Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 12:04

Πώς επιλέγουμε τη σωστή μάσκα για τα παιδιά

Γράφτηκε από τον

Kαθώς οι θερινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και οι οικογένειες ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, ένα σημαντικό θέμα που επανέρχεται είναι η επιλογή της σωστής μάσκας για παιδιά. Δεν είναι όμως απλό, καθώς μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αναδεικνύει την ποικιλία τους όχι μόνο σε σχέδια αλλά σε στρώματα και υλικά, που μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ, που ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Xρήση μάσκας στο σχολείο

Κατ' αρχάς, τόσο το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) όσο και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) συνιστούν τη χρήση μάσκας στο σχολείο. Μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 1.000.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, κατέδειξε ότι οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο είχαν μειωμένο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον ιό και να εκδηλώσουν συμπτώματα COVID-19. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μολυσμένα άτομα μεταφέρουν 1.000 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο στη μύτη και στο λαιμό, με αποτέλεσμα να ωθούν περισσότερα ιικά σωματίδια στον αέρα όταν μιλούν, φωνάζουν ή τραγουδούν.

Επιλογή της σωστής μάσκας για παιδιά

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεμονωμένες υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικό βαθμό προστασίας ανάλογα με τον αριθμό των στρωμάτων και τον τύπο υφάσματος. Πιο προστατευτικές γενικά είναι οι χειρουργικές μάσκες ή ακόμη καλύτερα οι μάσκες N95 (FFP2). Όμως, σημαντικό για τα παιδιά είναι και το μέγεθος ώστε να μην μένουν κενά και οι μάσκες N95 συχνά δεν ανευρίσκονται σε μικρά μεγέθη. Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής χαρακτηριστικά για τις παιδικές μάσκες: 1) άνεση: αν το παιδί βγάζει τη μάσκα συνεχώς, δεν θα είναι και αποτελεσματική, 2) σωστό μέγεθος: να μην μένουν κενά στα πλάγια, 3) φιλτράρισμα: η ικανότητα να μπλοκάρονται μικρά σωματίδια. Μια απλή και αποτελεσματική επιλογή για τα παιδιά είναι η χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω σε μια χειρουργική. Η χειρουργική μάσκα φιλτράρει καλύτερα, ενώ η υφασμάτινη συμβάλλει στην ιδανική εφαρμογή χωρίς κενά.

Σωστή χρήση της μάσκας

Φυσικά, έχουν μεγάλη σημασία και οι κανόνες υγιεινής, υπογραμμίζουν οι Καθηγητές. Κάθε φορά η μάσκα πρέπει να τοποθετείται με πλυμένα χέρια ή μετά από χρήση αντισηπτικού (του ίδιου του παιδιού ή του γονέα ή του δασκάλου). Όλοι οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται με τα κορδόνια και όχι με το μέρος της μάσκας που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο. Τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται μετά την αφαίρεση της μάσκας επίσης. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά στα ανωτέρω, στο να μην βγάζουν τη μάσκα όταν μιλάνε στο σχολείο, καθώς και στο να έχουν πάντοτε τη μύτη τους και το πηγούνι τους καλυμμένα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 12:49

Σχετικά Άρθρα

  • Κορωνοϊός: Επιστρέφει η covid-19 - Πρώτη γραμμή άμυνας η μάσκα σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ
    Κορωνοϊός: Επιστρέφει η covid-19 - Πρώτη γραμμή άμυνας η μάσκα σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ

    Σήμερα η επίσημη σύσταση του ΕΟΔΥ για την αναχαίτιση του κύματος - Εμβολιαστείτε για την covid-19 λένε οι ειδικοί του υπ. Υγείας

    Μια σειρά από συστάσεις υπενθυμίζονται στους πολίτες εν μέσω της τεράστιας έξαρσης του κορωνοϊού. Ενώ μάσκες και αυτοδιαγνωστικά τεστ ήταν επί μήνες... ξεχασμένα στο πλαίσιο του τέλους της οξείας φάσης της πανδημίας, πλέον επανέρχονται ως ισχυρά «όπλα» ατομικής προστασίας, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν τη χρησιμότητά τους σε συγκεκριμένες συνθήκες με σκοπό τη συγκράτηση της διασποράς.

    Χθες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνήλθε με αντικείμενο συζήτησης την υψηλή κυκλοφορία της Covid-19 στην κοινότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν «εκτοξευθεί» κρούσματα και νοσηλείες. Οι ειδικοί αποφάσισαν να απευθύνουν ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε νοσοκομεία και δομές Υγείας καθώς και να θυμίσουν τη σημασία χρήσης μάσκας σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής εστίασαν στην ενημέρωση για την επικαιροποίηση του εμβολιασμού, καθώς μέχρι σήμερα το ποσοστό όσων πολιτών έχουν πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι χαμηλό.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ για τις συστάσεις που έχουν ως σκοπό την ανακοπή του δυνατού «κύματος», όπως συζητήθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Σήμερα θα εκδοθεί και η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που μετατέθηκε (σ.σ κανονικά βγαίνει κάθε Πέμπτη) για να συλλεχθούν στοιχεία έως και χθες, καθώς είχαν προηγηθεί οι αργίες της 25ης και 26ης Δεκεμβρίου.

    Πιο αναλυτικά σε σχέση με τις υπό έκδοση συστάσεις, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής θεωρούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας επιτάσσουν τη χρήση της μάσκας στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση, θα γίνει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους χώρους υγείας. Όταν κρίνεται ότι η χρήση της θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, θα λαμβάνει τη σχετική απόφαση η Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, είχε αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου του 2023 παράλληλα με την κατάργηση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, από τα τέλη Ιουλίου, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας ισχύει μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και τους ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Υπενθύμιση εμβολιασμού

    Οι Έλληνες επιστήμονες τόνισαν τη σημασία σύστασης χρήσης της μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως είναι κλειστοί χώροι με κόσμο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η υπενθύμιση της σύστασης για self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως για παράδειγμα τα εορταστικά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν ηλικιωμένοι. Παράλληλα, οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη να ενημερωθούν και πάλι οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19.

    Είναι γεγονός ότι δεν έχει πάει για εμβολιασμό παρά ένα μικρό ποσοστό πολιτών, παρότι οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ξεκίνησαν δυναμικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

    Οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μία αναμνηστική δόση είναι οι εξής:
    • -Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    • -Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
    • -Άτομα με ανοσοκαταστολή
    • -Έγκυες γυναίκες
    • -Επαγγελματίες υγείας
    Όλα τα παραπάνω μέτρα ατομικής προστασίας είναι χρήσιμα, επίσης, για την προστασία έναντι της γρίπης, καθώς και των χειμωνιάτικων λοιμώξεων. Η συγκυκλοφορία πολλών παθογόνων ταυτόχρονα οδηγεί, όπως είναι λογικό, σε πίεση στα νοσοκομεία. Ήδη οι ροές μόνο ασθενών με κορωνοϊό είναι αυξημένες. Συγκεκριμένα, έως χθες νοσηλεύονταν περίπου 1.650 ασθενείς και οι καθημερινές εισαγωγές ξεπερνούν τις 200 σε ημερήσια βάση.

    Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και χορήγησης αντιικών φαρμάκων, σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές (π.χ. ηλικιωμένοι ή/και άτομα με σοβαρά νοσήματα). Τα αντιικά αποτρέπουν νοσηλείες εφόσον χορηγούνται εγκαίρως, στην αρχή της λοίμωξης. Οι επιστήμονες σημείωσαν τη σημασία μιας ενημερωτικής καμπάνιας και για τους γιατρούς, με σκοπό να κάνουν χρήση αυτού του «όπλου».

    55% των κρουσμάτων στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή

    Υπεύθυνη για την τεράστια έξαρση κρουσμάτων είναι η νέα υπο-παραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού, που όπως φαίνεται μεταδίδεται ταχέως και τείνει να κυριαρχήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ευρώπη η υπο-παραλλαγή – που αποτελεί μέρος της BA.2.86 ή αλλιώς «Pirola» - αντιπροσωπεύει το 55% των κρουσμάτων.

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η JN.1 αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε πιο...ικανή να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με άλλες υπο-παραλλαγές, πρόσθεσε το CDC. Η υγειονομική Αρχή σημείωσε ακόμη ότι είναι νωρίς να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες και πρόσθεσε ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος», που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μαγιορκίνης: Η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων από τις πυρκαγιές
    Μαγιορκίνης: Η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων από τις πυρκαγιές

    Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν οι πολίτες από τους καπνούς λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα.

    Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ανέφερε στο MEGA πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

    Μαγιορκίνης: Οι πολίτες να μείνουν στο σπίτι με κλειστά παράθυρα

    «Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», δήλωσε.

    Ο επίκουρους καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ συμβούλεψε τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα.

    Η χρήση μάγκας βοηθάει την κατάσταση, λέει ο Μαγιορκίνης

    «Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Η χρήση μάσκας -και ιδιαίτερα η μάσκα υψηλής προστασίας- μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, ενώ ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως εάν δεν βρέξει ή δεν φυσήξει άνεμος για κάποιες μέρες μετά την παύση των φωτιών θα υπάρχουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας, αλλά τη μετάβαση σε μια νέα φάση διαχείρισης
    Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας, αλλά τη μετάβαση σε μια νέα φάση διαχείρισης

    Βασική προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να είναι η τήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

    Τις εξελίξεις της πανδημίας Covid-19 παρακολουθεί στενά ο ΕΟΔΥ και παραμένει σε ετοιμότητα, προσαρμοζόμενος στη νέα φάση διαχείρισης της, σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετική ενημέρωση.
    Όπως τονίζει, ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας, αλλά ανέφερε τη μετάβαση σε νέα φάση διαχείρισής της. Συγκεκριμένα, τα γενικευμένα, «οριζόντια» μέτρα θα πάψουν να υφίστανται και θα λαμβάνονται, κυρίως, μέτρα στοχευμένα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
    Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι βασική προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να είναι η τήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που περιλαμβάνουν αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, τήρηση των μέτρων υγιεινής και απομάκρυνση από την εργασία ή το σχολείο επί συμπτωμάτων. Η χρήση μάσκας συστήνεται επί συμπτωμάτων, από ευπαθή άτομα, καθώς και σε περιπτώσεις που θέλουμε να προστατεύσουμε τους οικείους μας.
    Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, συστήνεται ο έλεγχος για έγκαιρη διάγνωση, και ειδικά στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν απαιτείται η χορήγηση ειδικών αντιϊκών. Επί διάγνωσης, συστήνεται η παραμονή στο σπίτι και η χρήση μάσκας ακόμα και μετά τη λήξη της απομόνωσης.
    Επιπλέον, ο πληθυσμός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με τα συστηνόμενα σχήματα εμβολιασμών.
    Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Μαΐου ότι η πανδημία Covid-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, βασιζόμενος στα μειωμένα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών, σε σχέση με το παρελθόν, και στο υψηλό επίπεδο πληθυσμιακής ανοσίας έναντι του ιού SARS-CoV-2.
    Παρόλα αυτά, o ΠΟΥ επισήμανε ότι η λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί απειλή δημόσιας υγείας και ότι οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Σύστησε ωστόσο την τροποποίηση της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας από τη φάση του επείγοντος, που ίσχυε μέχρι τώρα, στη φάση της μακροχρόνιας πλέον διαχείρισης, καθώς ο ιός εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε κυκλοφορία επί μακρόν, και οι παραλλαγές του θα πρέπει να επιτηρούνται.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καπραβέλος: Αν φορούσαμε μάσκα, θα είχαμε γλιτώσει θανάτους και τα μισά κρούσματα
    Καπραβέλος: Αν φορούσαμε μάσκα, θα είχαμε γλιτώσει θανάτους και τα μισά κρούσματα

    Εκανε λόγο για «υπερβολική χαλάρωση», τονίζοντας ότι «κανείς δεν φοράει μάσκα»

    Για την έξαρση των ιώσεων μίλησε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη.
    Ο Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για «υπερβολική χαλάρωση», τονίζοντας ότι «κανείς δεν φοράει μάσκα», ενώ όπως τόνισε «διανύουμε την τελική φάση του κύκλου της πανδημίας».
    «Δεν έχουμε τα φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος, αλλά έχουμε 20 θανάτους την ημέρα», επεσήμανε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», σημειώνοντας πως υπάρχει αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και τον πολλών κρουσμάτων.
    Υπογράμμισε ότι «εάν φορούσαμε την μάσκα, θα είχαμε αποφύγει τα μισά κρούσματα, ακόμη και θανάτους θα είχαμε αποφύγει».
    Σε ότι αφορά το ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική ως επίσημο μέτρο από την Πολιτεία, ο κ. Καπραβέλος απάντησε πως «όταν η σύσταση ενός γιατρού αποτρέπει θάνατο, έχει μέσα την έννοια της υποχρεωτικότητας, εκτός εάν δεν έχουμε μυαλό».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κεραμέως στο Open: Πώς θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία - Οι μεγάλες αλλαγές στα νέα βιβλία και τι γίνεται με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
    Κεραμέως στο Open: Πώς θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία - Οι μεγάλες αλλαγές στα νέα βιβλία και τι γίνεται με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Για το πώς θα γίνει αύριο, Δευτέρα το άνοιγμα των σχολείων, τι ισχύει με τις απουσίες αλλά και την έξαρση της βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της καθώς και τα νέα σχολικά βιβλία μίλησε στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

    Η κυρία Κεραμέως ξεκίνησε λέγοντας πως: «Κανονικά ανοίγουν αύριο τα σχολεία μας όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη.

    Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

    Η υπουργός τόνισε πως «ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν λίγο περίεργα εξαιτίας του κορωνοϊού. Από κει και πέρα παίρνουμε όλα τα μέτρα και έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών και από κει και πέρα υπάρχει και το πλαίσιο για τη δικαιολόγηση των απουσιών».

    Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δούμε εικόνες μαζικής αποχής από τα σχολεία λόγω γρίπης, η υπουργός απαντά πως «σε όλο τον κόσμο έχουμε ιώσεις, σε όλα τα σχολεία. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται και έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας αλλά και της εκπαίδευσης».

    Καμία συζήτηση για επαναφορά της μάσκας

    Οι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, άλλοι είπαν να ανοίξουν πιο αργά τα σχολεία, άλλοι πως πρέπει να φορούν μάσκα, άλλοι να μην επανέλθουν. Υπάρχει κάποια συζήτηση;

    «Δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της μάσκας. Εξυπακούεται ότι μπορεί ο καθένας να φορέσει αν το επιθυμεί αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς. Ότι ισχύει για την κοινωνία. Προσέχουμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας», απαντά.

    Για την έξαρση της βίας και τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας

    Για την 14χρονη που δεχόταν ακραία κακοποίηση και για πρώτη φορά αύριο θα ξεκινήσει το σχολείο με δικαστική επιτήρηση η υπουργός αναφέρει πως «υπάρχει μια έξαρση της βίας παγκοσμίως. Μάλιστα μερικοί συνδέουν το τελευταίο χρόνο την έξαρση αυτή και με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό γιατί αυτό μείωσε την διάδραση, την κοινονικοποίηση των παιδιών. Όση περισσότερη βία έχουμε στην κοινωνία τόσο περισσότερη θα έχουμε και στα σχολεία γιατί είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Το σπίτι παίζει καθοριστικό ρόλο αλλά και το σχολείο θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο για την πρόληψη. Τι μπορεί να κάνει κανείς; Άμεσα μέτρα και πιο μακροπρόθεσμα. Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία μας. Όταν πήγα στο υπουργείο το 2019 είχαμε στα σχολεία 1.600 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Σήμερα έχουμε διπλάσιους. 3.200. Ο νούμερο ένα στόχος στη χώρα μας είναι τα παιδιά να μιλήσουνε. Όσο περισσότερο αισθανθούν οικία για να μοιραστούν κάτι που τα απασχολεί τόσο πιο πιθανό είναι κανείς να προλάβει καταστάσεις.

    Δεύτερον, οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας.

    Τρίτον, υπάρχει ο σύμβουλος σχολικής ζωής».

    «Πάρα πολλά από τα περιστατικό που βλέπουμε ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε πιο έντονα μια κουλτούρα του να μοιράζεσαι, να ανοίγεσαι», επισημαίνει.

    Για την υπόθεση της 14χρονης η κυρία Κεραμέως τόνισε πως «Θα δω που βρίσκεται η έρευνα. Όλα αυτά παρακολουθούνται πάρα πολύ στενά από τα στελέχη της κυβέρνησης».

    Τα μακροπρόθεσμα μέτρα στην εκπαίδευση

    Για τα μακροπρόθεσμα μέτρα στην εκπαίδευση, η υπουργός είπε:

    «Έχουμε βάλει νέες θεματικές, νέα μαθήματα όπως ο σεβασμός των άλλων. Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η σεξουαλική αγωγή. Πρέπει να περάσουν κάποιες βασικές ανάγκες στα παιδιά μας από νωρίς».

    Για τις αλλαγές στα βιβλία

    Όλα τα βιβλία σε όλες τις τάξεις της εκπαίδευσης επρόκειτο να αλλάξουν, συνέχισε η υπουργός.

    «Υπάρχουν βιβλία από το 1998 και για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Ολοκληρώνουμε μια προσπάθεια σε συνέχεια και άλλων κυβερνητικών προσπαθειών. Πέρυσι ανακοινώσαμε νέα ύλη. Αυτή οδηγεί στη σύνταξη νέων βιβλίων. Πριν από λίγες ημέρες βγήκαν οι νέες υπουργικές αποφάσεις για τις επιτροπές του πολλαπλού βιβλίου. Για πάρα πολλά χρόνια είχαμε ένα βιβλίο ιστορίας της Β Γυμνασίου, ένα βιβλίο Φυσικής, ένα Μαθηματικών. Τώρα θα έχουμε περισσότερα. Ενδεχομένως 3 και 4 για κάθε μάθημα. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να διαλέγει το βιβλίο το οποίο διδάσκει και ο δεύτερος είναι διότι τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση ψηφιακά σε όλα αυτά τα βιβλία πέρα από το εγχειρίδιο που θα έχουν μπροστά τους και αυτό θα τους οδηγεί στο να συνδυάζουν πηγές. Όλα θα είναι δωρεάν. Τα παιδιά θα φύγουν από την λογική της αποστήθισης. Από την φετινή χρονιά προβλέπεται η εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα τμήματα δημοσίων Λυκείων, Γυμνασίων και πέμπτης και έκτης Δημοτικού. Πρόκειται για μια ψηφιακή επανάσταση», είπε.

    Για το ζήτημα της ιστορίας και τις ανακρίβειες που πιθανώς υπάρχουν στα βιβλία σήμερα, η κυρία Κεραμέως διαβεβαιώνει πως «υπάρχουν ειδικές επιτροπές που αποτελούνται και από εκπαιδευτικούς και από καθηγητές πανεπιστημίου που έχουν συγγράψει αυτή τη νέα ύλη».

    Όσον αφορά τη νέα ύλη, όπως είπε δεν θα ισχύσει ακόμα για την Γ Λυκείου καθώς τα παιδιά δίνουν Πανελλήνιες.

    Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Αναφορικά με το τι συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα η κυρία Κεραμέως είπε πως «το υπουργείο Πολιτισμού και η κυρία Μενδώνη προσωπικά κάνουν έναν τεράστιο αγώνα, αθόρυβο. Δεν θα την δείτε να μιλά δημόσια για αυτό το θέμα γιατί είναι μια εθνική προσπάθεια που γίνεται πέρα και πάνω από κόμματα με απτά αποτελέσματα.

    Είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας η κυρία Μενδώνη είναι η απόλυτη επικεφαλής με τον πρωθυπουργό αλλά ας αφήσουμε το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μαγιορκίνης για τη μάσκα στα σχολεία: Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω, αλλά δεν το αποκλείω σε 1-2 εβδομάδες
    Μαγιορκίνης για τη μάσκα στα σχολεία: Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω, αλλά δεν το αποκλείω σε 1-2 εβδομάδες

    Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ απάντησε για την πιθανότητα επιστροφής του μέτρου της μάσκας στα σχολεία.

    Συγκεκριμένα ο κ.Μαγιορκίνης τόνισε πως αν και για την ώρα δεν βλέπει να χρειάζεται η επιστροφή της μάσκας, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες ακόμα για το αν θα χρειαστεί να περάσουμε σε κάτι οριζόντιο. «Δεν το αποκλείω αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω». Πρόσθεσε όμως ότι ενδεχομένως να χρειαστεί σύσταση για μάσκα σε κάποιους μαθητές, ανάλογα με το πως θα κρίνει την κατάσταση ο παιδίατρος.

    Ωστόσο πηγές από το υπουργείο Παιδείας υποστήριξαν χθες πως «Δεν εξετάζεται επιστροφή μάσκας στα σχολεία ούτε θα τεθεί τέτοιο θέμα στην επιτροπή». Νωρίτερα πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΔΥ είχε αναφέρει στο iefrimerida.gr για το ζήτημα της πιθανής επιστροφή της χρήσης μάσκας στα σχολεία πως υπάρχει πίεση στις παιδιατρικές κλινικές. «Μας έχουν ενημερώσει οι παιδίατροι και πιστεύω πως το θέμα θα συζητηθεί και πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας».

    Κυκλοφορούν πολλές ιώσεις

    Οπως είπε ο κ.Μαγιορκίνης είμαστε κοντά στην κανονικότητα και δεν είναι περίεργο τα παιδιά να κολλούν ιώσεις στο σχολείο, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Εξάλλου η γρίπη, ο RSV, ο κορωνοϊός, αδενοϊοί, εντεροϊοί κυκλοφορούν αυτή την εποχή.

    Σε ό,τι αφορά στην έξαρση της γρίπης, αυτή εμφανίστηκε νωρίτερα, καθώς μεγάλη πληθυσμιακή μάζα δεν εμβολιαζόταν για τη γρίπη εδώ και 1-2 χρόνια, δεν είχε κολλήσει, δεν είχε ανοσία και γι αυτό υπάρχουν περισσότερα περιστατικά πλέον και η έξαρση ήρθε νωρίτερα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μέτρα για τον Covid-19: Τι αλλάζει από αύριο Δευτέρα στα Σχολεία και στις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές
    Μέτρα για τον Covid-19: Τι αλλάζει από αύριο Δευτέρα στα Σχολεία και στις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές
    Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 06:00.

    Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Κολλέγια , Φροντιστήρια και ΚΞΓ , τα οποία ισχύουν από τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 06:00.

    Σχολεία

    Παραμένουν σε ισχύ, κατά το μέρος κατά το οποίο δεν αντίκεινται στις διατάξεις της παρούσας, ειδικές διατάξεις σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους - τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, Δημοσίων Βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους» (Β’ 4695). Οι διοικητικές λειτουργίες των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

    Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4695).

    Μάσκα

    Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους - τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, είναι προαιρετική για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα (μαθητές/μαθήτριες, καταρτιζόμενους, εκπαιδευόμενους, μαθητευόμενους, σπουδαστές, υποψηφίους, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό).

    Η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, τους συνοδούς, εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες που επιβαίνουν σε αυτά είναι προαιρετική.
    Ανεμβολίαστοι

    Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test), με δαπάνη τους, πριν την Τρίτη, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την ημέρα προσέλευσής τους στις εκπαιδευτικές δομές, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινής υπουργικής απόφασης.
    Φροντιστήριο

    Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση. Οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποβάλλονται σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test ή PCR) που διενεργείται μία (1) φορά την εβδομάδα με δαπάνη τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 9 του Κεφαλαίου Γ’ της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινής υπουργικής απόφασης. Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι ισχύει κάθε φορά στον ιδιωτικό τομέα.
    Δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης

    Λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται σε δομές εντός των Καταστημάτων Κράτησης, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση.
    ΙΕΚ

    Διά ζώσης λειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση.

    Παρακολούθηση με φυσική παρουσία των μαθητευόμενων και του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση.

    Διενέργεια πρακτικής άσκησης/μαθητείας των καταρτιζόμενων των Ι.Ε.Κ. και των μαθητευόμενων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση.

    Διά ζώσης λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και διενέργεια πρακτικής άσκησης με φυσική παρουσία εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση.

    Σ.Δ.Ε

    Λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Α΄ και Β΄ Κύκλου, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/και των εκπαιδευτών, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινή υπουργική απόφαση. Οι εκπαιδευτές/τριες, καθώς και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR) μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την Τρίτη και έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευσή τους στην εκπαιδευτική δομή και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.
    Καλλιτεχνική εκπαίδευση

    Πλήρης λειτουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με δια ζώσης εκπαίδευση (ομαδικά, ατομικά μαθήματα και εξετάσεις) με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announc ements.aspx.).

    Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι προαιρετική σε όλους τους χώρους.

    Διδάσκοντες δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID19 (PCR ή rapid test) μία (1) φορά την εβδομάδα ιδία δαπάνη.

    Σύσταση χρήσης φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων υψηλής αποτελεσματικότητας HEPA (High Efficiency Particulate Airfilter) στις αίθουσες δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

    Επιτρέπεται η διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων του άρθρου 10 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινής υπουργικής απόφασης. Οι φορείς διοργάνωσης των εξετάσεων/εξεταστικά κέντρα όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της υποχρέωσης διενέργειας από το εν λόγω προσωπικό, το οποίο δεν έχει πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) μία (1) φορά την εβδομάδα. Η δαπάνη για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου του προηγούμενου εδαφίου βαρύνει το προαναφερθέν προσωπικό.

    Οι σχολές υποψηφίων χειριστών ταχυπλόων σκαφών, ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και οι παροχείς καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής, οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης μηχανοκίνητων λέμβων και ταχύπλοων μικρών σκαφών λειτουργούν τηρώντας υποχρεωτικώς τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και διαδικασίες του Παραρτήματος 4, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι εξετάσεις υποψηφίων για την απόκτηση: α) άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους, β) βεβαίωσης συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για το επάγγελμα του δύτη, γ) πιστοποιητικού ικανότητας εκπαιδευτή υποψήφιων χειριστών ταχύπλοων σκαφών, δ) άδειας χειριστή πηδαλιούχου και ε) άδειας ναυαγοσώστη, διενεργούνται τηρώντας υποχρεωτικώς τα διαλαμβανόμενα στο Παράρτημα του προηγούμενου εδαφίου.
    ΑΕΙ

    Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται.

    Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι./Βιβλιοθηκών για όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται σε αυτούς.

    Το τακτικό διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. (μέλη Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.Τ.Ε.Π.), το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, το προσωπικό που ασκεί επικουρικό διδακτικό έργο και οι εισηγητές επιμορφωτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ή άλλων ακαδημαϊκών δομών, που δεν έχει πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test). Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), ιδία δαπάνη, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς και διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά εβδομαδιαίως έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες προ της προσέλευσής στους χώρους του Α.Ε.Ι. και ισχύει έως την ημέρα που καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια νέου εργαστηριακού ελέγχου, οπότε και επαναλαμβάνεται περιοδικώς. Η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, καθώς και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων πραγματοποιείται με την επιμέλεια είτε της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας του Α.Ε.Ι., είτε της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας του Ε.Λ.Κ.Ε., αναλόγως προς τον φορέα απασχόλησης του υπόχρεου. Για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό εφαρμόζεται ό,τι κάθε φορά ισχύει στον δημόσιο τομέα.

    Η πρακτική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα διεξάγεται με φυσική παρουσία των φοιτητών σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους κάθε προγράμματος σπουδών α΄ ή β΄ κύκλου και τον ισχύοντα Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης φοιτητών του Α.Ε.Ι., εφόσον υφίσταται. Κατά τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης εφαρμόζονται οι ειδικότερες ρυθμίσεις και τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που εκάστοτε ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται στον εκάστοτε φορέα που διεξάγεται η πρακτική άσκηση.

    Η συμμετοχή προσώπων με φυσική παρουσία σε εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου των Α.Ε.Ι. ή άλλων εξετάσεων που διεξάγονται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., ανεξαρτήτως αν τα Α.Ε.Ι. έχουν την επιμέλεια ή την ευθύνη διεξαγωγής τους, γίνεται με προαιρετική χρήση προστατευτικής μάσκας. Το αυτό ισχύει και για τη συμμετοχή σε κάθε είδους εξετάσεις που διενεργούνται εντός των χώρων των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και των Κολλεγίων.

    Η συμμετοχή των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία προγραμμάτων σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου των Σχολών Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Νοσηλευτική, Οδοντιατρική, Μαιευτική) που πραγματοποιείται εντός νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, καθώς και σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά στη διεξαγωγή κλινικών ασκήσεων ή στην παροχή υπηρεσιών υγείας που πραγματοποιούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

    Σε περίπτωση ύπαρξης επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 εφαρμόζεται το σχετικό πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας περί απομόνωσης, όπως εκάστοτε ισχύει.

    Πηγή: alfavita.gr

  • Κορωνοϊός: «Πνίγονται» στις μάσκες οι παραλίες και ο βυθός
    Κορωνοϊός: «Πνίγονται» στις μάσκες οι παραλίες και ο βυθός

    Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή μόλυνσης και αναζωπύρωσης ζωονοσογόνων ασθενειών και μεταδόσεων

    Κύμα… ρύπανσης έχει σηκώσει ο SARS-CoV-2, με τα απόβλητά του να μολύνουν τις θάλασσες και να απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες και όχι μόνον. Οι μάσκες προσώπου, τα γάντια μιας χρήσης αλλά και τα υγρά μαντιλάκια για τον καθαρισμό των χεριών είναι μόνο μερικά από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στις ακτές και στον βυθό, πυροδοτώντας μια «βόμβα» για το περιβάλλον.

    Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη του Τομέα Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, με τους επιστήμονες να αντλούν δεδομένα από τον εθελοντικό καθαρισμό 59 παραλιών και 83 υποθαλάσσιων τοποθεσιών την περίοδο 2020-2021 για να διαπιστώσουν το μέγεθος της μόλυνσης από τα πλαστικά και μη πανδημικά σκουπίδια.

    Αναλυτικότερα, για τον σκοπό της μελέτης τα απορρίμματα που σχετίζονται με την πανδημία χωρίστηκαν σε τέσσερις υποκατηγορίες: 1ον) σκουπίδια από Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως μάσκες και γάντια, 2ον) απορρίμματα που σχετίζονται με την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των ΜΑΠ αλλά και άλλων, όπως είναι οι συσκευασίες απολυμαντικών και υγρά μαντιλάκια, 3ον) πλαστικά απορρίμματα από συσκευασίες τροφίμων (π.χ. σακούλες, πλαστικά καλαμάκια) και 4ον) σκουπίδια από συσκευασίες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα πλαστικά, αλλά και μη πλαστικά (χάρτινα καλαμάκια ή χάρτινα κουτιά, αλουμίνια δοχεία αναψυκτικών / μπίρας κ.ά.).

    Τα αποτελέσματα, όπως διαπιστώνει κανείς, είναι αποκαλυπτικά, καθώς χαρτογραφούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πανδημικού ιού. Στις παραλίες οι εθελοντές μάζεψαν συνολικά 69.219 απορρίμματα, εκ των οποίων τα 209 ήταν πλαστικές μάσκες (86,21%) και γάντια. Και μπορεί το ποσοστό να φαντάζει μικρό, καθώς αποτελεί μόλις το 0,29% των σκουπιδιών που… άφησαν οι παραθεριστές στην παραλία, όμως οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου πως πρόκειται για άκρως επικίνδυνα αντικείμενα.

    Και αυτό διότι, ιδίως οι μάσκες, απειλούν το παράκτιο περιβάλλον καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή μόλυνσης και αναζωπύρωσης ζωονοσογόνων ασθενειών και μεταδόσεων. Παράλληλα, στα ελαστικά άκρα των μασκών μπορούν να… παγιδευτούν θαλάσσια πουλιά και χελώνες, ενώ η κατάποση πλαστικών πνίγει τα ζώα (όχι μόνον τις χελώνες αλλά και τις φάλαινες, τα πουλιά και κάθε είδους θαλάσσια ζωή).

    Τα «κόκκινα» σημεία

    Σε ό,τι δε αφορά τη γεωγραφία της ρύπανσης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα κόκκινα σημεία του χάρτη αφορούσαν ακτές που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική, η Πάτρα και η Κόρινθος.

    Τα ανησυχητικά στοιχεία, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οταν οι ερευνητές πρόσθεσαν και τα άλλα απορρίμματα της Covid-19 στη λίστα (δηλαδή μαντιλάκια, πλαστικές συσκευασίες αντισηπτικών κ.ο.κ.), κατέληξαν πως αντιπροσωπεύουν το 1,4% των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν.

    Και καθώς την περίοδο της πανδημίας (ιδίως την περίοδο των lockdown) το delivery εκτινάχθηκε, οι ερευνητές βρήκαν πως στη στοίβα των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν το 36,5% αυτών αφορούσε πλαστικές, χάρτινες ή αλουμινένιες συσκευασίες φαγητού, ροφημάτων ή αναψυκτικών.

    Οι επιστήμονες εντούτοις έκαναν ένα βήμα παραπέρα, εξερευνώντας και τον βυθό που, όπως αποδεικνύεται, επίσης… ασθενεί εξαιτίας του SARS-CoV-2. Αναλυτικότερα, οι δύτες συνέλεξαν βουτώντας στα βαθιά νερά συνολικά 30.941 απορρίμματα, με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) να αναλογούν στο 0,26% επί του συνόλου.

    Εντύπωση προκαλεί πως κάτω από το νερό βρέθηκαν αρκετά γάντια, ενώ ακόμη πιο ανησυχητική είναι η παρατήρηση πως σταδιακά ο βυθός μολύνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των προϊόντων που καταναλώνονται λόγω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα και όπως υπογραμμίζεται στην ίδια μελέτη, η εμφάνιση ΜΑΠ φαίνεται να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου πως τα απορρίμματα που σχετίζονται με την Covid-19 εντοπίστηκαν στο 33% των περιοχών που ερευνήθηκαν το 2020, ενώ το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 51%. Μάλιστα, αντίστοιχη παρατήρηση κάνουν οι συγγραφείς στις μελέτες και για τις ακτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Αξίζει δε να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαπιστώθηκαν στους βυθούς της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη Χαλκιδική και στη Μάκρη.

    Πηγή: In.gr - Photo by aboodi vesakaran on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ