Ο διεθνής σύμβουλος δημόσιας υγείας για τις ανισότητες που δημιούργησε η πανδημία, την πιθανότητα επαναληπτικής δόσης του εμβολίου και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν
Για τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο διεθνής σύμβουλος δημόσιας υγείας και πρώην διευθυντής πολιτικής και διακυβέρνησης για την υγεία στον Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Άγις Τσούρος.
«Επί πολλά χρόνια ο ΠΟΥ προωθεί το μήνυμα σε όλες τις χώρες ότι η υγεία θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των χωρών και ότι θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη. Όταν θα συμβεί κάτι στον πλανήτη δεν είμαστε σαν χώρα, αλλά σαν άτομα, είμαστε μέρος ενός αλληλένδετου συστήματος», είπε ο κ. Τσούρος και υπογράμμισε, «η πανδημία μάς έδειξε πόσο εύθραυστα είναι τα συστήματά μας».
Για τους εμβολιασμούς ο Α. Τσούρος επισήμανε ότι «όταν βγήκαν τα εμβόλια έτρεξαν πολλοί να τα πάρουν για την πάρτη τους αφήνοντας ακάλυπτους πολλούς λαούς», με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, να «υπάρχουν χώρες που είναι στο 1 και 3% σε ποσοστό εμβολιασμού, με αυτήν την αντίθεση που υπάρχει». Όσον αφορά στην πιθανότητα χορήγησης μίας τρίτης, επαναληπτικής δόσης, και ποιοι είναι αυτοί που θα την χρειαστούν ο ίδιος είπε ότι «πέρα από τους ανοσοκατεσταλμένους αν υπάρξει σύσταση και για άλλους για τρίτη δόση, ήδη έχει κάνει έκκληση ο ΠΟΥ να μην μονοπωλήσουν την τρίτη δόση».
Διαχειριζόμαστε μία αντίληψη του κινδύνου
«Αυτό που ζούμε με την πανδημία μοιάζει με πρόβα τζενεράλε για άλλα που θα δούμε στο μέλλον», προειδοποίησε ο κ. Τσούρος και είπε ότι, αν μάθαμε κάτι από την πανδημία, αυτό είναι το «πόσο ευάλωτοι και πόσο άνισοι είμαστε». «Βασικά διαχειριζόμαστε το άγνωστο με τον κορονοϊό», είπε για την εικόνα της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την πανδημία, και τόνισε ότι «αν ήταν ο ίδιος που ήταν πέρυσι δεν θα είχαμε πρόβλημα, αλλά δεν είναι ο ίδιος. Διαχειριζόμαστε μία αντίληψη του κινδύνου».
Για τις δυσκολίες που προκαλεί στην διαχείριση της πανδημίας το αντιεμβολιαστικό κίνημα, και την διστακτικότητα μέρους του κόσμου να εμβολιαστεί, κ. Τσούρος υπογράμμισε ότι «Το παιχνίδι κερδίζεται και χάνεται με μία λέξη: επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία. Οι κίνδυνοι του εμβολίου είναι ελάχιστοι μπροστά στο τεράστιο όφελος που προσφέρει», και έκανε έκκληση για τοπικές οργανώσεις συζητήσεων. «Άνθρωποι που έχουν κύρος και εμπιστοσύνη να πείσουν για τα εμβόλια. Δεν είναι θέμα ότι θα βγει κάποιος στην τηλεόραση, κάποιος υπεύθυνα θα πρέπει να βγαίνει και να εξηγεί. Δεν μπορεί να είναι ελάχιστες οι σοβαρές φωνές. Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει την αίσθηση ότι γίνεται πειραματόζωο».
Τέλος, ο κ. Τσούρος υποστήριξε ότι η εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας, είναι ελλιπής. «Επέστρεψα από νησί, δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Εκεί ήταν ένας αξιωματικός που έλεγχε πολύ κόσμο. Γινόταν χαμός». Για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας στα σχολεία, επισήμανε ότι «Σημασία έχει πώς αυτά τα μέτρα θα ληφθούν συστηματικά. Πρέπει να είναι εμβολιασμένοι καθηγητές και μαθητές. Να μην βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά στο φαινόμενο των αντιρρήσεων».
Πηγή: Ethnos.gr