Επίκαιρα

Πυρόπληκτοι Αρχ. Ολυμπίας: Ζητούν στήριξη μετά την καταστροφή

Πυρόπληκτοι Αρχ. Ολυμπίας: Ζητούν στήριξη μετά την καταστροφή

Σε διαμαρτυρία στο διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας προχώρησαν οι πυρόπληκτοι από την περιοχή του δήμου Αρχ. Ολυμπίας το μεσημέρι της Τρίτης. Κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή υπό το συντονισμό της Εθελοντικής Ομάδας Αρχαίας Ολυμπίας έφτασαν στον Πύργο και αντιπροσωπία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο. Η διαμαρτυρία διήρκησε περίπου δύο ώρες και το βασικό αίτημα των πληγέντων κατοίκων είναι να στηριχθεί η περιοχή, η οικονομία της οποίας καταρρέει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Μιχάλης πλαστουργός, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της σύσκεψής που έγινε. “Συζητήσαμε όλα τα προβλήματα, σε πάρα πολύ ήρεμο κλίμα, μας είπαν με τον τρόπο τους ότι άλλα προβλήματα λύνονται κι άλλα δε λύνονται και για να πάω καθαρά στα αγροτικά η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει για ποιο λόγο σταμάτησε και το χιλιάρικο που δίνει και δεύτερον το 2007 αυτό το χιλιάρικο ήταν τριχίλιαρο και πεντοχίλιαρο. Τώρα το μείωσαν. Οι επαγγελματίες αγρότες που είχαν πάρει 5.000 – 10.000 ευρώ δεν τα έχει δώσει φέτος και ούτε φαίνεται ότι θα τα δώσει. Τρίτον, τα νοικοκυριά που κάηκαν, τα αγροτόσπιτα ούτε και αυτά τα 5000 ευρώ έχουν ανακοινωθεί ότι θα δώσει. Επίσης η κυβέρνηση με νόμο στη Βουλή μας έχει κλέψει τα 100 εκατομμύρια από το ταμείο Μολυβιάτη. Με τον ίδιο νόμο είπα στον κ. Γιαννόπουλο που ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε παράνομα τα χρήματα αυτά πρέπει να ξαναγυρίσουν στην Ηλεία.
Αν ο πρωθυπουργός πιστεύει στην δημοκρατία πρέπει να αρχίσει να την λειτουργεί. Γιατί αν δεν την λειτουργεί σημαίνει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην δημοκρατία και αυτό το έδειξε και στην συνέντευξη στην Θεσσαλονίκη που του έγιναν κάποιες δύσκολες ερωτήσεις και δεν απάντησε σε καμιά”.

Ο Κώστας Μουλαγιάννης από την εθελοντική ομάδα Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μιλώντας για τη σύσκεψη δήλωσε ότι “… μετά τις φωτιές και με μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να κάνουμε λίγα αλλά ουσιαστικά πράγματα για τους συνανθρώπους μας. Σήμερα κάναμε μία συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Γιαννόπουλο και τον κ. Βασιλόπουλο, θεωρώ σαν πρώτο βήμα ειρηνικό που ήρθαμε, ότι βρήκαμε ανθρώπους που μπορούμε να συζητήσουμε. Για όλα τα προβλήματα μας έδωσαν απάντηση, για το ποια τους αφορούν και για το ποια δεν μπορούν να μας βοηθήσουν αλλά θα πρέπει να μας κατευθύνουν άλλου, συζητήσαμε πάρα πολύ ώριμα και σωστά και θα κάνουμε μία συνάντηση τις επόμενες ημέρες δεύτερη, με τους βουλευτές του νομού Ηλείας για να τους μεταφέρουμε τα αιτήματα που τους αφορούν”.

puro diamartur 2

Οι αντιδράσεις των πυρόπληκτων

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος από Λάλα μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι “… το μοντέλο συνεχόμενων δασών έχει αποτύχει. Είναι τέταρτη φορά που καίγονται τα δάση. Πιστεύω την κύρια ευθύνη τη φέρει το δασαρχείο με την ακρότητα και της σκληρότητα που έδειξε προς τους πληθυσμούς να μην αφήνει να κόψουμε κάποιο δέντρο και έκανε τον απλό λαό εχθρό του δάσους. Στην Μιράκα συγκεκριμένα στένεψαν το δρόμο και έβαλαν πεύκα. Δηλαδή φύτεψαν την κηροζίνη. Δεξιά και αριστερά από τον δρόμο 300 μέτρα δεν πρέπει να υπάρχουν πεύκα. Στην Βύλιζα έβγαζαν 300 τόνους λάδι, φέτος λείπει από την Βίλιζα ένα εκατομμύριο ευρώ. Αφού βλέπουν ότι καίγονται τα δάση και δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη τι να πω; Η συμφορά είναι τεραστίων διαστάσεων. Αντί να κάνουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες έκλειναν τον δρόμο με τα πεύκα. Το 2007 φύτευαν πεύκα και το βράδυ της φωτιάς πήγαιναν με την μπουλντόζα και τα ξερίζωναν. Πότε είχανε δίκιο το 2007 η τώρα;”

Η Χριστίνα Μουλαγιάννη καθηγήτρια από το Λάλα, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της. “Σας μιλάω με πολύ πόνο.Βλέπω στις δύο μέρες που συναντήθηκα με τους μαθητές μου το απόλυτο παράπονο στο παιδικό τους βλέμμα. Αυτό το παράπονο δεν μπορεί να το απεικονίσει κανένας λόγος κανένα κείμενο. Το παράπονο στο βλέμμα των μικρών παιδιών. Ήταν παιδιά με λιγοστές ευκαιρίες, παιδιά της επαρχίας που διέπρεψαν όμως με τους αγώνες του γυμνασίου και λυκείου. Βλέπουμε όμως ότι αυτές οι λιγοστές ευκαιρίες τώρα έγιναν ακόμα πιο λιγοστές διότι αυτοί οι μαθητές έχουν δίπλα τους και πίσω τους ένα κενό. Οικογένειες φτωχές, πονεμένες, γέροντες θλιμμένοι, οι οποίοι κάηκαν τζάμπα. Η Φωτιά θα μπορούσε να μην επεκταθεί, θα μπορούσε να συγκρατηθεί. Υπήρξε ολιγωρία, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, υπήρξε φόβος και ευθυνοφοβία. Φοβάμαι ότι το κακό θα μας ξανάρθει αν δεν υπάρχει πρόληψη, αγάπη για τον τόπο και ενημέρωση των υπευθύνων. Το δασαρχείο παλιά είχε ταχύτητα και δράση. Τώρα ρώτησα πολλούς πυροσβέστες γιατί δεν επεμβαίνουν στο χώρο της φωτιάς και μου είπαν ότι είχαν τέτοιες εντολές. Μου είπαν ότι έχουν εντολή να έρθει η φωτιά στην άσφαλτο. Κάηκε ο τόπος από έναν θάμνο στον Άγιο Νικόλα στην Μιράκα. Λυπάμαι…”

O πυροσβέστης Ανδρέας Μπότσας από την Αχλαδίνη από την πλευρά του δήλωσε ότι “‘… όλες οι ενέργειες που είχαμε κάνει και όσα είχαμε πει στα 40 χρόνια που είμαι πυροσβέστης το κράτος δε μας έχει ακούσει ποτέ. Εγώ είμαι υπέρ της πρόληψης. Το κράτος κινητοποιείται όταν γίνονται οι φωτιές και κινητοποιείται αργά. Γιατί δεν τα κάνει όλα αυτά πρώτα για να έχουμε και αποτέλεσμα; Με την φύλαξη, με ζώνες, με τον στρατό, με τα αεροπλάνα. Με την αγάπη του κόσμου προς το δασαρχείο γιατί και το δασαρχείο έχει μία πολιτική αντικοινωνική. Εκφράζεται αυταρχικά. Εμείς δεν θέλουμε να παρανομήσουμε για να καταστρέψουμε το δάσος, το δάσος στο αγαπάμε και είναι η ζωή. Αλλά όταν καίγεται όλο το δάσος δε γίνεται μεγαλύτερη ζημιά; Από ότι να κόψουμε 10 πεύκα και 10 κουμαριές για να φτιάξουμε ζώνη; Εγώ μαζί με συναδέλφους έδωσα τη ζωή μου εδώ αλλά θλίβομαι με όλα αυτά που βλέπω”…

Ο Γιάννης Μητρόπουλος από το χωριό Πόθος τόνισε ότι “… η πυροσβεστική έδειξε μεγάλη αδιαφορία. Φύλαξαν τον Ερμή στην Ολυμπία και άφησαν να καούν όλα τα χωριά. Να φυλάξουν την Ολυμπία αλλά να φυλάξουν κι εμάς. Εμείς βγήκαμε στο δρόμο όλα τα χωριά για τον Ερμή. Η πυροσβεστική κάθονταν στην άσφαλτο και περίμενε να έρθει η φωτιά στην άσφαλτο. Αν είναι δυνατόν να τους φύγει φωτιά από έναν μικρό θάμνο. Όλοι ατσαλάκωτοι! Από την Αθήνα τους είπαν την Ολυμπία και τους ανθρώπους. Πέρασα στις 8.00 στον Άγιο Νικόλαο και έκαιγε η φωτιά σε μία άπνοια χωρίς να υπάρχει κάτι. Ήταν εκεί τέσσερα αυτοκίνητα. Τους ρώτησα γιατί δεν πάνε τώρα που έχει άπνοια να σβήσουν τη φλόγα. Μας είπανε ότι θα έρθει η φωτιά εδώ. Τους είπα ότι αν έρθει φωτιά εδώ θα πάει στην Αρκαδία… όταν γύρισα εδώ το μεσημέρι η φωτιά είχε φτάσει στη Νεμούτα” σχολίασε.

Ο Μιλτιάδης Μπότσας από την Αχλαδίνη, έβαλε κατά της ΔΕΗ σε δηλώσεις του “Ήθελα να αναδείξω την ευθύνη της ΔΕΗ στην εξέλιξη των πυρκαγιών. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στην περιοχή μου σε δύο πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τους πυλώνες της Δ.Ε.Η. Πρέπει κάτι να γίνει με αυτή την υπόθεση, πρέπει να γίνει υπογειοποίηση αν και είναι μεγάλο το κόστος. Πάντως μπροστά μου προκλήθηκαν δύο πυρκαγιές από τα καλώδια της Δ.Ε.Η. Ειδοποίησα στην Αθήνα το 112 και έφτασε ύστερα από 1 ώρα η Δ.Ε.Η. και επισκεύασε στη διασταύρωση του Κούμανι κι άλλη μία κοντά στο ξενοδοχείο Δρυάδες στο Λάλα. Πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα γιατί από εκεί προκαλούνται οι περισσότερες πυρκαγιές”…

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κοσκινά, Αντώνης Αποστολόπουλος ήταν πιο θετικός με την στήριξη της πολιτείας. “Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφέρεια, η κυβέρνηση, ήταν δίπλα στον πολίτη. Η κα Αυγερινοπούλου, ο Νεκτάριος Φαρμάκης ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή ήρθαν σε όλα τα πυρόπληκτά χώρια. Εγώ ήρθα εδώ για άλλο λόγο αλλά βλέπω ότι τα αιτήματα τους δεν έχουν κάποιο άμεσο αντικείμενο. Ίσως να θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση. Δε γνωρίζω. Έχει δρομολογηθεί η κατάσταση και όλες οι υπηρεσίες του κράτους είναι εκεί. Είναι όλα καταγεγραμμένα και θα έχουμε άμεσες αποζημιώσεις όπως έχουμε ενημερωθεί.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup