Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 12:17

Δέσμευση Καραμανλή για Πατρών-Πύργου: «Μέχρι το τέλος του 2024 θα παραδοθεί ολοκληρωμένος ο αυτοκινητόδρομος»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συγκεκριμένα ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε ότι «μέχρι τέλος του 2022 θα υπάρχει ένα δευτερογενές ασφαλές οδικό δίκτυο και μέχρι τέλος του 2024 θα παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος με ένα μοντέρνο, εκσυγχρονισμένο και ασφαλές οδικό δίκτυο».

Δεσμεύθηκε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με το έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής τόνισε ότι «μέχρι τέλος του 2022 θα υπάρχει ένα δευτερογενές ασφαλές οδικό δίκτυο και μέχρι τέλος του 2024 θα παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος με ένα μοντέρνο, εκσυγχρονισμένο και ασφαλές οδικό δίκτυο».

Επιπλέον, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών, της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλου και του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, επισήμανε πως «ξεκινάμε στις αρχές του 2022 με τα έργα για την οδική ασφάλεια τα οποία θα ολοκληρωθούν την ίδια χρονιά. Βάζουμε τέλος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πήραμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του και μετά το 2023. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση που κάναμε με την ΕΕ λάβαμε το πιο σημαντικό: Πήραμε το “πράσινο φως” για την ολοκλήρωσή του, τελείωσε η τεράστια ταλαιπωρία 15 ετών».

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής ανέφερε τα εξής: «Πήραμε ήδη την προγνωστοποίηση, επί της ουσίας πήραμε το “πράσινο φως” και εντός των επόμενων ημερών θα στείλουμε τη γνωστοποίηση του υπουργείου Μεταφορών, για να πάρουμε την τελική έγκριση και θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου. Για να γλιτώσουμε χρόνο θα πάμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα καταθέσουμε τη σύμβαση στη Βουλή προς κύρωση».

«Η μεγάλη ταλαιπωρία του έργου έληξε»

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής, «η τελική γνωστοποίηση θα έρθει μέσα στο επόμενο δίμηνο […] Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη ταλαιπωρία του έργου έληξε. Αρχικά θα ξεκινήσουν τα έργα για την οδική ασφάλεια τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2022. Έτσι μέσα στο 2022 θα έχουμε ένα δευτερογενές ασφαλές οδικό δίκτυο και το 2024 θα παραδοθεί ένα ολοκληρωμένο έργο, μοντέρνο, εκσυγχρονισμένο ασφαλές οδικό δίκτυο», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού Σαμαρά – Βενιζέλου και στη συνέχεια στην κατάτμηση του έργου, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα ήταν ήδη έτοιμος».

«Υπήρχαν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Τα έχουμε λύσει και όταν θα έρθει στη Βουλή η χρηματοδοτική σύμβαση του Δημοσίου θα είναι εντυπωσιακά μικρότερη από την αρχική. Το ότι πήραμε την πρωγνοστοποίηση, αυτό είναι το ουσιαστικό γιατί με αυτό κλείνεις όλες τις εκκρεμότητες και παραμένει η διαδικασία της τελικής γνωστοποίηση την οποία αναμένουμε να λάβουμε από την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Για να κερδίσουμε όμως χρόνο θα το πάμε το έργο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η μεγάλη περιπέτεια του έργου που ξεκίνησε από το 2007 τελειώνει», υποστήριξε ο κ. Καραμανλής.

Το έργο, όπως διευκρίνισε, θα ολοκληρωθεί τμηματικά και θα αρχίσει να παραδίδεται το 2023.

«Εφόσον πάρουμε το τελικό “πράσινο φως” από την ΕΕ θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργολαβίες και ένα κομμάτι του έργου θα παραδοθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 ενώ ολοκληρωμένο θα παραδοθεί μέχρι τέλος του 2024», επανέλαβε απαντώντας στους δύο βουλευτές που ζήτησαν να δεσμευτεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα .

«Το έργο έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την οδική ασφάλεια και την προστασία ανθρώπινων ζωών από θανατηφόρα ατυχήματα. Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Γιατί κρινόμαστε κατά πόσο δίνουμε τα έργα στην ώρα τους με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», προσέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Απαντώντας ο κ. Καραμανλής σε άλλη ερώτηση, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παπά, σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης, απέρριψε τις κατηγορίες του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνεται για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν γιατί μετέθεσε το χρονοδιάγραμμα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσουν τα έργα το 2020.

«Εμείς ξεμπλοκάραμε και προχωράμε όλα τα εμβληματικά έργα ύψους 13 δισ. που είχε μπλοκάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς επιμένετε ότι τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ξεκινούσαν το 2020 ενώ δεν είχατε λύσει βασικά τεχνικά ζητήματα. Δεν υπήρχε καμία υποδομή και πουθενά δεν υπήρχαν ράγες. Αυτά δεν γίνονται ούτε στα κινούμενα σχέδια. Το έργο αυτό ήταν η μεγαλύτερη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαινιάζοντάς το με μουσαμάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις και τις προσφυγές για να καθυστερήσει το έργο.

«Κάποιος κερδίζει από τις καθυστερήσεις και αυτός δεν είναι οι Θεσσαλονικείς αλλά ο ανάδοχος», σημείωσε.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Καραμανλής, έχουν «ήδη αφιχθεί οι 15 από τις 18 συρμούς και είναι σε εξέλιξη οι δοκιμές τους».

«Αυτό αποδεικνύει ότι το έργο προχωρά. Δώσαμε λύση στο σταθμό Βενιζέλου. Η προσπάθειά μας για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται αμείωτη και η πόλη δεν θα έχει καμία σχέση με τη πόλη που ήταν επί των δικών σας ημερών των μουσαμάδων», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα εξαγγείλει πώς θα γίνουν τα σιδηροδρομικά έργα ύψους τριών δισ. ευρώ.

Απαντώντας, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι, «επανέρχεται σταδιακά και με ταχύτητα η σιδηροδρομική κυκλοφορία Αθήνα Λιανοκλάδι» που είχε υποστεί ζημιές από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές, τονίζοντας ότι «τόσο ο ΟΣΕ όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επανέλθουν κανονικά όλα τα δρομολόγια».

Τέλος, ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επισημαίνοντας ότι, «πλέον θα ελέγχεται για αυτά που κάνει και αυτά που δεν κάνει».

Πηγή: Pelop.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 20:28

Σχετικά Άρθρα

  • Χριστοδουλόπουλος: Ζητά εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας
    Χριστοδουλόπουλος: Εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας

    Την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτικής Ελλάδας ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

    Λίγο πριν το Ελληνικό κοινοβούλιο προχωρήσει στην επικύρωση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σε μια ύστατη προσπάθεια ως πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος μετέφερε την κοινή απόφαση των 19 δημοτικών συμβουλίων και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δήμοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στην υπό ψήφιση συγχώνευση. Μάλιστα, εντός της αίθουσας της βουλής, υπήρχαν και άλλοι φορείς, οι οποίοι μίλησαν για το δίκαιο αίτημα της Ηλείας για εξαίρεση στο «παρών» νομοσχέδιο.

    xristod fodsa vouli 2

    Όπως επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας, «Συμφωνώ απόλυτα και μας καλύπτουν πλήρως οι τοποθετήσεις επί του νέου νομοσχεδίου, του εισηγητή της ΚΕΔΕ για το θέμα και πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Δημάρχου Χανίων και προέδρου του Δικτύου ΦοΔΣΑ Παναγιώτη Σημανδηράκη. Σχετικά με τη συγχώνευση των φορέων των τριών Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, το νομοσχέδιο είναι άδικο και ελλειμματικό. Ο δικός μας φορέας στην Ηλεία λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, δίπλα στην Αμαλιάδα, ένα πρότυπο και σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτή τη μονάδα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, περιμένουμε πλέον τη μετατροπή της από ΜΕΑ σε Μονάδα Ανακύκλωσης, προκειμένου να μειώσουμε κι άλλο το υπόλειμμα από 39% που είναι σήμερα σε 10%. Αυτό το καταφέραμε εξ ολοκλήρου και μόνοι μας οι δήμοι της Ηλείας».

    Ο κύριος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού εξέφρασε πλήρη αντίθεση και την έντονη δυσαρέσκειά του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι άλλοι δύο νομοί είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτή τη μονάδα και τη λειτουργία της. Για το λόγο αυτό ζητάμε την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από το νομοσχέδιο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας που για ανάλογους λόγους έχουν -σε πρώτο στάδιο- εξαιρεθεί. Σε αυτό συμφωνούν οι 7 δήμου της Ηλείας, οι 19 Δήμοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΚΕΔΕ, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και μια σειρά από φορείς των τριών Νομών με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους. Ζητούμε την εξαίρεση για μία μεταβατική περίοδο έως ότου και οι άλλοι δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ηλεία. Δεν μπορούμε να τιμωρούμαστε εμείς, που άλλες περιοχές και Νομοί έχουν ακόμα ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Λέμε ναι στις μεταρρυθμίσεις, όμως όχι σε μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν αντί να λύνουν προβλήματα. Για το νομοσχέδιο δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ακολουθήθηκε μια οριζόντια λύση για όλους. Δεν υπήρξε καν κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη, με αποτέλεσμα να μην έχουν απαντηθεί ακόμα σημαντικά ερωτήματα, όπως «πόσα θα πληρώνουμε εμείς στην Ηλεία τα σκουπίδια που διαθέτουμε σύγχρονη μονάδα και πόσο Δήμοι που χρησιμοποιούν ακόμα στην Περιφέρειά μας ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι».

    xristod fodsa vouli 3

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε την εξαίρεση της Ηλείας από το νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα άλλων περιοχών. Εμείς καταφέραμε και ήμασταν πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού κατασκευάσαμε τέταρτοι στη χώρα το δικό μας εργοστάσιο».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το "έλα με φόρα" της Τσαπανίδου»
    Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου να φύγετε» - «Θυμίζετε το

    Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι «δυναμικά και εντός της Βουλής απέναντι σε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Αυτή την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώσετε. Ο κόσμος ζητά ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή αλλά δεν τις βρίσκει. Το ύφος και η συμπεριφορά υπουργών της ΝΔ δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας είναι στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζεται την αλαζονείας επιταχύνεται την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ να σας ανοίξουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

    Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην την στήριξη των ισχυρών. «Γιατί δεν δεχτήκατε την πρότασή μας γιατί πρέπει να πάρει 1,1, εκ ένα κόμμα που η ηγεσία του βρίσκεται στη φυλακή», είπε μιλώντας για την τροπολογία των Σπαρτιατών και παράλληλα εξήγησε, σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσωτερικές διαδικασίες.

    «Βιάζεστε και ψάχνετε συναίνεση βαθιά τα μεσάνυχτα. Όταν θέλατε να ελέγξετε την ΑΔΑΕ και να κάνετε συγκάλυψη για το σκάνδαλο. Τότε βρήκατε τον Βελόπουλο», είπε ενώ κάλεσε να είναι φειδωλός όταν μιλά για την χρεοκοπία της χώρας. «Έχουμε διάθεση συναίνεσης για μεγάλα ζητήματα όπως είναι η κλιματική κρίση. Φέραμε προτάσεις και έχουμε δουλέψει διότι είναι μια τεράστια πρόκληση και πρέπει να αποκτήσει η χώρα ανθεκτικότητα. Πρέπει να δούμε σε ποια ζητήματα είμαστε ευάλωτοι. Αν υπάρχει διάθεση εμείς είμαστε θετικοί», κατέληξε.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει σχετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η ρύθμιση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ είχε αδυναμίες. Μάλιστα, ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την έξοδο του από το Μαξίμου θυμίζει το «έλα με φόρα» της Πόπης Τσαπανίδου!

    «Αν θα μας ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα», είπε κλείνοντας.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή
    Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

    Σε γεφύρι της Άρτας κοντεύει να μετατραπεί ο προσωπικός γιατρός ο οποίος άρχισε πριν από περίπου 2,5 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο θεσμός υπόκειται πλέον σε νέες αλλαγές, αφού μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του προσωπικού γιατρού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει περισσότερους γιατρούς.

    Η έλλειψη κονδυλίων ήταν ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρουςτων δημοσίων δομών στο σύστημα.

    Το νέο νομοσχέδιοπάντως για τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
    Προσωπικός γιατρός με οικονομική συμβολή των πολιτών

    Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο - η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου - θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

    Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πατρών - Πύργου: Διασταύρωση - καρμανιόλα στη Ροβιάτα - Νεκρός σε τροχαίο ο Διονύσης Ντόμας
    Πατρών - Πύργου: Διασταύρωση - καρμανιόλα στη Ροβιάτα - Νεκρός σε τροχαίο ο Διονύσης Ντόμας

    Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινότητα της Ροβιάτας του δήμου Ήλιδας το μεσημέρι της Δευτέρας μετά το θάνατο του 57χρονου Διονύση Ντόμα σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην διασταύρωση του χωριού με την Ε.Ο. Πατρών - Πύργου.

    Ο 57χρονος σύμφωνα με πληροφορίες οδηγώντας το μηχανάκι του επιχείρησε να διασχίσει την εθνική οδό στη διασταύρωση - κάθετα - προς το δρόμο που οδηγεί στην παραλία της Ροβιάτας.

    Τότε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με αυτοκίνητο που οδηγούσε ημεδαπός και είχε πορεία προς την Πάτρα.

    Το μηχανάκι από την σύγκρουση διαλύθηκε κυριολεκτικά, ενώ ο 57χρονος εκτινάχθηκε αρκετά μέτρα μακρύτερα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα. Αιμόφυρτος μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, καθώς η κατάστασή του ήταν κρίσιμη. Εκεί οι γιατροί προσπάθησαν να τον σταθεροποιήσουν και στη συνέχεια διακομίστηκε στη νοσηλευτική μονάδα Πύργου, όπου και διασωληνώθηκε. Όμως δεν άντεξε και λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του, κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

    Η κάτοικοι στη Ροβάτα κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο σημείο της εθνικής οδού, όπου στο ρεύμα κατεύθυνσης προς Πάτρα οι οδηγοί μετά από στροφή βρίσκονται πάνω στη διασταύρωση. Μια διασταύρωση - ισορροπία τρόμου για όσους επιχειρούν να διασχίσουν την εθνική από και προς το χωριό.

    Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

    Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ήλιδας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη χθες το μεσημέρι, στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.

    Ειδικότερα, ένας ημεδαπός άνδρας, οδηγώντας αυτοκίνητο, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλο όχημα που οδηγούσε 57χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού του δικύκλου.

    Ο 57χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

    Διενεργείται προανάκριση για την διακρίβωση των αιτιών και συνθηκών πρόκλησης του τροχαίου δυστυχήματος.

    Troxaio Roviata 2

    Troxaio Roviata 3

    Troxaio Roviata 4

    Troxaio Roviata 5

    Troxaio Roviata 6

    Troxaio Roviata 7

  • Πατρών - Πύργου: Κατέληξε ο 57χρονος μετά το σοβαρό τροχαίο στην Ροβιάτα
    Πατρών - Πύργου: Ένας 67χρονος σοβαρά σε τροχαίο στη Ροβιάτα

    'Ενας άνδρας περίπου 57 ετών τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο που συνέβη λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου στο ύψος της διασταύρωσης Ροβιάτας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 57χρονος φέρεται να επιχείρησσε να διασχίσει την εθνική οδό από Ροβιάτα προς παραλία με το μηχανάκι του, όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που είχε κατεύιθυνση προς Πάτρα.

    Ο δικυκλιστής από τη σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ το μηχανάκι του διαλύθηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Γαστούνης.

    Νεότερη ενημέρωση

    Ο 57χρονος Διονύσης Ντόμας κάτοικος Ροβιάτας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου και υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

    Troxaio Roviata 2

    Troxaio Roviata 3

    Troxaio Roviata 4

    Troxaio Roviata 5

    Troxaio Roviata 6

    Troxaio Roviata 7

  • Στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού – Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης
    Στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού – Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης

    Ο προϋπολογισμός θα είναι συντονισμένος με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως σήμερα (7/10), είναι η μέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο φετινός θα είναι απολύτως συντονισμένος με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο - με αιχμή το όριο (3%) στις πρωτογενείς δαπάνες - που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Οι βασικές παραδοχές του κειμένου θα είναι οι εξής:

    • Δημόσιο Χρέος: 149,1% από 153,7% που θα διαμορφωθεί στο τέλος της φετινής χρονιάς
    • ΑΕΠ: +2,3% (μικρή επιτάχυνση από το φετινό 2,2%). Και το 2025 η Ελληνική οικονομία θα μεγεθύνεται πολύ πιο γρήγορα από τον κοινοτικό μέσο όρο
    • Πρωτογενές πλεόνασμα: 2,5%
    • Πληθωρισμός: 2,1% από 2,8% που θα κλείσει φέτος
    • Ανεργία: 9,7% επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα (9,6% το 2009)
    • Επενδύσεις: +8,4%
    • Εξαγωγές: +4%
    • Εισαγωγές: +3,6%
    Τα μέτρα

    Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται και όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, ύψους 1,45 δισ. ευρώ:

    • Αύξηση συντάξεων ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης. Η αύξηση εκτιμάται κοντά στο 2,5%.
    • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ το Δεκέμβριο σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αφορά περίπου 670.000 συνταξιούχους µε συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.
    • Επιπλέον εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν: μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑµεΑ του ΟΠΕΚΑ (αφορά περίπου 185.000 άτομα).
    • Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ, επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος θα λάβουν και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (περίπου 205.000).
    • Οριζόντια αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου από την 1η Απριλίου ώστε ο εισαγωγικός να µην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού.
    • Από 1η Απριλίου του 2025 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος τώρα ανέρχεται σε 830 ευρώ με ορίζοντα να αυξηθεί στα 950 ευρώ το 2027. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων.
    • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια από τα 1.500 ευρώ σε 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
    • Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις) από 1/1/2025.
    • Νέα μείωση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές από την αρχή του 2025. Κατά 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και κατά 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου Υγείας
    • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    • Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο µε την εφαρμογή µμηδενικού συντελεστή από το 2025.
    • Τριετής απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
    • Απαλλαγή από ΦΠΑ και το 2025 στα νέα κτίρια.
    • Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
    • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
    • Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ µε συντελεστή 22%.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Κούρεμα έως 50% και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής
    Κόκκινα αγροτικά δάνεια: Κούρεμα έως 50% και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής

    Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει χρέη αγροτών και συνεταιρισμών προς τράπεζες 3,8 δισ. ευρώ

    Κούρεμα δανείων που θα ξεπερνά κατά περίπτωση ακόμα και το μισό της οφειλής, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής άνω των 10 ετών, αλλά και απελευθέρωση και διαχείριση δεσμευμένων αγροτικών ακινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διευθέτηση των κόκκινων αγροτικών δανείων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου 2024.

    Τα κόκκινα τραπεζικά χρέη θα μπορούν να περνούν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

    Το νομοσχέδιο που ήδη συντάσσεται αφορά τη δημιουργία ενός μοντέλου διαχείρισης των κόκκινων δανείων του πρωτογενούς τομέα και θα παρέχει τη δυνατότητα ρυθμίσεων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, μείωση του επιτοκίου αλλά και διαγραφή τόκων, κούρεμα μέρους του δανείου, αναχρηματοδότηση αν απαιτείται, ακόμα και ολική διαγραφή της οφειλής εάν κρίνεται αναγκαίο.

    Οι παρεμβάσεις θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε ρύθμιση δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ και να αποδεσμεύσουν περιουσίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω της εκμετάλλευσης ή της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή (PQH), της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα ο εκκαθαριστής θα μπορεί πλέον να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορούσε μέχρι σήμερα.

    Το σχέδιο

    Τα αγροτικά δάνεια φυσικών προσώπων και συνεταιρισμών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή της ΤτΕ με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορούν να περάσουν και στα χέρια και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες και θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τις ρυθμίσεις.

    Επιπλέον το νέο πλαίσιο θα προβλέπει και την αποδέσμευση και εκμετάλλευση κυρίως των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών που μέχρι τώρα είναι δεσμευμένα, ώστε να επιστρέψουν και πάλι στην παραγωγική διαδικασία.

    Αποτελεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ένα τολμηρό σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου θα απαλλάξει από χρέη περισσότερους από 21.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί υποθηκευμένη περιουσία και παραγωγικές υποδομές.

    Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα λόγω των κόκκινων αγροτικών δανείων ξεπερνούν τις 25.000 και αγγίζουν σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που καταρτίζεται, τα ακίνητα αυτά θα διατεθούν για μίσθωση ή και πώληση εφόσον κριθεί αναγκαίο προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των συνεταιρισμών.

    Παράλληλα θα υπάρξουν και καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες, καθώς και για κεφάλαια κίνησης για να επαναλειτουργήσουν οι παραγωγικές υποδομές.

    Μάλιστα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και εντός του Νοέμβριου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός πρόσκλησης για τις εταιρείες διαχείρισης, που θα αναλάβουν μέρος του χαρτοφυλακίου των κόκκινων αγροτικών δανείων, ώστε να γίνει η επιλογή εκείνων που θα τα αναλάβουν και από τη νέα χρονιά να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις.

    Ολιστική λύση

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από την προσπάθεια που έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ειδικό εκκαθαριστή, η πρόταση αφορά μια ολιστική λύση προκειμένου να ελαφρυνθεί και να απαλλαγεί ο αγροτικός κόσμος από ένα βάρος που κουβαλάει εδώ και χρόνια.

    Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ» - In.gr

  • Πύργος: Άγρια καταδίωξη των Αρχών με γνωστό για υποθέσεις ναρκωτικών
    Πύργος: Άγρια καταδίωξη των Αρχών με γνωστό για υποθέσεις ναρκωτικών

    Μόνο άγνωστος δεν ήταν στις Αρχές ο οδηγός του αυτοκινήτου, όπου στην θέα των αστυνομικών σε μπλόκο στην Ε.Ο. Πατρών - Πύργου, προσπάθησε να διαφύγει …

    Το περιστατικό συνέβη περίπου στις έντεκα το βράδυ της Τρίτης, όταν ο δράστης κινούμενος από Πύργο προς Αμαλιάδα είδε τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στο ύψος του “Χόχολη” στα Χανάκια και έκανε αναστροφή μπαίνοντας στην βοηθητική οδό.

    Άμεσα οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ ξεκίνησαν καταδίωξη αφού κατάλαβαν πως η συμπεριφορά του οδηγού κάτι έκρυβε. Μάλιστα υπήρχαν και ενδείξεις πως απέρριψε κάτι στο δρόμο, χωρίς αργότερα σε έλεγχο να καταστεί εφικτό να εντοπιστεί.

    Ο δράστης συνέχισε την πορεία του στη βοηθητική οδό και στο ύψος του οικισμού Καβασιλάκια έστριψε προς τα εκεί, έχοντας πλέον φτάσει στις παρυφές του Πύργου. Συνέχισε με αμείωτη ταχύτητα και εντός των στενών δρόμων του οικισμού και “βγήκε” στην οδό Κατακόλου.

    Στο μεταξύ σε συνδρομή της ΟΠΚΕ είχαν καταφθάσει και αστυνομικοί από την ομάδα ΔΙΑΣ, την Τροχαία και το Α.Τ. Πύργου.

    Ο οδηγός συνέχισε την πορεία του προς τον Αγ. Ιωάννη και έπειτα επιχείρησε να κινηθεί και πάλι προς την εθνική οδό για να συνεχίσει την πορεία του προς Αμαλιάδα.

    Στο ύψος της διασταύρωσης Λαστεΐκων όμως αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έστησαν μπλόκο, το οποίο προσπάθησε να αποφύγει μόλις το είδε ο δράστη και συγκρούστηκε με περιπολικό της ΟΠΚΕ στην προσπάθεια να διαφύγει. Τότε ακινητοποιήθηκε το όχημά του και συνελήφθη.

    Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του ΚΟΚ περί ασφάλειας συγκοινωνιών και περί όπλων καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μαχαίρι.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch