Επίκαιρα

Λέκκας από τον Πύργο: Άμεσα παρεμβάσεις για την πρόληψη πλημμυρών και κατολισθήσεων μετά τις πυρκαγιές

Λέκκας από τον Πύργο: Άμεσα παρεμβάσεις για την πρόληψη πλημμυρών και κατολισθήσεων μετά τις πυρκαγιές

Η αποκατάσταση και η διαχείριση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ήταν το θέμα που απασχόλησε την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, παρουσία του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθυμίου Λέκκα.

Ο κ. Λέκκας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσίασε μία σχετική μελέτη από τις πυρκαγιές του 2007, ενώ παράλληλα εκφράστηκαν οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που αναμένονται να συμβούν με την έναρξη του φθινοπώρου και τις πρώτες βροχές.

Σε σχετικές δηλώσεις τους αμέσως μετά την σύσκεψη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι απαιτείται να υπάρξει στην Ηλεία, ένας σωστός προγραμματισμός, τον οποίο βέβαια θα καλύψει οικονομικά αλλά και τεχνικά η κεντρική διοίκηση. Άλλωστε όπως τόνισε ο νομός αποτελεί κέντρο ερευνών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Lekkas pirg 3

«Μετά από πρόσκληση του κυρίου δημάρχου ήρθα εδώ στον Πύργο και σήμερα πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για την αποκατάσταση και διαχείριση των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές. Εκφράστηκαν πολλές απόψεις εκ μέρους των συμμετεχόντων, πραγματικά εκείνο το οποίο αποφασίστηκε και το οποίο πρέπει να στοχεύσουμε είναι, άμεσα να κάνουμε δράσεις οι οποίες να αποσκοπούν στην ασφάλεια των κατοίκων και της περιοχής από επικείμενα πλημμυρικά ή κατολισθητικά φαινόμενα και βεβαίως συζητήθηκαν οι δράσεις οι οποίες πρέπει να εξελιχθούν σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου επιτέλους εδώ στην Ηλεία, να υπάρξει ένας προγραμματισμός, με υποβοήθηση φυσικά της κεντρικής διοίκησης και με πόρους της κεντρικής διοίκησης έτσι ώστε η περιοχή να ανακάμψει. Γιατί είναι μία περιοχή που πραγματικά και τώρα και στο παρελθόν έχει υποστεί πολύ μεγάλα πλήγματα και στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα, από όλα αυτά τα καταστροφικά φαινόμενα.

Είχαμε πάρει μέρος στην αποκατάσταση των περιοχών το 2007, βεβαιως ο νομός Ηλείας αποτελεί το κέντρο των ερευνών του Πανεπιστημίου των Αθηνών και σε άλλα καταστροφικά φαινόμενα αλλά ειδικά το 2007 είχαμε αναπτύξει μία σειρά δράσεων, οι οποίες πραγματικά πήγαν κατά γενική ομολογία πάρα πολύ καλά. Είχαμε κάποιες πολύ καλές επεμβάσεις στο γεωπεριβάλλον και στο βιοπεριβάλλον και με βάση εκείνη την εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών θεωρώ ότι μπορούμε εύκολα να παρέμβουμε και στην τωρινή καταστροφή έτσι ώστε να ανακάμψει πολύ γρήγορα η περιοχή» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στην συνάντηση αυτή, έκανε λόγο για την έναρξη μια νέας συνεργασίας με στόχο την διαχείρηση των κρίσεων της περιοχής, σημειώνοντας παράλληλα ότι: « Είχαμε μία συνάντηση εργασίας, μία συνάντηση, η πρώτη μίας ευρύτερης συνεργασίας που έχουμε με τον κ. Λέκκα, τον γνωστό σε μας και σταθερό φίλο στις μεγάλες καταστροφές της περιοχής, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο παρελθόν, είναι γνωστός για το βάθος το επιστημονικό που διαθέτει αλλά και για την αποτελεσματικότητα των οδηγιών που μας δίνει για την διαχείριση των κρίσεων. Εμείς ως Δήμος Πύργου, ανοίγουμε σήμερα μία συνεργασία αντιμετώπισης αυτής της νέας θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας, ήταν εδώ επικεφαλής παρατάξεων, οι φορείς της πόλης, τώρα πηγαίνουμε να δούμε επιτόπου τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε στην αντιμετώπιση των πλημμυρών το επόμενο φθινόπωρο. Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν κάποιες μελέτες για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα έργα που πρέπει να γίνουν. Να σας πω ότι σήμερα εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού του κ. Πέτσα, άλλες 250.000 για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών, συν επιπλέον 40.000 που είχε γίνει με μία κατανομή την προηγούμενη εβδομάδα. Βεβαίως έχουμε ζητήσει κι άλλα χρήματα, 500.000 για την οδοποιΐα, τις καταστροφές που συνέβησαν με αυτή την πυρκαγιά στα χωριά μας του Δήμου Πύργου και του πρώην Δήμου Ωλένης. Συνεχίζουμε λοιπόν την ημέρα μας με επιτόπου παρεμβάσεις, με επιτόπου επισκέψεις στον χώρο των καταστροφών».

Ακολούθως κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, αναφέρθηκε στις ενέργειες τις οποίες έχει ακολουθήσει το δασαρχείο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καμένων περιοχών, αν και όπως επεσήμανε από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ακόμη δεν έχει δοθεί η επίσημη λήξη της πυρκαγιάς.

«Η αλήθεια είναι ότι εμείς είμαστε στο τελευταίο στάδιο, μετά από μία πυρκαγιά έχουμε προχωρήσει σε όλες τις αποφάσεις τις διοικητικές που προβλέπονται, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία, το θέμα αναδασωτέα έκταση αν και δεν έχει λήξει ακόμα, δεν έχει δοθεί από την πυροσβεστική ημερομηνία κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θεωρείται ότι είναι ακόμα υπό έλεγχο. Προχωρήσαμε στις αποφάσεις, να απαγορευτεί το κυνήγι, η βόσκηση και γενικότερα δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την επιδείνωση της διάβρωσης του εδάφους, πίνακα υλοτομίας για τις υλοτομίες που είναι επικίνδυνες στους δήμους, που υπάρχουν, για να κοπούν και είμαστε στο τελευταίο διάστημα από χθες των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Σε αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει και η μελέτη σας και η σχέση με εσάς, δηλαδή είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποια είναι αυτά τα κρίσιμα σημεία, τα κρίσιμα ρέματα παρεμβάσεων. Ζητήσαμε από τον Κοπέρνικο μέσω της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας να μας δώσει τα πρόσθετα στοιχεία στο Κ 16 και Κ 17 προκειμένου να μπορέσουμε να επιλέξουμε αυτά τα κρίσιμα σημεία τα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις.

Μιλάω σαν σύνολο και των δύο δήμων γιατί η φωτιά της Αρχαίας Ολυμπίας, έχει πλήξει και τον Δήμο Πύργου, ότι δεν έχουμε πολύ υλικό. Η περιοχή αυτή έχει καεί τρεις φορές τα τελευταία 20 χρόνια. Το 1998, το 2007 και σήμερα. Άρα το πρόβλημα του υλικού όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος αν μπορέσουμε τις τραβέρσες ιδιαίτερα σε κάποια ρέματα να τα κατασκευάσουμε άμεσα θα το δούμε αυτό. Εμείς με την κεντρική υπηρεσία έχουμε άμεση επικοινωνία, ζητήσαμε μία πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουμε να συντάξουμε την μελέτη αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας και μιλάμε για τα πρώτα έργα, που είναι κατά μήκος της κοίτης των ρεμάτων και τα κορμοδέματα, κλαδοδέματα που μπαίνουν στα πρανή των λόφων. Έχουμε την διαβεβαίωση ότι θα μας υποστηρίξει. Γιατί εμείς ως δασική υπηρεσία δεν έχουμε την τεχνική υποστήριξη να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα, γιατί εμείς σε ένα μήνα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό που για μας θα είναι χρήσιμο είναι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποια είναι αυτά τα κρίσιμα ρέματα, τα οποία χρειάζονται αυτή την άμεση παρέμβαση. Αυτό το λίγο υλικό δηλαδή που έχουμε να μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε σε αυτά τα κρίσιμα σημεία. Σε αυτό το στάδιο είμαστε, ευελπιστούμε ότι σύντομα και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις προκειμένου να μπορέσουμε να συντάξουμε την μελέτη» τόνισε ο κ. Λάττας.

Lekkas pirg 2

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επιπλέον ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου, Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και επικεφαλής παράταξης του δήμου, Γιάννης Αργυρόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων του δήμου, Στάθης Καννής, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο αντιδήμαρχος, Μαρίνης Αχτύπης, ο υπεύθυνος του γραφείου Εθελοντισμού του δήμου και επικεφαλής παράταξης, Γιάννης Πλεμμένος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο Γιάννης Κολλιαδήμας από τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Γεωπόνων Ηλείας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων και δασολόγοι.

Lekkas pirg 4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup