Ο πρόεδρος των Παιδιάτρων στο ethnos.gr
Ακόμα κι αν ληφθούν τα αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα, εξαιτίας του κορονοϊού, στη λειτουργία των σχολείων, υπάρχει πιθανότητα ένα 13% των μαθητών να κολλήσουν και στη συνέχεια να μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους, με τον κίνδυνο να είναι τεράστιος για τα ανεμβολίαστα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη των οικογενειών τους.
Αυτό υπογράμμισε στο ethnos.gr, επικαλούμενος μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, τονίζοντας ότι πρέπει απαραιτήτως να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί.
«Η μεταδοτικότητα μετάλλαξης Δέλτα είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς, δεν μπορούν να εμβολιαστούν τα μικρότερα από την ηλικία των 12 ετών παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένα στον ιό και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, αφού η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει σε σημαντικό ποσοστό και αυτά. Τα παιδιά στη συνέχεια λειτουργούν ως μεταδότες στο οικογενειακό τους περιβάλλον όπως και οι ενήλικες. Απαιτείται τεράστια προσοχή, μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν, τόσο από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία όσο και από τους γονείς. Οι τελευταίοι πρέπει να συμβουλεύουν συνέχεια τα παιδιά τους, ώστε να τηρούν προσεκτικά τα μέτρα προστασίας στα σχολεία», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν στα σχολεία
Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και να γίνεται καθολική χρήση μάσκας από καθηγητές, δασκάλους και μαθητές όχι μόνο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με εξαίρεση τη γυμναστική, αλλά, αν είναι δυνατόν, ακόμα και στα διαλείμματα.
Επίσης, ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι μέσα στις τάξεις κάθε μαθητής θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από τον άλλον κατά τουλάχιστον 1,5 μέτρο, τα παράθυρα να ανοίγουν συχνά για σωστό εξαερισμό και να τοποθετηθούν φίλτρα απολύμανσης του αέρα. Σημειώνει, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρχουν όσο γίνεται και όσο το επιτρέπει ο χώρος, λιγότεροι μαθητές σε μία τάξη.
«Δεν το συζητώ ότι πρέπει να εμβολιστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, διότι θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες, αν προκαλέσουν διασπορά μέσα στην τάξη. Δυστυχώς, ακόμα και τα αυστηρότερα μέτρα να λάβουμε, μελέτη Αμερικανών επιστημόνων κατέδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα να νοσήσει το 13% των μαθητών. Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου. Η παραλλαγή Α γινόταν ιδιαιτέρως μεταδοτική μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ η Δέλτα χρειάζεται μόλις τρεις μέρες. Στο διάστημα αυτό ένα παιδί θα κολλήσει τουλάχιστον άλλα τέσσερα με έξι παιδιά. Πρέπει να προσπαθούμε να μειώσουμε τη διασπορά στο μέτρο που μπορούμε και ο Θεός να βάλει το χέρι του, αφού γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η συμπεριφορά των παιδιών, ιδιαιτέρως των μικρότερων ηλικιών. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι με τη μετάλλαξη Δ και τα παιδιά κινδυνεύουν», σημειώνει ο κ. Νταλούκας.
Να μην κλείνει το τμήμα, αν υπάρχει κρούσμα
Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα κορονοϊού σε κάποιο παιδί. «Αυτό που χρειάζεται, είναι πολύ προσεκτική ιχνηλάτηση και απομόνωση, περισσότερο προσεκτική, απ’ ό,τι την προηγούμενη εκπαιδευτική σαιζόν», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
πηγή: Ethnos.gr