Τα self test και η μάσκα συμβάλλουν στον έλεγχο της διασποράς στα σχολεία - Ικανοποιητική η πορεία της πανδημίας στις μεγάλες πόλεις - Σημαντική αύξηση στα ποσοστά των εμβολιασμένων μαθητών το τελευταίο διαστημα - Μείωση 20% στον μέσο αριθμό κρουσμάτων - Εννιά στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι - Αυξημένο φορτίο σε σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη και Γιάννενα
Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι παρατηρείται την μείωση 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των κρουσμάτων. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητική. «Παρακολουθούμε στενά τις μεγάλες πόλεις» τόνισε.
Αυξημένο είναι όμως το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη και Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.
Εννιά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστος ή μερικώς εμβολιασμένος.
Η σκέψη μας είναι στα σχολεία, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, εκφράζοντας ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά η διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.
Επίσης τα self test δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς. Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστινγκ των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον.
Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τα τα σχολεία, θα εξακολουθούν να ισχύουν. Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος. Αντίθετα θα γίνονται rapid και self test για τον έλεγχο της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον. «Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα σελφ τεστ» τόνισε.
Είναι απολύτως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες, μόνο και μόνο από την αύξηση των τεστ. Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες, υπογράμμισε.
Μαγιορκίνης: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα γενικότερα χαρακτηριστικά της πανδημίας, τόσο στον πλανήτη όσο και στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:
«Οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7% την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχουμε λιγότερες διαγνώσεις, αλλά μικρή αύξηση θανάτων. Επιδείνωση παρουσιάζεται σε Γερμανία, Βρετανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες.
Στην Ελλάδα έχουμε σημαντική μείωση στις καθημερινές διαγνώσεις, αλλά καταγράφουμε αύξηση των θανάτων. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από το ένα.
Η πανδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Ένας πυλώνας που μας βοηθά να ελέγξουμε την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός. Ο δεύτερος είναι η έγκαιρη διάγνωση, αν παρουσιάζουμε συμπτώματα, ή αν έχουμε έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα».
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εξηγώντας πως και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων. Τόνισε, δε, πως αν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.
Η κυρία Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ευτυχώς, οι φόβοι που είχαμε για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές, δεν επιβεβαιώθηκε. Οι λόγοι είναι πολλοί και απαιτεί μεγάλη κουβέντα» και επανέλαβε ότι «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, διότι θα έχουμε πολλά περισσότερα τεστ. Μόνο και μόνο από αυτό, περιμένουμε αύξηση».