Επίκαιρα

Επετειακή εκδήλωση σήμανσης της υπεραιωνόβιας ελιάς της Αγ. Ελεούσας Γλύφας - Λυγιάς Ν. Ηλείας

Επετειακή εκδήλωση σήμανσης της υπεραιωνόβιας ελιάς της Αγ. Ελεούσας Γλύφας - Λυγιάς Ν. Ηλείας

Επετειακή εκδήλωση σήμανσης της υπεραιωνόβιας ελιάς της Αγ. Ελεούσας Γλύφας - Λυγιάς Ν. Ηλείας ως ένα από τα δέντρα ελευθερίας της Πελοποννήσου

Γράφει: Ο Νικος Δεμερτζής, Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας

Αττικής, με καταγωγή από Γλύφα Ηλείας

Τη Δευτέρα 30 Αυγούστου (ώρα 6:30 μμ), παραμονή της εορτής και της πανήγυρης της Μονής διεξήχθη εκδήλωση σήμανσης της μνημειακής Ελιάς που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας του Νομού Ηλείας.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης” που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Η ελιά αυτή χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα 71 αιωνόβια δέντρα ελευθερίας της Πελοποννήσου που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία θα αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Τα αποκαλυπτήρια του επετειακού μεταλλικού σήματος, έγιναν από το Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Α. Φίλια και το Δήμαρχο Πηνειού, Α. Μαρίνο (βλ. φωτογραφία), παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας π. Γερμανού, της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δ. Αυγερινοπούλου, του Αστυνομικού Διευθυντή Νομού Ηλείας, Π. Μάνδαλου, του Ιδρυτή του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας Δημοσθένη Κορδού, ιερέων της περιοχής μαζί με τον εφημέριο της Ιεράς Μονής Παναγίας
Ελεούσας, π. Γεώργιο Χαρδαβέλλα, Αντιδημάρχων του Δήμου Πηνειού, εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων και κατοίκων της περιοχής

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:

Η κα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής η οποία σημείωσε την υψηλή ιστορική αξία της υπεραιωνόβιας ελιάς, η οποία επιβίωσε των συνθηκών της Επαναστάσεως, αλλά και βοήθησε το Ελληνικό έθνος να επιβιώσει και επισήμανε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής αποτέλεσε την απαρχή για την ανάδειξη της σημασίας της θεσμικής προστασίας και ανάδειξης των αιωνόβιων δέντρων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δήμαρχος Πηνειού Α. Μαρίνος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, ανέφερε ότι ο Δήμος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία αυτή για την ανάδειξη της ελιάς και τόνισε την σημαντική συμβολή της της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσας στον αγώνα και την επανάσταση του 1821.

Εκ μέρους του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας ο Ιδρυτής του, Δημοσθένης Κορδός, ο οποίος επεσήμανε ότι οι επετειακές αυτές εκδηλώσεις, που διοργανώνει το Ινστιτούτο για τα 71 αιωνόβια δέντρα ελευθερίας της Πελοποννήσου, εντάσσονται στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος «1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής
Επανάστασης» με αφορμή τον εορτασμό της συμβολικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βαρθολομιού, κ. Στάθης Σπεντζάρης, που πήρε το λόγο στη συνέχεια εξήγησε τον αγώνα και τις προσπάθειες που έχει κάνει για την ανάδειξη της υπεραιωνόβιας αυτής ελιάς. Με δικές του ενέργειες ο ειδικός επιστήμονας Δρ. Γιάννης Μανιάτης, Διευθυντής Ερευνών στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» συνέταξε μελέτη και προσδιόρισε την ηλικία του ελαιόδεντρου στα 1268 χρόνια, δηλαδή το δέντρο φυτεύτηκε περίπου στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ. κατά την ονομαζόμενη Μεσο-Βυζαντινή περίοδο (610-1081 μ.Χ).

Ζήτησε τη διάνοιξη δρόμου πρόσβασης σε αυτό και την προστασία του.

Ανέφερε ότι στην προσπάθειά του αυτή είχε αρωγό τον Μιχάλη Φλίγκο από τη Λυγιά, οποίος με παρέμβασή του στην εκδήλωση επεσήμανε τη σπουδαιότητα και ιστορικότητα τόσο της υπεραιωνόβιας αυτής ελιάς, όσο και της περιοχής του Μοναστηριού.

Τέλος ο καταγόμενος από τη Γλύφα, Νίκος Δεμερτζής (βλ. φωτογραφία), Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας Αττικής στην παρέμβασή του ανέφερε ότι από το 2000 που ασχολείται με την ιστορία της Γλύφας και της γύρω περιοχής κατέγραψε και φωτογράφησε τη συγκεκριμένη ελιά και πρότεινε την ανάδειξή της. Χαίρεται που τώρα αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και τη σημαντική συμβολή της στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και τούτο γιατί διαθέτοντας μεγάλη περιουσία προμήθευε συνεχώς τον αγώνα με τρόφιμα. Την περίοδο αυτή όλη η περιοχή ανήκει στον άρχοντα της Γαστούνης Γεώργιο Σισίνη, ο οποίος προμήθευε με τρόφιμα του μοναστηριού τόσο το δικό του στράτευμα, όσο και του Κολοκοτρώνη του οποίου ήταν φίλος.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι κάτοικοι της Γλύφας είναι συναισθηματικά δεμένοι, με τη Μονή όχι μόνο επειδή σ ́ αυτήν ανήκουν οι εκτάσεις που τους δόθηκαν, αλλά επειδή εδώ οι πρώτοι οικιστές, μικρασιάτες πρόσφυγες άσκησαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα (1926-1934), μέχρι να οικοδομήσουν το δικό τους Ναό (Αγία Μαρίνα) και εδώ έθαψαν τους πρώτους τους νεκρούς.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε άρθρο του για τη Μονή της Αγίας Ελεούσας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821

ypairainobia elia2Ο καταγόμενος από τη Γλύφα, Νίκος Δεμερτζής, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας Αττικής, μπροστά στην υπεραιωνόβια ελιά, αναφέρεται στην ιστορία της Μονής της Αγίας Ελεούσας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821.

Η επετειακή αυτή εκδήλωση σήμανσης ήταν η πρώτη που έγινε για το Νομό Ηλείας. Θα ακολουθήσουν και για τα υπόλοιπα ιστορικά δέντρα της Πελοποννήσου. Συνολικά τα 11 δέντρα του Νομού Ηλείας είναι:

1. Ανδρίτσαινα: Πλάτανος (Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων),

2. Βρίνα: Βελανιδιά (Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων),

3. Γλύφα (Ι.Μ. Αγ. Ελεούσας): Ελιά (Δήμος Πηνειού),

4. Δάφνη: Ελιά (Δήμος Ήλιδας),

5. Επικούριος Απόλλωνας: Δρυς (Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων),

6. Επιτάλιο: Πρίνος (Δήμος Πύργου),

7. Θεισόα: Πλάτανος (Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων),

8. Κάτω Παναγιά: Ελιά (Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης),

9. Κολίρι: Δρυς (Δήμος Πύργου),

10. Λάλας: Πλάτανος (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας),

11. Λογγό: Πλάτανος (Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων).

Ρεπορτάζ: Νίκος Δεμερτζής, Διαχειριστής της Σελίδας "Από τη Μικρά Ασία στη ΓΛΥΦΑ".

Υ.Γ. Η Σελίδα μας και ο Διαχειριστής της νιώθουν ικανοποίηση γιατί από το 2000 στην 1η έκδοση του ιστορικού χρονικού «Από τη Μικρά Ασία στη ΓΛΥΦΑ» (http://users.sch.gr/ndemertzis/glyfa.pdf) και στην σελίδα 18, για πρώτη φορά, αναφερόμενοι στην ελιά αυτή που ανήκει σε κτήμα του μοναστηριού, προβλέψαμε ότι ο τεράστιος κορμός της, μαρτυρά ότι η φυσικά προστατευμένη περιοχή στην οποία βρίσκεται, κατοικείται επί πολλούς αιώνες.

Μάλιστα δημοσιεύσαμε και φωτογραφία για του λόγου το αληθές. Θεωρούμε ότι η προαναφερόμενη επετειακή εκδήλωση, δικαιολογεί την ικανοποίησή μας και επαληθεύει τις προβλέψεις μας._

(Δελτίο Τύπου)

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup