Επίκαιρα

Εμβολιασμός κατά ριπάς μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να βγει ο χειμώνας

Εμβολιασμός κατά ριπάς μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να βγει ο χειμώνας
Τεράστια προσοχή χρειάζεται όταν ο ιός της γρίπης αλληλοεπιδράσει με τον SARS-CoV-2. Ο κρίσιμος ρόλος του εμβολιασμού.
Πως είναι η φορο-καταιγίδα αυτών των εβδομάδων; Έτσι είναι και η εμβολιο-καταιγίδα! Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση παίζουμε την ζωή μας κορώνα- γράμματα αν καθυστερήσουμε έστω και ένα μήνα!

Σε ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που πραγματοποίησε σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, το μήνυμα ήταν σαφές: Ο ιός της γρίπης αλληλεπιδρά σε πολλά επίπεδα με τον SARS-CoV-2 και αν οι δυο τους συνυπάρξουν στον ανθρώπινο οργανισμό την ίδια χρονική περίοδο, το αποτέλεσμα θα είναι για πολλούς, η εξαιρετικά βαριά νόσηση και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου.

Ως εκ τούτου, αυτό το μήνα ή το αργότερο μέσα στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου πρέπει να έχουμε κάνει όλοι οι ενήλικες την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, το αντιγριπικό εμβόλιο και όσοι θέλουν -και δεν έχουν κάνει στο παρελθόν το άπαξ χορηγούμενο- του πνευμονιόκοκκου.

Να τα κάνουμε με απόσταση κάποιων ημερών ή εβδομάδων; Ρωτήσαμε τον καθηγητή και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Μπορούν να γίνουν ακόμα και την ίδια μέρα σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες και ανακοινώσεις».

Στα συνεχή ερωτήματα των δημοσιογράφων γιατί κάποιοι γιατροί και φαρμακοποιοί παρακινούν τους πολίτες να μην τα κάνουν μαζί αλλά με απόσταση 20 ημερών το ένα από το άλλο, ο κ. Γραβάνης ήταν σαφής: «Δεν σάς λέω την γνώμη μου. Σάς μεταφέρω τις διεθνείς επιστημονικές συστάσεις. Προτρέπω δε τους συναδέλφους, να ενημερωθούν».

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψην το γεγονός ότι η περίοδος έξαρσης της γρίπης κάθε χειμώνα στη χώρα μας ξεκινά στα τέλη Δεκεμβρίου, και το γεγονός ότι, από την στιγμή του εμβολιασμού μέχρι να δημιουργήσουμε αντισώματα χρειάζονται περί τις 15 ημέρες, το αργότερο που θα κάνει κάποιος τον αντιγριπικό εμβολιασμό πρέπει να είναι η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας αλλά και η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν εξαιρούν από την παραπάνω σύσταση ούτε τα μικρά παιδιά, ούτε φυσικά τις έγκυες και θηλάζουσες.

Και να μην ξεχνάμε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν περάσει ως παιδιά την ανεμοβλογιά, πρέπει να κάνουν άπαξ στη ζωή τους και το εμβόλιο κατά του έρπητα. Ερωτώμενος ο καθηγητής αν κι αυτό μπορεί να γίνεται χωρίς χρονική απόσταση από τα άλλα εμβόλια, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κι ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν το κάνουν.

Δείτε παρακάτω σημαντικές πληροφορίες που έδωσε ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης για την «σχέση» γρίπης και κορoνοϊού:

1 γραβάνης

γραβάνης 2

γραβάνης 3

γραβάνης 4

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup