Οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τη Δευτέρα με τα επιδημιολογικά δεδομένα να δημιουργούν ανησυχία
Λίγα 24ωρα έμειναν μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία και να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα δεν είναι καθόλου καλή και ειδικότερα τα στοιχεία είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά. Το γεγονός προκαλεί μεγάλη ανησυχία αν σκεφτεί κανείς πως στις αρχές του 2020 τα σχολεία έκλεισαν και πάλι παρόλο που οι μαθητές με κορονοϊό ήταν πολύ λιγότεροι.
Οι αριθμοί που ανησυχούν
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε το OPEN TV στο κεντρικό του δελτίο, ο μέσος όρος των κρουσμάτων της εβδομάδας το 2021 ανέρχεται σε 2.178, την ώρα που το 2020 σε μόλις 252. Το ίδιο απογοητευτική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους. Σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, οι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 378, ενώ το 2020 ήταν μόλις 59. Σχετικά με τα κρούσματα που εντοπίζονται σε παιδιά ηλικίας 0 -17, την περασμένη χρονιά, την ίδια εποχή, αυτά ήταν 790, ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο είναι 75.111.
Κλείσιμο σχολείων εάν υπάρξει υπόδειξη των ειδικών
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία σε περίπτωση που υποδείξουν κάτι τέτοιο οι ειδικοί. «Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μακρή πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.
Επανέλαβε τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, αερισμό των αιθουσών, διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και τα πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος.
Όταν καταγράφεται κρούσμα ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά self test.
Το «50% συν 1» για κλείσιμο τάξης μπορεί να αλλάξει αν το αποφανθούν οι ειδικοί
Σχετικά με την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η κ. Μακρή τόνισε ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες».
«Προφανώς θα παίρνει απουσίες μαθητής που δεν είναι κρούσμα»
Για τις απουσίες σε περίπτωση που κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, επεσήμανε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες». Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων.
Φωνές ειδικών να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 13/9
Νέα μέτρα, ακόμη και lockdown προτείνει ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός, ακόμη και για τα παιδια. Ζήτησε δε να μην ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, ή να γίνεται το μάθημα έξω.
Όπως δήλωσε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μετάλλαξη Δέλτα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια καινουργια πανδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφή στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.
«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός και ερευνητής ΗΠΑ.
Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός για όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.
«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα, που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.
Ψαλτοπούλου: Τι θα κρίνει αν θα κλείσουν ή όχι τα σχολεία
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. Πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.
Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν.
Νέα σχολική χρονιά: Στόχος η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση
Μιλώντας για το θέμα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στόχος όλων είναι να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση, κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές. Σήμερα, πρόσθεσε, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικους.
«Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών προς διάσωση των μεγαλύτερων», σημείωσε. Επίσης, τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών μέσω των self test και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.
Εξήγησε ότι το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό έλεγχο (self test) όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολείο. Τόνισε επίσης πως κάθε μέτρο ατομικής υγιεινής, όπως καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού εντός και εκτός αιθούσης, θα εξακολουθεί να ισχύει.
«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος» ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι επιλέχθηκε η θέση του εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με τον συνδυασμό rapid test, που θα διενεργούνται σε δομές υγείας, και αυτοδιαγνωστικών test, που θα διενεργούνται στο σπίτι.
Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων, αντίδοτο οι εμβολιασμοί
Η ίδια εκτίμησε πως είναι «απολύτως αναμενόμενο» το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι, εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Αλλά και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι «από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους».
Το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών
Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση εκτιμούν πως ορισμένα από τα παιδιά που θα νοσήσουν, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου σημείωσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές είναι ευάλωτοι στη μετάλλαξη Δέλτα και εκτίμησε ότι περίπου το 30% των μαθητών μπορεί να μολυνθούν από τον ιό. Αυτό συνεπάγεται ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών θα νοσηλευτεί, όπως σημείωσε ο γιατρός, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ήδη περίπου 73.000 παιδιά έχουν μολυνθεί.
Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις παιδικές ηλικίες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με το ABC News, μόνο την περασμένη εβδομάδα περίπου 252.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, ενώ τον τελευταίο μήνα, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 750.000 περιστατικά που αφορούν παιδιά. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν βρεθεί θετικά στον ιό περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά.
Πιο δύσκολη η κατάσταση από Δεκέμβριο, αν δεν εμβολιαστούν οι μαθητές
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο ethnos.gr, εκτιμά ότι η αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές θα φτάσει το 20%-25% και υπογραμμίζει ότι δεν θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα τους πρώτους 2-2,5 μήνες του νέου σχολικού έτους, αφού η αύξηση των κρουσμάτων δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10%.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι μία εντελώς διαφορετική αναμένεται να είναι η εικόνα από το Δεκέμβριο και μετά, όταν θα σφίξει ο καιρός και αναγκαστικά θα κλείσουν τα παράθυρα, με την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών να φτάνει το 20%-25%,
Ο ίδιος τόνισε ότι ένα ποσοστό 10% των παιδιών που θα ασθενήσουν, θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα και μία μειοψηφία αυτών θα αναγκαστεί να νοσηλευτεί. « Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, μετά το χτύπημα του πρώτου σχολικού κουδουνιού θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν μέσα στις τάξεις και κυρίως αν φοριούνται μάσκες και αν τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Συναγερμός στα παιδιατρικά νοσοκομεία - Σχέδιο για αύξηση κλινών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, αυτή τη στιγμή σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, υπάρχουν 200 κενές κλίνες για κορονοϊό και 45 ΜΕΘ για τα παιδιά. Μόνο στα δύο νοσοκομεία Παίδων, Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, νοσηλεύονται 12 παιδιά λόγω κορονοϊού, ενώ υπάρχει και ένα παιδί που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ το οποίο έχει εγκεφαλίτιδα αλλά και κορονοϊό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και μάλιστα άμεσα, καθώς τα κρούσματα αλλά και οι περιπτώσεις νοσηλείας των παιδιών πρόκειται να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία για να ανοίξουν περισσότερες απλές κλίνες για τον κορονοϊό, αλλά και ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δέχεται περισσότερα περιστατικά Covid-19, το παιδιατρικό νοσοκομείο «Παίδων».
Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον ιδιωτικό τομέα. Οι υγειονομικές Αρχές ζητούν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να παραχωρηθούν ΜΕΘ για απλά παιδικά περιστατικά αλλά και ΜΕΘ για κορονοϊό αλλά και απλές κλίνες.
Το επικίνδυνο σύνδρομο για τα παιδιά
Κατά τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος μίλησε στο ethnos.gr, ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά υπάρχει εξαιτίας του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου. Αυτό παρουσιάζεται στα παιδιά σαν αυτοάνοσο και μπορεί να χτυπήσει νεφρά, καρδιά και άλλα βασικά όργανα.
«Με αυτό το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί το 1% των παιδιών που θα νοσήσει από κορονοϊό. Επίσης, το 1%-2% των παιδιών που διαγνώστηκαν με το συγκεκριμένο σύνδρομο, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στο θάνατο» τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Κατά τον ίδιο, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που κάποιο παιδί θα νοσήσει από κορονοϊό. Μπορεί να δείχνει ότι είναι απολύτως καλά στην υγεία του και ότι έχει αφήσει πίσω του τον κορονοϊό και ξαφνικά να αρχίσει σιγά-σιγά να «πέφτει» εξαιτίας των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Ξεκινά η δωρεάν διάθεση self test σε μαθητές
Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Υπενθυμίζεται ότι:
- το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,
- ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
- βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
- οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
- η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού στην κοινότητα.
Πλέον, όμως, έχουμε και το εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην COVID-19. Παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον ιό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας.
Πηγή: Ethnos.gr