Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το Σάββατο ευρύτερα στην αγορά αλλά και στην εστίαση, πέρα από τη διάκριση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, φέρνει και ένα νέο επιπρόσθετο ρόλο στα καταστήματα.
Στην εστίαση ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό είδαν τους πελάτες να φεύγουν και όπως λένε, βιώνουν ένα άτυπο lockdown με την εφαρμογή των μέτρων αυτών, που για να μπει κάποιος μέσα σε ένα μαγαζί πρέπει να φέρει πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test.
“Νομίζω ότι μπήκαμε στον αστερισμό του παραλόγου. Είναι μία άθλια ιστορία, βέβαια το όνειρο μου ήταν να γίνω αστυνομικός και η κυβέρνηση μου το επέτρεψε και μου έδωσε την ευκαιρία να αστυνομεύω όλο τον κόσμο και το μαγαζί μου” είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Αλέκος Τομαρόπουλος, ιδιοκτήτης στο cafe Black Rabbit. “Δεν ξέρω τι άλλο θα ζήσουμε, όποιος θέλει και όποιος αντιλαμβάνεται τα πράγματα από τους ειδήμονες έρχεται και βάζει καινούργια μέτρα. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να τα ανεχόμαστε. Δεν ξέρω που θα πάει και τι θα συμβεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι από εδώ και πέρα θα πεινάσουμε ομαδικά και συνολικά. Αυτό που λέω συνέχεια είναι ότι οι ειδήμονες σε εισαγωγικά και οι επιστήμονες δεν ξέρουν τη δική μας τη ζωή” συμπλήρωσε.
“Ο καθένας από αυτούς παίρνει 10 – 12.000 € μισθό έχει δύο – τρεις “οφσόρ” και περιμένουν από τον εργαζόμενο με τα 400 και 500 € να ζήσει τη ζωή τη δική τους. Είναι άθλοι και εύχομαι κάποια στιγμή να υπάρξει δικαιοσύνη. Καλό κουράγιο…” σχολίασε ο κ. Τομαρόπουλος.
Ο ιδιοκτήτης του Cafe - Bar The Monk Σάκης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε πως “… σίγουρα αυτά τα μέτρα είναι ότι χειρότερο για τα μαγαζιά, ήταν που ήταν η κατάστασή περίεργή τώρα γίνεται ακόμα πιο περίεργη και πιο δύσκολη για μας. Πρέπει κάτι να γίνει γιατί δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Ήδη αρκετά μαγαζιά έχουν σοβαρό πρόβλημα αλλά ακόμα και αυτά που δεν είχαν, θα αντιμετωπίσουν τώρα. Πρέπει κι εμείς να κινητοποιηθούμε, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση προκειμένου να είναι καλύτερη η διαβίωση μας”…
Η Ευγενία Γερακάρη από το Corte καφέ από την πλευρά της σημείωσε ότι “…τα μέτρα είναι δύσκολα για εμάς, δύσκολα για τον κόσμο, μας έχουν φύγει οι πελάτες που ήταν χωρίς τεστ ή ανεμβολίαστοι. Είναι ένα μικρό lockdown για εμάς. Εύχομαι να προστατεύσει αυτό τον κόσμο αν και το βλέπω πολύ δύσκολο, γιατί έτσι προστασία δεν γίνεται. Τα μέτρα είναι λάθος. Αυτός είναι ένας εκβιασμός για τους ανεμβολίαστους, εις βάρος των μαγαζιών αλλά και του κόσμου του εμβολιασμένου. Εγώ έχω εμβολιαστεί, γιατί όμως να μπαίνω σε αυτή την κατάσταση;” αναρωτήθηκε.
Ο ιδιοκτήτης του Baroque espresso bar, Χάρης Τροχανάς, από την πλευρά του σημείωσε ότι “… το συγκεκριμένο μέτρο με τα rapid tests στους εξωτερικούς χώρους είναι όχι απλά δύσκολο να εφαρμοστεί αλλά χρειαζόμαστε και επιπλέον άτομα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Θεωρώ ότι στους εσωτερικούς χώρους καλό είναι μόνο για εμβολιασμένους αλλά για τον έξω χώρο είναι πολύ δύσκολο γιατί εμείς είμαστε ανοιχτοί από παντού και μπορεί να μην προλάβουμε να ελέγξουμε κάποιον άνθρωπο”.
Ο κ. Τροχανάς επισήμανε ακόμα ότι “… εμείς δεν πρέπει να είμαστε οι ελεγκτές του νόμου αν και είμαστε υπέρ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να βρεθεί μία άλλη φόρμουλα για την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Εμείς από την πρώτη μέρα εφαρμόσαμε το μετρό, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από ελάχιστους πελάτες, οι περισσότεροι το δέχτηκαν με ωριμότητα. Προχωράμε και θα δούμε... Σε ό,τι αφορά αυτή την κίνηση ο κόσμος φαίνεται μαζεμένος. Αυτό το μετρό θα είχε λογική από τη στιγμή που υπάρχει στην εστίαση να εφαρμόζεται παντού και στα σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τότε θα ήταν πιο εύκολο για μας. Δεν θα σκεφτόταν δηλαδή ο άλλος να κάνει ένα rapid test για να έρθει για καφέ από τη στιγμή που θα το χρειαζόταν προκειμένου να πάει και στο σουπερμάρκετ”…