Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Μείωση 20% σε νέα κρούσματα - 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός: Μείωση 20% σε νέα κρούσματα - 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, λόγω των σχολείων, αλλά εκτιμούν ότι θα είναι παροδική - Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

Τη σαφή συρρίκνωση της επιδημίας κορωνοιού στη χώρα μας αλλά και την εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή, που θα διανυθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω των σχολείων και του φθινοπωρινού σκηνικού, περιέγραψαν χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρρογνωμόνων, παρουσία της συναδέλφου τους, ιατρού του νοσοκομείου "Σωτηρία", αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.
Ανατρέποντας το σύνηθες πρόγραμμα της ενημέρωσης, κατά την πρώτη της παρουσίαση στο υπουργείο Υγείας, όπως η ίδια επισήμανε, η κυρία Γκάγκα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τους υγειονομικούς που συνδράμουν στην επιδημία καθόλη τη διάρκειά της από κάθε μετερίζι. Και ζήτησε από τους πολίτες, πριν δώσει τον λόγο στους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα και να εμβολιάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς μέσα στην πανδημία.
Τόνισε μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός πως, παρά τα πρόσφατα περιστατικά πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού και διαγνωστικών ελέγχων που εντοπίστηκαν στο ΕΣΥ, η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του συνεχίζει να υφίσταται. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης πράξης αναστολών εργασίας που θέτει εκτός ΕΣΥ ανεμβολίαστους εργαζόμενους, τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Γκάγκα δείχνουν ότι το ΕΣΥ μετράει μικρές απώλειες ενώ αξιοσημείωτος αριθμός υγειονομικών αξιοποίησαν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε να εμβολιαστούν και να αιτηθούν την ανάκληση της αναστολής τους.

Ειδικότερα, και όπως ανέφερε έχουν επιδοθεί 5.305 πράξεις αναστολής στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία (5,8%), με τις 447 από αυτές να αφορούν γιατρούς (σε σύνολο 21.000), τις 2.700 να αφορούν νοσηλευτές (σε σύνολο 40.000) και τις 879 να αφορούν διοικητικό προσωπικό (σε σύνολο περίπου 12.000) από τα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, από την αρχή της εβδομάδας περίπου 500 υγειονομικοί εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν και ζήτησαν την ανάκληση της αναστολής καθηκόντων που τους είχε επιδοθεί την περασμένη εβδομάδα.

"Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις συναδέλφων. Και βέβαια έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα "τρέξουν" γρήγορα, θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες" είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.

Η ύφεση της επιδημίας
Τα στοιχεία για τη σαφή σταθεροποίηση της επιδημίας στη χώρα μας όπως αυτά αποτυπώνονται στα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρουσίασε αναλυτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται σε 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μια μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα - σημειωτέον ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ σε δομές υγείας παραμένει σταθερός στις 90.000 τεστ την ημέρα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας έχει μειωθεί σταδιακά στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 εισαγωγές ανά ημέρα, παρουσιάζοντας ύφεση κατά 15% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών που σήμερα είναι στα 66 έτη.

Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς ήταν είτε ανεμβολίαστοι, είτε μερικώς εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποχώρηση της επιδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί σύντομα και στην πίεση που υφίσταται τώρα το σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων με λοίμωξη Covid -19 στα νοσοκομεία ήταν 2.223. Από αυτούς, οι 696 ήταν σε Μονάδες Εντατικής Θερεαπείας και Αυξημένης Φροντίδας, ενώ οι 384 εξ αυτών διασωληνωμένοι. Ανεμβολίαστοι ήταν οι 343, ποσοστό 89,3%. Ο καθηγητής επανέλαβε πως τα μόνα δραστικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ο εμβολιασμός και ο έλεγχος (testing).

Το αποτύπωμα των σχολείων

Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι δεν διαφαίνεται αύξηση ιικου φορτίου στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές και την επιστροφή των εκδρομέων όπως ανησυχούσαν, ωστόσο τόνισαν πως η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό για τον οριακό έλεγχο της επιδημίας που έχει επιτευχθεί.

Επισήμαναν ακόμη τον σημαντικό ρόλο των σχολείων στην ανοδική καμπύλη της επιδημίας, εξηγώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά είναι βέβαιη από την ερχόμενη εβδομάδα.

"Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε στενά της εξέλιξη των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες.Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες" ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η αύξηση θα είναι προσωρινή, γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει στη συνέχεια μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά. Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Επιπλέον, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι -παρόλο που οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό- η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη οφείλει να απευθύνεται πρώτα στους ευάλωτους ενηλίκους.

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δυο φορές την εβδομάδα. Οι ειδικοί επενδύουν πολύ στη συστηματική χρήση των self-test στη σχολική κοινότητα καθώς την προηγούμενη άνοιξη αποδείχθηκε πως η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα γενικότερα.

Οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός εάν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον.

Η σχολική καθημερινότητα θα ορίζεται κι εφέτος από την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως είναι η συστηματική και ορθή χρήση της μάσκας, η τήρηση υγιεινής των χεριών, η απολύμανση και ο καλός αερισμός των αιθουσών, η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μικρές σταθερές ομάδες και η αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη.

Αντίθετα με το ό,τι γινόταν μέχρι πέρυσι, το σχολικό τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος. Η Επιτροπή εισηγήθηκε τη θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του θετικού κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο θεωρείται ότι θα ελεγχθεί η διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία ακόμα βρίσκεται υπό δημοσίευση, εκτίμησε ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η χρήση της μάσκας με ταυτόχρονη χρήση συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να μειώσει την διασπορά μέσα στο σχολείο κατά 85%.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup