Επίκαιρα

Κορονοϊός: Προβλέψεις για 1.000 θανάτους τον μήνα ως τα Χριστούγεννα - Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Κορονοϊός: Προβλέψεις για 1.000 θανάτους τον μήνα ως τα Χριστούγεννα - Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας από τους επιστήμονες - Τι λένε για τους εντατικολόγους και τη μετάλλαξη Δέλτα plus

Την ανησυχία τους για τη διασπορά του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, το ρίσκο της Βόρειας Ελλάδας και την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες εκφράζουν οι ειδικοί με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια όλων να επιτευχθεί ο στόχος για αναχαίτιση της πανδημίας και μείωση των κρουσμάτων.

«Δεν υπάρχουν εντατικολόγοι»

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε πως στις ΜΕΘ ο αριθμός της θνητότητας είναι μεγάλος, ενώ έθεσε το θέμα πως δεν υπάρχουν εντατικολόγοι να στελεχώσουν τις ΜΕΘ, ακόμα και αν αυτές υπάρχουν.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι αντιμετωπίζουμε την πανδημία μόνο με τις εντατικές. Η πανδημία αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο. Όταν όμως η πειθώ εξαντλείται, πρέπει το κράτος να βρίσκει άλλους τρόπους. Μιλώ φυσικά για την υποχρεωτικότητα», δήλωσε ο καθηγητής και επεσήμανε πως οι χώροι εντατικής θεραπείας είναι εξαντλημένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι τέτοια εποχή είχαμε λιγότερα κρούσματα και περισσότερα κρεβάτια στη διάθεσή μας. Είπε επίσης πως ο αριθμός των νεκρών είναι απόλυτα συνυφασμένος με αυτό των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι τέτοια εποχή είχαμε λιγότερα κρούσματα και περισσότερα κρεβάτια στη διάθεσή μας. Είπε επίσης πως ο αριθμός των νεκρών είναι απόλυτα συνυφασμένος με αυτό των εμβολιασμένων. «Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ» Τον κώδωνα του κινδύνου για το τέταρτο κύμα της πανδημίας έκρουσε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μίλησε για νέο ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος με 44 εισαγωγές στο νοσοκομείο που εργάζεται.

«Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το τέταρτο κύμα της πανδημίας έκρουσε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μίλησε για νέο ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος με 44 εισαγωγές στο νοσοκομείο που εργάζεται.

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα», επισήμανε.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται».

Όπως τόνισε ο γιατρός στον ΣΚΑΪ, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

Το στοίχημα με τη μετάλλαξη Δέλτα plus

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Delta plus στον Κεντρικό και Νότιο Τομέα Αθηνών, η οποία φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική από τη Delta, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη.

«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Delta», ανέφερε στο Mega.

Τι γίνεται όμως με το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο για τον κορονοϊό; Μπορούν να γίνουν σε κοντινή απόσταση; «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορονοϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

«1.000 θάνατοι κάθε μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα»

Ανησυχητικά είναι τα νούμερα μέχρι τα Χριστούγεννα. «Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Και συνέχισε: «Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup