Σε αορίστου χρόνου μετατρέπονται όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην efood, μία κίνηση που αφορά συνολικά 2.016 διανομείς.
Ειδικότερα, η εταιρεία delivery ανακοίνωσε τα παρακάτω:
Μεταφέρουμε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους
Διατηρούμε τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση
Αναδιαμορφώνουμε τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς μας
Υπενθυμίζεται, πως την Τετάρτη διανομείς έκαναν μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας που κατέληξε στα γραφεία της επιχείρησης.
Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 19:37
Συνεχίστηκαν την Παρασκευή, κινητοποιήσεις των διανομέων, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και παραμένουν σε επιφυλακή παρά την απόφαση της efood να μετατρέψει 2.016 συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, από εκεί η μοτοπορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας και συνέχισαν στις κεντρικές οδούς της Αθήνας.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού- Ξενοδοχείων ν. Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης, ενώ το «παρών» έδωσε ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
Η κοινή ανακοίνωση ΣΒΕΟΔ - Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και το Συνδικάτο Επισιτισμού- Τουρισμού- Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και αναφέρουν: «Νικήσαμε, συνεχίζουμε, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω…».
Τονίζουν, όμως, ότι η e-food προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση, αλλά δεν ικανοποίησε συνολικά τα αιτήματα όπως την «επόμενη μέρα» των εργαζομένων στην εταιρεία.
Επίσης, συνεχίζουν την «πάλη» εναντίον του νόμου Χατζηδάκη καθώς, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, «... σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών, των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας». Τέλος, επιδιώκουν ρύθμιση στα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος του διανομέα, όπως είναι η απόδοση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, η παροχή εταιρικού οχήματος, την υποδηλωμένη εργασία και τα συνεχή εργατικά ατυχήματα.
Εκμεταλλευόμενη το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης η επιχείρηση “efood” καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας να γίνουν “συνεργάτες” με το ζόρι, γιατί αλλιώς δεν θα τους ανανεώσει τις συμβάσεις, δηλαδή θα τους απολύσει.
Με το ν.4808/21 του Χατζηδάκη η κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντεργατική επίθεση, δίνει την δυνατότητα ώστε μεγάλες πλατφόρμες διανομήςνα απασχολούν τους εργαζόμενους όχι ως μισθωτούς,αλλά ως συνεργάτες.Σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα ο εργαζόμενος μισθωτός μετατρέπεται σε “freelancer”-συνεργάτης με μπλοκάκι χωρίς κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.
Απαλλάσσεται έτσι η εταιρεία από όλες τις υποχρεώσεις,ασφαλιστικές και μισθολογικές, μιας και η πληρωμή θα γίνεται με το κομμάτι. Δουλειά χωρίς ωράρια και μέρες ανάπαυσης για τους “συνεργάτες” και καμιά κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή ασθένειας.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην “Efood” .
Συμπαραστεκόμαστε στην απόφασή τους για 24ώρη απεργία την Παρασκευή. ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Η Ομάδα Γυναικών Πύργου, μέλος της ΟΓΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της "efood" που καλούνται με το φόβο της απόλυσης από την εργοδοσία να γίνουν "συνεργάτες", απεμπολώντας τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα τα οποία είχαν. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν συμφωνήσει, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.
Στην επίθεση της αυτή η efood έχει όπλο τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης που έβαλε τη βούλα του ώστε μεγάλες πλατφόρμες διανομής να απασχολούν εργαζόμενους, σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα, με το καθεστώς όχι του μισθωτού αλλά του συνεργάτη! Η εργασιακή αυτή σχέση απαλλάσσει την εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, δώρα και επιδόματα, ενώ μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε δουλειά χωρίς ωράριο και μέρα ανάπαυσης, χωρίς συγκεκριμένο μισθό αφού η πληρωμή θα γίνεται με το κομμάτι. Ο ενωτικός αγωνιστικός δρόμος των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα τους είναι η απάντηση τους στο νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη για να μείνει στα χαρτιά!
Η Ομάδα Γυναικών Πύργου, μέλος της ΟΓΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα, στα δίκαια αιτήματα των εργαζομέμων της efood και στην απόφασή τους για 24η απεργία την Παρασκευή 24/09/2021!
Συνεργάτες» με το ζόρι καλούνται να γίνουν εργαζόμενοι που δουλεύουν στην επιχείρηση «efood», αποχαιρετώντας ακόμα και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που είχαν με βάση τις τρίμηνες συμβάσεις τους.
Με μήνυμα που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες, δεκάδες εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την «πρόταση» της εργοδοσίας να «συμμετάσχουν» στο «σχήμα συνεργασίας freelancing». Η συγκεκριμένη «πρόταση» γίνεται, μάλιστα, «στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας». Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν συμφωνήσει στην παραπάνω αλλαγή, το ίδιο μήνυμα ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».
Στην επίθεσή της αυτή η «e-food» έχει όπλο τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης που έβαλε τη βούλα του ώστε μεγάλες πλατφόρμες διανομής να απασχολούν εργαζόμενους, σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα, με το καθεστώς όχι του μισθωτού αλλά του «συνεργάτη»!
Συγκεκριμένα, ο νόμος Χατζηδάκη προβλέπει τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες να απασχολούνται με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών - έργου». Η εργασιακή αυτή σχέση απαλλάσσει στην ουσία την εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα και επιδόματα, ενώ μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε δουλειά χωρίς ωράριο και μέρα ανάπαυσης, χωρίς συγκεκριμένο μισθό αφού η πληρωμή γίνεται «με το κομμάτι», χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την προστασία τους σε περίπτωση ασθένειας ή εργατικού «ατυχήματος», αφού η ευθύνη για μέσα προστασίας μεταφέρεται από την εργοδοσία στον «freelancer»
Το Σωματείο μας συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της e-food, στην απόφαση τους για 24η Απεργία την Παρασκευή και στα δίκαια αιτήματα τους.
Οι σταθμοί στην ξέφρενη πορεία της πιο επιτυχημένης πλατφόρμας παραγγελιών
Σπουδάζοντας οικονομικά στο Κέιμπριτζ και ζώντας στο Λονδίνο, ο Παμίνος Κυρκίνης έμαθε πολλά για τις ψηφιακές πλατφόρμες και συνέλαβε τη χρυσή ιδέα να εφαρμόσει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. Τον προσέλκυαν το «επιχειρείν», η τεχνολογία και οι ωραίες γεύσεις.
Προσπαθώντας να συνδυάσει και τα τρία, επέστρεψε στην Αθήνα και μεσούσης της κρίσης, το 2012, ίδρυσε με τον αδελφό του Κωνσταντίνο και άλλους τρεις επιχειρηματίες την Online Delivery, την εταιρεία πίσω από την εφαρμογή efood.
Μέσα σε λίγα χρόνια η ψηφιακή πλατφόρμα παραγγελιών φαγητού εξελίχθηκε στο απόλυτο success story, καθώς διαρκώς βρίσκει νέους χώρους να επεκταθεί.
Το σωματείο διεκδικεί για τους εργαζόμενους στο efood συμβάσεις αορίστου χρόνου και παύση αξιολογήσεων
Κινητοποιήσεις οργανώνουν οι διανομείς, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε την Παρασκευή (17/09), με την απόπειρα της εταιρείας efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Tο σωματείο βάσης εργαζόμενων οδηγών δικύκλων (ΣΒΕΟΔ) προκήρυξε προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη (22/9) μεταξύ 12 και 4μμ.
Το κάλεσμα σε προσυγκέντρωση στο Πεδίο Άρεως είναι στις 11πμ ενώ πρόκειται να ακολουθήσει μοτοπορεία.
Το σωματείο διεκδικεί για τους εργαζόμενους στο efood συμβάσεις αορίστου χρόνου και παύση αξιολογήσεων.
Το μήνυμα προς τους εργαζομένους που προκάλεσε σάλο - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικούς φορείς - Η ανακοίνωση της εταιρείας κάνει λόγο για «λανθασμένη διατύπωση»
Σάλος προκλήθηκε από την απόφαση της εταιρείας e-food να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων διανομέων. Αρχικά έγινε γνωστό πως η εταιρεία έστειλε μήνυμα στους διανομείς, των οποίων η τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία αλλά εργαζόμενοι ως freelancer, χωρίς να τους δίνει εναλλακτική επιλογή και μάλιστα τους καλούσε να απαντήσουν άμεσα
Η είδηση προκάλεσε την οργή της μεγαλύτερης μερίδας του Twitter, με το hashtag #cancel efood να γίνεται πρώτο trend, ενώ πολλές ήταν και οι αντιδράσεις από φορείς και από την αντιπολίτευση. Η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «λανθασμένη επικοινωνία» ενώ το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι καταδικαστέα».
Όταν μια επιχείρηση δε πάει καλά και έχει ζημιές η κατάσταση δυσκολεύει και για τους εργαζομένους. Αντίθετα όταν πηγαίνει τραίνο όπως το @efoodgr με την πανδημία τότε η κατάσταση και πάλι χειροτερεύει για τους εργαζόμενους. Λειτουργεί άψογα η ελεύθερη αγορά γενικά. #cancel_efood
efood: Το μήνυμα προς τους εργαζομένους που προκάλεσε σάλο
Οι εργαζόμενοι διανομείς της efood ελαβαν το παρακάτω μήνυμα: «Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.
Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικούς φορείς
Το ζήτημα έλαβε άμεσα και πολιτική χροιά με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να καταγγέλλει ότι: «Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε "αυτοαπασχολούμενους". Δεν υπάρχει καμία απορία για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».
Οι συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν λόγο για για εκβιασμό των εργαζομένων ενώ επισημαίνουν ακόμα πως με το νέο καθεστώς εργασίας που τους προτείνεται, οι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές. Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η εταιρεία μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και πως «η ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο "συνεργατικό" μοντέλο σημαίνει απολύσεις».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν».
Απάντηση efood: Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία
Στον σάλο που προκλήθηκε από το μήνυμα της efood η ίδια η εταιρεία απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι: «αδιαπραγμάτευτη στάση μας είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας» και πως η εταιρεία αποδοκιμάζει τη χθεσινή επικοινωνία με τους διανομείς. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.
Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.
Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.
Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς.
Υπουργείο Εργασίας: Ατυχής επικοινωνία - Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι καταδικαστέα
Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.
Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!
Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
Τι προβλέπει ο νόμος για τους διανομείς
Στο νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, προβλέπονται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολούμενων» (free lancers) για επαγγέλματα όπως τα delivery.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 69 του νόμου 4808/2021, αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου.
Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους,
να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει,
να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας και
να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.
Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.
Πολιτικές αντιδράσεις για το μήνυμα από το efood στους εργαζόμενους διανομείς
ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τους διανομείς
«Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας» σημειώνει ο Τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι.
«Με βάση την καταγγελία των ίδιων των εργαζομένων, η εταιρεία τούς κάλεσε και τους ζήτησε να αλλάξει η Σύμβαση (εξαρτημένης) Εργασίας και από μισθωτοί που λαμβάνουν εντολές πού και πώς θα εργαστούν, να γίνουν freelancer. Διαφορετικά, απολύονται! Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και τη νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάστημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί ''ανεξάρτητες υπηρεσίες''. Ή, ακόμη-ακόμη, ''να ασκεί ανεξάρτητο έργο''. Οποία υποκρισία!
Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να ακυρώσει τα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της eFood. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι με τα Μηχανάκια επιβάλλεται να έχουν το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας με τους παραδοσιακούς εργαζόμενους.
Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας. Με την κυβέρνηση, εάν δεν σιγοντάρει την αυθαιρεσία, να κωφεύει στις εκκλήσεις για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων.
Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο στέκεται στο πλευρό των σκληρά εργαζομένων με τα Μηχανάκια στους δρόμους, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξίσωση των όρων αμοιβής και εργασίας όλων των νέων μας».
Κύριοι της κυβέρνησης,με αυτόν το τρόπο, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους, με αμοιβές κάτω του ορίου της φτώχειας, με μισθωτούς εκτεθειμένους σε ποικίλους κινδύνους ''σε δύο ρόδες μέσα στην κίνηση'', με την ακρίβεια να κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, θα έρθει η ανάπτυξη;
ΚΚΕ: Αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ με την οποία σημειώνει πως καθημερινά «αποδεικνύεται ο εκτρωματικόςχαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων». Ααναλυτικά:
«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.
Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.
Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».
ΜέΡΑ25: Τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που θησαυρίζουν από την κρίση
Ανακοίνωση για το επίμαχο μήνυμα εξέδωσε και το ΜέΡΑ25 ο οποίο υπογραμμίζει ότι « τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές δεν τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την Κρίση όσο αυτές που θησαυρίζουν από αυτή» Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος.
«Είναι η πιο βάναυση, σχεδόν φεουδαρχική εκμετάλλευση. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επισημοποιεί τις βάναυσες συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι αυτό το οποίο ζουν οι διανομείς, η πλήρης εμπορευματοποίηση της εργασίας, να επεκταθεί σε όλη την αγορά εργασίας. Αυτό είναι το όνειρο κάθε εργοδότη από το Σικάγο και μετά. Η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι κυβέρνηση, είναι ένα μαγαζί που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χειρότερων επιχειρηματιών. Αυτό που επιχειρεί η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν είναι ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη της υποανάπτυξης μέσα από τη συντριβή της εργασίας»,
Έχουν περάσει μόνο τρείς μήνες από τη μέρα που ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αυτή τη δήλωση μετά το πέρας της συνάτησής του με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, και το δυστοπικό σενάριο που περιέγραψε, γίνεται πλέον καθημερινό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ.
Τελευταία ενσάρκωση αυτής της δυστοπίας η είδηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής φαγητού, έναν κλάδο για τον οποίο η πανδημία ήταν κανονικότατος διάδρομος απογείωσης κερδών, αποφάσισε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συνεργαζόμενων με αυτή διανομέων, προς το δυσμενέστερο.
Πρόκειται για τη γνωστή ταχυδακτυλουργία αναβαπτίσματος εργαζομένων με υπαλληλική σχέση σε «συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγελματίες», που είναι ένας κουτοπόνηρος όσο και εκβιαστικός τρόπος να μετακυλίσει μια εταιρεία στον εργαζόμενο το κόστος της ασφάλισής του, όσο και αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων που οφείλει να του παρέχει.
Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, (το οποίο έχει περιγράψει έξοχα ο συνοδοιπόρος μας Ken Loach στην ταινία του «Sorry we missed you» και το οποίο φυσικά εφαρμόζει στην Ελλάδα με φανερή προθυμία η κυβέρνηση της Εξυπηρέτησης Κάθε Εργοδοτικού Συμφέροντος, η «Μητσοτάκης Α.Ε.», μέσω των εκτρωματικών εργασιακών ρυθμίσεων του κ. Χατζιδάκη.
Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή (δείτε εδώ την σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα στον Υπουργό Εργασίας) κατά της μετατροπής εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, σε επισφαλές πρεκαριάτο στο έλεος ανάλγητων κερδοσκόπων.