Επίκαιρα

Γρίπη και κορονοϊός ταυτόχρονα δείχνουν απρόβλεπτες εξελίξεις

Γρίπη και κορονοϊός ταυτόχρονα δείχνουν απρόβλεπτες εξελίξεις
«Ο τρόπος με τον οποίο θα «χτυπήσει» ο ιός της γρίπης εφέτος είναι απρόβλεπτος. Ευχόμαστε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη». Αν το κύμα της γρίπης σηκωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, τον μήνα που συνήθως γίνεται το ξεκίνημά του τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμπέσει με το κύμα της επιδημίας κορονοϊού που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ποιοι δεν χρειάζονται τρίτη δόση εμβολίου, αλλά και ποιοι πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης, ανέλυσε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.

Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο

Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Μεγάλη ανησυχία για τη γρίπη

Ακόμα, αναφέρθηκε στην εποχική γρίπη, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κοροναϊό «πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης».

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η συνταγογράφηση θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και «ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες», οι οποίες αναφέρονται στην ετήσια εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID, για τα άτομα που θα λάβουν τρίτη δόση, του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου.

«Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων» επεσήμανε.

Η επιστροφή της εποχικής γρίπης φέρνει νέο πονοκέφαλο, καθώς θα χτυπήσει ταυτόχρονα με το νέο κύμα του κορονοϊού. Χθες ανακοινώθηκαν 2.130 νέα κρούσματα.

1.932 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αλλά και 47 είναι νεκροί του περασμένου 24ωρου.

Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς φέτος θα «τρέχει» πρώτη φορά ο κορονοϊός, μαζί με τη γρίπη και η χώρα πιθανότατα δεν θα είναι σε συνθήκες lockdown, ενώ όλοι έχουν επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό σε μια κανονικότητα.

«Το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα δεν πρέπει να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα εφησυχασμού» είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα «χτυπήσει» ο ιός της γρίπης εφέτος είναι απρόβλεπτος. Ευχόμαστε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη».

Αν το κύμα της γρίπης σηκωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, τον μήνα που συνήθως γίνεται το ξεκίνημά του τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμπέσει με το κύμα της επιδημίας κορονοϊού που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ποιοι πρέπει να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Χρόνιες παθήσεις ήπατος

- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

- Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup