Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 12:16

Αποχωρούν τα ΕΛΠΕ από Hλεία και Αχαϊα– Τέλος οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο όμιλος ενημέρωσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) σταματούν τα ερευνητικά προγράμματα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο όμιλος ενημέρωσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις «Αρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την Αχαΐα, ένα μικρό τμήμα της Ηλείας και ένα πολύ μικρό της Αρκαδίας.

Αυτή η εξέλιξη, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι τα δικαιώματα Ερευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων που είχαν παραχωρηθεί στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, ύστερα από σχετική διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, επιστρέφουν εκ νέου στο ελληνικό δημόσιο.

Πλέον, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, ο όμιλος εστιάζει τις προσπάθειές του στον εντοπισμό βιώσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης αξιόπιστων συνεταίρων που διαθέτουν διεθνές κύρος, τεχνογνωσία, εγνωσμένη εμπειρία, καθώς και την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα.

Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνες υδρογονανθράκων στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αρτα – Πρέβεζα είχαν υπογραφεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2017. Πρακτικά στην Αχαΐα λίγα είχαν γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο προκαταρκτικών ερευνών.

Τον περασμένο Αύγουστο τα ΕΛΠΕ υπέβαλε στην ΕΔΕΥ αίτημα παράτασης για 20 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, των εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, προκειμένου να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή τους.

Η ΕΔΕΥ τελικά παρείχε συναίνεση στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου φέτος.

Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά στο τι θα κάνουν τα ΕΛΠΕ με την παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου. Η κοινοπραξία υπέβαλλε τον περασμένο Νοέμβριο στην ΕΔΕΥ αίτημα παράταση 18 μηνών και την έλαβε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020 και έτσι, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έχει μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2023, με την πρόφαση της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών στα λιμάνια της περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου, προκειμένου να εγκατασταθεί και αποθηκευτεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τις έρευνες και των χαμηλών -τότε- τιμών πετρελαίου που όμως έχουν ανακάμψει σημαντικά.

Πηγή: Pelop.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 13:36

Σχετικά Άρθρα

  • Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά
    Εύρημα «αιμορραγίας αμφιβληστροειδούς» δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τα 5 νεκρά παιδιά

    Νέα δεδομένα στο θρίλερ που αφορά και την Αμαλιάδα. Εντοπίσθηκε στο δεύτερο παιδί της 24χρονης Ειρήνης που πέθανε το 2023. Ιατροί το αποδίδουν κατά κύριο λόγο στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Ένα σημαντικό εύρημα που φέρεται να έχει εντοπισθεί σε οφθαλομολογικό έλεγχο, σε ένα από τα παιδιά της 24χρονης Ειρήνης Μ. δημιουργεί νέα δεδομένα στο θρίλερ με τους αλλεπάλληλους θανάτους πέντε παιδιών την περίοδο 2014-2024 στην Αμαλιάδα που απασχολεί την κοινή γνώμη.

    Στον έλεγχο που υπήρξε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας στο δεύτερο παιδί της 24χρονης (τότε ήταν ενός μηνός) το οποίο ένα μήνα αργότερα έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, εντοπίσθηκε αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή του άτυχου μωρού.

    Κάτι που αποδίδεται κυρίως στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού» (Shaken baby syndrome) που είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν ανοίγει νέος κύκλος σημαντικών και πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων για τις αιτίες θανάτου του συγκεκριμένου βρέφους, αλλά ίσως και ορισμένων ακόμη από τα άλλα τέσσερα παιδιά που έχασαν την ζωή τους και τα οποία «συνδέονταν» με την 24χρονη.

    Στις 18 Αυγούστου 2023 λοιπόν η Ειρήνη (σσ η οποία είχε χάσει ήδη το πρώτο παιδί της το 2021 με τον θάνατο του να αποδίδεται σε «διάμεση πνευμονίτιδα») απέκτησε ένα κοριτσάκι, τη Μαρία-Φρειδερίκη. Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2023, το βρέφος που παρουσίαζε επιληπτικά επεισόδια πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» όπου και νοσηλευόταν για ένα μήνα.

    Είχε μεταφερθεί εκεί από το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» της Πατρας στις 18 Σεπτεμβρίου. Την προανάκριση για τον θάνατο ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων Αττικής.

    Απροσδιόριστη αιτία στο θάνατο του βρέφους στην Αμαλιάδα

    Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών η αιτία θανάτου χαρακτηρίστηκε απροσδιόριστη που μπορεί να συνδέεται με το παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Από την έρευνα ακόμη της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι όταν έχασε την ζωή του το δύο μηνών βρέφος ήταν στον ίδιο θάλαμο του «Παίδων» τουλάχιστον 2-3 ακόμη άτομα, ανάμεσα στα οποία μία κοινωνική λειτουργός.

    Όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο είχε εντοπισθεί στο άτυχο κοριτσάκι αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς. Ένα τέτοιο εύρημα κυρίως σε ενήλικες συνδέεται με «αποκόλληση αμφιβληστροειδούς», «διαβητική αμφιβληστροπάθεια με νεοαγγείωση», «απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς», «ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας με αιμορραγία», από «πρόκληση τραύματος» κλπ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ιατροί, οι προαναφερόμενες αιτίες είναι απίθανες για ένα βρέφος ενός μηνός.

    Σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού

    Όμως όπως προκύπτει από περαιτέρω ανάλυση ιατρικών δεδομένων «οι αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς που κυμαίνονται από λίγες διάσπαρτες αιμορραγίες έως εκτεταμένες αιμορραγίες που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς αποδίδεται στο «σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού».

    Όπως σημειώνεται αυτό συμβαίνει συνήθως «όταν ένας γονέας ή κάποιος που φροντίζει το μωρό κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το μωρό δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού (ειδικά μωρά μικρότερα των 4 μηνών τα οποία πιθανό να μην στηρίζουν ακόμα το κεφάλι τους) που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους.

    Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια μπρος-πίσω, με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες θα είναι σαφώς μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει βίαια σε κάποια επιφάνεια».

    Σημειώνεται ότι κι η ίδια η 24χρονη είχε αναφέρει σε μία από τις συνεντεύξεις ότι οι γιατροί στο Καραμανδανειο είδαν αιμάτωμα στα μάτια του μωρού και ζήτησαν να μεταφερθεί επειγόντως στο «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με πληροφορίες στον φάκελο της υπόθεσης δεν έχουν ενταχθεί καταθέσεις των γιατρών κι άλλα έγγραφα από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

    Πηγή: in.gr

  • Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024
    Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024

    Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων με έδρα τη Πάτρα, Υποστράτηγο Π.Σ. Δημήτριο Γεωργανά, Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής διάταξης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων και τις νήσους Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα της Περιφέρειας Αττικής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δημογλίδου για θανάτους βρεφών σε Αχαΐα - Ηλεία: Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια - Αναμένονται τοξικολογικές
    K. Δημογλίδου για θανάτους βρεφών σε Αχαΐα και Ηλεία: Στο προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια - Αναμένονται τοξικολογικές

    Για το «θρίλερ» που καταγράφεται σε Αχαΐα και Ηλεία, με τους μυστηριώδεις θανάτους βρεφών μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου.

    «Είναι πολύ λεπτή η υπόθεση και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα στα μέσα αυτές τις μέρες, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα Μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε η κ. Δημογλίδου.

    Ακολούθως πρόσθεσε «υπάρχουν πέντε θάνατοι οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μέσα. Για τους οποίους όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά.

    »Υπάρχει δηλαδή στη δικογραφία έκθεση κανονικά του ιατροδικαστή. Εκκρεμεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για την τελευταία περίπτωση, για τον θάνατο του βρέφους που έγινε στις αρχές του Αυγούστου και πάλι σε αυτή την περιοχή και ουσιαστικά οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
    Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και το ξεκαθαρίζω. Εμείς προσπαθούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ώστε να έρθουν οι απαντήσεις για τις τοξικολογικές εξετάσεις και για το τελευταίο βρέφος και να έχει πλήρη εικόνα και ο εισαγγελέας. Γνωρίζουμε ότι έχει διαταχθεί κάποια έρευνα σε πταισματοδίκη όμως και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι αρχές είναι έτοιμες να δώσουν απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα θέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας».

    «Ουσιαστικά τα Μέσα συνδέουν τον θάνατο πέντε παιδιών με την παρουσία αυτής της γυναίκας. Προανακριτική όμως η παρουσία αυτής της γυναίκας υπάρχει μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Τα δύο δικά της παιδιά και σε ένα παιδί ενός οικείου της προσώπου, αυτό που πρόσεχε. Ουσιαστικά μιλάμε για το τελευταίο βρέφος το οποίο βέβαια το έχει αποδεχθεί και η ίδια προανακριτικά, ότι βρισκόταν μαζί με το παιδί, έχει καταθέσει κανονικά στην αστυνομία και αυτή και η μητέρα του παιδιού.
    Έχουν γίνει όλες οι προανακριτικές ενέργειες που προβλέπονται όταν ένα παιδί φεύγει ξαφνικά από τη ζωή».

    Για το αν αυτή η γυναίκα πήγε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα στην Αμαλιάδα για να καταθέσει ξανά η κ. Δημογλίδου είπε «Θέλει ουσιαστικά να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει και στην αρχική της κατάθεση. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που ο φάκελος δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς περιμένουμε απαντήσεις τοξικολογίας των εξετάσεων».

    «Σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις και στο προανακριτική υλικό που έχει παραδοθεί από την αστυνομία δεν φαίνεται εμπλοκή κάποιου ατόμου και δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» επεσήμανε η κ. Δημογλίδου.

    Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού όταν υπάρχει κάποια καταγγελία είτε για κακοποίηση είτε για παραμέληση της εποπτείας ενός παιδιού. Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει τον τοπικό Αστυνομικό διευθυντή άμεσα και γίνονται ενέργειες για να δούμε αν ένα παιδί κακοποιείται, υπάρχει περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, αν παραμελείται από την οικογένεια και φυσικά με τη σειρά της Αστυνομία ενημερώνει αρμόδιους φορείς, κοινωνικούς λειτουργούς, εισαγγελέα Ανηλίκων[…] Δεν γνωρίζω αν έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος της συγκεκριμένης οικογένειας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όμως από το ιστορικό του παιδιού».

    «Φυσικά και όταν ένα βρέφος φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, υπάρχει πάντα η υπόνοια κάποιας εγκληματικής ενέργειας.
    Όμως, όταν η ιατροδικαστική εξέταση είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, πόσο μάλλον σε κάποιες από τις πέντε περιπτώσεις που σας ανέφερα, υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ιατροδικαστή ότι υπήρχαν προβλήματα υγείας σε κάποια από τα βρέφη. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση που έχασαν τη ζωή τους αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε εκεί αποκλείει και η αστυνομία την εγκληματική ενέργεια, όταν δεν υπάρχουν και ενδείξεις ιατροδικαστικές» υπογράμμισε η Κωνσταντία Δημογλίδου.

    Πηγή: ertnews.gr

  • Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023
    Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023

    Αύξηση σε φυματίωση και σαλμονέλα

    Στα 154 επιβεβαιωμένα κρούσματα διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων, για το έτος 2023, καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατατάσσοντάς την στην έκτη θέση των Περιφερειών με τα περισσότερα περιστατικά.

    Από αυτά, τα 27 αφορούν στη σαλμονέλωση, τα 32 στη φυματίωση, 16 ήταν τα κρούσματα της γρίπης και επίσης 16 κρούσματα λοίμωξης από Καμπυλοβακτηρίδιο.

    Από τη γεωγραφική κατανομή των τεσσάρων λοιμωδών νοσημάτων, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (12,0%) και στην Πελοπόννησο (9,0%), με τη Δυτική Ελλάδα να κατέχει το 2,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,5%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (9,3%) και η Πελοπόννησος (8,3%) με πολύ χαμηλότερα ποσοστά και η Δυτική Ελλάδα με 6,5%.

    Η γρίπη παρουσίασε μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική (48,7%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και η Θεσσαλία (14,4%) με μόλις 1,4% στη Δυτική Ελλάδα, ενώ για τη λοίμωξη από το καμπυλοβακτηρίδιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισαν η Αττική (55,4%) και ακολουθούν η Κρήτη (14,0%) και η Θεσσαλία (10,7%) με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σημειώνει 2,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2023, τα κρούσματα των λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν στο σύνολο της χώρας σε 4.143 έναντι 3.563 κρουσμάτων που δηλώθηκαν κατά το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 16,3%. Το έτος 2023 τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης παρουσίασαν μείωση κατά 23,6% (1.184 από 1.550), ενώ τα κρούσματα ιλαράς παρέμειναν μηδενικά, όπως και τα έτη 2022 και 2021.

    Συγκριτικά με το 2022, η σαλμονέλωση αυξήθηκε κατά 46,3% και η φυματίωση κατά 54,4%. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε τον Απρίλιο παρουσίασε κάμψη το καλοκαίρι και άρχισε να ανεβαίνει τους μήνες του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της γρίπης ήταν αυξημένα το Ιανουάριο, σταδιακά μειώθηκαν τους επόμενους μήνες και αυξήθηκαν το φθινόπωρο, με κορύφωση τον μήνα Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο αυξήθηκαν σταδιακά το καλοκαίρι, με κορύφωση τον Οκτώβριο.

    Επιπλέον, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε μείωση κατά 76,5% το 2023 σε σχέση με το 2022, με την μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/brgfx

  • Φωτιά σε δασική έκταση στο Πετρωτό Αχαΐας
    Φωτιά σε δασική έκταση στο Πετρωτό Αχαΐας

    Επί τόπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

    Συναγερμος σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Τετάρτης έπειτα από φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πετρωτό Αχαΐας.

    Επί τόπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Αρκαδία: Εντοπίστηκε χασισοφυτεία-μαμούθ, μαζί με ένα τόνο κάνναβης
    Αρκαδία: Εντοπίστηκε χασισοφυτεία-μαμούθ, μαζί με ένα τόνο κάνναβης

    Υπολογίζεται πως οι καλλιεργητές θα αποκόμιζαν χρηματικά οφέλη, εκτιμώμενα στα 10.000.000 ευρώ

    Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγροτoδασική περιοχή στην Αγριακόνα δήμου Τρίπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας και Λακωνίας, του αστυνομικού σκύλου Μεσσηνίας και των αστυνομικών του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, καθώς και με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

    Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη την 16.10.2024 το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του δήμου Τρίπολης, 37χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νομοθεσιών για ναρκωτικά και περί αλλοδαπών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του.

    Ειδικότερα, την 16.10.2024 το μεσημέρι, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση στην ανωτέρω περιοχή κατά την οποία εντοπίστηκε, οργανωμένη φυτεία κάνναβης, αποτελούμενη από 28 επίπεδα, σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση και φυσική κάλυψη συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων, περίπου, στην οποία καλλιεργούνταν συνολικά 1.253 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3,5 μέτρων, περίπου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν μαζί με τον αντίστοιχο αρδευτικό και καλλιεργητικό εξοπλισμό που βρέθηκε στο χώρο.

    Επιπλέον, στο χώρο της καλλιέργειας είχαν διαμορφώσει ειδικό αυτοσχέδιο χώρο αποξήρανσης δενδρυλλίων, καθώς και βοηθητικούς χώρους, που χρησιμοποιούσαν για διαμονή και κατόπτευση της φυτείας.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στο χώρο της φυτείας, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    • 1.253 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3,5 μέτρων, περίπου,
    • ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 1 τόνου, 398 κιλών και 934 γραμμαρίων,
    • 1 ζυγαριά ακριβείας,
    • εργαλεία σχετικά με την καλλιέργεια και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών,
    • σκηνές διαμονής,
    • αρδευτικός και καλλιεργητικός εξοπλισμός (λάστιχα, λιπάσματα κ.ά.).

    Επιπρόσθετα, λόγω της δύσβατης και δυσπρόσιτης περιοχής, της μορφολογίας του εδάφους και του μεγάλου όγκου τόσο των φυτών κάνναβης, των ποσοτήτων κάνναβης που ανευρέθηκαν στο χώρο της φυτείας καθώς και τον καλλιεργητικό εξοπλισμό που συσχετιζόταν με αυτή, χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο τύπου «SUPER PUMA», της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, για τη μεταφορά τους.

    Περαιτέρω, όπως διαπιστώθηκε, ο 37χρονος συλληφθείς παρέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

    Τέλος, υπολογίζεται πως την εγκληματική τους δράση τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζαν θα έφταναν τα 10.000.000 ευρώ.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών του.

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Τραγωδία στην Αχαΐα: Ανέβηκε σε δέντρο για να μαζέψει αχλάδια, έπεσε και σκοτώθηκε
    Τραγωδία στην Αχαΐα: Ανέβηκε σε δέντρο για να μαζέψει αχλάδια, έπεσε και σκοτώθηκε

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 67χρονος στην Αχαΐα, καθώς έπεσε από δέντρο στην προσπάθεια του να μαζέψει αχλάδια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.News, o 67χρονος πήγε με το αυτοκίνητο του προς τη Δάφνη Καλαβρύτων και στο ύψος της Χόβολης σταμάτησε για να μαζέψει αχλάδια.

    Στην συνέχεια, ο άνδρας, ανέβηκε στο δέντρο, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

    Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ωστόσο ήταν αργά για τον άτυχο άνδρα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!
    Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!

    Απίστευτο περιστατικό σε αστικό λεωφορείο που μετάφερε μαθητές, με 26χρονο που κατέβασε το παντελόνι του!

    Ολα συνέβησαν χθες το πρωί στις 7.30 το πρωί όταν μαθητές μπήκαν στο αστικό λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο Γυμνάσιου Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας και μαζί τους επιβιβάστηκε ένας 26χρονος.

    Ο νεαρός άρχισε να παρενοχλεί 14χρονη μαθήτρια, ενώ κάποια στιγμή κατέβασε το παντελόνι τους μένοντας γυμνός. Σοκαρισμένοι η 14χρονη και οι συμμαθητές της κατέβηκαν και μπήκαν γρήγορα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τους ακολούθησε και ο νεαρός επιδειξίας, συνεχίζοντας να τους παρενοχλεί.

    Η διευθύντρια του γυμνασίου ενημερώθηκε και ειδοποίησε την Αστυνομία που έφθασε αμέσως και τον συνέλαβε.

    Παράλληλα αναζητείται και ο οδηγός του λεωφορείου σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για την έκθεση ανηλίκων.

    Πηγή: Tempo24.news

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο