Τι αναφέρει ο μιλώντας στο iEidiseis ο εκπρόσωπος των Νέων Ιατρών Γιάννης Καλλιατσός.
«Δύο είναι οι επιλογές ενός νέου γιατρού τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα: Είτε να φύγει για εργασία στο εξωτερικό, είτε να εργάζεται 12-14 ώρες την ημέρα χωρίς να καταφέρνει καν να κερδίζει όσα χρήματα χρειάζονται για αξιοπρεπή διαβίωση».
Αυτό αναφέρει μιλώντας στο iEidiseis ο εκπρόσωπος των Νέων Ιατρών, Ιωάννης Καλλιατσός, μιας ομάδας που παλεύει για τα αυτονόητα εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις αιτίες που οδηγούν στο braindrain νέων ειδικευμένων γιατρών.
Η ευκαιρία για να έχουμε μια συζήτηση μαζί του δόθηκε μετά από μια δημόσιευσή του – κατάθεση καρδιάς στο facebook όπου περιγράφει τα όσα περνάει ένας νέος γιατρός για να λάβει την ειδικότητα και στη συνέχεια να …επιβιώσει.
Όπως σημειώνει μιλώντας στο iEidiseis, «μάς έχουν κλειστές τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ ενώ το ΕΣΥ δεν αποτελεί διέξοδο καθώς οι επικουρικοί γιατροί ζουν με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι 6μηνες ή 8μηνες συμβάσεις τους. Όσοι παραμένουμε στην Ελλάδα και εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα βιώνουμε την απαξίωση… Κι άλλωστε οι ήδη υπάρχουσες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ (για όσους τις έχουν) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τήρησης της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των γιατρών».
Μάς απαριθμεί δε ο κ. Καλλιατσός μια σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις που αναγκάζεται να «καταπιεί» ο νέος γιατρός αν θέλει να έχει εργασία και να μην αναζητήσει την τύχη του σε άλλη χώρα.
«Υπάρχουν ιδιωτικά θεραπευτήρια όπου οι εφημερεύοντες γιατροί μπορούν να ξεκουραστούν σε ένα δωμάτιο στο 3ο υπόγειο μόνο και μόνο για να μην στερηθεί η κλινική ένα δωμάτιο…
Επίσης, εδώ και 4 χρόνια οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται από τον γιατρό και όχι τις κλινικές. Ενώ αρκετοί συνάδελφοι είναι ανασφάλιστοι. Όσο για όσους διατηρούν ιατρεία, η έλλειψη συμβάσεων που αναφέραμε παραπάνω ειδικά για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς τους φέρνει σε δυσμενή θέση καθώς λόγω της κρίσης οι ασθενείς επιλέγουν συνήθως γιατρούς βάσει οικονομικών κριτηρίων και κόστους».
Ερωτώμενος για τις νέες συμβάσεις που διαρρέει η νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ ότι θα κάνει με ιδιώτες ώστε να στηρίξουν το ΕΣΥ, ο κ. Καλλιατσός απαντάει ότι «θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα το σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και οποιαδήποτε επιλογή θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση με τους…».
Aναφέρει ο κ. Ιωάννης Καλλιατσός, που είναι εξειδικευμένος καρδιολόγος, στη δημοσίευσή του:
«Θεωρώ την περίοδο που εργάστηκα στο εθνικό σύστημα υγείας ως ειδικευόμενος την πιο κρίσιμη περίοδο της σύντομης επαγγελματικής μου ζωής. Προσπαθούσα όπως όλοι να διδαχτώ τον υπέρηχο, το χόλτερ, την κόπωση. Ένιωθα την ανεπάρκεια της ειδικότητας και ζητούσα να έχω την δεύτερη γνώμη του επιμελητή. Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα εγώ να σταθώ μόνος μου σε έναν χώρο η πάντα θα έχω την ανασφάλεια.
Εφημέρευσα σε επείγοντα, ξενύχτησα, πέρασα βραδιά εορτών σε τέσσερις άσπρους τοίχους και αγωνίστηκα όσο μπορούσα για τα ψίχουλα που μας στερούσε ο «πάρεδρος».
Θαύμασα την αυταπάρνηση των αγνών, ηρώων γιατρών και νοσηλευτών και είδα κάποιους άλλους «συναδέλφους» να τραμπουκίζουν και να εξευτελίζουν συναδέλφους και συνοδούς ενώ αυτοί ήταν πάντα στο απυρόβλητο.
Εν τελεί πάλεψα μαζί με συναδέλφους μου όσο μπορούσα και αισθάνομαι τυχερός για αυτό. Έκανα όμως ένα λάθος. Πάνω στην ένταση των πρώτων χρόνων της ειδικότητας υποτίμησα τον αγώνα που δίνουν οι γιατροί στο ελεύθερο επάγγελμα από όλα τα μετερίζια.
Ξέρετε, όταν δεν ξέρεις πολλά, θεωρείς ότι τα ξέρεις όλα. Έτσι ,στο μυαλό μου όταν έλεγα ιδιώτης γιατρός εννοούσα έναν άνθρωπο που τα έχει σχεδόν όλα λύσει και που παλεύει απλώς για να αυξήσει το εισόδημα του. Έναν άνθρωπο που διαλέγει να απέχει από εφημερίες και που κάνει διακοπές όπου και όποτε γουστάρει αυτός.
Η ζωή όμως έρχεται πάντα έτοιμη να σου απαντήσει και να σου δώσει μαθήματα τα οποία πρέπει να τα δέχεσαι. Ιδιώτης -και ακόμα περισσότερο νέος - γιατρός είναι αυτός που θα δουλέψει πολλές φορές σε διαφορετικά μέρη με αποστάσεις ανάλογες ενός οδηγού ταξί για να συμπληρώνει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Θα είναι αυτός που με το μικρό του ιατρείο δέχεται την στάμπα του μεγαλογιατρού που έχει καταθέσεις εκατομμυρίων.
Είναι αυτός που κλήθηκε να πληρώνει μόνος του τις εισφορές του και όχι οι κλινικές που μέχρι πριν τις πλήρωναν. Ιδιώτης είναι αυτός που αν αρρωστήσει η τραυματιστεί θα μείνει χωρίς εισόδημα εκτός αν είναι τυχερός όπως ήμουν εγώ όταν ασθένησα από κορωνοιό.
Ήταν τέτοια η απόγνωση που άκουγα νέους συναδέλφους να παρακαλούν να μην βγουν θετικοί όχι τόσο για να μην κινδυνεύσουν αλλά για να μην κινδυνεύσει το εισόδημα τους. Ιδιώτης είναι αυτός που αν βρει τον τρόπο να ανοίξει ιατρείο θα περιμένει πάνω από το τηλέφωνο και θα αγωνία για το αν θα βγάλει τα υπέρογκα έξοδα με μόλις πέντε ασθενείς στο ξεκίνημα του .
Ιδιώτης είναι αυτός που θα ξεκινήσει το ιατρείο του ως κλινικοεργαστηριακός αποκλεισμένος από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ όταν δίπλα του θα έχει ιατρείο ένας συνάδελφος με τριάντα χρόνια εμπειρίας και σύμβαση.
Ιδιώτης είναι και αυτός που τον βάζουν μεγάλες κλινικές να κοιμάται στα υπόγεια γκαράζ με επτακόσια ευρώ ώστε να μην στερήσει ένα δωμάτιο ανθρώπινο για τους μεγαλοκλινικάρχες.
Έχετε αλήθεια ιδέα πόσοι ιδιώτες είναι ανασφάλιστοι;
Ιδιώτης είναι αυτός που θα αγωνιστεί μέσα στην πανδημία και θα βλέπει όλα τα παραμελημένα περιστατικά πληρωμένος με ψίχουλα και στο τέλος θα εισπράττει χλιαρό χειροκρότημα και επίταξη και αν έχει και ένα εργαστήριο και 40 % μείωση.
Συνομιλώ κάθε μέρα με συναδέλφους και βλέπω την αγωνία.
Είδα την απόγνωση των γιατρών για τα 600 ευρώ των σκοιλ ελικικου.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι, μας αξίζει να ασκούμε ιατρική σε ένα χώρο που μας έχει απαξιώσει έτσι;
Πριν λίγο καιρό δέχθηκα κρούση από έναν γιατρό ο οποίος έδινε αμοιβή για καρδιογράφημα αθλητών 1,3 ευρώ το άτομο …
Γέλασα δυνατά και όταν στράφηκα στον σύλλογο μου μίλησαν για ελεύθερη αγορά.
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι βρέθηκε γιατρός .
Φταίμε κι εμείς λοιπόν που ενώ ένας οδοντίατρος κοστολογεί μια απονεύρωση διακόσια πενήντα ευρώ και καλά κάνει η ο κτηνίατρος μια γενική αίματος τριάντα ευρώ και εμείς κοιτάζουμε τα κέρματα .
Όταν καταλάβουμε τι περάσαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ τότε όλα θα αλλάξουν .
Ζήτησα λοιπόν συγνώμη από τον τωρινό εαυτό μου και από αυτούς που παλεύουν καθημερινά».
Πηγή: iEidiseis.gr