Ενίσχυση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ζητά μέσω του iEidiseis o Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι θάνατοι είναι όλο και περισσότεροι -καθώς τα άτομα που μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι σχεδόν αποκλειστικά ανεμβολίαστα και χθες στη Μακεδονία υπήρχαν διαθέσιμες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ, ευτυχώς με δυνατότητα να αυξηθούν όπως συνέβη και πέρσι… Και μέσα σε όλα αυτά, οι εμβολιασμοί έχουν βαλτώσει με τους αρνητές να μην πείθονται όχι μόνο για εμβόλια αλλά και για διασωλήνωση όταν την έχουν ανάγκη.
Το iEidiseis έθεσε βασικά ερωτήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής στον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα ο οποίος πολλές φορές έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιλογές του πλήρους ανοίγματος της επαγγελματικές και κοινωνικής ζωής… Οι απαντήσεις του δίνουν το στίγμα μιας άλλης προσέγγισης που φαντάζει πολύ διαφορετική από την επικρατούσα σήμερα στη χώρα μας.
-Τα αυξημένα κρούσματα, η φτωχή πλέον ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό και η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλλει ξανά lockdown έχουν δημιουργήσει ήδη στην Ελλάδα τις συνθήκες έξαρσης. Πώς το βλέπετε και τι προτείνετε στη παρούσα στιγμή να γίνει στη χώρα;
Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι επιστήμονες. Από την άνοιξη προειδοποιούμε για το επερχόμενο 4ο κύμα. Εδώ και 12 μήνες οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την οργάνωση δικτύου περίθαλψης στο σπίτι των ασθενών με COVID-19 και την εισαγωγή των τεχνολογιών της τηλε-ιατρικής προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που σχετίζονται με τις ανισότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με γεωγραφικές και κοινωνικές αιτίες. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της ανισότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Όταν χάνεται ένα χωριό την εβδομάδα, ο εμβολιασμός προχωρά απελπιστικά αργά και ο εθνικός μέσος όρος εμβολιασμού του πληθυσμού βρίσκεται στο 60% (με πολλές ευαίσθητες περιοχές να είναι στο 40%) ενώ ακόμη δεν υπάρχει εφαρμογή της τηλεϊατρικής, καταλαβαίνουμε οτι το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα επιδεινωθεί καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα.
Τι να κάνουμε τώρα;
Πρώτον καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών - κυρίως των ανεμβολίαστων - για τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 με οδηγία να απευθύνονται στον πλησιέστερο γιατρό ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Δεύτερον επιτάχυνση του εμβολιασμού. Ωστόσο, για να έχει αποτέλεσμα η όποια νέα καμπάνια χρειάζεται ευφυές marketing και αναγνώριση των λαθών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Τρίτον εκπαίδευση των γιατρών για να προσφέρουν θεραπεία στο σπίτι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Τέταρτον η ένταξη των νοσηλευτηρίων του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19. Το ερώτημα είναι ποιος και πότε θα τα κάνει αυτά καθώς έχουν περάσει 18 μήνες πανδημίας
-Αρνητές ημιμαθείς ως άσχετοι, θρησκόληπτοι φανατικοί, ακόμα και γιατροί με «μπερδεμένες» απόψεις αποτελούν το κοκτέιλ όσων δεν εμβολιάζονται. Τι προτείνετε για την αντιμετώπισή τους; Διότι δεν πείθονται...
Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας ας δουν το παράδειγμα της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Υπάρχει know-how σε ευρωπαϊκό επίπεδο μου μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ψηφιακή υποδομή της Ελλάδας επιτρέπει την εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων προσέγγισης των πολιτών.
-Θα ήθελα δυο λόγια σύγκρισης στα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους και ασθενείς με COVID-19.
Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Δείτε το γράφημα από από την ανάλυση των δεδομένων 29,1 εκατομμυρίων εμβολιασμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο : 19,6 εκατομμύρια εμβολιάστηκαν με εμβόλιο AstraZeneca, 9,5 εκατομμύρια με εμβόλιο της Pfizer και συγκρίθηκαν με 1,8 εκατομμύρια πολιτών που ήταν θετικοί στον SARS-CoV-2, δεν είχαν όλοι COVID-19. Μόνο ο εμβολιασμός με AstraZeneca σχετίζεται με κίνδυνο θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών (CVST) που είναι το σύνδρομο Vaccine Induced Thrombosis and Thrombocytopenia. Αλλά ακόμη και για αυτόν τον τύπο θρόμβωσης οι ασθενείς με COVID-19 έχουν περίπου 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο. Για τους άλλους τύπους θρόμβωσης (φλεβική ή αρτηριακή) όπως και για θρομβοπενία κανένα από τα δύο εμβόλια δεν προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αντίθετα, η λοίμωξη με COVID-19 πολλαπλασιάζει το κίνδυνο κατά 20-30 φορές.
Άρα το μήνυμα είναι ένα Πρόληψη με γενικό καθολικό εμβολιασμό. Ανίχνευση των ασθενών που είναι σε κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου και Πρόνοια για την έγκαιρη χορήγηση περίθαλψης στο σπίτι. Με λίγα λόγια ενίσχυση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πηγή: iEidiseis.gr