έργα. Νομίζω όμως ότι υπάρχει λίθινο υλικό και διάφοροι τρόποι προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τα στοιχειώδη και τα αμέσως απαραίτητα προκειμένου να περιορίσουμε στο ελάχιστο την διάβρωση και την παρασυρτική δύναμη όπως είπα" κατέληξε ο κ. Λάττας.