Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 20:27

Χωρίς ασθενοφόρο η περιοχή της Μάνης καθώς οι οδηγοί δεν εμβολιάστηκαν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χωρίς ασθενοφόρο έχει μείνει η περιοχή της Μάνης καθώς σύμφωνα και με τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mesogeiostv & τον Θάνο Τζιούβελη οι οδηγοί δεν εμβολιάστηκαν, έτσι βγήκαν σε αναστολή και δεν υπάρχει κάποιος οδηγός για το ασθενοφόρο.

Έτσι ένας ολόκληρος δήμος έχει μείνει χωρίς ασθενοφόρο. Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης μίλησε και για τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν με το σπάσιμο του αγωγού ύδρευσης στην Παλαιόχωρα Αβίας αλλά και για την αναβάθμιση του λιμένα Καρδαμύλης.

Πηγή: Gargalianoionline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 19:46

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια
    Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται πως σκεφτόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια «έφοδο με βάρκες» σε μια ολλανδική αποθήκη, προκειμένου να αρπάξει τα εμβόλια κατά του ιού.

    Ο Τζόνσον συζήτησε τα σχέδια αυτά με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του, Unleashed, που δημοσιεύτηκε στην Daily Mail.

    Εκείνη την περίοδο επικρατούσε διαμάχη σχετικά με τις εξαγωγές του εμβολίου AstraZeneca και ο Τζόνσον πίστευε ότι η ΕΕ αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο «με κακία», αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη την Daily Mail.

    Ο Τζόνσον φέρεται να είχε ζητήσει από τους αρμόδιους να ερευνήσουν «εάν θα ήταν τεχνικά εφικτό να ξεκινήσει μια επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λέιντεν, στην Ολλανδία, και να πάρει αυτό που ήταν νομικά δικό μας και που χρειαζόταν απεγνωσμένα το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, υποστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, είπε στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο είναι «σίγουρα εφικτό» και θα περιλαμβάνει τη χρήση φουσκωτών σκαφών για την πλοήγηση στα ολλανδικά κανάλια.

    Στη συνέχεια θα έφταναν στο στόχο τους και αφού εισέβαλαν στην αποθήκη και εξασφάλιζαν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονταν, θα διέφευγαν με ένα φορτηγό προς τα λιμάνια της Μάγχης, γράφει ο Τζόνσον.

    Ωστόσο, ο Τσάλμερς είπε στον Τζόνσον ότι θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί η αποστολή χωρίς να εντοπιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να εξηγήσει γιατί εισβάλουμε ουσιαστικά σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

    «Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο και συμφωνούσα κρυφά με αυτό που όλοι σκέφτονταν, αλλά δεν ήθελαν να πουν φωναχτά: ότι το όλο ζήτημα ήταν παράλογο», κατέληξε ο Τζόνσον.

    Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι έφαγε τούρτα στο περίφημο πάρτι για τα 56α γενέθλιά του (Partygate) κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid. Όπως ισχυρίστηκε, απλά βρισκόταν στο γραφείο του και κάποιοι συνεργάτες του, πήγαν να του ευχηθούν χρόνια πολλά και δεν υπήρχε καμία τούρτα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WILL OLIVER
  • Φωτιά στη Μάνη: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Οίτυλο
    Φωτιά στη Μάνη: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Οίτυλο

    Τουλάχιστον 75 πυροσβέστες επιχείρησαν για την κατάσβεση της φωτιάς στο Οίτυλο Μάνης.

    Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει, το πρωί του Σαββάτου (24/8), η φωτιά στο Οίτυλο Μάνης αφού είναι οριοθετημένη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχείρησαν 75 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα. Ακόμα, μέχρι το τελευταίο φως της Παρασκευής (23/8), δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο έκαναν ρίψεις νερού για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το απόγευμα της χθεσινής ημέρας.

    Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται οικισμοί.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού - Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου
    Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού - Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου

    Ελπίδες ότι τα ρινικά εμβόλια νέας γενιάς για τον Covid-19 θα περιορίσουν την εξάπλωση των των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτρέποντας τη μετάδοσή τους, εκφράζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

    Τα εμβόλια νέας γενιάς για τον Covid-19 που στοχεύουν στα σημεία εισόδου του ιού, δηλαδή τη μύτη και το στόμα, μπορεί να κάνουν αυτό που τα παραδοσιακά εμβόλια δεν μπορούν: Να περιορίσουν την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτρέποντας τη μετάδοσή τους.

    Αυτό διαπίστωσε μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances». Χρησιμοποιώντας ένα ρινικό εμβόλιο, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στην Ινδία και αναπτύσσεται περαιτέρω στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβολιασμένα χάμστερ που εμφάνισαν λοιμώξεις, είχαν επίπεδα του ιού στους αεραγωγούς 100 έως 100.000 φορές χαμηλότερα από εκείνα που είχαν λάβει το ενέσιμο εμβόλιο ή δεν είχαν εμβολιαστεί.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα χάμστερ που είχαν λάβει το ρινικό εμβόλιο δεν μετέδωσαν τον ιό σε άλλα σπάζοντας τον κύκλο της μετάδοσης. Αντίθετα, ένα εγκεκριμένο εμβόλιο που χορηγείται με ένεση, απέτυχε να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα εμβόλια βλεννογόνου, που ψεκάζονται στη μύτη ή εισπνέονται από το στόμα, μπορεί να είναι το κλειδί για τον έλεγχο των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και ο Covid-19 που συνεχίζουν να μεταδίδονται και να προκαλούν νόσηση και θάνατο. «Για να αποτρέψεις τη μετάδοση, πρέπει να κρατήσεις την ποσότητα του ιού στους ανώτερους αεραγωγούς σε χαμηλά επίπεδα», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας, Τζέικο Μπουν, καθηγητής Ιατρικής, Μοριακής Μικροβιολογίας, Παθολογίας και Ανοσολογίας. «Όσο λιγότερος είναι ο ιός που υπάρχει εκεί εξαρχής, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να μολύνεις κάποιον άλλον αν βήξεις ή φτερνιστείς ή ακόμα και αν απλώς αναπνεύσεις πάνω του. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια του βλεννογόνου είναι ανώτερα από τα ενέσιμα εμβόλια όσον αφορά στον περιορισμό του πολλαπλασιασμού του ιού στους ανώτερους αεραγωγούς και την πρόληψη της εξάπλωσης στο επόμενο άτομο. Σε μια κατάσταση επιδημίας ή πανδημίας, αυτό είναι το είδος εμβολίου που θα θέλαμε», προσθέτει ο ίδιος.

    Σημειώνεται ότι μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων και ο Μπουν, εργάζεται για την ανάπτυξη ρινικού εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κορονοϊός: Παραδοχή – σοκ από AstraZeneca για το εμβόλιο - «Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες»
    Κορονοϊός: Παραδοχή – σοκ από AstraZeneca για το εμβόλιο - «Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες»

    Για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, η AstraZeneca παραδέχτηκε σε δικαστικά έγγραφα ότι, το σκεύασμα, μπορεί πράγματι να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες. Η παραδοχή του φαρμακευτικού κολοσσού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων.

    Στη Βρετανία, που είναι και η έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας, 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής πολυεθνικής, που παρασκευάστηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ευθύνεται για θανάτους ή σοβαρές παρενέργειες σε συγγενείς τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι οικογένειες που κινούνται νομικά κατά της AstraZeneca διεκδικούν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρούν πως, για κάποιες από τις περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι ύψους και 20 εκατομμυρίων λιρών.

    Η περίπτωση του Τζέιμι Σκοτ

    Η Telegraph, σε αφιέρωμά της στην πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας, σημειώνει ότι αυτή αφορά τον Βρετανό μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, Τζέιμι Σκοτ. Ο Σκοτ, μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα, παρουσίασε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία, με αποτέλεσμα να του προκληθεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Πλέον, ο ίδιος δεν είναι σε θέση να εργαστεί. Ο ενάγων εμβολιάστηκε τον Απρίλιο του 2021 κατά του κορονοϊού. Μετά τις επιπλοκές που παρουσίασε, από το νοσοκομείο τηλεφώνησαν στη σύζυγό του, για να της ανακοινώσουν ότι επρόκειτο να πεθάνει. Ο Σκοτ είχε εμβολιαστεί με τρεις δόσεις του σκευάσματος.

    Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν ότι, η AstraZeneca προτίθεται να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σε βάρος της στο δικαστήριο. Ωστόσο, υπάρχει νομικό έγγραφο στο οποίο οι αρμόδιοι της εταιρείας παραδέχονται πως, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που παρασκεύασε, «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS - θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας». Η παραδοχή έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Μάιο του 2023, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τζέιμι Σκοτ.

    Εάν τελικά η εταιρεία παραδεχθεί πως το εμβόλιό της ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών και θανάτων, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει, στις οικογένειες όσων υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους ή ακόμα και έχασαν τη ζωή τους θα είναι μεγάλες. Ωστόσο, σε επιστολή του Μαΐου του 2023 προς του δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ, η AstraZeneca σημειώνει ότι, «δεν αποδεχόμαστε ότι θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο». Η επιστολή, ωστόσο, είναι αντιφατική με το νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο. Σε αυτό, η εταιρεία σημειώνει πως, «είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου».

    Στο δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι, επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (σύνδρομο VITT). Η σύζυγος του Τζέιμι, Κέιτ Σκοτ, μίλησε στο βρετανικό μέσο όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, «χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και από την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

    Τις αποζημιώσεις θα πληρώσουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι

    Ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει ότι, πράγματι, το σκεύασμα της AstraZeneca υπήρξε αποτελεσματικό κατά της πανδημίας. Ωστόσο, πλέον το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στη Βρετανία, μετά τις καταγγελίες για σπάνιες παρενέργειες που οδήγησαν την φαρμακευτική εταιρεία στις δικαστικές αίθουσες. Εάν τελικά αποφασιστεί από το δικαστήριο ότι οι οικογένειες των πληγέντων από τις παρενέργειες του σκευάσματος πρέπει να αποζημιωθούν, τα ποσά θα καταβληθούν από την κυβέρνηση – δηλαδή τους Βρετανούς φορολογούμενους.

    Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Daily Mail, αυτό θα συμβεί γιατί, AstraZeneca και βρετανική κυβέρνησηκατά τη διάρκεια της πανδημίας και όσο η χώρα είχε παραλύσει οικονομικά από τα παρατεταμένα lockdown, είχαν συμφωνήσει την απαλλαγή της εταιρείας για τυχόν αποζημιώσεις, υπό τον όρο να παραδώσει το εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά της AstraZeneca έχουν καταθέσει αγωγή Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή 51 οικογένειες ενώ το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που διεκδικούν υπολογίζεται στα 100 εκατ. λίρες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Viral η «μανιάτικη» εκδοχή του «Zari» της Μαρίνας Σάττι - Γυρισμένο στα γραφικά σοκάκια της Αρεόπολης (video)
    σε Viral
    Viral η «μανιάτικη» εκδοχή του «Zari» της Μαρίνας Σάττι - Γυρισμένο στα γραφικά σοκάκια της Αρεόπολης (video)

    Ένα απίθανο βίντεο με μια διαφορετική εκδοχή του τραγουδιού «Zari» της Μαρίνας Σάττι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην φετινή Eurovision κάνει τον γύρο του ελληνικού Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.

    Συγκεκριμένα, το νέο viral βίντεο γυρίστηκε στη Μάνη και συγκεκριμένα στα γραφικά σοκάκια της Αρεόπολης. Η «μανιάτικη» εκδοχή του τραγουδιού της Μαρίνας Σάττι έγινε πράξη από τον νεαρό Tiktoker Δημήτρη Κοιλάκο.

    Το βίντεο που δημιούργησε ο ίδιος και μοιράστηκε στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίδεται με ταχύτητα φωτός μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, όπου στα σχόλια τον αποθεώνουν. Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί δηλώνουν πως θα προτιμούσαν να ήταν αυτός που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision.

    Το βίντεο έχει γυριστεί στην Αρεόπολη, κατά τις ημέρες εορτασμού της επετείου της Έναρξης της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου και προσκαλεί τους θεατές σε ένα «Areopoli tour», μια παράφραση της αυθεντικής εκδοχής της Σάττι, «Acropolis tour». Στα πλάνα περιλαμβάνονται εικόνες από τα σημαιοστολισμένα σοκάκια, γυναίκες με την μανιάτικη παραδοσιακή ενδυμασία, ενώ συμμετέχουν και κάτοικοι του χωριού.

    Δείτε το viral βίντεο:

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά του κορονοϊού - Τι αποκαλύπτουν οι εξετάσεις που έκανε
    Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά του κορονοϊού - Τι αποκαλύπτουν οι εξετάσεις που έκανε

    Εμμονή με το εμβολιασμό κατά της covid-19 είχε ένας 62χρονος άνδρας από τη Γερμανία, ο οποίος αψήφησε τις ιατρικές συμβουλές και εμβολιάστηκε συνολικά 217 φορές!

    Η περίεργη περίπτωση καταγράφεται στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases και τα εμβόλια φέρεται να αγοράστηκαν και να έγιναν ιδιωτικά μέσα σε διάστημα 29 μηνών.

    Μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση του 62χρονου, ερευνητές του Πανεπιστημίου και της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ερλάνγκεν τον προσέγγισαν για να ερευνήσουν σε βάθος τι συμβαίνει με την περίπτωσή του. Να σημειωθεί πως εναντίον του η εισαγγελία έχει διεξάγει έρευνα για απάτη, όπως αποκάλυψε ο δρ Κίλιαν Σομπερ του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου. «Ήλθαμε σε επαφή μαζί του και τον καλέσαμε να υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις στο Ερλάνγκεν. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να το κάνει», είπε.

    Παγκόσμιο φαινόμενο

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργούσε φυσιολογικά ενώ ορισμένα ανοσοκύτταρα και αντισώματα κατά του Sars-CoV-2 ήταν πολύ πιο συχνά από ό,τι σε άτομα που είχαν κάνει μόνο τρεις εμβολιασμούς. Ωστόσο, ο 62χρονος ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα για τον γενικό πληθυσμό ή να γίνουν συστάσεις βάσει των αποτελεσμάτων, τόνισαν οι ερευνητές.

    ‘Όταν ρωτήθηκε ο 62χρονος για τον λόγο που προχώρησε στον εμβολιασμό του 217 φορές, αποκάλυψε ότι το έκανε για προσωπικούς λόγους. H εισαγγελική έρευνα επιβεβαίωσε 130 εμβολιασμούς του σε διάστημα εννέα μηνών με οκτώ διαφορετικά εμβόλια, ανάμεσά τους και εμβόλια mRNA, εξήγησε ο δρ Σόμπερ.

    Καμία παρενέργεια στο ανοσοποιητικό του

    Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε πως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του 62χρονου άνδρα, που δεν έχει νοσήσει ποτέ με covid-19, δεν έπαθαν κόπωση, όπως αρχικά φοβόντουσαν οι επιστήμονες αλλά παραμένουν σε θέση να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό τόσο αποτελεσματικά παρά τον υπερβολικό εμβολιασμό. Επίσης ο αριθμός των αντισωμάτων του αυξήθηκε σημαντικά και το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν αποτελεσματικό και έναντι άλλων παθογόνων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί Covid στα φαρμακεία – Τι πρέπει να γνωρίζετε
    Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί Covid στα φαρμακεία – Τι πρέπει να γνωρίζετε

    Τις λεπτομέρειες διευκόλυνσης των πολιτών που θα μπορούν να εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό στα φαρμακεία, παράλληλα με τα άλλα εμβολιαστικά σημεία, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας

    Κίνητρα να εμβολιάζονται περισσότεροι πολίτες κατά της λοίμωξης Covid-19 αναζητά το Υπουργείο Υγείας. Μπορεί η μεγάλη επιδημική έξαρση του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να παρήλθε και ο κορωνοϊός να έχει ξεχαστεί πάλι, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πότε θα είναι το επόμενο «κύμα», δεδομένου ότι η λοίμωξη covid δεν έχει εποχικότητα, αλλά είναι… παντός καιρού.

    Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να μπορούν να διενεργούνται τα εμβόλια μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν συναντήσεις για επίλυση όλων των τεχνικών ζητημάτων, όπως είναι οι καταχωρήσεις των εμβολίων στο σχετικό μητρώο Εμβολιασμών.

    Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να ανοίξει ακόμη ένα εμβολιαστικό κανάλι έχει γίνει γνωστή από τον περασμένο μήνα. Οι φαρμακοποιοί συμφωνούν και είναι θετικοί μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχουν δηλώσει πολλές φορές πως επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δράσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ημερίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με θέμα την τηλεϊατρική και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ηγεσία του Υπουργείου έχει απευθύνει αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί να εκτελεστεί το εμβόλιο του κορωνοϊού στα φαρμακεία κατόπιν ιατρικής συνταγής. Εάν, δηλαδή, θα γίνεται ο εμβολιασμός από τους φαρμακοποιούς μετά από συνταγή του γιατρού.

    «Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο Covid, γιατί αυτός θα κρίνει αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στην προχθεσινή ημερίδα του ΠΙΣ.

    Όπως φαίνεται, οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία θα ανοίξουν, παράλληλα με τα εμβολιαστικά κέντρα και τις δομές όπου γίνονται εμβόλια Covid, αλλά θα προηγείται ιατρική συνταγή. Οι φαρμακοποιοί, βέβαια, ισχυρίζονται ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούν τα εμβόλια δίχως ιατρική συνταγή.

    Θεωρούν ότι είναι μια μεγάλη διευκόλυνση των πολιτών, με τον αντιγριπικό εμβολιασμό να αποτελεί το πρότυπο. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία 900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί με ιατρική συνταγή. Τότε δεν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς συνταγή. Τον Νοέμβριο έγιναν 536.000 εμβόλια με ιατρική συνταγή και 920.000 εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκαν 85.000 εμβολιασμοί κατόπιν ιατρικής συνταγής και 300.000 χωρίς ιατρική συνταγή. Συνολικά, επομένως, έως και τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 1,2 εκατ. εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή.

    Τα logistics των 6 δόσεων

    Η διεύρυνση των εμβολιαστικών σημείων για την Covid-19 θεωρείται εφικτή, με τους φαρμακοποιούς να υποστηρίζουν ότι έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τον εμβολιασμό. Χρειάζεται, ωστόσο, ο συντονισμός των επιμέρους λεπτομερειών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις και είναι προγραμματισμένη ακόμη μία με την εταιρεία λογισμικού που τρέχει την πλατφόρμα καταχώρησης των εμβολίων. Η υπάρχουσα πλατφόρμα παραμετροποιείται για να καταχωρούνται τα εμβόλια που διενεργούνται και από τους φαρμακοποιούς. Σήμερα, καταχωρούν εμβόλια τα διαγνωστικά κέντρα και οι γιατροί, για τους οποίους βέβαια σταμάτησε η δυνατότητα διενέργειας εμβολίων στα ιατρεία τους.

    Τα νέα μονοδύναμα εμβόλια διατηρούνται για διάστημα έως δέκα εβδομάδων σε συνθήκες ψυγείου (2ο C – 8ο C), αφού βγουν από τα hubs, δηλαδή από τα κέντρα διανομής ανά τη χώρα όπου βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη. Επομένως η αλυσίδα διανομής ξεκινά από τα hubs και καταλήγει στα φαρμακεία, με τις φαρμακαποθήκες να έχουν τον ενδιάμεσο ρόλο.

    Από τη στιγμή που το κάθε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ανοιχτεί, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών, αλλιώς απορρίπτεται. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι πώς θα προγραμματίζονται τα ραντεβού. Πιθανότατα τη διαδικασία αναλάβουν οι φαρμακοποιοί, γκρουπάροντας έξι πολίτες μαζί, οι οποίοι θα πάνε να πάρουν την ιατρική συνταγή ώστε να πραγματοποιήσουν μετά το εμβόλιο στα φαρμακεία. Ως οδικός χάρτης για το νέο σχεδιασμό εμβολιασμού με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό χρησιμοποιείται το «μοντέλο» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόθεση είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τα φαρμακεία τον Μάρτιο. Βέβαια, δεν είναι κάτι που έχει ανακοινωθεί με ακρίβεια. Επίσης, η τρέχουσα είναι μια περίοδος με χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό, καθώς συνήθως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θωρακίζονται για κάθε χειμώνα από το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός του κορωνοϊού έχει γίνει πλέον ετήσιος, με τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να πρέπει να τον εντάξουν στην εμβολιαστική τους ρουτίνα, όπως ακριβώς κάνουν με το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch