Μπορεί να μην είναι μεγάλος ποταμός, όμως κάθε χειμώνα γίνεται ιδιαίτερα απειλητικός και παρασύρει παραποτάμιες εκτάσεις. Ο Πηνειακός Λάδωνας από την περίοδο που ξεκινούν οι βροχοπτώσεις έως την άνοιξη δημιουργεί αρκετά προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής κυρίως της Καρυάς, του Γουμέρου. Σε αυτή τη ζώνη επικεντρώνονται τα ζητήματα που απασχολούν κάθε χειμώνα τους αγροτοκτηνοτρόφους. Και αυτή τη σεζόν ζητούν ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, για να προστατευτούν οι παρόχθιες εκτάσεις και καλλιέργειες και να μην απειληθούν ξανά και χαθούν περιουσίες.
Κάτοικος της περιοχής ο Στάθης Πάσσιος μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε ότι “… πρέπει η Περιφέρεια να στείλει μηχανήματα να φτιάξει εδώ το ποτάμι. Έχουν έρθει δύο φορές αλλά αυτό που έκαναν δεν ήταν επαρκές. Το ξανά έκοψε αλλά εδώ το ποτάμι θα το κόψει τελείως τώρα. Εδώ υπάρχει ένας στάβλος, θα κόψει το χωράφι θα φτάσει στο στάβλο και θα κόψει και το στάβλο στο τέλος”.
Από την πλευρά του ο Νικόλας Πάσσιος σημείωσε πως “… εδώ έχουμε ένα θέμα κάθε χρόνο, η Περιφέρεια δύο φορές το έχει φτιάξει αλλά έχει κάνει πρόχειρη δουλειά. Έρχονται δηλαδή για μισή ώρα, φαίνεται ότι έχουν κάνει τεχνικό έργο και φεύγουν. Με την πρώτη δυνατή βροχή έχουμε πάλι προβλήματα. Εδώ το χωράφι το μισό το έφαγε και θα γκρεμίσει και το στάβλο, δεν είναι το χωράφι μόνο. Αν δεν γίνει κάτι τώρα στη συνέχεια δεν διορθώνεται αυτό το πρόβλημα”.
Αγρότης στην περιοχή ο Δημήτρης Δημόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι "...έχουμε πρόβλημα με το ποτάμι, γιατί όταν κατεβάζει πάρα πολύ νερό μας παίρνει τα χωράφια και πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου να σώσουμε την περιουσία μας. Έγινε κάτι από την Περιφέρεια αλλά το φράγμα που είχε γίνει δεν άντεξε. Πρέπει να γίνει πιο δυνατό φράγμα, να πάρει ύψος και το ποτάμι να πάει στην ροή που πήγαινε" κατέληξε.
Το καλοκαίρι ο Πηνειακός Λάδωνας δείχνει "ακίνδυνος". Το χειμώνα όμως θεριεύει και κατατρώει τις περιουσίες