Επίκαιρα

Πού απέτυχαν τα νέα μέτρα - Οι επόμενες εβδομάδες κρίνουν νέες αλλαγές τύπου lockdown

Πού απέτυχαν τα νέα μέτρα - Οι επόμενες εβδομάδες κρίνουν νέες αλλαγές τύπου lockdown
Οι επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες - ανάλογα και με την εξέλιξη του καιρού - είναι καθοριστικές για επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών αλλά και το ενδεχόμενο να πέσουν νέα μέτρα τύπου lockdown στο σχέδιο της εφαρμογής.

Τα πρώτα μέτρα ειδικά για τους ανεμβολίαστους ανακοινώθηκαν στα τέλη Αυγούστου με στόχο προφανώς την αύξηση των εμβολιασμών.

Τέθηκαν σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου και πλέον ισχύουν.

Μέχρι τώρα όμως τον στόχο τους δεν τον πέτυχαν. Αν ο στόχος ήταν ο εμβολιασμός - που σε ένα βαθμό ήταν - απέτυχαν. Τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα κλείνουν και οι ουρές μεταφέρονται στα σημεία που γίνονται rapid test με 10 ευρώ. Οι εμβολιασμοί δεν αυξήθηκαν και κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κάθε μέρα. Αν ο στόχος ήταν η τιμωρία των ανεμβολίαστων, τότε πέτυχαν απλά να τους προκαλέσουν δυσφορία...

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Από τη στιγμή που ο στόχος του εμβολιασμού χάθηκε (δεν θέλει ιδιαίτερη εξήγηση) μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η Πανδημία, μόλις κρυώσει ο καιρός και από το άνοιγμα των σχολείων (κλείνει μια τάξη μόνο όταν νοσήσουν τα μισά παιδιά), και ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το τοπικό Lockdown μένει π;aντα στο τραπέζι με απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και νέα πιο σκληρά μέτρα.

Η στόχευση στα παιδιά και όχι στους ηλικιωμένους για το εμβόλιο

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πλήρως στην ελληνική επικράτεια και η αγωνία είναι στα ύψη καθώς χτυπάει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Η ανησυχία των ειδικών μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τώρα που άνοιξαν τα σχολεία καθώς μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 3000 κρούσματα σε παιδιά ενώ μόνο χθες ήταν 387 σε ανήλικους και τα περισσότερα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Το στέλεχος Δέλτα από την μια μέρα στην άλλη από τον έναν μήνα στον άλλον βλέπετε ότι ένα στα 4 κρούσματα τώρα είναι στα παιδιά εκεί που έχει πιάσει το Δέλτα» σημείωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Να θωρακιστούν τα σχολεία για να μην υπάρξει διασπορά του ιου συνέστησε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης. «Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει συνείδηση είναι ο καθαρός αέρας στις τάξεις θα έπρεπε να λειτουργούν με συσκευές καθαρισμού. Για να τελειώσουμε με τον κορονοϊό θα πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός» συμπλήρωσε.

Πάντως και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους, πέραν των υγειονομικών, δεν έχει φύγει εντελώς από τις συζητήσεις.

Όπως φαίνεται ο χειμώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και ακόμη είμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου...

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup