Κακοκαιρία Ballos: «Δεν είμαστε έτοιμοι», «πρέπει να σώσουμε ζωές» - 7 αιρετοί στο iEidiseis για τις αγωνίες και τους φόβους τους
Οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι των περιοχών που αναμένεται να πλήξει ο «Ballos», καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μιλούν στο iEidiseis για τους κινδύνους της νέας κακοκαιρίας και επισημαίνουν τα σημεία που βρίσκονται υπό την απειλή πλημμυρικών φαινομένων.
Με την «Αθηνά» να έχει ήδη προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα σε 10 περιοχές της χώρας ενόψει της νέας κακοκαιρίας «Ballos», έκρουσε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένη Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις πολύπαθες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, όπου μετά τον πύρινο εφιάλτη του Αυγούστου, αντιμετώπισαν και σφοδρές πλημμύρες. Ιδιαίτερα απειλητική κρίνεται τώρα η εμφάνιση του «Μπάλλου», η επέλαση του οποίου εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις πυρόπληκτες περιοχές που κινδυνεύουν πλέον να «πνιγούν», ως επακόλουθο των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή βρίσκονται στο «κόκκινο» την Πέμπτη (14/10) και την Παρασκευή (15/10).
Ταυτόχρονα, τον κίνδυνο πλημμυρών αντιμετωπίζουν τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI
Οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι των παραπάνω περιοχών, καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, μίλησαν στο iEidiseis και εξήγησαν ποια είναι τα σημεία τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πλημμυρών.
Αττική
Πατούλης: Δεν είναι δυνατόν μέσα σε 20 μέρες να γίνουν όλες οι μελέτες για τα έργα
«Κοιτάξτε, εμείς αυτή τη στιγμή έτσι κι αλλιώς από αρχές Αυγούστου έχουμε ξεκινήσει ευρύτατους καθαρισμούς της δικής μας ευθύνης σε όλα τα ρέματα, σε 1.000 χιλιόμετρα ρεμάτων, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και προφανώς καθαρισμός των φρεατίων σε οδικούς άξονες της δικής μας ευθύνης, που είναι οι κεντρικοί άξονες.
Από κει και πέρα πρέπει να καθαρίσουνε τα φρεάτια τους οι δήμοι και τώρα για μεγάλα έργα υποδομή, αυτά όπως είναι γνωστό είναι των δασικών μέχρι τώρα τουλάχιστον ευθυνών αλλά και κάνουμε δεκάδες έργα σε επίπεδο ομβρίων υδάτων έτσι κι αλλιώς. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα είναι αντιληπτό ότι όταν μια μεγάλη βροχή πέσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή μεγάλης πυκνότητος, εκεί θα πρέπει να υπάρχουνε οι μετεωρολογικές διαδικασίες, κάτι που έγινε και σε σύσκεψη με τον κ. Στυλιανίδη να υπάρχει μια ενημέρωση κατά τόπους λίγες ώρες πριν για τη μεγάλη βροχόπτωση ανά περιοχή, ώστε να υπάρχει και σχετική ενημέρωση των πολιτών για το τι κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις τέτοιες», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
- Υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση για τις Αχαρνές, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Λέκκας;
«Οι Αχαρνές έτσι κι αλλιώς είναι μια περιοχή που υπήρξανε μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι. Οι μελέτες για διάφορα έργα, τα οποία θα λάβουν χώρα, δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει μέσα σε είκοσι μέρες, έτσι; Μη λέμε πράγματα, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά. Έτσι κι αλλιώς εν εξελίξει υπάρχουν έργα ομβρίων υδάτων για τις Αχαρνές, από κει και πέρα θα υπάρξει και η ανάλογη ειδοποίηση της πολιτικής προστασίας και γενικότερα του κράτους και των δήμων, των Αχαρνών και η περιφέρεια θα είναι κοντά σε ρέματα για να μπορέσουνε, αν υπάρξουν οποιοσδήποτε απορροές να μπορέσουν να παρέμβουν.
Νίκος Δαμάσκος, Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Αχαρνών: Στον Δήμο υπήρχαν ήδη προβλήματα πολύ πριν τις φωτιές
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αχαρνών, κ. Νίκος Δαμάσκος, διευκρίνισε πως μετά τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά παράλληλα, υπήρχαν και προβλήματα πολύ πριν τις φετινές πυρκαγιές.
«Ο Δήμος Αχαρνών από το 1963 έχει βασικό πρόβλημα με τις βροχές. Τώρα, λόγω της πυρκαγιάς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες.
Το μόνο έργο που έχει γίνει είναι οι διευθετήσεις δύο μεγάλων ρεμάτων από το υπουργείο Υποδομών, αυτά της «Εσχατιάς» και της «Καναπίτσας», ωστόσο αυτά δεν έχουν να κάνουν με το βόρειο τμήμα των Αχαρνών όπου ξέσπασε η φωτιά. Έχουμε στείλει μια εγκεκριμένη μελέτη στην περιφέρεια για να προχωρήσει στα έργα που θα βοηθήσουν στο αντιπλημμυρικό έργο σχετικά με τα ρέματα. Το μόνο καλό, είναι πως στο ρέμα της «Εσχατιάς», ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες ώστε να λειτουργήσει ως μια δεξαμενή ανάσχεσης για να κρατήσει το νερό.
- Επομένως ο κίνδυνος για πλημμύρες υπήρχε και πριν τη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου;
«Σωστά. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις φωτιές. Αυτά είναι παλαιότερα προβλήματα, ενώ και για τα καινούρια δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάτι».
Ο Δήμος μας, μετά από έγγραφο που του έχει στείλει το Δασαρχείο, έχει προχωρήσει σε καθαρισμό στους κεντρικούς δρόμους της Βαρυπόμπης και των Θρακομακεδόνων, ώστε να ανοίξει λίγο το οδικό δίκτυο και να μην συμβούν ατυχήματα. Δυστυχώς όμως τα κορμοδέματα και τα αντιπλημμυρικά είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εμείς σαν Δήμος δεν νομιμοποιούμαστε να κάνουμε τέτοιου είδους έργα.
Αυτή τη στιγμή περιμένουμε κάποιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όμως το αντιπλημμυρικό πρόβλημα δεν λύνεται μέσα έναν και δύο μήνες. Θα πρέπει να γίνουν ορισμένες μελέτες και αυτό υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια».
Γρηγόρης Σταμούλης, Δήμαρχος Μεγάρων: Μεγάλος κίνδυνος για τα ρέματα που οδηγούν στο Αλεποχώρι
Ο κ. Γρηγόρης Σταμούλης, Δήμαρχος Μεγάρων, ανέφερε πως ο κίνδυνος αφορά κυρίως στην περιοχή του Αλεποχωρίου, όπου επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά του Μαΐου.
- Τι έργα έχουν γίνει μέχρι στιγμής;
«Έχει γίνει καθαρισμός των ρεμάτων, αυτό που μπορούσε να γίνει άμεσα. Έχουμε ειδοποιήσει και τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια βρίσκονται πολύ κοντά στα ρέματα, γιατί αναμένεται να κατεβάσουν πολύ νερό εφόσον έχουν καεί τα δάση, για να μπορέσουν να προφυλαχτούν. Άλλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως για παράδειγμα κορμοδέματα, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Αυτά αναμένονται από την Περιφέρεια και το υπουργείο. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για τα ρέματα που οδηγούν στο Αλεποχώρι από την πλευρά του Άη Γιάννη του Μαρίνου, όπου κάηκε η περιοχή».
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
- Κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν και για το ρέμα του Αγίου Ιερόθεου.
«Δεν αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην πλευρά αυτή, καθώς δεν έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τις φωτιές.
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου σε κάθε περίπτωση είναι σε ετοιμότητα και είμαστε έτοιμοι για άμεση επέμβαση».
Γεώργιος Γκιώνης, Δήμαρχος Λουτρακίου: Στο «κόκκινο» Βαμβακιές και Μαυρολίμνη
Ο Δήμαρχος Λουτρακίου, κ. Γεώργιος Γκιώνης, τόνισε πως οι περιοχές «Βαμβακιές» και «Μαυρολίμνη», καθώς και το σημείο στα όρια του δρόμου Σχίνου-Αλεποχωρίου και όλο το καμένο κομμάτι, είναι τα μέρη που ενέχουν μεγάλη ανησυχία. «Εφόσον υπάρξουν έντονες βροχές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο δρόμος να καταστραφεί και να μην περνάει κανένα αυτοκίνητο», τόνισε.
- Έχουν ληφθεί κάποια μέτρα;
«Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η σχολή μηχανικού που εδρεύει στο Λουτράκι έχει ανοίξει απλώς κάποιους δρόμους και η περιφέρεια καθάρισε λίγο το ποτάμι. Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, ανάλογα βέβαια με την ένταση της βροχής.
Είμαστε σε επιφυλακή, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να ενημερώσουμε τους δημότες με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο».
Εύβοια
Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννας: Πρέπει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές
Την μεγάλη ανησυχία για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, εξέφρασε ο Δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννας, κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχουνε μπαζώσει ξανά τα ρέματα απ’ τα φερτά υλικά. Έχουν μπει μηχανήματα βέβαια να καθαρίσουνε αλλά είναι αδύνατον να καθαρισθούν μέσα σε δυο μέρες τόσο μεγάλη έκταση. Υπάρχει έντονη ανησυχία και κυρίως πρέπει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
- Είναι τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν από ψηλά, από τα καμένα;
«Μέχρι δύο τόνους πέτρες έχουν έρθει στις ακτές».
- Νιώθετε πως προλαβαίνετε;
«Όχι. Δεν προλαβαίνουμε».
- Και τι θα κάνετε;
«Προτεραιότητα είναι στην ανθρώπινη ζωή».
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μισιρλής Άγγελος, Αντιδήμαρχος ΠΠ δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού: Ο χρόνος δεν φτάνει ούτε αν δουλεύουμε όλο τον χειμώνα
Ο κ. Μισιρλής Άγγελος, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Οδοποιίας του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, εξήγησε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πως παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δουλεύουν όλα τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας αρκετά μηχανήματα σε όλα τα ποτάμια, ο δήμος είναι μεγάλος, έχει καεί όλη η περιοχή και δεν ξέρω τι μπορούμε να προλάβουμε και τι θα κάνουμε, εντάξει; Γιατί δεν είναι ένα σημείο. Εδώ υπάρχουν πάνω από πενήντα που δουλεύουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε και ούτε οκτάωρο κοιτάμε, ούτε τίποτα. Δουλεύουνε όλη τη μέρα, με ιδιώτες, με τα μηχανήματα του δήμου, με όλα αυτά και δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί».
- Πιστεύετε αρκεί ο χρόνος που σας απομένει μέχρι τη νέα κακοκαιρία;
«Ο χρόνος δεν φτάνει ούτε όλο τον χειμώνα να δουλεύουμε. Εντάξει; Δεν τελειώνουν τα ποτάμια ούτε σε μια ημέρα, όταν ένας ο Ξηριάς έχει φάρδος 100-150 μέτρα και 100-120 μέχρι να βγεις στη θάλασσα είναι δέκα χιλιόμετρα, πείτε μου πόσα μηχανήματα πρέπει να δουλεύουνε για να βγει κάτω; Και δεν είναι μόνο ο Ξηριάς. Υπάρχουν μες στα χωριά, υπάρχουν παντού».
- Όλα αυτά λόγω των καλοκαιρινών πυρκαγιών;
«Ναι. Λόγω της φωτιάς. Το νερό είναι… δεν ξέρω πόσο περισσότερο έρχεται. Προχτές στα Bασιλικά που έγινε η ζημιά, ήταν καθαρισμένα εκεί πολλά σημεία μετά την φωτιά».
- Κι όμως προέκυψαν προβλήματα.
«Ναι. Αλλά τώρα απ’ το βουνό κατεβαίνουν κορμοί, κατεβαίνουν φερτά υλικά, κατεβαίνουν ό,τι μπορείτε να φαντασθείτε».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI
Πελοπόννησος
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου: Ξεκινήσαμε με τα δικά μας μηχανήματα, είναι λίγα
Για τα πρώτα έργα, το σχέδιο «Δάρδανος» και την «αξεπέραστη γραφειοκρατία», μίλησε ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.
«Με τον κ. Λέκκα έχουμε μια συνεργασία διαχρονική γιατί είμαστε σεισμόπληκτη περιοχή, πλημμυρόπληκτη και πυρόπληκτη. Αλλά είμαστε πλημμυρόπληκτη άσχετα και με τις φωτιές, διότι το σχέδιο «Δάρδανος» για την αντιμετώπιση πλημμυρών μας έχει ως δεύτερη πιο επικίνδυνη περιοχή στη χώρα. Εδώ, τον δήμο Πύργου. Για αυτό ήταν και οι λίμνες παλιά. Εδώ, μια φυσική απορροή του νερού από τους γύρω λόφους και βουνά. Μετά τις φωτιές τα πράγματα καθίστανται πιο επικίνδυνα.
Ήδη εμείς φωνάξαμε τον κ. Λέκκα πριν ένα μήνα περίπου εδώ στη περιοχή, κάναμε αυτοψίες. Έχουμε ξεκινήσει μέσα από τη διαδικασία των μνημονίων με τοπικούς εργολάβους έργα παντού σε όλα τα χωριά με ένα ποσό 250.000 ευρώ που μας έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών για αυτήν την πρόληψη και ήδη αυτό το έργο δουλεύεται, έχουμε δώσει μικρά τμήματα των 20.000 ευρώ σε κάθε εργολάβο εδώ, μικρούς εργολάβους της περιοχής, δουλεύουν δεκαπέντε συνεργεία δηλαδή, δηλαδή όλα τα μηχανήματα της περιοχής ουσιαστικά.
Έχουν ξεκινήσει εδώ και μια βδομάδα περίπου. Έχουν δουλέψει 7-8 μέρες εργάσιμες, νομίζω. Αυτά στη λογική τα μη περαιτέρω σύμπτυξης του πολιτικού και θεσμικού χρόνου θα έλεγα, δηλαδή για να πάρεις τις αποφάσεις, για να κάνεις τα τεχνικά δελτία και όλα αυτά, της αξεπέραστης γραφειοκρατίας, θα έλεγα. Δυστυχώς, υπάρχει μια αξεπέραστη γραφειοκρατία, καταστροφική βέβαια, αλλά δεν πειράζει, την υπηρετούμε όλοι για να μη βρεθούμε κατηγορούμενοι και στις φυλακές και κατηγορούμενοι για απιστίες και καταχρήσεις, όπως πολύ εύκολα συνήθως προκύπτει στο δημόσιο βίο αυτό το κατηγορητήριο.
Όμως, έχουμε ξεκινήσει. Είχαμε ξεκινήσει και με τα δικά μας μηχανήματα, τα οποία είναι λίγα. Είχαμε ένα πρώτο τεστ με τις βροχές τις προηγούμενες μέρες. Κράτησε το σύστημα. Στον αστικό χώρο έχουμε λάβει όλα τα μέτρα σε σχέση με τις σχάρες, με όλο αυτόν τον καθαρισμό των φρεατίων και όλα αυτά. Εφαρμόζουμε το σχέδιο «Δάρδανος». Έχουμε κάνει ενημέρωση των πολιτών μέσω σάιτ του δήμου και βάζουμε πινακίδες στις ιρλανδικές διαβάσεις.
Είναι δηλαδή διαβάσεις μες στον πυθμένα, ασφαλτοστρωμένες στο πυθμένα. Είναι ρέματα αυτά, αλλά δεν έχει γέφυρα. Είναι χαμηλή ροή στον ήρεμο καιρό αλλά όταν έχουμε βροχές αυτά γίνονται ορμητικοί χείμαρροι, επομένως σταματάνε και οι διαβάσεις εκεί».
- Η εκτίμησή σας είναι πως η επερχόμενη κακοκαιρία θα αντιμετωπισθεί;
«Ναι. Θεωρώ ότι δεν θα έχομε ακραία πράγματα, αν και σας λέω ότι εδώ είμαστε ο χώρος απορροής και αποστράγγισης όλων των νερών από τους γύρω λόφους, γι’ αυτό και είχαμε τις λίμνες εδώ, έτσι; Ο Πύργος είναι μια πόλη στην επιφάνεια της θάλασσας ουσιαστικά. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης έχει υψομετρική στάθμη την επιφάνεια της θάλασσας και αυτό άσχετα και με τις πυρκαγιές από μόνο του δημιουργεί προβλήματα. Είναι μια πόλη που έχε πλημμυρίσει πολλές φορές.
Αυτή τη φορά είμαστε πιο πολύ υποψιασμένοι λόγω της αύξησης του κινδύνου από τις φωτιές. Κάνουμε παρεμβάσεις όπου πρέπει. Έχουμε καθαρίσει τα περισσότερα, σχεδόν όλα τα κανάλια, αλλά παρόλα αυτά κάποια στιγμή οι νόμοι της φυσικής δεν συγκρατιούνται από ανθρώπινες παρέμβασης, έτσι, για να είμαστε ρεαλιστές.
Ευχόμαστε να μην έχουμε τόσο τόσο πολύ νερό στη μονάδα του χρόνου, γιατί ό,τι και να κάνουμε δεν πρόκειται να σώσουμε τη κατάσταση, έτσι το λέω αυτό από απόψεως ρεαλισμού, αλλά εύχομαι και πιστεύω ότι δε θα φτάσουμε σε ιστορικά πρωτόγνωρη κατάσταση. Ό,τι στατιστικά μέχρι τώρα γίνονται, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε».
Βασίλης Αρβανίτης, Αντιδήμαρχος ΠΠ Αρχαίας Ολυμπίας: Σε ετοιμότητα ο δήμος για δύο δράσεις
Τα πιθανά προβλήματα που θα υπάρξουν σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων φαινομένων, καθώς και την προσπάθεια προετοιμασίας του δήμου, υπογράμμισε ο Βασίλης Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας.
«Κοιτάξτε. Ο χρόνος πάντα πιέζει σε αυτές τις καταστάσεις και το ξέρετε. Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε απ’ τις φωτιές, ας πούμε, έρχονται οι πλημμύρες. Ο δήμος είναι έτοιμος να υλοποιήσει δύο δράσεις. Μια που έχει να κάνει με τα επικίνδυνα δένδρα και μια με τις καταπτώσεις και τις αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές κ.λπ.
Όσον αφορά τα ρέματα, τους χειμάρρους, η περιφέρεια έχει καθαρίσει τα πάντα. Ό,τι είναι στους οικισμούς, οικιστικό ιστό το έχει καθαρίσει ο δήμος. Είχαμε κάποια προβλήματα τη Κυριακή (10/10) το απόγευμα με την ανεμοθύελλα που πέρασε απ’ τη περιοχή. Χάθηκαν κάποιοι στάβλοι. Πέσανε κάποια δέντρα, κ.λπ. Δεν ήταν τόσο φοβερά τα ζητήματα. Έριξε αρκετό ύψος νερού.
Πέρα από εκεί, κάποια χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω του ότι είχαν από πτώσεις δέντρων πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Όπως και να έχει ο δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όσο μπορεί την κατάσταση. Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα από την άποψη ότι όλα είναι καθαρισμένα. Φυσικά θα εξαρτηθεί από την ένταση και από τη διάρκεια του φαινομένου».
Πηγή: iEidiseis.gr