Επίκαιρα

Δασαρχείο Πύργου: Παραδίδεται εγκεκριμένη τη Δευτέρα η μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα

Δασαρχείο Πύργου: Παραδίδεται εγκεκριμένη τη Δευτέρα η μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έγκριση της μελέτης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων του Δασαρχείου Πύργου που αφορά την πυρόπληκτη ζώνη των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου. Η μελέτη θα παραδοθεί θεωρημένη τη Δευτέρα και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υλοποίηση της.

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας μίλησε στο ilialive.gr για τις τελευταίες εξελίξεις και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που αφορούν την υλοποίηση των έργων. “Αναφορικά με τα αντιδιαβρωτικά έργα της υπηρεσίας μας, σήμερα (σ.σ. χθεες) ολοκληρώνεται η έγκριση της μελέτης, μάλιστα η εισήγηση, ο έλεγχος της μελέτης από τον αρμόδιο δασολόγο στην Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης δασών ολοκληρώθηκε και τη Δευτέρα θα την παραλάβουμε εγκεκριμένη και θεωρημένη. Οπότε ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο που αφορούσε όλη τη διαχείριση του τρόπου κατασκευής των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Την προσεχή εβδομάδα θα είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο, προκειμένου να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε και να κάνουμε ένα χρονοδιάγραμμα έναρξης των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες περιοχές” εξήγησε ο κ. Λάττας.

Dasarxis Pirgou

Ο Δασάρχης Πύργου αναφέρθηκε και στην συνεργασία με ομάδα αμερικανών δασολόγων από την αντίστοιχη δασική υπηρεσία της Αμερικής, που φτάνουν σήμερα στην Ηλεία. “Μαζί θα επισκεφτούμε από το Σάββατο μέχρι την Τετάρτη τις περιοχές που έχουν καεί, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε τον τρόπο λειτουργίας μετά τις πυρκαγιές, δηλαδή τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν τόσο στην Αμερική όσο και σε μας. Βέβαια από την εμπειρία που έχω επειδή στο παρελθόν είχα επισκεφθεί μετά από πυρκαγιά την περιοχή της Καλιφόρνια και της Αριζόνα, δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι περισσότερο, χρησιμοποιούμε τις ίδιες τεχνικές και τα ίδια μέσα. Η διαφορά με τους Αμερικανούς είναι ότι αυτοί χρησιμοποιούν πάρα πολύ το άχυρο για την συγκράτηση των εδαφών ενώ εμείς χρησιμοποιούμε το ξύλο. Εκεί γίνεται δηλαδή διασπορά άχυρου είτε με ελικόπτερο είτε με επίγεια μέσα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την αντιδιαβρωτική και παρασιτική δύναμη του νερού. Εμείς έχουμε το ξύλο γι’ αυτό και αφήνουμε τα δέντρα αρκετό διάστημα και αυτά που θα κόψουμε θα είναι μόνο αυτά που χρειάζονται για τα κορμοδέματα, κλαδοδέματα και κορμοφράγματα. Επιπλέον αυτοί χρησιμοποιούν και το σβάρνισμα της έκτασης έτσι ώστε να μπορέσουν να διασπάσουν αυτό το υδρόφοβο στρώμα της σταχτής προκειμένου να γίνει διήθηση του νερού. Επειδή όμως εμείς είχαμε ήπιες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκε αυτή η διάσπαση της σταχτής και πάμε πλέον στο επόμενο στάδιο στην διήθηση του νερού και στην μείωση της παρασυρτικής και διαβρωτικής δύναμής του” σχολίασε ο κ. Λάττας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup