Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Ματίνα Παγώνη και γιατροί πρώτης γραμμής από την Θεσσαλονίκη μιλούν στο iEidiseis για τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης που άρει τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές και δίνει …κίνητρα ελευθερίας σε όσους εμβολιαστούν.
«Είναι σαν πείραμα. Έχει ένα ρίσκο ελεγχόμενο και σε 15 ημέρες θα το ξαναδούν, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας. Επειδή είναι διαφορετική στρατηγική, το λάθος που μπορεί να πληρώσουν είναι ότι στο ενδιάμεσο διάστημα (όσο χρειάζεται για να εμβολιαστούν αναποφάσιστοι) θα νοσήσουν κάποιοι. Δεν ξέρουμε πόσοι…», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iEidiseis.
Και εξηγεί ότι είναι μια προσπάθεια να πείσουν τους ανεμβολίαστους βοριοελλαδίτες και όχι μόνο, να εμβολιαστούν. Η μόνη λύση που μπορεί να μάς σώσει από ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ. «Είμαστε στις 300.000 ημερησίως περίπου, αν γίνουν 600.000 όπως είχαμε το Μάϊο θα βοηθούσε πολύ να περιορίσουμε τη διασπορά. Με δεδομένο ότι και να αυξηθούν αύριο οι εμβολιασμένοι, χρειάζεται χρόνος για την ανοσία τους και εν των μεταξύ η διασπορά θα αυξάνεται», εξηγεί ο καθηγητής.
Εν τω μεταξύ, «παγωμένα» υποδέχτηκαν την απόφαση άρσης των μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας οι νοσοκομειακοί γιατροί που βλέπουν τα νοσοκομεία γεμάτα και την κοινωνία να ανοίγει ουσιαστικά πλήρως… Μάχιμη γιατρός από νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη μάς είπε ότι «δεν μπορώ ούτε θέλω να κρίνω πώς λήφθηκε η απόφαση αυτή. Από τη μία πλευρά καταλαβαίνω ότι οι εμβολιασμένοι θέλουν πίσω τις ελευθερίες τους, όπως και οι άνθρωποι της Αγοράς που δεν αντέχουν άλλο τους περιορισμούς. Και από την άλλη αναρωτιέμαι: Τηρήθηκαν τα προηγούμενα μέτρα που ήταν πιο αυστηρά; Και πώς θα τηρηθούν τα νέα;»…
Η άποψη φαίνεται να πλανάται δε μεταξύ όλων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τη νέα στρατηγική που ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του ΥΥΚΑ. Το ερώτημα που θέτουν είναι ποιός και πόσο συχνά θα ελέγχει τα μαγαζιά αν τηρούν τα μέτρα. Αν πχ είναι μέσα μόνο εμβολιασμένοι. Διότι ούτε το προηγούμενο διάστημα κατέστη δυνατό να γίνουν σοβαροί έλεγχοι που θα αποδυνάμωναν την τάση κάποιων να αρνούνται την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη από την πλευρά της σημειώνει μιλώντας στο iEidiseis: «Για να δούμε πώς θα πάει κι αυτό… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι θάνατοι διψήφιοι. Ας δοκιμάσουμε κι αυτό να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα και με αυτή την εισήγηση. Ας ελπίζουμε όμως ότι δεν θα υπάρξει παραπάνω πίεση στο σύστημα υγείας επειδή δεν αντέχει πλέον».
Η κ. Ευαγγελία Φούκα είναι συντονίστρια διευθύντρια στη Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Όπως σχολίασε στο iEidiseis, οι τρεις κλινικές COVID του νοσοκομείου πιέζονται αλλά εξυπηρετούν κανονικά τους ασθενείς που φθάνουν εκεί κάθε 4 ημέρες που το νοσοκομείο εφημερεύει. Οι 25 κλίνες ΜΕΘ COVID όμως, είναι συνεχώς γεμάτες καθώς εξυπηρετούν ανάγκες και όμορων νομών αλλά επιπροσθέτως, έχει αυξηθεί ο χρόνος νοσηλείας κάθε ασθενούς. «Το καλοκαίρι βλέπαμε ασθενείς 30-40 ετών. Τώρα ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι άνω των 65 και με πολλές συννοσηρότητες. Και βέβαια σε ποσοστό άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι. Το υπόλοιπο 15% έχει μεν εμβολιαστεί αλλά πρόκειται για εξαιρετικά ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που έκαναν το εμβόλιο από τους πρώτους στις αρχές του έτους και δεν έχουν πια ανοσία», μάς εξηγεί.
Και η κυρία Φούκα συμπληρώνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να κάνει πιο σοβαρή νόσηση από το αρχικό στέλεχος, αλλά σίγουρα είναι πιο μεταδοτική γι’ αυτό και κινδυνεύουν τώρα περισσότερο οι ανεμβολίαστοι.
Πηγή: iEidiseis.gr