Το ποσοστό των ανηλίκων που μολύνονται με κορωνοϊό κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες στο 20-25% των ημερήσιων κρουσμάτων
Πρόκειται, όμως, όπως γνωρίζουν όλοι για μία ευμετάβλητη κατάσταση, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται και πάλι έξαρση λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.
Όπως είχε πει χαρακτηριστικά στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τον Οκτώβριο αναμένεται αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού λόγω της αλλαγής του καιρού και συνεπώς του συχνότερου συγχρωτισμού όλων μας σε εσωτερικούς χώρους.
Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες σηματοδοτεί τη μετάβαση προς τη δύσκολη πραγματικότητα του Οκτωβρίου, καθώς παρά το δίχτυ ασφαλείας που απλώνουν οι αρχές με τα πρωτόκολλα και τους ελέγχους, ο συγχρωτισμός των μαθητών θα αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα.
Με το ποσοστό των ανηλίκων που μολύνονται με κορωνοϊό να κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες στο 20-25% των ημερήσιων κρουσμάτων, γίνεται αμέσως αντιληπτό από ποια επιδημιολογική αφετηρία θα ηχήσει το σχολικό κουδούνι. Οι επιστήμονες αναμένουν αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους, ιδίως στους μαθητές ηλικίας κάτω των 12 χρόνων όπου δεν έχει δοθεί η δυνατότητα της θωράκισης έναντι του κορωνοϊού με το εμβόλιο όπως συμβαίνει με εκείνα ηλικίας άνω των 12 χρόνων. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, το «δώρο» του εμβολίου που έχει προσφερθεί στους μαθητές και ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά για να τους «χαρίσουν» την πλήρη και ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα του σχολείου και όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Η αγωνία των ειδικών εντείνεται με δεδομένη την «κυριαρχία» της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα (και) στη χώρα μας, με τον μαθητικό πληθυσμό να αποτελεί εύκολο στόχο για τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού.
Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στα νοσοκομεία της χώρας έχουν εισαχθεί για νοσηλεία με λοίμωξη covid-19 περίπου 300 μωρά και παιδιά – σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραθέσει πρόσφατα ο καθηγητής Τζανάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- και τρία έχουν καταλήξει. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν το περασμένο 24ωρο 11 παιδιά ηλικίας έως 16 χρόνων, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες.
Ο αριθμός των παιδιών που θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο από το σύνολο εκείνων που θα μολυνθούν δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα από τους ειδικούς, καθώς τα δεδομένα από τη μετάλλαξη Δέλτα δεν το επιτρέπουν. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι γιατροί για τη νοσηλεία ανηλίκων με covid-19 από την αρχή της επιδημίας, μέχρι και το τέταρτο σφοδρό επιδημικό κύμα, είναι ότι οι μικροί ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 νοσηλεύονται για περίπου 3 -4 ημέρες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι ήπια και συστήνεται στα παιδιά να αναρρώνουν στο σπίτι. Βεβαίως, το επιστημονικό ενδιαφέρον παραμένει στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά τη λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά, εβδομάδες μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο Post Covid ή Long Covid σύνδρομο το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και η συμπτωματολογία του έχει συμπτώματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εκτίναξη των μολύνσεων στα παιδιά και τους εφήβους, πάντως, γεννούν φόβους και για το αποτύπωμα που θα έχουν στις εισαγωγές και τις νοσηλείες. Για το ενδεχόμενο μιας αυξημένης ροής μικρών ασθενών προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία ή τις παιδιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων εξετάζεται η ενεργοποίηση εκτάκτου σχεδίου για τη μετατροπή ειδικών ή γενικών κλινικών σε αποκλειστικές κλινικές covid-19 για μωρά, παιδιά και εφήβους κατά το πρότυπο που έχει ακολουθηθεί τους προηγούμενους μήνες στα γενικά νοσοκομεία της χώρας.