Επίκαιρα

Σακελλαροπούλου από την Αρχ. Ολυμπία: Πρέπει να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι άνθρωποι

Σακελλαροπούλου από την Αρχ. Ολυμπία: Πρέπει να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι άνθρωποι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Τη δέσμευση ότι θα μεταφέρει στην εκτελεστική εξουσία τα αιτήματα του πυρόπληκτου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της σε χωριά και στην έδρα του Δήμου, την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021.

Η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τις Κοινότητες Πευκών και Καυκανιάς όπου ενημερώθηκε από τους προέδρους και τους πυρόπληκτους κατοίκους για το μέγεθος των καταστροφών. Ακολούθως, μετέβη στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, παίρνοντας μέρος σε ευρεία σύσκεψη με φορείς του Δήμου και προέδρους πυρόπληκτων Κοινοτήτων. Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες του 2007, των ανθρώπινων απωλειών και της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε τον Κρόνιο Λόφο, πλήγωσε το Αρχαίο Στάδιο και κατέστρεψε τις περιουσίες μας και το πανέμορφο Ολυμπιακό Τοπίο.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά και καθώς ο τόπος μας βίωσε στην οικονομία αλλά και στην ψυχή του μαζί με όλους τους Έλληνες, τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και εν τω μέσω της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, που στην Ολυμπία δοκιμάζει δεινά την τουριστική μας οικονομία, ένα τέταρτο χτύπημα ήρθε για να μας ξαναγυρίσει πίσω.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος, το Μνημείο, αυτή τη φορά σώθηκε και είναι αυτό σπουδαίο, οι ζωές όμως των ανθρώπων του τόπου δεν σώθηκαν, κάηκαν. Οι σπουδαίοι τόποι όπως η Ολυμπία και ως ζωντανοί οργανισμοί κατά το παρελθόν και τώρα ως μνημεία, υπάρχουν και λάμπουν χάριν της ανθρώπινης ζωής».

Οι συνέπειες της καταστροφής

«Η αξία τους –συνέχισε ο κ. Γεωργιόπουλος- παίρνει υπόσταση από την ανθρώπινη κοινότητα που τους δίνει ζωή, υπάρχει μαζί τους, είναι ένα μ’ αυτούς. Εκατόν τριάντα χιλιάδες στρέμματα γης. Το ¼ της έκτασης του Δήμου μας κάηκε. Τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ρίζες ελιές. Αμπέλια, σταφίδες, οπωροφόρα χάθηκαν. Το 35% της παραγωγικής μας βάσης εξαϋλώθηκε. Δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι, αγρότες κατ’ επάγγελμα, έχασαν το βιος τους. Για 7-8 και 10 χρόνια το βασικό εισόδημα, το ελαιόλαδο, το φημισμένο ελαιόλαδο της Ολυμπίας, δεν θα υπάρχει. Η αναπλήρωση αυτού του χαμένου εισοδήματος είναι η βασική μας διεκδίκηση και έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση γι’ αυτό.

Οι συνέπειες της πυρκαγιάς είναι τεράστιες και στις υποδομές και στο περιβάλλον και θα χρειαστούν άμεσα αποκατάσταση. Άλλως οι πλημμύρες που συνοδεύουν τις καταστροφές των πυρκαγιών, θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές. Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας ιστού που σε συνδυασμό με την ανάδειξη του πολιτιστικού και αθλητικού αποθέματός μας είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας.

Στο μεγάλο εύρος των ενδιαφερόντων σας, γνωρίζω την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδετε στην ιστορία, τον πολιτισμό, τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Η Ολυμπία, εκτός από τον Παγκόσμιο χαρακτήρα της, αποτελεί και εθνικό κεφάλαιο. Η ήπια ισχύς που προσθέτει στο διεθνές status της χώρας είναι τεράστια αλλά ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί προς όφελος εθνικών επιδιώξεων.

Στο πλαίσιο αυτό η Αξιοποίηση και ανάπτυξη της Ολυμπίας έπρεπε να είναι κεντρικό μέλημα και φροντίδα όλων των κυβερνήσεων. Παρ’ όλα αυτά η Ολυμπία χάνει όλες τις μεγάλες ευκαιρίες και βεβαίως μαζί της χάνει η χώρα.

Το 2004 η Ολυμπία δεν χαρακτηρίστηκε καν Ολυμπιακή Πόλη, η επιτομή του οξύμωρου, παίρνοντας έτσι τα ελάχιστα.

Το 2007 εξαγγέλθηκαν από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση μεγαλόπνοα σχέδια ανασυγκρότησης. Έπεα πτερόεντα.

Τώρα, αυτή την καταστροφή μπορούμε και θέλουμε να την μετατρέψουμε επιτέλους σε ευκαιρία.

Σας προσκάλεσα σήμερα εδώ καθώς γνωρίζετε να διακρίνετε τα εθνικά μεγέθη αλλά και να προσεγγίζετε με ενσυνείδηση τον πόνο και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων και να σας ζητήσω να γίνετε, από το ύψιστο αξίωμα που κατέχετε, αν και θεωρώ πως είστε ήδη, σύμμαχος και ένθερμη υποστηριχτής των επιδιώξεων και των ελπίδων του τόπου μας.

Η Ολυμπία αυτή τη φορά δεν θα χάσει την ευκαιρία γιατί δεν θα είναι μόνη.

Άκουσα χθες τον Πρωθυπουργό με ικανοποίηση να αναφέρεται ειδικά σε σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας. Ελπίζω πως αυτή τη φορά τα λόγια θα γίνουν επιτέλους πράξη».

Μετά την προσφώνηση του Δημάρχου τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, οι Βουλευτές κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιώργος Αηδόνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο προεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας και Κλαδέου κ. Παναγιώτης Μαντάς και κα Ευγενία Φωτοπούλου αντίστοιχα, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρηματιών που επλήγησαν. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Παπαηλιού.

Η τοποθέτηση της κας Προέδρου

Η κα Σακελλαροπούλου με συγκίνηση αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους κατοίκους των πυρόπληκτων χωριών που επισκέφθηκε, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Νιώθω ανακούφιση που διασώθηκε το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος. Ο τόπος μας έχει την τύχη να είναι γεμάτος αρχαιότητες, αλλά η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Ακρόπολη δεν ξαναγίνονται, είναι παγκόσμια σύμβολα και έτσι αντιλαμβάνομαι το τι σήμαινε για όλους το ότι σώθηκε η Ολυμπία. Από κει και πέρα όμως και η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και οι περιουσίες των ανθρώπων, τα σπίτια τους, τα ζώα, είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Είναι οδυνηρό αυτό που συνέβη. Το περιβάλλον έχει, ευτυχώς, την ικανότητα να ανασυντάσσεται και να αναγεννάται αλλά ενδιαμέσως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Επίσης πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου ότι, δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή προηγείται, ίσως, όσων οι άνθρωποι σχεδιάζουν και του τρόπου που την αντιμετώπιζαν. Οι τεράστιες πλημμύρες στη Γερμανία πριν από μερικούς μήνες δεν ήταν κάτι που περίμεναν οι Γερμανοί. Το καλοκαίρι στην Ιταλία χάθηκαν επίσης πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα και εκεί. Αυτά δεν είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Η κλιματική κρίση, λοιπόν, είναι εδώ .

Απ’ ό,τι λένε οι επιστήμονες, φαινόμενα που περιμέναμε το 2040 εμφανίζονται τώρα και άρα πρέπει αυτός ο αιφνιδιασμός να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Τα κλιματικά φαινόμενα επίσης, δεν είναι κάτι πολύ εύκολο να το χειριστεί ο καθένας από τη μεριά του, ούτε κάθε χώρα μόνη της, ούτε κάθε τοπικός φορέας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το έχουμε κατά νου, άρα ο σχεδιασμός πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη του.

Επίσης, μπορούμε να λέμε και ορισμένα πράγματα ανοιχτά πια στη χώρα μας, δεν ήμασταν οι πιο καλά οργανωμένοι, δεν έχουμε πολύ καλή παράδοση σ’ αυτό. Η Ολυμπία το 2007 δοκιμάστηκε ξανά, όπως και άλλα μέρη στην Ελλάδα. Αυτά δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα. Επειδή όμως προσπαθώ να τα βλέπω από τη θετική πλευρά, ειδικά οι νεότερες γενιές αντιλαμβάνονται καλύτερα ορισμένα πράγματα, τα συνειδητοποιούν και η τεχνολογία βοηθάει σε αυτό ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα».

Τρεις άξονες παρεμβάσεων

Η κα Σακελλαροπούλου παρατήρησε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αναπτυχτούν σε τρεις άξονες:

1. Ενίσχυση, η αποκατάσταση, η στήριξη των πληγέντων και η στην αποκατάσταση των ζημιών.
2. Σχεδιασμός, να δούμε το πρόβλημα σαν ευκαιρία, να δούμε πώς μπορεί να ανασυγκροτηθεί η περιοχή και είμαι βέβαιη ότι υπάρχει σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου για την περιοχή εδώ.
3. Πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα στο μέλλον τέτοιου είδους προβλήματα.

Η παρουσία μου εδώ είναι συμβολική, φυσικά μπορώ και πάντα το κάνω και προσπαθώ να μεταφέρω τα αιτήματα αλλά είναι βέβαιο ότι στην Κυβέρνηση έχουν ήδη λάβει την πληροφορία που χρειάζονται οι αρμόδιοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Η κα Σακελλαροπούλου (η οποία νωρίτερα επισκέφθηκε το σημείο συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους και ενημερώθηκε από την Αντιδήμαρχο κα Ρόη Αντωνοπούλου) έκανε αναφορά και στην παρουσία των εθελοντών στη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέροντας ότι συνάντησε στην Αυστρία εκπροσώπους των εθελοντών πυροσβεστών που ήταν στο Λάλα και βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

«Σε όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, τα προβλήματά του τα ξέρει καλύτερα ο ίδιος ο τόπος από την τοπική κοινωνία. Και βλέπει κανείς όταν η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εμπνευσμένη πόσο καλύτερα πηγαίνουν πράγματα. Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να μένουν στον τόπο τους. Είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που ονειρεύονται για τον τόπο τους και θέλει να παραμείνουν και να τον στηρίξουν.

Βέβαια χρειάζονται σχεδιασμό μακρόπνοο και στήριξη από τις κρατικές δομές. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να σωθεί. Ελπίζω λοιπόν ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν και το πρώτο επίπεδο -η στήριξη, αποκατάσταση και ο σχεδιασμός- και η προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης για το μέλλον», κατέληξε η κα Σακελλαροπούλου, η οποία να σημειωθεί ότι πριν την περιοδεία της πραγματοποίησε και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup