Επίκαιρα

Γορτυνία μετά τις πυρκαγιές: «Μόνο την ευχή μου έχω, παιδί μου, για όλα όσα μου έφερες»

Γορτυνία μετά τις πυρκαγιές: «Μόνο την ευχή μου έχω, παιδί μου, για όλα όσα μου έφερες»

Δωδεκάμετρο Γορτυνίας. Τα λιόδεντρα είτε κάηκαν ολοσχερώς είτε ένα μέρος τους, «θα χρειαστούν επτά χρόνια τουλάχιστον για να αποδώσουν και πάλι λάδι». Ακόμη κάηκαν καρυδιές, ροδιές, μηλιές. Πολλά μαντριά και πρόβατα επίσης, όσα επέζησαν έχουν πολλές αποβολές. Οι λιγοστοί κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση.

«Πώς να σε ευχαριστήσω, παιδί μου, για όσα μου έφερες; Δεν έχω τίποτα να σε φιλέψω, μόνο την ευχή μου μπορώ να σου δώσω». Με αυτά τα λόγια και με δάκρυα στα μάτια, αποδέχθηκε ένας ηλικιωμένος κάτοικος από το Δωδεκάμετρο στη Γορτυνία το πακέτο βοήθειας από την Τράπεζα Τροφίμων. Το Δωδεκάμετρο όπως και όλοι οι γύρω συνοικισμοί και χωριά, δώδεκα στο σύνολο, επλήγησαν σκληρά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η περίπτωσή τους, όμως, λόγω των πολλών ταυτόχρονων μετώπων την εποχή εκείνη, δεν έλαβε τη δέουσα δημοσιότητα.

«Πήγα προσωπικά στη Γορτυνία, για να καταλάβω το εύρος των αναγκών αυτών των ανθρώπων, που ήρθαν απευθείας σε επικοινωνία μαζί μου, καθώς βρίσκονται σε αδιέξοδο», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων (Τ.Τ.), Δημήτρης Νέντας, ο οποίος διέσχισε έναν δύσβατο δρόμο που συνδέει τη Δωδεκάμετρο με τα Λαγκάδια, φέρνοντας από την Αθήνα 920 κιλά συσκευασμένων τροφίμων. Εκεί διαπίστωσε με τα μάτια του ότι η καταστροφή που επέφερε η φωτιά είναι πολυεπίπεδη και επηρεάζει όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία.

«Οι περισσότεροι από τους 25 κατοίκους του Δωδεκάμετρου είναι μεγάλης ηλικίας, πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ που παράλληλα είχαν ένα εισόδημα από ελιές ή ζώα, πρόβατα και κατσίκια». Τα λιόδεντρα, όμως, είτε κάηκαν ολοσχερώς είτε ένα μέρος τους. Σε κάθε περίπτωση, «θα χρειαστούν επτά χρόνια, τουλάχιστον, για να αποδώσουν και πάλι λάδι». Η περυσινή σοδειά δεν ήταν καλή, οπότε οι χωριανοί περίμεναν τη σοδειά του 2021 για να «βγάλουν τα σπασμένα». Επιπλέον, πέρα από τα ελαιόδεντρα έχουν καταστραφεί και τα καρποφόρα δέντρα – καρυδιές, ροδιές, μηλιές, συρρικνώνοντας και άλλο τις πιθανές πηγές βιοπορισμού.

gortinia 23

Ανάγκη και για ζωοτροφές

Από τα ζώα μεγάλος αριθμός κάηκε, ενώ όσα επέζησαν έχουν πολλές αποβολές. «Μεγάλο πρόβλημα έχουμε γιατί κάηκαν μαντριά και αποθήκες, τα ζώα πλέον δεν έχουν πού να κοιμηθούν και τι να φάνε, δεν υπάρχει βλάστηση για να βοσκήσουν», σημειώνει η 40χρονη κάτοικος Κωνσταντίνα Τουμπέκη. Επιπλέον, απατηλή είναι η προοπτική μιας αποζημίωσης. «Ελάχιστοι είχαν επίσημες άδειες για τα μαντριά, ενώ για τα νεκρά ζώα, καλείσαι να παρουσιάσεις το καμένο κουφάρι», περιγράφει η ίδια. «Αυτό, όμως, είναι αδύνατον, γιατί εκτός των άλλων την περιοχή “οργώνουν” τσακάλια και αγριογούρουνα». Στο σεληνιακό πλέον τοπίο η μόνη ζώσα παρουσία είναι οι αγέλες των εν λόγω άγριων ζώων, που μόνο τρόμο και προβλήματα προκαλούν.

Η φωτιά, μοιραία, έχει κάψει και ξύλινες κολόνες της ΔΕΗ, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν απομακρυνθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια συχνές διακοπές ρεύματος, που φοβούνται ότι θα ενταθούν όσο πλησιάζει ο χειμώνας. «Πολλοί κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, η μη ηλεκτροδότηση μπορεί να αποβεί γι’ αυτούς μοιραία», τονίζει η ίδια. «Οι μνήμες από τις ημέρες της καταστροφής είναι νωπές, προσωπικά έκανα πολλές μέρες να κοιμηθώ, καθώς οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς». Ως γέννημα θρέμμα της περιοχής, θυμάται από παιδί τη φωτιά να φθάνει στο χωριό της από τον νομό Ηλείας. «Η σφοδρότητα, όμως, και η ένταση της τελευταίας φοράς ήταν απερίγραπτες».

Βέβαια, ήταν και οι συνθήκες που ευνόησαν την επέκταση της φωτιάς. Δεν είχαν γίνει επαρκείς καθαρισμοί από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Παλιότερα ο πληθυσμός ήταν μεγαλύτερος και μεριμνούσαμε και οι ίδιοι να καθαρίσουμε τα βάτα, ενώ και τα ίδια τα ζώα βοσκούσαν και δεν έμενε καύσιμη ύλη στην ύπαιθρο», υπενθυμίζει η ίδια, που νιώθει ότι η κεντρική διοίκηση έχει ξεχάσει τα μέρη αυτά.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, σε σύσκεψη κατοίκων που πραγματοποιήθηκε στη Δάφνη, συγκροτήθηκε μια επιτροπή αγώνα πυρόπληκτων Γορτυνίας. Στο κείμενο που δημοσιοποίησαν ασκούν, αφενός, κριτική στη διαχείριση της πυρκαγιάς τον Αύγουστο, ζητούν αφετέρου μια σειρά μέτρων στήριξης, όπως αντιπλημμυρικά έργα, καθολική απαλλαγή από δημοτικά τέλη και διανομή ζωοτροφών. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι τα αιτήματά τους δεν εισακούστηκαν. «Ο δήμος μάς προσέφερε τρόφιμα τρεις φορές, έκτοτε βοήθεια μας έχουν δώσει από την Αθήνα – ο Ερυθρός Σταυρός και η Τράπεζα Τροφίμων», αναφέρει μέλος της επιτροπής.

gortinia 26

Το καφενείο

«Χρειαζόμαστε ζωοτροφές για τα ζώα μας, που δεν έχουν πλέον να βοσκήσουν, σκυλοτροφές για τα τόσο απαραίτητα τσοπανόσκυλα, αλλά και δομικά υλικά για να επισκευαστούν, έστω και πρόχειρα, τα μαντριά ενόψει χειμώνα», αναφέρει στην «Κ» η κ. Τουμπέκη, που ως μία από τις νεότερες στο Δωδεκάμετρο έχει αναλάβει τη στήριξη των μεγαλυτέρων. Η ίδια δεν κρύβει ότι τίθεται και ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας των κατοίκων. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη για καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής, μπαταρίες, ακόμα και power bank για τις διακοπές ρεύματος. Η οικογένεια Τουμπέκη διατηρούσε μέχρι πρότινος το μοναδικό καφενείο του Δωδεκάμετρου. «Το κλείσαμε όμως στα τέλη Σεπτέμβρη όταν η θερμοκρασία έπεσε, γιατί ήταν αδύνατον να το λειτουργήσουμε με τους νέους κανονισμούς», λέει. «Οι αντιπαραθέσεις εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ήταν θυελλώδεις και θύμιζαν εποχές προεκλογικών ιδεολογικών συγκρούσεων· είμαστε μικρό μέρος, όλοι γνωρίζουν αν ο άλλος έχει κάνει εμβόλιο ή όχι, ταυτόχρονα εγώ δεν ένιωθα άνετα να “ελέγχω” ηλικιωμένους πελάτες που έρχονταν από μακριά, να πίνουν τον καφέ μέσα στο κρύο. Ετσι βάλαμε λουκέτο μέχρι νεωτέρας».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup