Επίκαιρα

Τίμησαν την επέτειο της Ναυμαχίας της Κυλλήνης

Τίμησαν την επέτειο της Ναυμαχίας της Κυλλήνης

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα παρουσία πλήθους κόσμου, εκδήλωση για την Ναυμαχία της Κυλλήνης, στο λιμάνι της περιοχής.

Στις 6 το απόγευμα τελέσθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ηρωικών πεσόντων στους αγώνες της απελευθέρωσης μπουρλοτιέρηδων ναυτικών και στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες.

Το δικό της ιδιαίτερο στίγμα στην διάρκεια της εκδήλωσης έδωσε η Φιλαρμονική Λεχαινών και το χορευτικό της περιοχής. Το ηθικό και την υπερηφάνεια των παρευρισκόμενων τόνωσε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού κ. Περβενάς, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρόεδρου της ένωσης και του διοικητικού συμβουλίου ανέφερε πως το παράρτημα της ΕΑΑΝ Ηλείας έχει πάρα πολλές δραστηριότητες, είναι ζωντανό, έχει επαφή με την κοινωνία, με την εκκλησία και όλους τους φορείς. Σημείωσε επίσης ότι το παράρτημα ιδρύθηκε κατά την διάρκεια της προεδρίας του και ευχαρίστησε Σεβασμιοτάτο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό και τον Θεοφιλέστατο Eπίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, οι οποίοι στήριξαν σε κάθε βήμα αυτή την προσπάθεια.

«Η ναυμαχία της Κυλλήνης όπως και η ναυμαχία του Κατακόλου, που γιορτάστηκε πριν από λίγες ημέρες, είναι από τις μικρές ναυμαχίες, δεν είναι από τις μεγάλες ναυμαχίες που επηρέασαν την ροή του επαναστατικού αγώνα. Αυτές όμως οι μικρές ναυμαχίες όπως και οι μικρές μάχες που έγιναν στην ξηρά συνέβαλαν ώστε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί να συμπαθήσουν τον αγώνα των Ελλήνων διότι είδαν ότι δεν ήταν μία επανάσταση των μεγάλων αστικών κέντρων ή του όγκου των Ελλήνων. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπήρχε μία εστία επανάστασης. Που σημαίνει ότι όλος ο ελληνικός λαός ο υποδουλωμένος ελληνικός λαός ήθελε να επαναστατήσει και να διώξει τον τύραννο από πάνω του και γι αυτό μας βοήθησαν και τα καταφέραμε.

Επιπρόσθετα αυτές οι μικρές ναυμαχίες και μικρές μάχες τονώνουν το πατριωτικό αίσθημα του τοπικού πληθυσμού και είναι ο φάρος ο οποίος οδηγεί τις νέες γενιές στο να αγαπήσουν την πατρίδα τους και να ορκιστούν είτε δυνατά είτε από μέσα τους ότι θα την προασπίζονται μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός τους» ανέφερε ο κ. Περβενάς ενώ σημείωσε επίσης ότι στην Κυλλήνη είχε γίνει και μία άλλη ναυμαχία μεταξύ 20 – 25 Αυγούστου το 1499 στην οπόια όμως η Ελλάδα δεν είχε εμπλοκή καθώς ήταν μεταξύ Ενετών και Οθωμανών. Ναύαρχος των Οθωμανών όπως εξήγησε, ταν ο Κεμάλ Ρέις του οποίου το όνομα έφερε και η φρεγάτα “Κεμάλ Ρέις” που πέρυσι το καλοκαίρι παραλίγο να “κόψει στη μέση” τη φρεγάτα Λήμνος από άστοχο και αντιναυτικό χειρισμό του κυβερνήτη της.

Με αφορμή την αναφορά του σε αυτό το γεγονός ο κ. Πρεβενάς αναφέρθηκε και στις τρεις φρεγάτες που πρόκειται να προμηθευτεί το Ελληνικό Ναυτικό με τις οποίες θα γίνει όπως χαρακτηριστικά ν έφερε κυρίαρχος του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου «…διότι έχει το κατάλληλο προσωπικό να τις επανδρώσει, έχει την κατάλληλη ηγεσία να το κατευθύνει αυτό το προσωπικό και γιατί αυτές οι φρεγάτες όπως και τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής που έχουμε είναι τα πιο εξελιγμένα όπλα. Τα μεν υποβρύχια στη θάλασσα, οι δε φρεγάτες στην επιφάνεια της θαλάσσης. Το Πολεμικό Ναυτικό με τη βοήθεια πάντα του λιμενικού σώματος – ελληνικής ακτοφυλακής που καθημερινά επιτηρούν και διασφαλίζουν την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη θάλασσα, το Αιγαίο, θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή αν χρειαστεί να προασπίσουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας» ανέφερε ο κ. Πρεβενάς

Από την πλευρά του ο Λιμενάρχης Κυλλήνης Αντιπλοίαρχος (ΛΣ) Γιάννης Φουσέκης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις που αποδίδουν φόρο τιμής στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία αναδεικνύουν διαχρονικές εθνικές αξίες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για το μέλλον, ειδικά σήμερα όπως σημείωσε που η παγκοσμιοποίηση απειλεί με αφανισμό τα εθνικά κράτη και την εξαφάνιση αξιών, ιδανικών και ιδεών με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι πρόγονοι μας. Αναφορικά με την ναυμαχία που τιμήθηκε χθες επεσήμανε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των ναυτικών συγκρούσεων που έχουν σχέση με την δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, από τις οποίες διαφάνηκε η ναυτοσύνη των Ελλήνων και η μεγάλη ναυτική του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας ακολούθως, αφού ευχαρίστησε όλου όσοι έδωσαν το παρόν σε αυτή την εκδήλωση, Τόνισε ότι πρέπει να τιμάμε αυτους τους ήρωες που έδωσαν την ψυχή τους και το αίμα τους για τα ιδανικά της ελευθερίας. Και πρέπει επίσης σημείωσε να παραδειγματιστούν και οι σημερινές γενιές καθώς η χώρα μας βιώνει μια δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία με τον κορονοϊό και όλοι νιώθουμε πως αυτή τη στιγμή οι ζωές μας δεν είναι δικές μας. Για τον λόγο αυτό προέτρεψε κυρίως τους νέους να αγωνιστούν για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να γίνουμε πάλι ανεξάρτητοι και δυνατοί γιατί οι πρόγονοι μας.

Τέλος ο πρόεδρος ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώης Υφαντής παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για τη Ναυμαχία της Κυλλήνης ενώ έκανε αναφορά και στην ναυμαχία του Κατακόλου που χθες συμπλήρωσε ακριβώς 200 χρόνια.

naumaxia kullinis 2

naumaxia kullinis 3

naumaxia kullinis 4

naumaxia kullinis 5

naumaxia kullinis 6

naumaxia kullinis 7

naumaxia kullinis 8

naumaxia kullinis 9

naumaxia kullinis 10

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup