Επίκαιρα

Ηλεία: Ήρθαν οι αμερικανοί δασολόγοι - Συμβουλευτικός ο ρόλος τους στην πυρόπληκτη ζώνη

Ηλεία: Ήρθαν οι αμερικανοί δασολόγοι - Συμβουλευτικός ο ρόλος τους στην πυρόπληκτη ζώνη

Στην Ηλεία βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο Αμερικανοί δασολόγοι σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου, προκειμένου να εξετάσουν και να συμβουλέψουν από την πλευρά τους την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών του νομού.

Οι εφτά αμερικανοί επισκέπτονται διάφορα σημεία της ζώνης που κάηκε τον περασμένο Αύγουστο ώστε να έχουν μια σφαιρική εικόνα και να δώσουν τις δικές τους κατευθύνσεις.

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας σε δηλώσεις του στο ilialive.gr σημείωσε πως “… είχαμε δύο μέρες τώρα μία συνάντηση με μία ομάδα εφτά Αμερικανών, που είναι από διάφορες πολιτείες της Αμερικής, με σκοπό να μπορέσουμε να κάνουμε μία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα έργα και τις δράσεις που γίνονται για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Συνεχίζουμε και αύριο (σ.σ. σήμερα) και την Τρίτη προκειμένου να ολοκληρώσουμε το project και αυτή η μελέτη που συντάσσουμε, έτσι ώστε να μας δώσουν και τις δικές τους οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν εκεί για την αποκατάσταση. Είναι περιοχές της Αμερικής, το Κολοράντο, η Αριζόνα, το Νew Mexico που έχουν την ίδια κατάσταση στις κλιματοεδαφικές συνθήκες και την ίδια βλάστηση με πεύκα, άρα έχουμε κοινά προβλήματα και κοινό τρόπο αντιμετώπισης. Δεν μειονεκτούμε μέχρι τώρα από την ανταλλαγή απόψεων που έχουμε κάνει, απεναντίας υπάρχει πλήρης ταύτιση. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της εργασίας του τετραημέρου, θα μπορέσουμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε σαφείς και πιο κατοχυρωμένοι στις δράσεις που θα ακολουθήσουμε από δω και πέρα”.

Ο κ. Λάττας σε δηλώσεις του στο ilialive.gr την περασμένη Παρασκευή, αναφερόμενος στον τρόπο δράσεις των συναδέλφων του από τις ΗΠΑ, είχε επισημάνει πως “… η διαφορά με τους Αμερικανούς είναι ότι αυτοί χρησιμοποιούν πάρα πολύ το άχυρο για την συγκράτηση των εδαφών ενώ εμείς χρησιμοποιούμε το ξύλο. Εκεί γίνεται δηλαδή διασπορά άχυρου είτε με ελικόπτερο είτε με επίγεια μέσα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την αντιδιαβρωτική και παρασιτική δύναμη του νερού. Εμείς έχουμε το ξύλο γι’ αυτό και αφήνουμε τα δέντρα αρκετό διάστημα και αυτά που θα κόψουμε θα είναι μόνο αυτά που χρειάζονται για τα κορμοδέματα, κλαδοδέματα και κορμοφράγματα. Επιπλέον αυτοί χρησιμοποιούν και το σβάρνισμα της έκτασης έτσι ώστε να μπορέσουν να διασπάσουν αυτό το υδρόφοβο στρώμα της σταχτής προκειμένου να γίνει διήθηση του νερού. Επειδή όμως εμείς είχαμε ήπιες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκε αυτή η διάσπαση της σταχτής και πάμε πλέον στο επόμενο στάδιο στην διήθηση του νερού και στην μείωση της παρασυρτικής και διαβρωτικής δύναμής του”.

usa dasolog 2

usa dasolog 3

usa dasolog 4

usa dasolog 5

usa dasolog 6

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα