Με στάση εργασίας και συγκεντρώσεις η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Μέτωπο με την κυβέρνηση, με αφορμή το σχέδιό της για επ’ αόριστο αναστολή εργασίας χωρίς μισθό και ασφαλιστική κάλυψη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από 1η Σεπτεμβρίου, άνοιξαν οι υγειονομικοί.
Στο ΣτΕ ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Με παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Τετάρτη 25/8/2021 και στάση εργασίας και συγκεντρώσεις την Πέμπτη 26/8/2021 η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και τις συνέπειες που αυτός έχει σε όσους από το υγειονομικό προσωπικό δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 και το χρονικό διάστημα 10πμ έως 15μμ, εκτός από τη στάση εργασίας θα εξελιχθούν στις 11πμ και συγκεντρώσεις.
Στην Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων.
Στη σχετική ανακοίνωση για το ΣτΕ αναφέρεται ότι: «Κατατέθηκε σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η Νομική Σύμβουλος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα εκτίθεται, ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.
Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω, ότι πριν τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Υπενθυμίζουμε, ότι η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός, ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Μολαταύτα, η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη.
Αναμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εντός των επόμενων ημερών, καθώς πιστεύουμε, ότι σε εποχές πανδημίας τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών αποτελούν τον απαράβατο πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν φταίμε εμείς για τους κακούς επιδημιολογικούς δείκτες»
«Επί 19 μήνες οι υγειονομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έχουν περιθάλψει και σώσει πολλούς ασθενείς, τώρα η κυβέρνηση τους πετάει στο δρόμο επειδή φοβούνται να εμβολιαστούν. Δεν φταίμε εμείς για τους κακούς επιδημιολογικούς δείκτες. Δεν φταίμε εμείς. Είμαστε σε ποσοστό 90% εμβολιασμένοι και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς για την οποία να ευθύνεται το προσωπικό. Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου αν η κυβέρνηση επιμείνει θα έχουμε πρόβλημα, θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι, θα αναγκαστούν να κάνουν τριπλοβάρδιες. Ποιο είναι το επιχειρησιακό πρόβλημα της κυβέρνησης; Εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει την υγεία. Αίτημα ακύρωσης του νόμου καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αδιανόητο ένας καταχραστής του δημοσίου να τίθεται σε διαθεσιμότητα και να παίρνει τον μισό μισθό και να μην δικαούται μισθό», είπε στο Open ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Η κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά ένα αρνητικό σενάριο»
«Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά μας έφερε αιφνιδιαστικά ένα αρνητικό σενάριο. Είχαμε κάνει τις άδειες σε τρεις τέσσερις μήνες να πάρει το 25% Τον Σεπτέμβριο ήταν να πάρουμε τις άδειες του 20 και όχι το 21... Ζητάμε από τους εργαζόμενους να κάνουν μαραθώνιο και μάλιστα να σπάσουν και ρεκόρ. Η κυβέρνηση δεν μας σκέφτεται καθόλου. Για τι άδειες μιλάμε; Για 8 με 10 μέρες του 2020. Πώς θα βγάλουμε την χρονιά; Οι συμβάσεις λήγουν τον Σεπτέμβρη. Το χειροκρότημα στους υγειονομικούς έχει μετατραπεί σε απαγορεύεται. Εμείς δεν καθίσαμε στην άκρη και ξεκουραζόμαστε. Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πρόσληψη προσωπικού. 31/12 αναμένεται να φύγει πολύς κόσμος από τα νοσοκομεία (συνταξιοδότηση κτλ)», σχολίασε ο Τάσος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος Εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».
«Μόνον 70 με 90 άνθρωποι είναι ανεμβολίαστοι στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Πρώτη του μήνα έχει να αντικαταστήσει τους 90 εργαζόμενους; Αν δεν έχει τότε είναι μία απάτη. Το νοσοκομείο έχει αρχίσει να βαράει διάλυση», πρόσθεσε.
«Η κατάρρευση δεν είναι πολύ μακριά»
«Κόπωση όχι μόνον στους γιατρούς, σε όλο το προσωπικό. Εδώ και ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε στα όρια μας. Η κόπωση πλέον είναι εμφανής σε όλο το φάσμα εργαζομένων στα νοσοκομεία. Υπήρχε συνεννόηση μεταξύ μας να παίρνουμε μικρές άδειες να μην υπάρχουν κενά για να μπορούν να λειτουργούν τα νοσοκομεία. Περιμέναμε ότι μετά από 1,5 χρόνο κορονοϊού θα υπήρχαν κάποιες στοχευμένες κινήσεις, όπως πρόσληψη προσωπικού, για να λειτουργήσουμε σε καλύτερες συνθήκες... Ανησυχούμε για το προς τα που πηγαίνουμε. Από γιατρούς δεν θα υπάρξει πρόβλημα, είναι στο 97% το ποσοστό εμβολιασμού... Γύρω στα 60 με 65 άτομα από το υπόλοιπο προσωπικό δεν έχουνε εμβολιαστεί. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, το νοσοκομείο θα πρέπει να δουλεύει», είπε στο Open ο Κώστας Μπακόπουλος, πρόεδρος Νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας. «Η νοσηρότητα καλπάζει δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε με αυτοσχεδιασμούς. Η κατάρρευση δεν είναι πολύ μακριά», πρόσθεσε.
«Ηθική υποχρεωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν»
«Γιατί φταίει που φτάσαμε στοlock down. Ανευθυνότητα, δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα, ούτε αστυνόμευση. Είναι ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν. Δεν ξέρω τι θα γίνει από 1η Σεπτέμβρη με τους εμβολιασμούς. Εύχομαι να υπάρχει σχεδιασμός. Η Μεσσηνία θα δοκιμαστεί ακόμη πιο έντονα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα λύματα δείχνουν ότι τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς στη Μεσσηνία. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν μπορεί να καλύψει ούτε την Covid κλινική», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζωρτζίνης Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
Πηγή: Ethnos.gr