Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές του τομέα ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου. Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας σε δηλώσεις του τόνισε πως το ένα έργο αφορά την περιοχή της Νεμούτας και τους καταρράκτες της, όπου χρήζουν ειδικής προστασίας και το άλλο έργο αφορά ευρύτερα τα αντιδιαβρωτικά έργα στην καμμένη έκταση. Έργα που έχουν χωριστεί σε 18 τομείς, ώστε να υπάρξουν αντίστοιχες αναθέσεις και να προχωρήσουν γρήγορα οι παρεμβάσεις και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
“Όπως είχαμε προαναγγείλει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε έτοιμη την μελέτη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την αποκατάσταση για τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Σήμερα ολοκληρώσαμε αυτή την μελέτη η οποία υποβάλλεται στην διεύθυνση δασών Ηλείας για θεώρηση και την Δευτέρα θα είναι στην διεύθυνση συντονισμού και επιθεώρησης δασών προκειμένου να εγκριθεί. Τηρεί όλες τις προϋποθέσεις, είναι συνταγμένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αφορούν τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα πρώτης προτεραιότητας, υπάρχουν αντίστοιχοι φάκελοι για την ασφάλεια και την υγεία των έργων και ο τελικός προϋπολογισμός των έργων είναι 4.300.000 €. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο έργο το οποίο αποτελείται από δύο υπό έργα” είπε ο κ. Λάττας.
Αναλύοντας τη μελέτη ο Δασάρχης Πύργου ανέφερε ότι “… το ένα μεγάλο έργο είναι τα αντιδιαβρωτικά, μέσα στην ευρύτερη περιοχή των καμένων εκτάσεων και το δεύτερο αφορά την περιοχή της Νεμούτας και τους καταρράκτες. Επίσης φιλοδοξούμε ότι με την ολοκλήρωση και την θεώρηση του έργου να προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση όπου ήδη στην φάση που είμαστε έχουμε πάρει την προέγκριση και ήδη έχουμε χωρίσει το έργο σε 18 τομείς προκειμένου να κάνουμε 18 αντίστοιχες αναθέσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Η υπηρεσία μας ήδη από τις αρχές της εβδομάδας είμαστε σε επικοινωνία με την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης των υπό έργων αυτών των τομέων που είπαμε και να αρχίσει άμεσα και εντός του Οκτωβρίου η υλοποίηση του έργου προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στη διάρκεια του χειμώνα”.
Οι καιρικές συνθήκες θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο την εξέλιξη των έργων. “Ευτυχώς ο καιρός πάει πάρα πολύ καλά, οι βροχοπτώσεις που είχαμε χθες το βράδυ ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές και από τις πληροφορίες που είχαμε δεν έχει αντιμετωπίσει κάνεις κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα αυτή η βροχόπτωση βοήθησε πάρα πολύ έτσι ώστε να απομακρυνθεί αυτό το στρώμα της σταχτής, προκειμένου να αρχίσει η προσρόφηση νερού στο έδαφος και να εμπλουτιστούν οι υδροφόροι ορίζοντες” σχολίασε ο κ. Λάττας.
Συνεργασία με Αμερικανούς επιστήμονες
Ο Δασάρχης Πύργου ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο επιστημόνων από τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ, θα επισκεφθεί την Ηλεία για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων. “Είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να έχουμε μία ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση και ίσως διασταυρώσουμε τις γνώμες μας καθώς η περιοχή της Καλιφορνίας έχει τις ίδιες κλιματοεδαφικές συνθήκες με εμάς, την είχα άλλωστε επισκεφθεί και υπάρχει μία χημεία στον τρόπο επικοινωνίας, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να διασταυρώσουμε τις γνώμες μας έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” σημείωσε ο κ. Λάττας.