Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις χώρες - Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας και στο προσδόκιμο ζωής
Τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφεται στον προσδόκιμο ζωής στη δυτική Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύει έρευνα που δίνει στη δημοσιότητα ο βρετανικός Guardian.
Tα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περιοχές που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ αναλύθηκαν από επιστήμονες οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο φονικός κορονοϊός μείωσε το 2020 το προσδόκιμο ζωής σε τέτοια κλίμακα που εξάλειψε χρόνια προόδου.
Το μεγαλύτερο πλήγμα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και κυρίως οι άνδρες, οι οποίοι την περασμένη χρονιά έχασαν κατά μέσον όρο 2,2 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους, σε σύγκριση με το 2019. Ακολουθούν οι άνδρες στην Λιθουανία, οι οποίοι έχασαν 1,7 χρόνια.
Οι απώλειες που καταγράφηκαν ξεπέρασαν ακόμα κι εκείνες που σημειώθηκαν την εποχή διάλυσης του ανατολικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Κέντρο Δημογραφικής Επιστήμης της Οξφόρδης.
Η Δρ. Ρίντι Κασιάπ, μία εκ των ερευνητών που υπογράφουν τη μελέτη, σημείωσε σχετικά: «Το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο, οφειλόμενο άμεσα στην COVID-19, δείχνει πόσο συντριπτικό ήταν το σοκ για πολλές χώρες».
Την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών εκτίμησε πως το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Για παράδειγμα, ένα αγόρι που γεννήθηκε μεταξύ 2018 και 2020 αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 79 του χρόνια, από 79,2 που θα ίσχυε την περίοδο 2015 - 2017.
Στις ΗΠΑ, η αύξηση της θνησιμότητας καταγράφηκε κυρίως μεταξύ ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία, κάτω των 60 ετών. Στην Ευρώπη, οι θάνατοι ανθρώπων άνω των 60 ετών συνέβαλαν περισσότερο στην αύξησή της.
H περίπτωση της Ελλάδας
Μεταξύ των χωρών που πρωταγωνίστησαν στην έρευνα βρίσκεται και η Ελλάδα. Λόγω της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορονοϊός, την περασμένη χρονιά οι άνδρες στη χώρα μας έχασαν μισό χρόνο από τη ζωή τους.
Απώλειες σημειώθηκαν και στον γυναικείο πληθυσμό, αλλά μικρότερες, αφού έφτασαν περίπου τους 4 μήνες. Οι αντίστοιχες μειώσεις φέτος πιθανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού έχουμε πολύ περισσότερους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Το γράφημα που ακολουθεί αναδεικνύει τις μειώσεις της χρονιάς. Το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε σχετικά λίγους θανάτους από κορονοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες. Γι’ αυτό η μείωση είναι από τις χαμηλότερες.
Ο Δρ. Χοσέ Μανουέλ Αμπούρτο, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Σε δυτικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Ουαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί τόσο μεγάλες μειώσεις του προσδόκιμου της ζωής σε μία και μόνο χρονιά, ήταν εν μέσω του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου».
«Οι άνδρες σε 11 χώρες και οι γυναίκες σε 8, σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του ενός έτους στο προσδόκιμο. Για να το βάλουμε στο σωστό πλαίσιο, χρειάστηκαν 5,6 χρόνια σε αυτές τις χώρες, ώστε να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των πολιτών τους κατά ένα έτος. Η πρόοδος 'έσβησε" μέσα στο 2020 από την Covid-19», εξήγησε ο Aburto.
Σημειώνεται ότι από το 2015 έως το 2019 όλες οι χώρες παρουσίασαν αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Τα ποσοστά ήταν διαφορετικά στην κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το προσδόκιμο αυξήθηκε κατά περίπου 1 μήνα ετησίως. Το ίδιο ισχύει για τη Γαλλία αλλά και τη Σκωτία. Στην Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία το προσδόκιμο αυξήθηκε έως και 3 μήνες.
Σε ό,τι αφορά τον ανδρικό πληθυσμό, η μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, τη Σκωτία και την Ιρλανδία. Το διάστημα αυτό οι άνδρες στη Λιθουανία κέρδισαν έως και 5 μήνες ζωής ετησίως. Παρόμοιες τάσεις σημειώθηκαν σε όλες τις χώρες και στους άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.
Για να δείτε ολόκληρη την έκθεση μπείτε εδώ.
Πηγή: Ethnos.gr