Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 07:52

Εμβολιασμός: Έρχονται ανακοινώσεις για τρίτη δόση - Ποιοι πρόκειται να την κάνουν

Γράφτηκε από την

Σήμερα Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου - Οι περιοχές όπου κυριαρχεί η επιθετική μετάλλαξη Δέλτα

Επίσημες ανακοινώσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίων κατά του κορονοϊού σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών θα κάνει σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση, ενώ το τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού δεν κατέστη εφικτό σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Την εξέλιξη με την τρίτη δόση εμβολίου στον πληθυσμό είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca

«Την Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την γ΄ δόση και θα γίνει με mRΝA εμβόλια. Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca» τόνισε μιλώντας στο OPEN o Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνολικά, όπως είπε, επτά στους δέκα συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σύψα ότι εώς τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ο καθηγητής έχει δίκιο. «Ειδικά στις μεγάλες ηλικίες το να νοσήσει κάποιος από covid είναι πολύ επικίνδυνο από το να μην κάνει εμβόλιο».

Σουρβίνος: Κάποια παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν

Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο Γεώργιος Σουρβίνος. Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας κάποια στιγμή θα κάνει όλος ο πληθυσμός γ΄ δοση. «Και όταν αλλάξει ο καιρός αλλάζουν τα δεδομένα. Φαίνεται ότι θα νοσήσουν πολλά παιδιά και κάποια μπορεί να νοσηλευτούν» είπε ο κ. Σουρβίνος και εκτίμησε ότι η μάσκα είναι αναγκαία. «Κάποια στιγμή θα κάνει όλος ο πληθυσμός τρίτη δόση», σημείωσε.

Ποιους θα αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού το προσεχές διάστημα κάνουν τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό προκειμένου να «θωρακιστεί» το σύστημα Υγείας -υπό τον φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας- αλλά και για να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

εμβολιασμοί

Στο κάδρο και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση του εμβολίου

Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται, λόγω λοίμωξης, από τα καθήκοντά του στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

Εξαδάκτυλος: Όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση μετά από 6-8 μήνες

Την άποψη πως οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι γι' αυτό πρέπει να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό διατύπωσε μιλώντας στο Open την Κυριακή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προσθέτοντας πως «ζητήσαμε να ξεκινήσει 1/9». «Όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση, σε 6-8 μήνες μετά την δεύτερη», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε σχέση με την πρόβλεψη Σύψα αλλά και τι θα γίνει το προσεχές διάστημα σημείωσε: «Ευτυχώς μετά τις διακοπές δεν είχαμε αύξηση όπως περιμέναμε. Το πιθανότερο όμως κάποια στιγμή να νοσήσουμε όλοι. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή σχολική χρονιά αλλά πρέπει να εμβολιαστούν όλοι».

Στη συνέχεια τόνισε πως είναι πολύπλοκη αυτή η φάση και πρόσθεσε: «Έχουμε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και τους εμβολιασμούς».

«Μπαίνουμε σε φάση με καλυτερες προοπτικές αλλά και μία δύσκολη εξίσωση να λύσουμε», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Φόβοι στη Βόρεια Ελλάδα για τη μετάλλαξη

Στη βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες μέρες η μετάλλαξη Δέλτα «αμύνεται» σθεναρά. Το φαινόμενο είχε αρχικά εκδηλωθεί και πέρυσι, όταν κυρίαρχη ήταν η προκάτοχή της μετάλλαξη, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε προκαλώντας πρωτοφανή υγειονομική κρίση με δεκάδες θανάτους καθημερινά και εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Την Κυριακή τα κρούσματα που ανιχνεύτηκαν στην Αττική ήταν 230 ενώ στη Θεσσαλονίκη 226. Από τα 1.305 κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 26 ήταν στην Ημαθία, 51 στη Λάρισα, 30 στην Ξάνθη, 26 στην Καβάλα, 50 στην Αχαΐα, 27 στην Πέλλα, 26 στην Πιερία, 28 στη Χαλκιδική, 32 στη Ρόδο, 25 στην Κέρκυρα και 24 στην η Κορινθία.

Στη βόρεια Ελλάδα το ιικό φορτίο συσσωρεύεται και μάλιστα σε περιοχές όπου όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι χαμηλό, αρκετά κάτω από το 50%.

εμβολιαστικός χάρτης Ελλάδα

Μανωλόπουλος: Γιατί θα γίνεται μόνο με mRNA η τρίτη δόση

Από τη δική του πλευρά ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος απάντησε στο Open γιατί η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια mRNA.

«Γιατί αυτά έχουν πάρει έγκριση. Μελέτες έδειξαν ότι όταν ενισχυτική δόση γίνει με άλλο εμβόλιο, είναι πιο αποτελεσματικό», είπε και πρόσθεσε: «Το πιθανότερο είναι να κάνουμε ανά τακτά διαστήματα εμβόλια στο μέλλον. Ακόμη βέβαια περιμένουμε να μάθουμε πόσο κρατάει η ανοσία. Ίσως σε λίγο καιρό να γνωρίζουμε». Απαντώντας γιατί ορισμένοι δεν αναπτύσσουν αντισώματα σχολίασε: «Ένα 10-15% δεν κάνουν ανοσία. Αυτοί θα επωφεληθούν από την τρίτη δόση».

« Ο κορονοϊος δεν θα είναι απειλή όταν θα αποκτήσουμε ανοσία - είτε με εμβολιασμούς είτε με τον κακό δρόμο - να νοσήσουμε», εξήγησε έπειτα. Σε σχέση με το φετινό χειμώνα ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε: «Ξαναγύρισε η μάσκα τώρα και μακάρι να συνεχιστεί. Το Νοέμβριο θα φανεί πως θα πάμε από κρούσματα. Δεν θα έχουμε πολλούς θανάτους, αλλά θα πιεστεί το ΕΣΥ. Το εμβόλιο γρίπης πρέπει να το κάνουμε, με λίγες μέρες διαφορά. Ίσως βοηθά και στον κορονοϊό».

Παγώνη: Οι υγειονομικοί θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, τόνισε σε συνέντευξή της ότι οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες που έχουν εμβολιαστεί και είναι καθημερινά σε άμεση επαφή με ασθενείς. Αυτό σημαίνει θα έπρεπε να έχουν λάβει την τρίτη δόση και νωρίτερα. Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται μετά και τις ανακοινώσεις Pfizer και Moderna, ότι η προστασία των εμβολίων τους για τον κορoνοϊό εξασθενεί με τον χρόνο, με τις δύο εταιρείες να ζητούν να προχωρήσει η τρίτη δόση.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 09:23

Σχετικά Άρθρα

  • Πότε αναμένεται να εμφανιστεί η εποχική γρίπη - Οι ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν Πότε αναμένεται να εμφανιστεί η εποχική γρίπη - Οι ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν

    Μήνυμα για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων σχετικά με την εποχική γρίπη έστειλε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

    «Το εμβόλιο της γρίπης ήδη οι ομάδες υψηλού κινδύνου να ξεκινήσουν να το κάνουν γιατί θέλει και 15 ημέρες για αντισώματα και από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι. Η γρίπη θα εμφανιστεί τέλος Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη και θα πάει μέχρι τέλος Φλεβάρη», είπε αρχικά η κ. Παγώνη και συνέχισε:

    «Πρέπει να το κάνουμε, ειδικά οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που κάνουν τις επιπλοκές. Αυτοί πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα».

    Συστάσεις εμβολιασμού

    Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυοι, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

    Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν και φέτος τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό), τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Οι ομάδες πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

    -Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

    -Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών.

    -Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.

    -Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

    -Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος > 40 Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ > 95ηΕΘ.

    -Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

    -Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

    -Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, Καταστήματα Κράτησης.

    -Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

    -Άστεγοι.

    -Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μινκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και, γενικά, άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    Οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου

    Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Όπως αναφέρθηκε, κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

    Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ' όλη τη διάρκεια κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, γενικά, περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως.

    Σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (EMA. FDA, κ.ά.).

    Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19

    Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

    Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης
    Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Μείωση καταγράφει η θετικότητα στον κορονοϊό στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 31/10.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24.

    Στο μέτωπο της γρίπης δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 644.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν επτά.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 27.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Το στέλεχος που επικρατεί στις ανιχνεύσεις είναι το KP.3,
      ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα
      περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σε δύο μέτρια και στις υπόλοιπες επτά χαμηλά (παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με την προηγούμενη
      εβδομάδα).
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 43/2024 έχει καταγραφεί ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο
      κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ (υπότυπος Α(Η3)).
    • Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 43/2024, μεταξύ 367 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ