Επίκαιρα

Γκάγκα: Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο

Γκάγκα: Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο

Ασφαλής και απαραίτητος ο εμβολιασμός στις έγκυες - Κανένας διασωληνωμένος δεν νοσηλεύεται σε ράντζο - Αυξάνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους - Δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα σχολεία, αποδίδει το self testing

.Η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η Μίνα Γκάγκα αρχικά ανέφερε: «Σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ, με μεγάλες αυξήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές. Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο. Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες γυναίκες. Αναφορικά με τις κλίνες, επειδή ακούγονται πολλά, δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».

Ακόμη, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Σε ερώτηση για το φάρμακο της Merck, η κ. Γκάγκα είπε: «Περιμένουμε μονοκλωνικά τις επόμενες εβδομάδες και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για τα χάπια. Είναι πολύ πιο ασφαλές, πάντως, να έχουμε εμβολιαστεί. Μιλάμε για διμερείς συμφωνίες, αλλά και μέσω Ευρώπης, αλλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Σε ερώτηση για τον έλεγχο στα γήπεδα η κ. Γκάγκα είπε: «Η ομάδα πρέπει να αναλάβει τους ελέγχους, διαφορετικά κινδυνεύουν να κλείσει το γήπεδό τους. Δεν μπορούμε να έχουμε 11 εκατ. αστυνομικούς».

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Ο αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, από το 1,1 στο 1,96. Υπάρχει αυξητική στάση και στη Νότια Ελλάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τους 35.000 ασθενείς. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, ωστόσο παρατηρείται αύξηση και στους εργασιακούς χώρους. Δεν έχουμε δει αυξήσεις στα σχολεία και στους μαθητές. Το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά, είναι στο 25%. Δεν έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 ετών, καθώς έχουν λειτουργήσει τα μέτρα προστασίας και το self testing. Σήμερα, μόνο 8 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά, η ενδοσχολικη΄διασπορά δεν είναι μεγάλη. Η Επιτροπή συμφωνεί με το αυξημένο testing σε ανεμβολίαστους. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση νέων ραντεβού για εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ακόμα και σήμερα τους αναποφάσιστους. Η μείωση στα αντισώματα, με το πέρασμα του χρόνου, δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την αξία του εμβολιασμού. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αναφορικά με τις έγκυες, πρέπει να τονιστεί ξανά πως ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και απαραίτητος»
Σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πως ευθύνονται οι εροτασμοί. Σίγουρα ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός. Το πιο σημαντικό όπλο είναι η πρωτογενής πρόληψη, το να μην κολλήσουμε. Είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Σε ερώτηση για τις νοσηλείες παιδιών και τα self test σε παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε συνολικά αύξηση στα κρούσματα 4-18 ετών, αλλά αυτό γίνεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ωστόσο, υπάρχει σταθερότητα σε παιδιά και γονείς, δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση. Στις αρχές της εβδομάδας είχαμε 36 νοσηλείες παιδιών, οι οποίες ευθύνονται κυρίως σε ενδοοικογενειακή διασπορά».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, ανέφερε: «Παγκόσμια έχουμε πάνω από 248 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 5 εκατ. θανάτους. Η επιδημία στην Ευρώπη, επιδεινώνεται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, με 22.600 θανάτους την τελευταία εβδομάδα. Είχαμε επιδείνωση σε 31 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση 35% στα κρούσματα, 19% στους θανάτους και 15% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες εισαγωγής και θανάτου» .

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup