«Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ανά ηλικιακή ομάδα, είναι μέσα στα αναμενομένα πλαίσια. Δεν συνιστούν λόγο συναγερμού», απάντησε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στην ερώτηση του iEidiseis, πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία. Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει αυξημένη εγρήγορση, καθώς ο ιός είναι απρόβλεπτος και ανά πάσα στιγμή, η εικόνα μπορεί να αλλάξει αιφνίδια και δραματικά. Άλλωστε, οι μνήμες από τις συνέπειες των φαινομένων χαλάρωσης είναι νωπές και αρκετά διδακτικές, ενώ η επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς, αν και ξεκίνησε δυναμικά, έχει χάσει σε σημαντικό βαθμό την ορμή της.
Άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραδέχονται ότι η κατάσταση που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των περασμένων μηνών. Και αυτό, γιατί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι εμβολιασμένο, ενώ μεγάλο είναι το νούμερο των πολιτών που έχουν αποκτήσει ανοσία δια της νόσησης.
Τα επίσημα στοιχεία για εμβολιασμένους και μη
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δίνονται από την κυβέρνηση, μέχρι σήμερα έχουν κάνει το εμβόλιο 6,4 εκατομμύρια Έλληνες άνω των 12 ετών (ποσοστό 66%). Δηλαδή 2 στους 3 Έλληνες άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένοι. Αν συνυπολογιστούν και εκείνοι που έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω της νόσησης, τότε 3 στους 4 συμπολίτες μας έχουν αντισώματα απέναντι στον ιό.
Κατά τους λοιμωξιολόγους ο πληθυσμός που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δηλωθέντα κρούσματα, καθώς πολλοί πολίτες έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακό τεστ.
‘Έτσι υπολογίζεται ότι ο συνολικός πληθυσμός που διαθέτει σήμερα ανοσία είτε δια του εμβολίου είτε δια της φυσικής νόσησης υπολογίζεται στους 7,5 εκ. πολίτες δηλαδή 3 στους 4 πολίτες.
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα ακόμα εκατομμύριο πολιτών.
Αν εξαιρεθούν τα 1,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο, τότε υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός που απομένει να κάνει το εμβόλιο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατ. πολίτες άνω των 12 ετών.
Ο χρόνος, ωστόσο, εξαντλείται, καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά και ήδη, σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, με αποτέλεσμα, τα νοσοκομεία της περιοχής, να δέχονται ήδη μεγάλη πίεση.
Την εικόνα θολώνει το αρκετά μαζικό αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα –και όχι μόνο – είναι ζωηρό, με αποτέλεσμα να έχει βρει τον χώρο του στα ΜΜΕ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός, ιδιαίτερα για τον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών, ο οποίος, υποκινούμενος πιθανότατα από οικονομικό ενδιαφέρον, επιχειρούν να καταστήσουν το κίνημα όσο πιο μαζικό γίνεται.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτή τη στιγμή η χώρα αριθμεί περίπου 600.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών (περίπου 5,5% του πληθυσμού), οι οποίοι κινδυνεύουν έως 20 φορές περισσότερο να νοσήσουν βαριά ή και να διασωληνωθούν.
Τι γίνεται με τα σχολεία
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη επικαλούμενα τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η επαναλειτουργία σχολείων, με τον εκτεταμένο αριθμό αυτοδιαγνωστικών τεστ που διενεργούνται, έχει περιορίσει αισθητά την κυκλοφορία του ιού σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Συγκεκριμένα:
-Τον Ιούλιο, ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν 4324 κατά μέσο όρο.
-Τον Αύγουστο, ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ήταν 4738 κατά μέσο όρο.
-Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων (13/9 και 19/9) καταγράφηκαν στην ίδια ηλικιακή ομάδα 3559 κρούσματα
Προκύπτει έτσι ότι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των 14-18 ετών την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ήταν αρκετά χαμηλότερος, απ’ ό,τι ήταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα σχολεία ήταν κλειστά και δεν γίνονταν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά σημειώθηκε την εβδομάδα του 15 Αύγουστου, κατά την οποία καταγράφηκαν 5.371 κρούσματα συνολικά.
Αυτή τη στιγμή, σε νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται 38 παιδιά, στο σύνολό τους εκτός ΜΕΘ.
Η κυβέρνηση ωστόσο, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη μαθητική κοινότητα με εύλογη αγωνία, καθώς υπάρχουν ήδη εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις από τους ειδικούς για τους επόμενους μήνες.
Πηγή: iEidiseis.gr