Κυρώσεις αλλά και απαγορεύσεις αναμένεται να προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας
Με βαριές οικονομικές αλλά και διοικητικές κυρώσεις απειλούνται άμεσα οι ιδιώτες γιατροί αλλά και γενικότερα οι υγειονομικοί του ιδιωτικού που δεν έχουν εμβολιασθεί, καθώς το υπουργείο Υγείας προωθεί εντός των ημερών σχετική ρύθμιση.
Ειδικότερα ενώ ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν οριστεί μέχρι στιγμής οι κυρώσεις για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας εντός της εβδομάδος στη Βουλή, αναμένεται να οριστούν και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε ιδιώτες γιατρούς και υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιασθεί.
Ο νόμος που ήδη έχει ψηφιστεί προβλέπει ότι εμβολιάζεται υποχρεωτικά το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) και σε ιδιωτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, κλπ). Το υπόχρεο προσωπικό έπρεπε να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμβολιασμού το προσωπικό τίθεται σε αναστολή καθηκόντων ενώ ο εργοδότης καλύπτεται και για την περίπτωση της απομάκρυνσης του υπαλλήλου δηλαδή της απόλυσης.
Μάλιστα την τελευταία στιγμή είχαν προστεθεί στο νόμο και οι ιδιώτες γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί.
Οι κυρώσεις
Εντός της εβδομάδος αναμένεται ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να προωθήσει την ειδική ρύθμιση με την οποία θα ορίζονται επ’ ακριβώς οι κυρώσεις σε όσους ιδιώτες γιατρούς δεν έχουν εμβολιασθεί.
Εκτός από οικονομικές επιπτώσεις, όσοι δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα σε ιδιωτικές κλινικές, σε δομές υγείας ή να παρέχουν γενικότερα υπηρεσίες υγείας.
Μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης αναμένεται να ξεκινήσουν και οι σχετικοί έλεγχοι. Πηγές του ethnos.gr τονίζουν ότι οι ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί θα απαγορεύεται να χειρουργούν ή να παραβρίσκονται σε ιδιωτικές δομές κοντά σε ασθενείς, ενώ στην περίπτωση εντοπισμού εντός Μονάδων Υγείας, θα επιβάλλεται εκτός από πρόστιμο στους ίδιους και στις κλινικές. Τα πρόστιμα αναμένεται να κυμαίνονται για τους ιδιώτες γιατρούς από 5000 έως 10.000 ευρώ, ενώ για τις δομές υγείας θα κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Πηγή: Ethnos.gr